(非会员)
2011-11-15 331 浏览
食蛇送蛇湯,不論大小,蛇肉夠新鮮唔老,師父話逢下午兩點左右同蛇拆骨,好有咬口,足料冇偷雞蛇湯最得,因為叫餐已包一碗,我都再叫多碗,由於湯味特濃同嗰種入口,甘爽熱又帶有藥材啲味道,令我飲到唔停得口!!
食蛇送蛇湯,不論大小
蛇肉夠新鮮唔老,師父話逢下午兩點左右同蛇拆骨
好有咬口,足料冇偷雞

2011-11-02
$62 (其他)
2011-06-15 268 浏览
是日朋友叫我出來食飯, 不知食什麼又不想食太貴, 突然間想起食蛇! 我自小學後都沒有食過蛇, 之前在中環上班都有想過食蛇王林, 但走的一刻都沒有去食過…今天就在觀塘找一間, 就找了蛇王龐, 因為看來他是最抵食, $40 有蛇羹+蛇湯+盅飯/ 糯米飯. 出面只食個蛇羹都有30-40元, 這裡算不錯吧.店子少少, 只有3張圓台, 我們就坐在電視前面的一台, 二話不說叫了set A, 即上面那個.3樣野是遂樣上台的, 老闆見我們差不多完成了一碗才上第二碗.久別重逢的蛇羹, 很足料! 一拎起羹就見到一條條的蛇肉!還有一碟薄脆和蛇羹一起食, 我還要添一碟薄脆呢! 好味!!糯米飯可以選要/不要 蔥和花生味道和其他街鋪的無異, 比較不足的是臘腸不多而且切得太薄, 太吝嗇了. 少了一陣臘味香. 蔥花是生的蔥粒, 食落口很香!蛇湯都是第一次飲, 有大朕藥材味, 好像很補呢! 不知是否有藥材煲, 還是這是蛇的味道呢?老闆幾健談, 當日直播日本tsunami, 老闆和我們一路講新聞.

久別重逢的蛇羹, 很足料! 一拎起羹就見到一條條的蛇肉!

還有一碟薄脆和蛇羹一起食, 我還要添一碟薄脆呢! 好味!!

糯米飯可以選要/不要 蔥和花生

足料!
2011-03-11
足料!
2011-05-20 218 浏览
咁我咁岩去觀塘等食夜晚餐飯又有時間...成日又未食過野...想飲下野...突然諗起細細過係呢間野食過蛇羹於是入左去...睇下個價 10年都係冇變!!! 太意外係1蚊都冇加過於是我叫左個細既羹 味道都係冇變 蛇肉多 唔腥 而且好結D雲耳好爽口好震驚係..仲有一碗好好味既蛇湯送.. 以前都冇嫁碗蛇湯飲落去有種甘味..藥材味令蛇湯唔腥 好味
咁我咁岩去觀塘等食夜晚餐飯

好震驚係..仲有一碗好好味既蛇湯送.. 以前都冇嫁

碗蛇湯飲落去有種甘味..藥材味令蛇湯唔腥

好味
2011-05-18
$23 (其他)
2011-01-18 169 浏览
再次起咁凍既天氣食..食完好warm..而且我發覺一碗大既我食左都唔覺太飽..胃容量大左個人覺得食極都唔厭!好味好味但老板一宜起入面"湯"蛇..到我差唔多走佢先出黎不過佢都認得下我;)
再次起咁凍既天氣食..食完好warm..
而且我發覺一碗大既我食左都唔覺太飽..胃容量大左

個人覺得食極都唔厭!
好味好味

但老板一宜起入面"湯"蛇..到我差唔多走佢先出黎
不過佢都認得下我;)
已經食左咁多自記得影
2011-01-17
已經食左咁多自記得影
(非会员)
2010-12-13 127 浏览
抵食, 好味, 真材實料. 蛇羹好好味, 糯米飯好香, 蛇湯藥材味恰當有個set都幾抵食 :蛇羹+糯米飯+蛇湯 ($40)糯米飯好大碗, 我0地兩個人再加多碗蛇羹 ($23), 仲有碗細蛇湯送.食完成身真係好暖, 搵日再幫襯先.
抵食, 好味, 真材實料.

蛇羹好好味, 糯米飯好香, 蛇湯藥材味恰當

有個set都幾抵食 :
蛇羹+糯米飯+蛇湯 ($40)

食完成身真係好暖, 搵日再幫襯先.
2010-12-06
  • 糯米飯
今年都17歲..但呢間野我都食左10幾年喇*v*由細到大我地成家年年都至少食一至兩次! (因為冬天先去食)係因為拜完年都會落去食=]老細都認得我地成家..因為大大話話都食左咁多年!佢d蛇羹真係足料又香噴噴! 依家食蛇羹仲有蛇湯送=]以前係冇架-__-蛇羹入面好多蛇肉同冬菰, 雲耳等等..而且每碗都滿寫咁滯 ;) 我唔覺有味精..只食到好香既藥材味..證明係有益=p 食左仲真係好暖笠笠=]年年食..風味依然!老細仲成日上報紙見到佢捉蛇..都咪話唔勁!
今年都17歲..但呢間野我都食左10幾年喇*v*
由細到大我地成家年年都至少食一至兩次! (因為冬天先去食)
係因為拜完年都會落去食=]
老細都認得我地成家..因為大大話話都食左咁多年!
年年食..風味依然!
老細仲成日上報紙見到佢捉蛇..都咪話唔勁!
  • 大碗蛇羹
2009-11-18 14 浏览
超耐冇食過蛇羹...我諗有十年以上了!今日咁凍.. (早上<10度)...最好就係食蛇啦!!同事介紹去lee 間試下...真係冇介紹錯...好好味!!你地睇相就知了...好足料....味道好好!!我食左A餐...有一碗蛇羹一碗糯米飯/盅頭飯一碗蛇湯....全部都好好味呀!! 都只係$40蚊....我覺得係觀塘黎講...係好抵0家啦!!
超耐冇食過蛇羹...我諗有十年以上了!
今日咁凍.. (早上<10度)...最好就係食蛇啦!!
同事介紹去lee 間試下...真係冇介紹錯...好好味!!

你地睇相就知了...好足料....味道好好!!
我食左A餐...
有一碗蛇羹
一碗糯米飯/盅頭飯
一碗蛇湯....

2009-06-26 15 浏览
炎夏將到, 去睇下食開個間官塘蛇王龐收左爐未, 老闆話做埋今日, 過完暑假至開番, 點左碗細蛇羹成為$24, 湯底夠味, 蛇肉夠足料, 唔似銅鑼灣某蛇羹40幾蚊得小小蛇肉溝豬同雞肉, 老闆話佢志在過日神, 賺錢其次, 一定要過到人過到自己, 佢個副關二哥既氣勢令我好欽佩.
2009-06-05
$24 (宵夜)
2008-12-31 39 浏览
天氣轉冷, 吃蛇佳期. 一進店, 就看見報紙頭滿貼, 店主每年皆有出擊, 四處捉蛇, 真是身手非凡.蛇羮, 蛇湯, 加上糯米飯, 此三劍客是很多蛇店的組合, 此店亦有. 叫來A餐, 蛇王龐親自盛上蛇羮, 蛇湯, 看上像兒子的"小龐"就拿來糯米飯. 蛇羹真材實料, 蛇肉足, 蛇湯更是一絕, 鮮美甜甘, 非其他味精蛇店可比. 糯米飯也炒得不錯. 三劍客只是42元正, 請快離開快餐店.說這是區內最頂蛇店, 不誇大.ps 還喝了一小杯五鞭壯陽酒, 真是有點用的..........
天氣轉冷, 吃蛇佳期.

說這是區內最頂蛇店, 不誇大.

• 蛇羮
  • 蛇湯
2008-12-11 14 浏览
上星期天氣轉冷,最好去食蛇。晚上一人經過,就來碗蛇羹 (+蛇湯),再加碗糯米飯。蛇羹先上,一看,好多料,蛇肉很粗,又有很多木耳和肉絲。之後就來蛇湯和糯米飯,蛇湯不會太重藥味,糯米飯夠乾身,如果可以多 d 料就更好。份量都幾多,結果勉強吃完蛇羹,飯只吃了三分一。之後老闆更問我是否要打包個飯走...以食蛇的店來講,這店都算乾淨企理。可以再去。
上星期天氣轉冷,最好去食蛇。
晚上一人經過,就來碗蛇羹 (+蛇湯),再加碗糯米飯。

蛇羹先上,一看,好多料,蛇肉很粗,又有很多木耳和肉絲。

以食蛇的店來講,這店都算乾淨企理。可以再去。

2008-11-24 24 浏览
剪完頭髮成十點~就同mama去左心儀已久ge蛇王龐食蛇la!^^日日番工番學都行過~岩岩秋風起~想食蛇都好耐~叫左個A餐$32 - 燸米飯、蛇羹、蛇湯蛇羹好足料!啖啖有送~好香藥味陳皮味~+埋d檸檬草~成碗野唔洗+醋/生抽已經好好味~好好食~蛇湯~好香中藥味~好清~濃香而不膩~燸米飯~係kt食過幾間~我同ma都覺得呢間最好味~d飯唔膩~仲好香好有咬口~!~不過d配料就好少~得幾粒=-=食都一半已經好暖~爭d標汗==好飽~一個餐2個人食好夠~至於服務~唔知個個係咪太子仔呢~完完全全心不在焉咁款~同佢講野好似聽唔到咁==2個人食又淨係比一隻匙=0=拎完蛇羹同蛇湯就算~碗飯同匙羹要由老闆娘拎比我地==環境光猛整潔~其實主要黎食野~環境同服務都唔需要~電話冇電影唔到相T33T
日日番工番學都行過~岩岩秋風起~想食蛇都好耐~

叫左個A餐$32 - 燸米飯、蛇羹、蛇湯

蛇羹好足料!啖啖有送~好香藥味陳皮味~+埋d檸檬草~
成碗野唔洗+醋/生抽已經好好味~好好食~

蛇湯~好香中藥味~好清~濃香而不膩~

燸米飯~係kt食過幾間~我同ma都覺得呢間最好味~

食都一半已經好暖~爭d標汗==好飽~一個餐2個人食好夠~

至於服務~唔知個個係咪太子仔呢~完完全全心不在焉咁款~
同佢講野好似聽唔到咁==2個人食又淨係比一隻匙=0=
拎完蛇羹同蛇湯就算~碗飯同匙羹要由老闆娘拎比我地==

環境光猛整潔~其實主要黎食野~環境同服務都唔需要~

電話冇電影唔到相T33T
  • 蛇羹、蛇湯、糯米飯
2007-04-16 49 浏览
前幾個月已吃過多次了.食暈哂官塘既蛇羹,包括2間蛇王兄(唔會再去),以呢間係最好食的了(雖然都有味精,吃過後會口渴)大:$40細:$22
前幾個月已吃過多次了.

大:$40
細:$22
1K
2006-03-28 51 浏览
3月25日12:00替太座到AMP2取回修理好的電話。便走進蛇王彪,一心試碗掛鹿米線,阿叔竟說說午市祇有碟頭飯,便轉到這裡來碗蛇羹。第一啖感到幾杰,但再來幾口,則感覺不同。蛇肉不是一絲絲,亦不是一片片,而是一段段不同種類,已去骨的蛇碌,口感極好。配料木耳、冬菇和肉絲的份量不少,有點點胡椒香味。見櫥窗放了各式各樣的蛇酒,最後忍不住來杯細五蛇驅風酒,藥味香濃,飲完暖氣直達丹田。店內掛滿了剪報,全是老板大顯身手的照片。
3月25日12:00
替太座到AMP2取回修理好的電話。

第一啖感到幾杰,但再來幾口,則感覺不同。
配料木耳、冬菇和肉絲的份量不少,有點點胡椒香味。

店內掛滿了剪報,全是老板大顯身手的照片。