2017-09-18 456 浏览
我平時好鍾意食海南雞飯,早前睇過一個報道介紹全香港有咩餐廳整海南雞飯比較出色,其中一間就係灣仔嘅呢間馬來西亞餐廳,今日一個人食 lunch 決定行遠少少過嚟呢邊試一下餐廳入面嘅裝修令你好似置身於馬來西亞咁,燈飾、座椅全部都好地道嘅感覺我選擇咗食佢嘅set lunch,因為入面已經有我一心想黎試嘅海南雞飯海南雞嘅份量比我想像中多,雞肉好幼嫰,嫰滑,而且配埋個醬汁更加惹味,評論一碟海南雞飯究竟好唔好,個油飯都好緊要,呢度嘅油飯油香味好重,但係又唔會令你食到成口都係油,算好乾身,難怪其他人會將佢選擇做其中一間海南雞飯比較出色嘅餐廳

• 海南雞飯
2017-09-14 638 浏览
以前係附近上堂,是日黎到呢條熟識既食街食下呢間老字號門口貼左好多米芝蓮既報導,於是就同寶一試究竟餐牌好多選擇,兩個人都唔知叫邊款好之前食過佢既下午茶係肉骨茶,覺得冇乜味,今日都免得翻焯先黎個菜,係我係屋企經常食既菜苗,都炒得爽口既,但多油左少少因為寶唔想食飯所以再黎個油鬆餅撈咖哩汁,都鬆脆既,如果可以剪開啲咁就食既時候冇咁唔方便。然後就係主角古馬咖哩牛肉,就咁睇唔太知咩係古馬,以為係都係會有咖哩,點知原來係葡汁128貴左少少囉咁細兜野,牛都幾好咬幾腍既,但唔係太入味,可能我鐘意啲濃味少少既咖哩最後想食啲甜野就叫左椰汁黑糯米,店員提左我地一句係糖水黎架喎,黎到先知點解佢要提,因為我心裡面以為係芒果黑糯米啲friend點知原來係差過酒樓既椰汁紫米露唔太滿意普普通通啦,店員態度都可以好少少唔好黑口黑面呼呼喝喝
以前係附近上堂,是日黎到呢條熟識既食街食下呢間老字號
門口貼左好多米芝蓮既報導,於是就同寶一試究竟

餐牌好多選擇,兩個人都唔知叫邊款好
之前食過佢既下午茶係肉骨茶,覺得冇乜味,今日都免得翻焯

馬來西亞貴妃苗
古馬咖哩牛肉
點知原來係差過酒樓既椰汁紫米露
椰汁黑糯米
2017-09-10 461 浏览
9月10日,一個天朗氣清陽光燦爛的星期日,我與友人去完海灘後來到Sabah享用晚膳。我們一直認為sabah是全港最好的馬拉餐廳,每當想起馬拉美食都會選擇來Sabah。這晚來到Sabah坐下後便點了4道菜- 肉骨茶,Chicken Vindaloo , roti canai, belachan spinach 和白飯。由於只有兩個女生,我們點的菜點並不多。食物質素一如既往地美味,但令人失望的是服務質素。由於是週日的關係,晚上七時到九時並沒有全餐廳滿座(只有6成滿),樓面有經理和2名服務員(一男和一女)。女服務員為我們點菜,可是4道菜中有一道菜(roti canai)遲遲未上(比我們後來的顧客點roti canai都上了),另一道菜(belachan spinach)又出錯。我們吃完晚餐後,餐廳只剩下4台客人,想要要加一個外賣Beef Masala,我們買單後等了15分鐘才知道男服務員竟然漏了單。食物水準高,可是敵不過豬一般的服務員。希望管理層能關注服務員的質素,實在令人十分失望。

2017-09-10
2017-09-10 394 浏览
夜晚嚟灣仔食飯,怕呢間米芝連餐廳會好多人,所以揀咗個weekday early dinner 嚟,呢度出奇地好多外國人馬來西亞貴妃苗幾好 一大碟菜苗炒得清淡 略帶蒜味 幾香 菜苗都好新鮮古馬咖喱牛肉朋友唔食得辣 所以揀個唔辣嘅咖喱試吓 唔好睇佢細細碗,入面好多牛肉好足料 啲牛似牛腩,好稔,啲咖喱汁好滑好香油鬆餅好熱 好鬆軟,點咖喱汁食/就咁食都好正!叫埋個甜品就啱啱好喇椰汁黑糯米叫完先發現 係喎 唔係泰國菜嚟㗎喎 哈哈 好似椰汁西米露多啲,好甜,算多料唔稀仲嗌咗枝細啤酒,二人晚飯$356

馬來西亞貴妃苗
幾好 一大碟菜苗炒得清淡 略帶蒜味 幾香 菜苗都好新鮮

古馬咖喱牛肉

油鬆餅
好熱 好鬆軟,點咖喱汁食/就咁食都好正!

叫埋個甜品就啱啱好喇
椰汁黑糯米

仲嗌咗枝細啤酒,二人晚飯$356
2017-09-10 315 浏览
食物係好食,環境正常,但個個staff都木口木面,未致於悔氣,真係好影響食飯氣氛!我唔知佢地對熟客係點,但冇生點有熟,不是要賣笑,基本服務態度要有吧!咁嘅價錢,仲有好多選擇!
2017-09-08 403 浏览
尋日有個同事話好想食海南雞飯, 於是suggest 話去莎巴馬來西亞餐廳, 聽講蔡瀾都常去worrrr!!灣仔做野咁耐都未食過, 於是一行3人跟住佢去食~ 一人一個餐, $75 包野飲, 要加一.我地2個食炒貴勺, 1個海南雞飯、椰汁咖哩蝦配油鬆餅.炒貴勺炒得好乾身, 而且好惹味, 2位同事都讚! 海南雞飯飯份量較少, 唔係好夠食, 如果多d 會好d...不過雞份量算多, 亦嫩滑, 醬汁幾特別, overall 黎講都ok.椰汁咖哩蝦配油鬆餅, 椰汁咖哩蝦都夠味, 油鬆餅有驚喜, 一d都唔油, 仲整得好鬆軟, 撕開入面層次分明!甜品係一粒大福, 冇咩特別.

我地2個食炒貴勺, 1個海南雞飯、椰汁咖哩蝦配油鬆餅.
炒貴勺炒得好乾身, 而且好惹味, 2位同事都讚!
海南雞飯飯份量較少, 唔係好夠食, 如果多d 會好d...
甜品係一粒大福, 冇咩特別.
2017-09-07
3K
2017-09-08 357 浏览
米之蓮推介的沙巴馬來西亞餐廳終於有機會嚐試啦,雑誌上亦有廣泛報導。中午十二時到好彩還有位。半小時後己現人龍,可想而知受歡迎程度。午市套餐一律$75好抵食噢!果然沒有因為米之蓮的推介而高傲,一貫親民作風。海南雞飯份量頗多。皮薄沒有多餘脂肪。肉質嫩滑,蘸少許醬汁 更添美味。甘香的飯帶有油香,絕對再會來encore 。套餐奉送飲品,鮮榨西瓜汁居然不用加錢,讃!馬拉盞通菜好夠鑊氣,綠油油的菜爽脆,調味方面恰到好處不會過鹹,ok 喎!

套餐奉送飲品,鮮榨西瓜汁居然不用加錢,讃!

2017-09-08
午餐
2017-08-01 1176 浏览
等朋友放工,所以要3:00先入座,入到去唔係太多人,裝潢都比較傳統。我哋見到下午茶餐有喇沙麪同肉骨茶麵,我哋各叫左一個share食。黎到之後個樣貌已經唔係太吸引,所以連相都無影,兩個湯底都唔濃,配料普通。如果下次再黎應該揀海南雞飯會保險一點。本身林住佢個拉茶會唔錯,不過都係平穩野,不過不失。呢一餐係平但如果俾我揀,我唔會再食湯麵。因為我嗅到後面個客既煲仔真係好香、好濃郁既肉骨茶味。因為食完都唔感覺到滿足,所以我哋轉戰去灣仔食甜品😂
因為食完都唔感覺到滿足,所以我哋轉戰去灣仔食甜品😂
2017-06-08
下午茶
2017-07-02 1565 浏览
抱歉遲黎嘅分享!係香港本身平時好少食馬拉野,今日竟然抽到時間同另一半係灣仔呢一區食呢間。網上睇大家話平時中午要等起碼10到15分鐘,所以專登早左少少到。唔知係咪落雨關係,唔洗得就入去。入到去,不過發覺d位有d逼。講返野食:我叫左咖哩羊,味道好濃,羊肉唔算羶,只可惜有d辣,辣度應該比平時落重左。而另一半就叫左雞柳串燒,份量好够,肉汁飽滿,食落幾滋味,實在不錯。圖所示已經拆左串燒棒。食完仲有大福食。。。整體黎講,都算唔錯,而價錢係灣仔區算係差唔多。

入到去,不過發覺d位有d逼。

講返野食:

食完仲有大福食。。。
整體黎講,都算唔錯,而價錢係灣仔區算係差唔多。
2017-06-21
2017-06-21 1037 浏览
沙巴馬來西亞餐廳, 起碼有10年以上歷史, 次次見親都坐滿哂人! 嚟到當然要試咖哩啦! 想食咖哩又吾太食得辣, 可以選擇溫和一點既青咖喱雞。青咖喱雞,以大量椰漿煮香的青咖喱,椰香味濃又帶甜,微辣得嚟又易入口。碟青咖哩雞, 內裡有好幾塊雞肉,最正係全瘦冇肥冇雞皮👍🏽👍🏽👍🏽!青咖哩好香吾算大陣椰子味, 配上檸檬葉、辣椒and圓茄子,令青咖哩汁味道更有層次感! 至於鬆餅, 夠大份, 熱騰騰, 甜甜地, 食哂全份都會覺得吾夠喉!

2017-06-09 938 浏览
有位馬來西亞籍同事推介這餐廳,他說這裏的菜很地道,他自己就很喜歡吃這裏的海南雞飯和炒金邊粉。今天專程來試菜,星期六的餐牌是沒有午餐,不知平日有沒有套餐供應,食物的價錢比一般茶餐廳略貴。我們叫了海南雞飯、炒金邊粉、串燒和珍多冰。海南雞的份量適中,雞肉鮮嫩,配有三種醬汁,十分美味;至於串燒我們選了雞、牛和豬,配以沙嗲醬,簡直是絕配!但金邊粉就有點令人失望,金邊粉不夠爽口,可能煑得過時,珍多冰亦很透心涼但略甜,總括來說是一間值得推介的餐廳,我們一定會再來,再試其他菜!
2017-05-27
  • 海南雞飯
  • 雞油飯
  • 沙嗲串燒
2017-06-08 869 浏览
Lunch黎到冇bk枱大約等左10分鐘就有得入座。一坐低就立刻落單,呢度既lunch set統一$75,另外再加一。落單一陣就上菜了,非常快!❓海南雞飯 $75🤔飯份量較少,冇咩油香味。雞份量算多,亦算滑,醬汁好特別,唔錯的😂重點係有好多好大件既青瓜擺係雞下面,好清爽冇草青味😂😂 ❓青咖哩雞配油酥餅 $75青咖哩幾正宗,偏辣,有2款唔同既茄子,煮得好入味!雞份量好多,食極都仲有,可惜唔夠滑😭💁🏻油酥餅好正!唔會食到成手油,同青咖哩係絕配❤️ 西瓜汁應該係鮮榨既,唔甜但細杯 甜品係一粒大福😂😂

❓海南雞飯 $75🤔

❓青咖哩雞配油酥餅 $75
油酥餅好正!唔會食到成手油,同青咖哩係絕配❤️

西瓜汁
應該係鮮榨既,唔甜但細杯

甜品係一粒大福😂😂

2017-06-08
  • 油鬆餅
2017-05-22 745 浏览
週末同朋友預預備睇波,佢地推介喺呢間食。3個女仔叫咗幾樣野~薯仔薄餅幾香口。串燒正常口味,不過不失。蝦餅炸得幾好,香口彈牙。炒通菜都係正常貨色。不得不提呢度杯拉茶勁好飲,香滑濃郁!只係略嫌餐廳比較嘈~好難傾計。
週末同朋友預預備睇波,
佢地推介喺呢間食。
3個女仔叫咗幾樣野~
薯仔薄餅幾香口。
串燒正常口味,不過不失。
蝦餅炸得幾好,香口彈牙。
炒通菜都係正常貨色。
不得不提呢度杯拉茶勁好飲,香滑濃郁!

只係略嫌餐廳比較嘈~好難傾計。
2017-05-19
2017-03-21 1936 浏览
My seafood laksa was very tasty , also the Indian bread was freshly made and the texture was perfect! Atmosphere and service was ok, I mean it's Hong Kong so as long as it's clean inside. Reasonable price for the dishes. I would come back again to try some of the other dishes.
  • 海鮮喇沙
2017-03-21 1736 浏览
莎巴在地離地鐵站不遠的地方,我們很快就找到了,我是一個很執著的海南雞狂人,除了在船上吃到過好吃的海南雞,說實話,在香港大部分有名的海南雞都是個坑,老到爆。可是!這個海南雞,從我剛見到他的那瞬間,我觸電了,從雞皮的色澤和厚度,我就知道,這可能是好吃的海南雞,果不其然,雞皮像凍一樣爽口,雞肉的嫩滑程度更是超出我意料,沾上調料,一點肥膩感都沒有。此時,我再認真的吃巴東牛肉,不會像我之前吃的那種乾巴巴,而是很好咬動,醬料也平均分布在牛肉上,還有個餅,沾上咖哩汁後,和牛肉融為一體,完美!肉骨茶最後上了,我們倆的戰鬥力已經不太行了,可是聞到這客家名湯的香味,我知道一切都抵抗不了了,據說這是南洋華人,為了克服水土不服為出來的一道菜,一點點的藥材味道,肉骨茶的汪洋,似乎告訴我,我輸得肝腦塗地
2016-02-21
  • 油鬆餅