2010-07-20 19 浏览
师傅食完个唔系好饱嘅叉烧饭后, 意犹未尽, 但又唔知食咩好, 于是继续四围行, 继续玩肚饿, 一条冷喺冇咩选择下就黎左呢间食店! 其实之前师傅都黎过几次, 感觉不错, 所以都几有信心!入到食店先柯打, 后取货, 由于师傅都食左碟饭打底, 所以是次唔需要柯打太多, 就简简单单拣左米粉, 再配上鱼肉春卷, 猪肠同牛肚, 整个三𩠌一面! 伙计煮好后, 师傅比完钱就有侍应帮手攞去枱上, 呢种服务态度理应表扬!坐底后师傅即刻开餐, 先试汤底, 汤底淡而无味, 师傅饮左两啖就已经放弃, 看来比之前差了不少; 师傅觉得汤底绝对系一碗面嘅灵魂, 如果汤底唔得, 粉面都唔会好得去边, 于是再试米粉, 一如所料但由于汤底唔掂, 所以令到米粉亦唔吸引; 而鱼肉春卷师傅真系唔识形容, 好好味又谈不上, 差又唔觉得系, 但就比到师傅一份亲切感, 师傅边吃边感受, 发觉鱼肉春卷嘅味道有少少似曾相识, 冇错就系一间久违左嘅食店, “多鱼面”, 师傅相信九十后一定唔知 “多鱼面”系咩喇, 可能就系呢种亲切感令呢份鱼肉春卷多了一些吸引! 至于猪肠入口十分之韧, 口感其差, 绝对唔好味, 相比之前真的差了不少; 而牛肚算

坐底后师傅即刻开餐, 先试汤底, 汤底淡而无味, 师傅饮左两啖就已经放弃, 看来比之前差了不少; 师傅觉得汤底绝对系一碗面嘅灵魂, 如果汤底唔得, 粉面都唔会好得去边, 于是再试米粉, 一如所料但由于汤底唔掂, 所以令到米粉亦唔吸引; 而鱼肉春卷师傅真系唔识形容, 好好味又谈不上, 差又唔觉得系, 但就比到师傅一份亲切感, 师傅边吃边感受, 发觉鱼肉春卷嘅味道有少少似曾相识, 冇错就系一间久违左嘅食店, “多鱼面”, 师傅相信九十后一定唔知 “多鱼面”系咩喇, 可能就系呢种亲切感令呢份鱼肉春卷多了一些吸引! 至于猪肠入口十分之韧, 口感其差, 绝对唔好味, 相比之前真的差了不少; 而牛肚算较为可取, 皆因够腍兼且入味, 几好!

总括黎讲食物水准有下降趋势, 环境光猛, 服务有礼, 而价钱一般啦, 埋单廿三蚊, 可以啦! 最后师傅唔知系饱定系真系唔好味,所以样样都食净, 除左鱼肉春卷; 最难得系师傅用左廿三蚊竟然可以揾番一种失散多年嘅感觉, 呢种感觉绝对有一种它乡遇固知; 是次笑脸一定比唔到, 对呢间食店亦开始信心动摇, 应该再黎机会不大!
鱼肉春卷, 猪肠, 牛肚米粉
食唔晒