2023-03-06 93 浏览
住喺寶琳嘅朋友應該都會留意到呢間金閃閃嘅餐廳,成個環境令人好舒服,前幾日去食咗晚餐,望到咁異國風情真係好想快啲去旅行!我就叫咗海南雞燒雞配雞油飯及紫菜魚蛋湯。都係$78就可以食到咁多嘢,兩款雞同樣都係好嫩滑嘅,無骨啖啖肉好正!雞油飯好香,估唔到有紫菜湯,但係魚蛋得一粒如果有多啲會開心啲!份量唔算話好多嘅,不過都可以叫下其他小食,好多款都幾吸引。只係加$8就可以飲到好多特飲,我就叫咗菠蘿椰汁冰,成杯嘢飲好清爽,又有椰汁嗰種香味。

2023-03-06 99 浏览
放假訓到好晏先起身,落到去已經食下午茶啦,價錢幾抵,環境乾淨。海南雞絲湯米粉份量多,雞絲口感嫩滑 ,湯底鮮甜美味,米粉質地幼滑,豆卜吸收哂湯汁好正,糖心蛋蛋香味濃。熱桔仔話梅水跟餐加$8就可以有餐飲,味道酸酸甜甜,唔會太淡,幾好飲。娘惹生魚皮好少地方有得食生魚皮爽口彈牙,味道鮮甜無腥味,加上薑葱花生,口感更豐富。海南雞半隻食完雞絲唔夠喉就叫左海南雞半隻,雞皮爽口彈牙,十分邪惡,雞肉嫩滑多汁,加上黑豉油,薑蓉,辣醬,味道惹味。

海南雞絲湯米粉

熱桔仔話梅水
跟餐加$8就可以有餐飲,味道酸酸甜甜,唔會太淡,幾好飲。

娘惹生魚皮

海南雞半隻
2023-02-06 115 浏览
今晚經過這間#蒲羅 ,望見餐牌見有佢想食好耐嘅#螄蚶,咁我都想下海南雞,便入去開餐囉☺️。點左蒲羅螄蚶,點嘅時候店員都溫馨提示是生的啊,真貼心。螄蚶用上生蒜、辣椒絲同芹菜,入口很新鮮而沒有任何腥味,肉質爽甜又飽滿,都很好吃。另一款是海南雞飯(轉髀加$10)併肉骨茶, 雞髀🍗己去晒骨啖啖肉,皮薄肉很嫩滑,撈埋附上的醬汁更惹味。白胡椒肉骨茶,排骨大件又軟淋,湯糊椒味很夠,都很清甜👍。蔥餅配咖喱汁,蔥餅有成8件很多,煎得香口咬落煙韌,夾埋香濃惹味的咖喱汁,邪惡又美味😋。凍桔仔話梅水,酸酸的口感清新解膩,甜度適中幾好飲。
下海南雞,便入去開餐囉☺️。

白胡椒肉骨茶,排骨大件又軟淋,湯糊椒味很夠,都很清甜👍。

凍桔仔話梅水,酸酸的口感清新解膩,甜度適中幾好飲。
2023-02-06
2023-02-06 135 浏览
“蒲羅喇沙摻摻”($72)“海南雞燒雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯”($78)“咖吔多士配溫泉蛋”($28)新都城多咗好多新餐廳今次去咗食呢間喺1期嘅蒲羅食新加坡菜首先叫咗個蒲羅喇沙摻摻睇落個賣相就好夠靚有魚片,大蝦,螄蚶,蛋,豆卜,魚蛋不過食落湯底唔夠濃厚,有啲淡另一份叫咗海南雞燒雞配雞油香飯🐔醬汁ok嘅,但啲雞唔算太滑2款雞整體都係一般般😂去親食新加坡菜都會叫返份咖吔多士呢道個多士偏薄,而且烘得唔夠香脆感覺有啲可惜🙈
“蒲羅喇沙摻摻”($72)
“海南雞燒雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯”($78)
“咖吔多士配溫泉蛋”($28)

新都城多咗好多新餐廳
今次去咗食呢間喺1期嘅蒲羅食新加坡菜
首先叫咗個蒲羅喇沙摻摻
睇落個賣相就好夠靚
有魚片,大蝦,螄蚶,蛋,豆卜,魚蛋
不過食落湯底唔夠濃厚,有啲淡
另一份叫咗海南雞燒雞配雞油香飯🐔
醬汁ok嘅,但啲雞唔算太滑
2款雞整體都係一般般😂
去親食新加坡菜都會叫返份咖吔多士
呢道個多士偏薄,而且烘得唔夠香脆
感覺有啲可惜🙈
2023-01-23 1051 浏览
久久沒逛新都城,見到新開了蒲羅這家新加坡菜餐廳,不用等位,便決定一試。店內座位不算多,但裝潢亮麗,光猛整潔,卡座寬敞舒適。新加坡白胡椒肉骨茶配米粉,米粉好大盤,質感爽口。肉骨茶內有排骨、冬菇、腐皮、原個蒜頭,胡椒味香濃而不嗆喉,飲每啖湯都好暖胃!額外加入生蒜粒與辣椒粒,令湯的味道更為濃郁~排骨軟稔易咬又入味,油炸鬼夠脆不油膩,浸一浸湯再蘸甜醬油吃,好味!海南雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯,雞件份量充足,皮爽脆,肉嫩滑,蘸三色醬料吃,更為滋味。雞油香飯,油香十足;紫菜魚丸湯,湯清清的,喝完不會覺得口渴。咖也多士配溫泉蛋,多士烘得夠香脆,內裡塗滿kaya醬,夾著薄薄的鮮油,入口充滿牛油香與kaya的香甜,兩者味道平衡,好好味!!冰凍的溫泉蛋不是配日式醬油,同樣配海南雞那款微甜又稠身的醬油,所以我沒沾醬油吃~溫泉蛋滑溜,蛋味香濃!飲品跟餐配熱手工拉茶及熱桔仔話梅水都不用加錢,手工拉茶香滑醇厚,甜度剛好;桔仔話梅水酸酸鹹鹹的,但都容易入口。吃到飽飽都不用$180,而且所點的飲品不像其他餐廳那樣當特飲加錢,好抵食~~~

新加坡白胡椒肉骨茶配米粉
海南雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯

咖也多士配溫泉蛋
桔仔話梅水
手工拉茶

2022-12-17
$87.5 (晚餐)
新加坡白胡椒肉骨茶配米粉
海南雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯
咖也多士配溫泉蛋
2023-01-20 117 浏览
在將軍澳區,以「海南雞」為店舖招牌菜的餐廳都有不少,例如「xxx專門店」、「營x」、「亞x」等,不過,若想同時吃喇沙或肉骨茶,甚或想去新加坡一轉,享受螄蚶或斑蘭款式的甜品或飲料,那這一間一定首選。今次點了「海南雞拼喇沙」和「招牌喇沙」,海南雞飯水準不錯,用的是新加坡海南雞飯的醬油,配上油飯。不過,同時亦可以享受喇沙,不錯!此外, 招牌喇沙中竟然有螄蚶,大驚喜,加上贈送的斑蘭薏米水及拉茶,大滿足!下次一定encore!

今次點了「海南雞拼喇沙」和「招牌喇沙」,

2022-12-31
2023-01-16 113 浏览
之前吃過蒲羅覺得不錯今天友人提議再訪也當然贊成吃豪氣一點Order了蟹粉蟹件喇沙摻摻蟹粉蟹件不算多但鮮味不俗喇沙湯底有椰香濃稠得來不算太辣米粉油麵吸滿濃湯辛香滋味配料有螄蚶、魚蛋、魚片頭、豆卜、溏心蛋、青瓜絲、炸蒜片口感和味道都很豐富海南雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯是下午茶餐去骨海南雞啖啖肉入口嫰滑最愛點配黑鼓油和薑蓉紫菜魚丸湯不會過鹹隨餐點了手工拉茶香醇滑溜與港式奶茶相比又另有一番風味想吃點蔬菜便來一碟櫻花蝦娃娃菜娃娃菜煮得夠淋櫻花蝦份量超多蓋滿菜面大大增加鮮味和口感
之前吃過蒲羅覺得不錯
今天友人提議再訪也當然贊成

吃豪氣一點Order了蟹粉蟹件喇沙摻摻
蟹粉蟹件不算多但鮮味不俗
喇沙湯底有椰香
濃稠得來不算太辣
米粉油麵吸滿濃湯辛香滋味
配料有螄蚶、魚蛋、魚片頭、豆卜、溏心蛋、青瓜絲、炸蒜片
口感和味道都很豐富

娃娃菜煮得夠淋
櫻花蝦份量超多蓋滿菜面
大大增加鮮味和口感
2023-01-16 93 浏览
今天經過新都城一期【蒲羅】,見到下午茶餐牌增添了不少款式,便來吃個Early Dinner。海南雞絲湯米粉 下午茶餐 ($42)下午茶有8款選擇,見到主餐牌平常沒有供應的海南雞絲湯米粉便點來嚐嚐。米粉入味口感彈牙,雞絲粉量不少,加上豆卜、溏心蛋大量青瓜絲,非常豐富。跟餐可選手工拉茶、南洋白咖啡、香茅紅茶。熱飲糖份是預先加入,不過可選少甜或走甜。點了正常甜度的南洋白咖啡,香氣濃郁而且奶糖平衡,味道不錯。咖哩砂煲大魚頭 ($128) 三文魚頭非常巨型煎得香口,咖喱汁香辣濃郁充滿椰香,又不會蓋過魚的鮮味。配料有豆卜、豆角和秋葵,索了咖喱汁,軟淋入味。參巴雞肉串燒4串 ($48)雞肉串燒外面烤得微焦入裡雞肉仍保持軟嫩,吃下有肉汁不會乾。雞肉醃得入味,蘸些參巴醬同吃,更是辛香醒胃。

海南雞絲湯米粉 下午茶餐 ($42)

咖哩砂煲大魚頭 ($128)
參巴雞肉串燒4串 ($48)
2023-01-06 106 浏览
從來未食過咁難食嘅餐廳,嗌咗海南雞拼燒雞飯同埋喇沙海南燒雞無味,配菜又勁難食,雞油飯完全冇油,喇沙湯底無味,所有配料難食,魚蛋魚片係無味,蝦係冇味。嘢飲好似色素加水,怪味,香茅紅茶冇香茅味,性價比勁低,一個餐都差唔多$80, 一定不會再食!員工態度極度惡劣,一個男嘅員工態度超差,聲又不耐煩。另一女員工又咩都唔知,又好似不想回應,極度懷疑佢係咪呢度嘅員工。食到一肚氣,真係好難食唔會再食!!🫤🫤🫤
從來未食過咁難食嘅餐廳,嗌咗海南雞拼燒雞飯同埋喇沙
2022-12-29
2023-01-05 67 浏览
想食海南雞飯,見到新開了星馬餐廳,乾淨企理、夠光亮和座位舒適,一於入去試下海南雞配油飯(配魚湯) | $72 雞肉嫩滑有雞味,每個醬都好好食,令人好有食慾,油飯係有小小鹹椰漿味,好味喇沙慢煮無骨豬手飯 | $66建議先食蝦片、花生粒、青瓜片同魚乾配菜。跟著個豬手超冧,好入味,有種入口即溶嘅感覺晚市套餐配餐飲熱桔仔話梅水呢個話梅水幾好飲,飲落去酸酸甜甜,幾特別熱班蘭薏米水估唔到顏色綠得好鮮艷,仲有好多薏米粒,好飲

海南雞配油飯(配魚湯)

海南雞配油飯(配魚湯) | $72

喇沙慢煮無骨豬手飯

喇沙慢煮無骨豬手飯 | $66

晚市套餐配餐飲

熱桔仔話梅水

呢個話梅水幾好飲,飲落去酸酸甜甜,幾特別

熱班蘭薏米水

熱班蘭薏米水

估唔到顏色綠得好鮮艷,仲有好多薏米粒,好飲
2023-01-03
2022-12-28 70 浏览
前晚同屋企人去咗寶琳食飯,發現咗呢間東南亞餐廳🤤🦀蟹粉蟹件喇沙摻摻 材料有流心蛋、魚蛋、魚片、芽菜、蟹膏同蟹件,好大碗。蟹膏好多,撈埋粉一齊食好夾。喇沙好重椰香,唔會太辣。🤤🐣海南雞飯拼喇沙 呢個餐可以一次過滿足晒兩個願望。🥰 海南雞飯,去骨啖啖肉,雞肉好嫩滑,油飯重油香。喇沙雖然細細碗,但係都好足料,有鮮蝦、豆卜同半隻糖心蛋,味道和口感層次豐富。🍞咖吔多士配溫泉蛋$28咖吔多士甜度適中,麵包烘得好香脆。
前晚同屋企人去咗寶琳食飯,發現咗呢間東南亞餐廳🤤

🦀蟹粉蟹件喇沙摻摻

🐣海南雞飯拼喇沙

🍞咖吔多士配溫泉蛋$28
咖吔多士甜度適中,麵包烘得好香脆。
2022-12-03 103 浏览
今天有一些私人事務要辦理於是去了將軍澳寶琳站的新都城廣埸, 忙了一輪之後,相約朋友到附近的一間星加坡菜餐廳..蒲羅..吃下午茶, 環境舒適清淡優雅,看看餐牌價錢實惠,我們 感覺非常肚餓於是點了下以下的下午茶餐 和一些小吃。雞絲魚丸蝦湯麵... 48元( 特惠下午茶 包一杯飲品)大大碗的湯麵用料豐富有 雞蛋 ,雞絲,魚蛋,豆卜 蔬菜,鮮蝦 ,而且麵底是鴛鴦 麵, 味道濃沃的 喇沙湯底 ,非常有星加坡特色, 大大碗足夠飽肚 ,材料新鮮而且湯底熱騰騰的,在這涼涼的天氣下倍覺溫暖好吃。😋😋熱手工拉茶 ...隨餐付送和一般奶茶不同,手工拉茶特別係幼滑如絲,茶味濃沃,特別配製的星加坡風味, 勁好☕️☕️👍👍海南雞絲湯米粉.. 42元 (特惠下午茶包一杯飲品)雞絲湯米粉爽滑可口,有雞絲,蔬菜,香口蔥花 ,豆卜,雞蛋, 湯底 清甜, 絕不油膩 用料新鮮, 而且 大大碗的下午茶足夠飽肚 , 非常抵吃。😋😋熱香茅紅茶...(隨餐附送)香茅 芬芳嘅味道加上紅茶真是絕配, 這個真是非常健康的飲品, 鍾意keep fit的女士不容錯過👍👍咖吔多士配溫泉蛋...28元多士卜卜脆 ,甜甜香香的 星加坡咖央醬 配以鮮牛

雞絲魚丸蝦湯麵... 48元( 特惠下午茶 包一杯飲品)

熱手工拉茶 ...隨餐付送

海南雞絲湯米粉.. 42元 (特惠下午茶包一杯飲品)

熱香茅紅茶...(隨餐附送)

咖吔多士配溫泉蛋...28元
多士卜卜脆 ,甜甜香香的 星加坡咖央醬 配以鮮牛油夾在中間 , 厚厚的入口非常有質感, 這個特色小吃,仲有 兩隻溫泉蛋, 配以拉茶真是絕配, 好滋味啊
😋😋☕️☕️👍👍💞💞

蔥餅配咖哩汁....38元 咖哩汁是我的至愛 ,濃香滑嘅咖哩, 口感極好嘅薄餅煙煙靭靭,qq彈牙, 點一些咖哩汁放在口中, 惹味醒胃, 吃完一塊接著又一塊,正。👍🥘🥘

櫻花娃娃菜....38元
鋪滿了 小咸魚的娃娃菜特別惹味, 菜夠淋身而且吸收了鲜味湯汁,好吃 有益的蔬菜。

今日嚟咗寶琳新都城一期,見到呢間新加坡餐廳開咗, 裝潢超級靚,classy得來唔會太誇張,打卡一流,於是決定試一試佢就食個靚lunch☺️海南雞配雞油飯好正,雞件油香,又夠嫩滑,配搭埋三款唔同嘅醬,風味更甚,而且套餐仲包埋紫菜魚丸湯,清清地幾好飲️,我仲加配左個椰青好清甜😋海南雞絲湯米線湯底清清地,米線份量好足,雞絲又夠入味,配搭埋爽口嘅青瓜絲,食得好滿足,飲品配咗杯凍拉茶,濃郁好飲😍仲叫咗個珈也多士配溫泉蛋,珈也多士微脆香甜,沾埋蛋漿風味更好;斑斕葉雞翼都笑得好出色,食雞翼嘅時候仲有少少斑斕香,好特別🤩

2022-12-01
  • 珈也多士配溫泉蛋
2022-11-30 88 浏览
放假同朋友食飯,朋友係輕食者介紹我去食新加坡菜,又真係唔錯,有多款輕食前菜。🌟蒲羅螄蚶🌟新加坡菜式就係必食螄蚶,活生生的海鮮直接用左蒜頭蓉,芫茜碎,辣椒絲,青檸汁,魚露醃製,保留其鮮味。食落有輕輕嘅青檸檬,辣辣地加上蒜蓉香,味鮮甜惹味😋🌟參巴雞肉串燒🌟好欣賞佢可以叫2串/4串,唔似一般要半打起😆,雞肉嫩滑重香茅味,參巴醬帶少許酸味,用左羅望子汁及蝦膏而成,有酸香鹹鮮的味道😋😋🌟雙拼雞配雞油飯🌟呢個套餐係海南雞同燒雞雙拼,可以一次過食出兩種口味,配埋雞油香飯及紫菜魚丸湯。最出色係雞油飯👍,好好味,成個飯粒粒都充滿着雞油飯香🤩,配埋紫菜清湯中和一下,非常飽滿。🌟菠蘿椰汁冰🌟套餐+$8 可以轉特飲,呢個真心正。清甜嘅新鮮菠蘿,椰味好滑好香,沙冰打得好均勻,飲到底都保持住啖啖清香甜味😍

🌟蒲羅螄蚶🌟

🌟參巴雞肉串燒🌟

🌟雙拼雞配雞油飯🌟

🌟菠蘿椰汁冰🌟
2022-11-29
2022-11-23 64 浏览
經過見這間餐廳#蒲羅 ,門口圖片相當吸引, 有我想食的海南雞、喇沙、蝦麵和各款道地美食,即時入咗去開餐囉。餐廳裝修都精緻,座位寬闊坐得舒服😌。海南雞轉髀併喇沙,一個餐就食到我喜歡的食物,啱晒我咩都想食一些嘅人士,雞件已去骨食得很方便,點些少醬油、辣椒醬同薑蓉更滋味👍,雞肉十分之嫩滑,喇沙湯底濃郁又惹味,仲有碗油飯配埋,真係2個人都夠食。於是再叫左咖吔多士配溫泉蛋,隻蛋好正加埋配上的醬油,一啖就滑左入肚lu,多士配了牛油同咖吔醬, 邪惡又美味😋。蔥餅配咖喱汁,蔥餅煙韌,咖喱汁香濃惹味,真係食唔停口。怡寶芽茶, 嫩芽菜短短肥肥的,咬落清新爽脆。熱班蘭薏米水,薏米水真的很好喝,滑溜溜的啊。凍桔仔話梅水,老友話酸酸甜甜好開胃。
餐廳裝修都精緻,座位寬闊坐得舒服😌。

蔥餅配咖喱汁,蔥餅煙韌,咖喱汁香濃惹味,真係食唔停口。

怡寶芽茶, 嫩芽菜短短肥肥的,咬落清新爽脆。

熱班蘭薏米水,薏米水真的很好喝,滑溜溜的啊。
凍桔仔話梅水,老友話酸酸甜甜好開胃。
2022-11-23