2016-08-28 660 浏览
同女朋友去食薩莉亞, 雖然價錢平, 但其實我地兩個都好鍾意食首先點左一個墨魚汁意大利粉, 女朋友表示超好味, 不過就食到我地兩個嘴都黑哂, 哈哈 呢碟意式菠菜伴煙肉純粹係為左我地想食少少菜再叫一個蘑菇pizza, 女朋友指定要加雙重芝士($6), 加左真係好食d, 加呢6蚊超值另外再叫一個女朋友至愛的甜蝦多利亞飯, 每次食都會覺得太多汁太肥, 但又會覺得真係幾好食最後叫左一個女朋友最愛的Dreyer's芒果雪糕, Menu寫住今期做緊特價($16->$10), 不過其實咁細杯, 賣$10會唔會都仍然貴過出邊7仔? 算了, 望住女朋友一雙期待的眼神, 為搏紅顏一笑, 難道你夠膽唔叫?
墨魚汁意大利粉
蘑菇pizza加雙重芝士
甜蝦多利亞飯
Dreyer's芒果雪糕
2016-08-28 493 浏览
今晚決定同男朋友一齊簡簡單單食家庭餐廳, 平平地又好食 我地叫左一碟蜆肉配青醬邦哥尼意大利粉, 非常有驚動, 一上菜已經香氣撲鼻, 配上蜆肉非常有格調, 抵食 再叫一個白汁雞肉菠菜, 但好鹹, 太重口味, 不推薦再叫多個男朋友鍾意的芝士pizza, 我是覺得太多油了, 也不太喜歡
今晚決定同男朋友一齊簡簡單單食家庭餐廳, 平平地又好食
蜆肉配青醬邦哥尼意大利粉
香焗白汁雞肉菠菜
再叫一個白汁雞肉菠菜, 但好鹹, 太重口味, 不推薦
水牛芝士pizza
2016-08-27
蜆肉配青醬邦哥尼意大利粉
香焗白汁雞肉菠菜
水牛芝士pizza
適逢今日要去城門谷泳池屁股扭扭做運動,所以要就近大窩口覓食,我說去薩瑪利亞防止自殺會食(即薩利亞餐廳),老婆就要去雲南小鍋米線食,話想食好耐,幾經爭持不下,我決定用解決人類原始社會最有效,最終極解決問題的方法:包剪揼。係包剪揼之下,我認為世界上無問題係解決不了的。三國時代就是還未發明包剪揼,否則就不用這麼辛苦地攻城掠地,如果劉關張當年有包剪揼,輕易就解決了所有不必要的爭端,中學時代不需要記這麼多人名,而我就不會到現在都分不清楚,究竟孔明厲害些還是諸葛亮厲害些?話分兩頭,當我祭出一招恒宇仁龍拳,就贏了老婆的剪刀。想當年我學恒宇仁龍拳都是為了今日,因為今日的我已經醒d,keep fit同開心。看見我和我老婆的戰績,就知道有學恒宇仁龍拳同無學恒宇仁龍拳的分別啦。薩利亞是一家日資連鎖義大利家庭風味餐廳,創辦人當年在將餐廳轉型的時候,一度導致客戶大量減少,由於受到深刻教訓,令到創辦人堅信:低價但不斷提高食物品質,有助提高餐廳銷售額。今日全港各分店仍大排長龍,就是這個原因。來到薩利亞,由於時尚早,免了排隊之苦。首先我點了最愛的辣味雞翼,古乳有暈:你越食得辣,越容易發達,接著點了香辣腸,煙肉菠蘿比薩

來到薩利亞,由於時尚早,免了排隊之苦。首先我點了最愛的辣味雞翼,古乳有暈:你越食得辣,越容易發達,接著點了香辣腸,煙肉菠蘿比薩及野菌忌廉意粉,因為我知道香辣腸有些辣,比薩有些煙肉,意粉特別惹菌,只是不知道意粉是否也有益生菌,如果真的有的話,這一餐的腸胃消化應該運作得特別好。
不知道下單是否有次序之分,越早下單的食品越早到,首先來了辣味雞翼,有咬口之餘,仍保持一貫的三分辣味,適合想吃辣過下辣癮但又不想辣到噴火,以免燒焦對面朋友的食客。
再來一碟野菌忌廉意粉,順滑到像一條水滑梯啜一聲就去到你的喉嚨,我懷疑如果將些意粉放在一個女人的頭上,一樣能順滑到不小心摸到她的胸。只是那些菇好像有點兒臭味,雖然到最後,那些菇都不知道為何佢會遠走,只知道最後又是被我吃走(原句:張國榮-不知道為何你會遠走,只知道習慣抱你抱到太久)。
香辣腸有四條,暑條也有四條,好采它們對稱,否則又要使出恒宇仁龍拳與老婆爭食,你知啦,日日這麼出野法都不是辦法。香腸在鐵板的自然熱力之下,熟度均勻,只是有些稠皮,暑條也是一樣,雖然都是好味,只是我不自覺地望向了下面…
最後呈上一碟煙肉菠蘿比薩,由於熱力四射的關係,粒粒清甜的菠蘿,在比薩上彈下彈下,彈彈下就不知道為甚麼去到我喉嚨,我再出盡力咬它,它仍然在我口腔彈下彈下,真係吹佢唔漲…火腿就沒有那些菠蘿好動,靜靜地躺在比薩上,再用今日睇真D把放大鏡望真D,原來燒焦了些小,不夠菠蘿靚仔,難怪它這麼安靜,不過我想同它講:傻豬,不要緊的,反正他朝君體也相同。
看到這幅圖,就知道又是滿足的一餐,你喜歡吃薩莉亞餐廳嗎?
2016-08-08
  • 辣味雞翼
2016-07-20 354 浏览
今日同同事二人見客 見完客去到石蔭附近 同事話想食下西餐 諗左好耐都諗唔到食咩 最後見到石蔭商場地下有間薩莉亞 d野食款式又多但算係西餐黎講價錢都好抵食下我同同事叫左一人一個set lunch (個set包括一款飯或意粉連自助飲品吧,野飲無限refill)今次叫左意粉,d肉同汁既比例岩岩好,唔會食到最後唔夠汁,乾掙掙咁 再加份鐵板德國腸(4條)配薯角,口感好正又夠juicy,$38黎講可以話係物超所值食完呢2樣野,已經好飽好滿足 食物質素好唔錯 相對咁既價錢都真係好超值絕對會再食過

絕對會再食過
  • 鐵板腸
2016-07-19 230 浏览
今日去咗薩莉亞食午餐,食咗卡邦拿意大利粉同埋歐陸風烤焗香腸。午餐意粉$38件飲飲野飲,另外單點香腸四條$34味道不過不失,意粉都幾彈啦,味道都OK不過唔夠香。$38連野飲香腸熱辣辣,肉質彈牙,味道好吃,仲好多汁,不錯。不過薯角就差啲,一啲都唔脆。$34有4條
2016-07-19
2016-04-18 558 浏览
講到食平野,又點會少得呢間薩莉亞意式餐廳,此餐廳賣點是平多款。呢碟地中海海鮮pizza,味道其實普通,海鮮只有基本的pizza海鮮味道,有三文魚,墨魚圈等。但墨魚圈烤得非常硬,可能烤得太多了。而pizza餅底略嫌太硬,但以這個價錢算是合格。

2015-12-16 527 浏览
lunch諗唔到食咩,咁見到有薩莉亞,岩晒!之前食開都係晚餐,原來有lunch set ga wo叫左個水牛芝士pizza同海鮮意粉同友人share水牛芝士pizza $38,芝士味濃郁,pizza係脆邊嘅,又軟又硬,口感一流!白汁海鮮意粉 $38,你會食到佢有啲卡拜尼味,白汁都好濃!唔會將貨就價果度好!(掛住食,唔記得映相)再黎就係必食嘅中華海草 $9仲有必食雞翼 $17四隻Lunch set最好係連埋野飲任飲,呢度啲mocha都幾香濃,抵晒!飽晒!

叫左個水牛芝士pizza同海鮮意粉同友人share
再黎就係必食嘅中華海草 $9
仲有必食雞翼 $17四隻

• 中華海草
2015-06-08 622 浏览
薩莉亞的意大利餐價錢平價但味道可口。烤雞翼係其中我最中意既菜,烧烤得程度刚刚好,咸度适中,显色略显金黄,很诱人。蒜蓉包也很好食,很香脆。薩莉亞有12蚊無限飲品,任選,非常抵。It is a very nice choice.
2015-05-20 441 浏览
晩餐一個人唔知食乜好 ,又唔想太貴,於是就嚟咗依度,等咗5分鐘倒!就有位。叫咗一碟野此外,我仲加咗仼飲,12蚊一位,都係D汽水,茶,咖啡同朱古力,個人覺得冇乜特別。
晩餐一個人唔知食乜好
,又唔想太貴,於是就嚟咗依度,等咗5分鐘倒!就有位。
叫咗一碟野
地中海海鮮焗飯
地中海海鮮焗飯
2015-05-16 330 浏览
同朋友溫完書 想食個宵夜又唔想太肥就揀左呢到啦好野當然要付出等左十分鐘 就有位坐啦 入到去我只叫左一份三文魚沙律其實環坐得幾舒服三文魚沙律都係24蚊乍便利店既都呢個價啦食落 啲三文魚唔稱得上好好但起碼呢個價係算上等而且沙律醬配合平時好少機會食到既特制沙律醬  不過沙律醬有啲酸 但食材的確真材實料 例如有紫生菜等 都係啲價格較高既菜 至於三文魚 唔係好肥 岩哂黎配合沙律 又扺又好味 滿有驚喜
同朋友溫完書 想食個宵夜
食落 啲三文魚唔稱得上好好
但起碼呢個價係算上等
滿有驚喜
2015-02-05 406 浏览
人氣連鎖意式店在其他地區每次都要排隊,唯獨這間不用排隊直接進去,這間店位置比較偏僻在商場底職暗角位,如沒經過真的不會知道此店的存在,這間店之所以稱人氣連鎖餐廳是因為我在荃灣那二間分店經常要排隊 ,而且價廉物美。內裹很寬敞,位與位之間沒有壓迫的感覺,相比其他分店坐得較舒服。與朋友聊天HEA下是一個不錯的選擇。餐牌面已寫著$12可任飲, 有可樂七喜和熱古力等等。意式黑椒汁牛扒-牛扒伴薯角甜粟米,朱扒今次大約5成熟左右,雖然牛扒比較薄但咬落也很"林",加上黑椒汁調得不錯所以入口感覺,如是男生吃略厭有點不夠飽要叫小食幫補填肚。辣味雞翼-基本上每次來吃這間餐廳都必吃,每間整法同味道基本上一樣沒大變化,辣味剛好不吃辣的人也應該可以吃得到,肉身滑而且跟外層辣味混口得很好蒜容包 $4 元一塊一次要最少叫2塊,可能太大塊的關係,外層不夠脆咬落軟林林,焗的時間不夠長,中間蒜容與其他醬料調得不好只有少量蒜容味,而且來的的時間已經不熱了。最後吃了三個東西+飲品埋單$7X元,午餐不算很便宜如是晚餐吃就剛好

常要排隊
,而且價廉物美。

擇。
餐牌面已寫著$12可任飲, 有可樂七喜和熱古力等等。
意式黑椒汁牛扒

黑椒汁調得不錯所以入口感覺
,如是男生吃略厭有點不夠飽要叫小食幫補填肚。
辣味雞翼

也應該可以吃得到,肉身滑而且跟外層辣味混口得很好
蒜容包

2015-02-05
意式黑椒汁牛扒
辣味雞翼
2014-03-13 1109 浏览
有人會認為薩莉亞的出品難食 (包括昔日的我), 也有人會認為薩莉亞的出品份量細, 可是現在的我覺得可以在90分鐘內任飲兼可以食到價廉物美的意大利菜式, 已經是香港時下(2014年)可得到滿足和愉快的好時光了!當打開那本餐牌, 繽紛搶眼的食物照片和價錢已經狠狠地把顧客吸引著, 究竟可以在那間食店付上$24便可以吃到一客甜蝦沙律?  或者付上$29來吃一客地中海海鮮焗飯? 又或者付上$42吃一客意式黑椒汁牛扒?  怎樣抵價也不及成人每位只需$12的自助暢飲 (冷/熱水免費), 由印度入口的果茶包、日本綠茶包外, 還有百事系列汽水及Nescafe 咖啡機 (Black coffee, Mocha, Caffe Latte, Hot Chocolate, Milo)我計算過如果選擇價格最貴的食物來放入5 course meal, 全餐大約只需$127 (不設加一服務費)! 實在是乜乜節、乜乜生日、乜乜紀念日的救星。那天下午時段走到石蔭商場的薩莉亞, 只見店內顧客不多, 實在是可以慢慢吃慢慢喝。  依照當日口味與胃口, 我選擇了下列食品與熊爸分享:甜蝦沙律 $24 ... 一堆比手指尾還要幼的蝦

甜蝦沙律
甜蝦沙律 $24 ... 一堆比手指尾還要幼的蝦仁, 英文叫Northern Shrimp 又稱為Salad Shrimp, 細細隻的身形在外地都是用來作沙律配料, 帶甜味而肉質濕潤。  沙律菜厚片多汁爽脆而且沾上的薩莉亞特色沙律醬, 味道酸得來有奶脂味, 很開胃!
意大利火箭菜沙律
意大利火箭菜沙律 $19 ... 純素沙律, 火箭菜又叫芝麻菜, 菜味特別, 帶有芝麻及辛辣的香味。
水牛芝士伴蕃茄
水牛芝士伴蕃茄 $17 ... 4粒車厘茄仔伴4粒水牛芝士仔, 再澆上Extra Virgin Olive oil 及灑上Basil碎。它是一道傳統的意大利前菜, 清新而不油膩, 喜歡水牛芝士質感煙韌又散出幽幽的芝士淡香。
意式雞肉雲吞菜湯 $17 ... 雜菜湯內有很多已煲至軟腍的菜, 湯的味道帶酸, 蕃茄味道不濃郁, 湯內放有大約四至五件寬大而點點厚的雞肉香草雲吞, 雲吞皮有咬口, 而入面的雞肉餡是吃不出它自己的味道來。
時常都有個想法是要試勻薩莉亞的甜品, 因為據餐牌所述咖啡凍餅及布甸均直接由意大利北部入口(都靈市近郊的小城鎮內的工廠所生產的)
西西里風卡呢里芝士卷
西西里風卡呢里芝士卷 $16 ... 這甜品是意大利西西里地區極具代表性的糕點, 送上檯時這個甜品是冷的所以最初會以為那個冷掉了的酥卷殼會軟無口感, 怎知道它還有脆感, 芝士內餡細膩柔綿, 甜而不膩。
薩莉亞布甸
薩莉亞布甸 $18 ... 據餐牌所述是繼承了古羅馬時代的製作方法, 焦糖布甸挺身, 蛋及奶油味道濃郁, 質感厚滑, 焦糖香但不會把布甸的味道搶下去。
薩莉亞咖啡凍餅
薩莉亞咖啡凍餅 $22 ... 是含有少量酒精的Tiramisu, 據餐牌所述是將意式蛋黃、意大利芝士、鮮忌廉等混合攪拌, 再鋪在浸了咖啡酒的蛋糕上, 最後灑上可可粉;濕潤的蛋糕帶有頗濃的咖啡酒香, 芝士質感滑如慕絲, 口感細滑豐富。
加上兩位飲品 $24, 坐足90分鐘, 全餐多謝$157!

2014-03-08
$78.50 (下午茶)
甜蝦沙律
意大利火箭菜沙律
水牛芝士伴蕃茄
西西里風卡呢里芝士卷
薩莉亞布甸
薩莉亞咖啡凍餅
2014-01-25 586 浏览
係度食下午茶,叫左我至愛的卡邦尼意粉。呢度無荃灣店甘大,所以人潮久久未散,本人等位等左20分鐘,等上菜又等左十幾分鐘,效率比荃灣店慢意粉的硬度合我心意,非常有嚼勁,醬汁都足夠,煙肉的分量都算ok. Service 都ok 不過員工們可以吾好甘cool 多d 笑容會好d lor
係度食下午茶,叫左我至愛的卡邦尼意粉。呢度無荃灣店