2018-04-05 334 浏览
想食意大利菜,又不想捱貴,通常我和友人就會選擇到薩利亞醫肚。水草沙律評分:6/10正常沙律,但沙律醬略嫌有點太多。英倫周打蛽湯評分:7/10幾好飲,很滑,很有忌廉味,足料,啖啖有咬口。野菌忌廉意粉評分:8/10野菌份量有點少,比起一般忌廉意粉較清爽,比較不油膩。黑椒雞肉比薩(Double cheese)評分:7/10加了double cheese分別不大,黑椒味不太濃,整體尚算OK。

水草沙律
評分:6/10
正常沙律,但沙律醬略嫌有點太多。

英倫周打蛽湯
評分:7/10
幾好飲,很滑,很有忌廉味,足料,啖啖有咬口。
野菌忌廉意粉
評分:8/10
野菌份量有點少,比起一般忌廉意粉較清爽,比較不油膩。
黑椒雞肉比薩(Double cheese)
評分:7/10
2018-04-04
  • 野菌忌廉意粉
2018-03-26 287 浏览
早兩個禮拜,同女朋友喺樓下會所做嘢做到八點幾先去搵餐廳食飯,之後我哋就去咗薩尼亞食晚餐。可能因為太夜嘅關係,平時人頭湧湧嘅薩莉亞餐廳,我哋唔使排隊都可以直接入到去。呢間薩莉亞食物質素都叫唔錯,我哋叫咗一個意粉,一個雞肉多利亞,同埋四隻雞翼嚟食。呢幾款食物都係我喺薩莉亞之中最鍾意食嘅,特別係雞肉多利亞,我最鍾意佢嗰隻醬,而雞翼亦都唔錯,香辣得來亦非常之脆口。最尾埋單兩個人大概食咗$120左右,雖然價錢已經比以往貴,但仍然算係將軍澳區餐廳入面算抵食嘅。
2018-02-22 302 浏览
以前細個啲都會覺得薩莉亞有西餐feel,但依家食得多,佢menu又成日轉,已經覺得佢慢慢失去本身特色特別係最喜愛食嘅青醬意粉冇咗,真係好失落不過好彩價錢都仲係$20尾,affordable之餘質素都唔差,所以都會間唔中食吓首先叫咗個墨汁意粉,墨汁好香,每一條意大利麵條上都有滿滿嘅醬汁,而且食到一嘴都係就係樂趣可惜嘅係魷魚圈好韌,唔新鮮而且煮得over咗,令成碟失色長嘅脆皮腸唔夠juicy,外皮烤到皺哂好乾,而且好多油呢個溫泉蛋肉醬多利亞係融合日本同意大利風情嘅好例子其實本身肉醬已經有好多醬汁,溫泉蛋拌勻之後其實會好多醬汁,比例仲多過啲飯最後就係呢個漢堡扒配太陽蛋,粟米漢堡扒好juicy同黑椒汁幾搭,不過都係太多油
特別係最喜愛食嘅青醬意粉冇咗,真係好失落

可惜嘅係魷魚圈好韌,唔新鮮而且煮得over咗,令成碟失色

長嘅脆皮腸唔夠juicy,外皮烤到皺哂好乾,而且好多油

呢個溫泉蛋肉醬多利亞係融合日本同意大利風情嘅好例子

最後就係呢個漢堡扒配太陽蛋,粟米
漢堡扒好juicy同黑椒汁幾搭,不過都係太多油
2017-10-17 535 浏览
我到過好多屋苑商場都會見到這間餐廳, 每次都見排長隊, 每次都話下次先試吧..... 最後就搵依日紅色假期湊吓熱鬧了. 因為門口等得太耐, 我已熟讀成本餐牌, 所以一邊入庭一邊可以落單 (等到太肚餓了) , 果然係快餐! 事關頭先等位等到太口渴, 叫侍應取幾杯白開水, 點知原來係自助的, 表面是一間有service 的餐廳, 其實只是包含送餐服務, 因為埋單都係自己出去埋的. 好啦.....終於開餐啦!首先出場係水牛芝士薄餅$29, 細細個, 味道都OK架, 提示大家, 趁熱辣辣食滋味好多! 甜蝦粗管麵, 味道幾算唔錯, 甜蝦仔其實就是我們食既cocktail shrimp, 幾好沒有雪味, 份量就一般, 以$29食一個都係咁上下份量了, 我都估到, 所以 ...... 我仲叫左個扒照燒汁肉眼牛扒, 原本是嘗試式叫一客的, 估唔到味道都唔差, 牛扒夠稔而且有肉香味, 以$57價錢食得到都算抵食最後加左個 tiramisu $24作為甜品 (因為後加張單無比我, 所以無貼出來了), 味道與其他 tiramisu 一樣, 沒有大驚喜, 不過餐牌寫意大利直接入口, 咁.......係咪真呢就

好啦.....終於開餐啦!

, 味道與其他 tiramisu 一樣, 沒有大驚喜, 不過餐牌寫意大利直接入口, 咁.......係咪真呢就唔知了.
總括依餐係平民化快餐又唔收加一,  所以係絕對沒有service可言
, 不過勝在夠平同快, 搶了好多分數
2017-10-05
2017-10-02 367 浏览
晚上六點九嚟到,b飛五十幾,c飛廿二,佢只係不停俾b飛入,到我入座時,b飛入咗五十幾,c飛五張都無(我前面嘅c飛得三個留底等),所以,除非好早嚟等位,否則要預期等好耐。。
2017-10-02
2017-09-17 354 浏览
之前都食過薩莉亞,絕對係窮人恩物,因為真係好平。今次2個人就嗌左個忌廉粟米湯,周打海鮮湯,肉醬多利亞,卡邦拿意粉,辣味雞翼,食到飽一飽,都係食左$93 ,平均每人$4x就解決左一個晚餐,真心好抵食。而食物方面,個人好中意食佢個肉醬多利亞,因為個肉醬調味好,唔會太酸大甜太咸,加埋個飯底真係好好食。而今次吧間個卡邦拿意粉就一一般般,感覺有d hea,唔算特別好食,賣相好是但。而湯方面,我覺得個海鮮湯幾creamy ,調味都好好。但個粟米湯就比較稀一點,但味道都一樣唔錯,只係口感冇甘好。

2017-07-26 482 浏览
有多也很抵食的🤤芝士薄餅當然是首選 打芝😎😍❤️ 而且價廉物美不過粟米的薄餅就很失望🤦🏻‍♀️ 沙律醬架栗米 味道很差 賣相也不好 不推介 可是我的朋友卻很愛這個 說很好吃😂 口味不一樣吧比較驚喜的是甜品 布丁很滑 而且很彈哈哈 配上焦糖醬很不錯❤️ 1多元很抵吃芒果冰雪蛋糕也不錯 上面是冰芒果 然後一層雪糕 最底的是蛋糕 層次分明 口感也不俗😎 新出的吧 上次來也沒有粗管麵也不錯 我們覺得好吃也再點 沙律就不推介有好吃的也有不好吃 自己衡量才點吧 雖然抵吃也不要叫太多浪費食物😳😖我們10個人吃到肚子很撐才70元一個人 一百元也不用 非常抵吃!
有多也很抵食的🤤
雞肉多利亞
蒜蓉焗田螺
肉醬多利亞
2017-04-25 431 浏览
去將軍澳行行吓街有啲肚餓,又未到食飯時間,所以就食個下午茶先薩莉亞一向價錢唔貴,要左一個小食一個主食同朋友share,三文魚塊... 外觀貌似某快餐店的「雞」塊,呢個價錢當然唔好期望有一塊塊嘅魚肉係入邊啦😂驚喜之處在於內藏拉絲芝士...不過入面望落就有啲...水水狀蝦子薩莉亞,比記憶中味淡了,以往一上枱奶味濃郁,今日的醬汁較少,令飯略為乾身,幸有芝士粉黑椒粉可以自添。值得一讚的是 呢度既自助吧唔需要全枱一齊加錢,朋友想飲美祿,加了錢便可以任斟..當然其實飲唔到幾多杯;水怪如我,食完野只需要飲水已經滿足的就唔使被迫加錢反而令我諗起一啲集團式酒樓式餐廳規定一定要全枱付款才能任飲的,這間小餐廳更相信人的自律。

薩莉亞一向價錢唔貴,要左一個小食一個主食同朋友share,
;水怪如我,食完野只需要飲水已經滿足的
就唔使被迫加錢

今次試幾款薩莉亞既pizza焗飯鐵板燒先,全部價錢都好實惠香焗白汁雞肉菠菜 $25白汁配上雞肉同菠菜好濃郁既奶香 令到菠菜的味道昇華感覺雞肉只是陪襯~雖然好吃 但吃完非常滯!煙肉菠蘿比薩 $29甜甜的菠蘿配上番茄醬底 芝士份量都多農舍比薩 $30配料換上大量野菌,但這個反而比較油水牛芝士比薩 $29芝士控一定喜歡雙重芝士芝味濃郁!但薩莉亞的pizza批底我是不太喜歡的 因為感覺很油膩香煎焗鯖魚 $31餐牌上寫用上挪威產鯖魚 不知有何特別? 不過肉質軟滑 也帶點鮮美就真的白汁芝士焗鱈魚扒 $31這個不太好吃 魚肉很淋 口感怪怪的地中海海鮮焗飯 $31有蝦,蜆肉,青口每樣少少番茄醬膏中有點番茄肉飯焗到變脆了~不是每個人都喜歡因為整盆飯都挺乾身的整體不過不失~!
今次試幾款薩莉亞既pizza焗飯鐵板燒先,全部價錢都好實惠
香焗白汁雞肉菠菜 $25
白汁配上雞肉同菠菜

好濃郁既奶香 令到菠菜的味道昇華
感覺雞肉只是陪襯~

雖然好吃 但吃完非常滯!
煙肉菠蘿比薩 $29

甜甜的菠蘿配上番茄醬底

芝士份量都多
農舍比薩 $30

配料換上大量野菌,但這個反而比較油
水牛芝士比薩 $29

香煎焗鯖魚 $31

白汁芝士焗鱈魚扒 $31

這個不太好吃 魚肉很淋 口感怪怪的
地中海海鮮焗飯 $31

有蝦,蜆肉,青口每樣少少

番茄醬膏中有點番茄肉

飯焗到變脆了~不是每個人都喜歡

因為整盆飯都挺乾身的

整體不過不失~!
2017-01-20
2017-02-15 329 浏览
薩莉亞 —— 小食篇薩莉亞各式各樣既小食賣相都好吸引,價錢又平,但吾知好吾好食呢試幾款先~蒜蓉法包 $10$10兩個大大個都好抵食趁熱食 蒜香味足 脆脆的 幾好!意式菠菜伴煙肉 $17煙肉的咸香 加上黑胡椒,橄欖油調味平凡簡單又不失美味不過每次菠菜質素不同 有時會好dry黑椒蜆肉鐵板煮 $19蜆肉太乾 而且食既時候小心食到殼辣味雞翼(4隻)$17 (8隻)$32雞翼係焗的 吾係炸的保留到肉汁 辣辣地幾惹味吾錯蒜汁燒魷魚 $24原條魷魚 加上七味粉去燒肉質軟而帶點煙韌 魷魚鬚燒到脆口仲有蒜蓉汁可以點抵食又美味!芝士焗薯角 $17一上枱已經香噴噴 濃濃的白汁mix埋芝士配上薯角真係邪惡又美味熱辣辣食真係好正 芝士仲可以拉絲嫁推薦雞翼,燒魷魚,芝士薯角!
薩莉亞 —— 小食篇

試幾款先~
蒜蓉法包 $10

$10兩個大大個都好抵食

趁熱食 蒜香味足 脆脆的 幾好!
意式菠菜伴煙肉 $17

煙肉的咸香 加上黑胡椒,橄欖油調味

平凡簡單又不失美味

芝士焗薯角 $17

一上枱已經香噴噴 濃濃的白汁mix埋芝士配上薯角

真係邪惡又美味

熱辣辣食真係好正 芝士仲可以拉絲嫁

推薦雞翼,燒魷魚,芝士薯角!
2017-01-15
2017-02-14 280 浏览
薩莉亞 —— 意粉篇薩莉亞既意粉$29-32不等,價錢非常實惠!味道又如何呢?試過先知今次試幾隻款式先菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉 $32咸咸的煙三文魚配上白汁 味道幾夾仲有d菠菜補充下纖維不過白汁食完有d滯卡邦拿那意大利粉 $29這個是最滯的款式!蛋黃汁加芝士粉都幾好食 不過無乜特別番茄海鮮意大利粉 $32有蝦,魷魚,青口,蜆肉,每樣少少番茄醬汁中混有番茄肉 較清新的一款呑拿魚配番茄辣汁意大利粉 $29呑拿魚應該罐頭呑拿魚 味道也不錯 不過不失邦哥尼意大利粉 $29蜆肉份量都多,但茄味不太足整體來說,食物質素算是對得起價錢
薩莉亞 —— 意粉篇

卡邦拿那意大利粉 $29
這個是最滯的款式!蛋黃汁加芝士粉
都幾好食 不過無乜特別
番茄海鮮意大利粉 $32
有蝦,魷魚,青口,蜆肉,每樣少少
番茄醬汁中混有番茄肉 較清新的一款
呑拿魚配番茄辣汁意大利粉 $29
呑拿魚應該罐頭呑拿魚 味道也不錯 不過不失
邦哥尼意大利粉 $29
蜆肉份量都多,但茄味不太足
整體來說,食物質素算是對得起價錢
2017-02-14 218 浏览
仲記得以前中學既時候,最鍾意就係去薩莉亞食飯,因為平、靚、正薩莉亞餐牌一直都無乜點變,不過有時都會有推出d新野今次試下佢地既new menu香嫩鴨腿 $39皮脆肉嫩估吾到幾好食wo!真係食得過不過$39定價有點過高,薯角得三舊太少喇!邦哥尼意粉 $29蜆肉番茄醬底蜆肉份量多 意粉屬於較粗的但有咬口 夠彈牙!香辣藍青口湯 $24飲得又食得微辣的番茄湯,酸甜中帶點辣度,挺開胃的青口有成11隻,都幾好食~吃得飽飽的,滿足的一餐

薩莉亞餐牌一直都無乜點變,不過有時都會有推出d新野
今次試下佢地既new menu
香嫩鴨腿 $39
皮脆肉嫩
估吾到幾好食wo!
真係食得過

不過$39定價有點過高,薯角得三舊太少喇!
邦哥尼意粉 $29
蜆肉番茄醬底
蜆肉份量多 意粉屬於較粗的
但有咬口 夠彈牙!
香辣藍青口湯 $24
飲得又食得
微辣的番茄湯,酸甜中帶點辣度,挺開胃的
青口有成11隻,都幾好食~
吃得飽飽的,滿足的一餐
因為某位家人特別喜歡這餐廳!加上自己的選擇困難症,所以又來到這餐廳了。家人點選了主食後,突然想加一份甜品。餐廳几款甜品,可供選擇。有TIRAMISU,又有雪糕。這個天使蛋糕很特別,卻又不知是什麼東西,於是點了1件。 凍冰冰的Meringue Cake天使蛋糕呈上來了。一塊小小的份量,表面有25粒波波點綴。拆開蛋糕紙,看到三層的結構:奶白色上層很Creamy,有點似忌廉,但又比忌廉實在(粘性高)。中間有啡色類似餅乾的東西,也夾雜著朱古力碎碎而底層比Creamy上層較為結實,偏向Cheese Cake的質感。整體不太甜,不油膩,嚐過後雖然也不會增加飽足感,但又滿足了享受甜品的樂趣。

家人點選了主食後,突然想加一份甜品
餐廳几款甜品,可供選擇。
有TIRAMISU,又有雪糕。

這個天使蛋糕很特別,卻又不知是什麼東西,於是點了1件。
Meringue Cake天使蛋糕
凍冰冰的Meringue Cake天使蛋糕呈上來了。
一塊小小的份量,表面有25粒波波點綴。
Meringue Cake天使蛋糕
拆開蛋糕紙,看到三層的結構:

中間有啡色類似餅乾的東西,也夾雜著朱古力碎碎
整體不太甜,不油膩,

嚐過後雖然也不會增加飽足感,

但又滿足了享受甜品的樂趣。
午餐
2016-07-29 436 浏览
全將軍澳既我都去過 唯讀呢間服務態度其差 結帳時116唔小心聽錯110 比左210 順便讀兩張50方便同朋友分返錢 之後問我想點 玩野呀 大佬聽錯少少 講返116咪得 洗唔洗咁既態度
2016-07-19 351 浏览
好喜歡係到食野!因為唔使好多錢都可以食到好飽,而食物質素都仲係好好既!甜蝦沙律係我既摯愛!我係會入去只係食個甜蝦沙律之後走既佢蝦既份量都幾多!全部都係細細隻,好易入口。個質感係軟綿綿個種,味道好甜。沙律醬係好水性,好有鮮味既!上面仲放左d梅粉(我覺得係),令成個菜既鮮味更加提昇。仲有不得不提既係,d菜好新鮮好脆,仲有唔少種類。
上面仲放左d梅粉(我覺得係
甜蝦沙律