2016-04-27 381 浏览
今晚旺角作客鏢賽,約埋班隊友係旺角那那聲食少少野就去比賽,路過見依間車仔麵唔洗等位,是但啦﹗依度地方都幾寬敞,感覺都幾乾淨,光光猛猛。發現全部職員都係操非純正廣東話喎,諗住主攻自由行生意同聲同氣有著數?隊友一個都未到,第 1 次黎幫襯視察下環境,順便睇正有咩好野食先。依間車仔麵無得劃飛仔啊,要親自出去排隊 order,眼見選擇都十分之多喎。煙鴨胸、豆腐卜、魚皮餃、腸仔、魚蛋、菜芯、豬紅、墨魚丸、芝士腸、牛腩、牛肚、蘿蔔、豬皮、豬腸、等等。豬紅蘿蔔牛腩鴛鴦走蔥多辣,有菜芯送噃,多謝。眼花撩亂選擇多,求其普通算喇啦。豬紅蘿蔔牛腩鴛鴦走蔥多辣,見到豬腸係深啡色喎,一心諗住係因為醃得好入味,點知又苦又澀又腍劈劈,劣﹗蘿蔔無味又硬又有渣,劣!牛腩肥多瘦少味道又濁,麻麻地。免費菜芯不甜,幸好夠爽又多水,合格。豬紅蘿蔔牛腩菜芯鴛鴦走蔥多辣,我叫粉麵鴛鴦,廚師阿姐烚到河粉碎溶左半,用筷子都夾唔到呀,又要用羹食!粉麵係要先後分開烚架,一齊烚一係河粉溶、一係麵太生,無 heart!湯底淡如水,就算加左辣汁都救唔翻。再問侍應叔叔比多一碗仔辣汁倒晒落去撈,只微辣不香,失望!搞到我突然好掛住掛住西貢松記呢!食開

湯底淡如水,就算加左辣汁都救唔翻。再問侍應叔叔比多一碗仔辣汁倒晒落去撈,只微辣不香,失望!搞到我突然好掛住掛住西貢松記呢!食開紅磡發記、紅磡民裕、大埔萬利都好食過佢何止百倍!

豬紅蘿蔔牛腩鴛鴦走蔥多辣
豬紅蘿蔔牛腩鴛鴦走蔥多辣
2014-04-16
2014-11-10 611 浏览
路經旺角,看到這整潔的小舖,正好可以休息一下,入口是販賣区,先奌選食物,付款,坐下,即有店员送上熱騰騰的食物。車仔面的餸莱選擇多,様様都好吸引,叫了三餸面(菜心,冬菇,魚旦)才三十元,抵食,最難得佢D新鲜菜心又大条又翠绿,冬菇夠味,鱼旦弹牙,下次经过一定再encore。佢個清潔呀姐,身手敏捷,我一放下筷子,人到声到,收左碗,枱都抹干净……!
路經旺角,看到這整潔的小舖,正好可以休息一下

抵食車仔面
2014-11-10
抵食車仔面
  • 鱼旦
  • 冬菇
2013-03-18 169 浏览
師生球賽後,人既倦困之餘又飢腸轆轆。走在大街上,開始抱持着"不理好醜,但求就手"的態度,隨隨便便走進一間車仔麵小店內,快快趣食碗麵就嗱嗱臨乘車回家大覺睡....例牌要了我最愛的油麵,另加豬皮、豬腸、蘿白及牛腩作麵碼。沒有其他古靈精怪的配料或湯底,吃的正是一碗地地道道,你我從小就吃大的嗱喳麵....湯是意料之內的一大碗味精水,當然不喝為妙。但反而後加的一小匙辣醬卻是夠晒刺激,配上一眾麵碼來吃,甚是滋味....牛腩不算很淰,而且大部份是碎濕濕的;蘿白不很清甜但還算不硬實而且冇乜渣;豬皮厚身又爽口有咬頭,應成為主角份子;豬腸雖有點羶味但勝在腸內仍存不少白色脂膏,食起來仍帶有丁點豐腴之味....雖不是十分有水平,但嬴在既抵食也很飽肚....在此刻,仍能苛求甚麼 ?

2012-09-08 108 浏览
喜歡食車仔麵既原因好簡單,就算一個人都可以一次過叫好多款不同既餱菜一次過滿足自己既口福.今次叫左冬姑, 韭菜, 蘿蔔,豬腸, 雞翼尖配河粉.此店既食物都唔錯, 樣樣食物都醃得夠味又唔會過咸, 特別喜歡佢地既雞翼尖有陣陣既鹵水味道冬姑本身大隻又厚身加上炆得淋身同樣一流.反而最唔喜歡就係蘿蔔又有渣又唔甜, 豬腸就算一般不過最起碼夠乾淨已經算合格.

今次叫左冬姑, 韭菜, 蘿蔔,豬腸, 雞翼尖配河粉.

冬姑本身大隻又厚身加上炆得淋身同樣一流.

2012-08-31
2012-07-20 66 浏览
行完旺角剛好經過, 好在有位坐o者.即刻叫左個車仔麵, 幼麵加尤魚,魚蛋, 同可樂.一杯冰凍既可樂最o岩降溫呀!!!個麵真係幾好食, 最好食係串尤魚, d魚蛋都幾彈牙, 好味道!
行完旺角剛好經過, 好在有位坐o者.
即刻叫左個車仔麵, 幼麵加尤魚,魚蛋, 同可樂.
一杯冰凍既可樂最o岩降溫呀!!!
2012-07-04
1K
2011-11-12 33 浏览
同fd去街,搵個地方食lunch,又唔知食咩好,經過喱到於是入去食呀~! 星期日既lunch時段唔係好多人,唔知係味落雨既關係喱~! 椰汁,多清甜,好正呀~! 揀左3個餸,雞翼尖,秘製豬腸,貢丸 ,同要左幼麵呀,個湯底味道濃郁唔錯,幼麵都ok,最正係個秘製豬腸,好入味,口感煙韌,幾好味~!綜合來講味道唔錯價錢又合理~~~~~~!
星期日既lunch時段唔係好多人,唔知係味落雨既關係喱~!
椰汁,多清甜,好正呀~!
綜合來講味道唔錯價錢又合理~~~~~~!

2011-09-15 46 浏览
是日的獨自午餐, 來到了花園街街尾的一眾食肆找找. 不過食力不大, 最後決定入來呢一間東東, 食車仔麵. 以前細個, 食車仔麵, 真的是非常經濟, 通常十個大洋就有一餐非常溫飽的車仔麵午餐. 而現在, 要十多元食一個嗱喳麵, 不是度度都有. 而且, 有不少車仔麵, 已經變成中上等的食群, 地方雖是簡陋, 但收費, 完全不便宜. 而這一檔自稱街邊野既車仔麵, 就是其中一間表表者. 我食下食下, 加下加下. 只是3個餸一個菜加上油麵, 另上一杯豆漿, 咁就要成35元.......10元一個車仔麵, 只是一個歷史話題.油麵, 生菜, 牛腩, 豬腸同冬菇. 平凡的配搭, 好多時搭出好的味道來. 而且, 也要看看餸料的質素好不好. 因為好多時, 用來取決車仔麵的好壞, 就是取決於車仔麵既餸料. 因為今時今日的車仔麵, 已經不再是細個果時食的嗱喳麵.油麵, 油滑而不油膩, 食落爽爽滑滑的. 牛腩, 是呢一碗麵既靈魂所在. 因為有牛腩, 所以湯底就加上了濃濃香香的腩汁, 而且炆得腍, 五香味重, 雖然牛腩是以腩邊為主, 但夠腍夠香, 不韌, 以車仔麵料來比較, 這個已經是非常好的了. 豬腸, 洗得夠

油麵, 油滑而不油膩, 食落爽爽滑滑的. 牛腩, 是呢一碗麵既靈魂所在. 因為有牛腩, 所以湯底就加上了濃濃香香的腩汁, 而且炆得腍, 五香味重, 雖然牛腩是以腩邊為主, 但夠腍夠香, 不韌, 以車仔麵料來比較, 這個已經是非常好的了. 豬腸, 洗得夠乾淨, 腥味冇乜, 夠味夠腍. 而冬菇, 又香又有味, 是正宗的花菇, 咬落味道香韌又有口感. 覺得車仔宧既用料正, 味道也因此而正多一點....

味道又香又濃, 雖然價錢上是貴了一點, 但也覺得呢一個價位, 值既.....
2010-07-20 19 浏览
師傅食完個唔係好飽嘅叉燒飯後, 意猶未盡, 但又唔知食咩好, 於是繼續四圍行, 繼續玩肚餓, 一條冷喺冇咩選擇下就黎左呢間食店! 其實之前師傅都黎過幾次, 感覺不錯, 所以都幾有信心!入到食店先柯打, 後取貨, 由於師傅都食左碟飯打底, 所以是次唔需要柯打太多, 就簡簡單單揀左米粉, 再配上魚肉春卷, 豬腸同牛肚, 整個三餸一麵! 伙計煮好後, 師傅比完錢就有侍應幫手攞去枱上, 呢種服務態度理應表揚!坐底後師傅即刻開餐, 先試湯底, 湯底淡而無味, 師傅飲左兩啖就已經放棄, 看來比之前差了不少; 師傅覺得湯底絕對係一碗麵嘅靈魂, 如果湯底唔得, 粉麵都唔會好得去邊, 於是再試米粉, 一如所料但由於湯底唔掂, 所以令到米粉亦唔吸引; 而魚肉春卷師傅真係唔識形容, 好好味又談不上, 差又唔覺得係, 但就比到師傅一份親切感, 師傅邊吃邊感受, 發覺魚肉春卷嘅味道有少少似曾相識, 冇錯就係一間久違左嘅食店, “多魚麵”, 師傅相信九十後一定唔知 “多魚麵”係咩喇, 可能就係呢種親切感令呢份魚肉春卷多了一些吸引! 至於豬腸入口十分之韌, 口感其差, 絕對唔好味, 相比之前真的差了不少; 而牛肚算

坐底後師傅即刻開餐, 先試湯底, 湯底淡而無味, 師傅飲左兩啖就已經放棄, 看來比之前差了不少; 師傅覺得湯底絕對係一碗麵嘅靈魂, 如果湯底唔得, 粉麵都唔會好得去邊, 於是再試米粉, 一如所料但由於湯底唔掂, 所以令到米粉亦唔吸引; 而魚肉春卷師傅真係唔識形容, 好好味又談不上, 差又唔覺得係, 但就比到師傅一份親切感, 師傅邊吃邊感受, 發覺魚肉春卷嘅味道有少少似曾相識, 冇錯就係一間久違左嘅食店, “多魚麵”, 師傅相信九十後一定唔知 “多魚麵”係咩喇, 可能就係呢種親切感令呢份魚肉春卷多了一些吸引! 至於豬腸入口十分之韌, 口感其差, 絕對唔好味, 相比之前真的差了不少; 而牛肚算較為可取, 皆因夠腍兼且入味, 幾好!

總括黎講食物水準有下降趨勢, 環境光猛, 服務有禮, 而價錢一般啦, 埋單廿三蚊, 可以啦! 最後師傅唔知係飽定係真係唔好味,所以樣樣都食淨, 除左魚肉春卷; 最難得係師傅用左廿三蚊竟然可以搵番一種失散多年嘅感覺, 呢種感覺絕對有一種它鄉遇固知; 是次笑臉一定比唔到, 對呢間食店亦開始信心動搖, 應該再黎機會不大!
魚肉春卷, 豬腸, 牛肚米粉
食唔晒
2010-04-16 22 浏览
經友人介紹..單拖赴會試左..油麵..麵幾好食..夠滑..5$菜...通菜..都ok..夠爽.$5牛腩..6$..一般般..唔知點形容,,唔似一般淨肉咁比你..魚餃..唔錯..寫住順德..$5整體ok..係份量唔多夠..又貴左d..算合格..爭小小會比笑..車仔麵啊...做乜而家咁貴啊..想當年中學一間好食既3送一麵有埋野飲都係18$..今時今日..真係糖又加..鹽又加..車仔麵都加加加~~~~~~
經友人介紹..單拖赴會試左..
油麵..麵幾好食..夠滑..5$
菜...通菜..都ok..夠爽.$5
魚餃..唔錯..寫住順德..$5
2009-11-22 10 浏览
久不久都會來,因為佢既豬腸真係幾入味, 加上可以要無肥既豬腸,唔係間間車仔麵可以做到架.甘多年來做得最好既係豬腸及冬菇, 真係非常入味. 不過次次我都食到有頭髮,黎樣真係要扣分. 其餘食物真係要睇下你好唔好彩啦

其餘食物真係要睇下你好唔好彩啦

2009-03-30 3 浏览
回港度假後一直想吃車仔麵,上來找到這間的資料便去一試,結果是平平無奇,沒什麼驚喜囉...我和朋友大家都叫了差不多的食物,當中覺得最不行是豬皮,樣子不太討好加上有點"鞋",蘿蔔不夠"林",不過冬菇及豬紅則不錯,很入味服務一般啦,阿姐好像有點黑口黑面,但難得肯幫我們拿食物...馬蹄露也不錯,但不算超好,haha(在尖沙咀喝過更好的)總括是可以一試但不會有什麼大驚喜

馬蹄露也不錯,但不算超好,haha(在尖沙咀喝過更好的)

總括是可以一試但不會有什麼大驚喜
2009-03-29
2008-12-05 17 浏览
突然好想食車仔麵,尢其是豬腸,兼具唔想行咁遠就隨便入咗呢間,這裡給人的感覺都算乾淨企理唔會坐到好迫,我叫了豬腸,豬紅,牛肚和油麵豬紅感覺好重味精,食咗兩舊已經唔想食豬腸唔算肥冇異味,味道都算唔錯牛肚夠淋都入味整體來說,即使味道不太突出,但我覺得這裡的湯和餸都幾重味精,食完好口渴,真係未必有下次

豬紅感覺好重味精,食咗兩舊已經唔想食

豬腸唔算肥冇異味,味道都算唔錯

牛肚夠淋都入味

$22 (宵夜)
2008-11-21
早一排早左少少離開監房, 約左友人出黎旺角睇下野, 逛下街, 但喺逛街前師傅都要醫飽個肚先, 於是醒起呢間食店, 加上咁耐冇黎過, 所以決定黎食番餐!入到去即刻柯打野食, 今次叫左米粉, 豬皮, 豬腸, 魚蛋同牛肚! 米粉就冇咩特別, 都算幾好味, 豬皮唔夠爽口, 仲硬硬地, 加上都幾細塊, 差少少啫; 豬腸有少少肥, 但唔會太韌, 夠入味, 幾好; 牛肚唔韌又淋又夠入味, 可以呀; 而魚蛋就實少少, 但師傅又覺得幾好味, 咬口唔差, 得喎! 總括黎講食物水準都仍然尚可, 環境光猛, 不過價錢又加左價, 變相好似冇咁抵食, 埋單好似要廿八蚊, 加左價後一d都唔算平, 未算好抵食! 師傅見咁耐冇黎所以睇下有冇點變啦, 點知變得最多嘅就係價錢, 死未? 笑臉都勉強可以比, 應該仲有下次!

2008-10-20 6 浏览
星期6同男友去左呢間車仔麵~車仔麵黎講佢環境算好ok!一d都唔逼!食物我叫左: 米線: ok!都夠淋牛腩: 最好咪係呢個春卷: 都ok!蘿蔔: 好唔得...好硬...>.<男友叫左: 河粉: ok芝士腸: 5蚊有4條~幾抵!豬皮: 我冇食到....加埋41蚊!價錢合理!但見d人講玥辣汁好好味!所以抱好大好大期望!但食落又唔算好食得好緊要o者
星期6同男友去左呢間車仔麵~
車仔麵黎講佢環境算好ok!
一d都唔逼!

食物我叫左:
米線: ok!都夠淋
牛腩: 最好咪係呢個
春卷: 都ok!
蘿蔔: 好唔得...好硬...>.<

男友叫左:
河粉: ok
芝士腸: 5蚊有4條~幾抵!
豬皮: 我冇食到....

加埋41蚊!價錢合理!
但見d人講玥辣汁好好味!
所以抱好大好大期望!
但食落又唔算好食得好緊要o者
2008-06-24 8 浏览
everything for the noodle is now $5Broad Noodle = ma ma day, next time I try something else.牛肚= great豬腸 = great but a bit fat豬紅 = I felt strange about it, not recommended, I seriously couldnt tell if it was really pork blood jelly, just tasted different to what I used to have.辣汁 = impressive, a must have.total $20 but the size of the portion has gone down.N.B. everyone was lining up picking the food and waiting for the noodle, I felt like 監獄風雲. U will know what I mean when u get there n notice h

牛肚= great
豬腸 = great but a bit fat
辣汁 = impressive, a must have.

U will know what I mean when u get there n notice how they pour the soup over the noodle.
  • 牛肚; 豬腸