2021-04-29 558 浏览
🥭芒果乳酪泡芙($28)泡芙係偏硬身,上面抌咗糖粉,中間夾住大大粒呂宋芒果。芒果有少少酸但加埋啲cream,味道都OK。呢個價錢嘅話就貴咗少少,都係朱古力泡芙好食啲。
🥭芒果乳酪泡芙($28)
呢個價錢嘅話就貴咗少少,都係朱古力泡芙好食啲。
芒果乳酪泡芙
2021-03-24 653 浏览
今日順路去開觀塘地鐵站,聞到好香牛油忌廉味,見到好吸引的泡芙,忍唔住買咗五個返屋企,给一家人做飯後甜品。其實呢間泡芙店的款式種類好多,買相好吸引,令人花多眼亂。本人不喜歡太花巧, 經過一番心大心細之後,揀了士多啤梨脆皮泡芙和朱古力曲奇泡芙。我見到店內有好多優惠推介,除咗泡芙之外,還有麻薯、流心朱古力蛋糕、流心芝士蛋糕、泡芙三文治、心太軟等,而每個月的2號,仲有買二送二的優惠,記得mark返個日子,擇日再來。

士多啤梨脆皮泡芙

朱古力曲奇泡芙

2021-02-26
10 分钟 (外卖自取)
宵夜
士多啤梨脆皮泡芙
朱古力曲奇泡芙
2021-02-18 460 浏览
🍓士多啤梨乳酪泡芙我超級鍾意食士多啤梨,加上而家士多啤梨當造,所以一定要食返個士多啤梨泡芙。泡芙出面脆脆地,有少少似奶油豬嘅感覺,口感唔錯。乳酪泡芙比鮮奶泡芙更加好食,可能係因為乳酪有啲酸酸地嘅味道。士多啤梨好甜😋
🍓士多啤梨乳酪泡芙
2021-01-28 560 浏览
每次經過西樹泡芙都比店舖發出來嘅香味吸引,個頭好自然會轉去望一望。今日發現佢新出咗《冬日旋律》系列,於是買咗黑糖金栗🌰及九州紫薯🍠,再加多一件意大利芝士,作為今晚一家三囗飯後甜品🥰。九州紫薯泡芙,甜薯忌廉香滑而不膩,仲有紫薯粒增加口感,配合鬆軟帶有奶油香嘅泡芙,味道一流。黑糖金栗泡芙,栗子蓉味濃口感順滑,配上原粒甘栗及黑糖水晶,不甜不膩帶有微微嘅黑糖香氣。意大利芝士泡芙,軟熟嘅意大利芝士,口感濃郁又唔會太甜膩,泡芙面頭沾有朱古力粉,再配上意大利手指餅乾,口感更加豐富。

2021-01-23 255 浏览
3點鐘又到嘴痕既時候,外賣左粒白桃吉士泡芙。成日行過地鐵站,佢個香味真係邪惡既誘惑。值得讚係真係拎到返去都唔會淋哂,個皮仲好脆,吉士超多甜度還可以,唔會好甜。但水果似係罐頭生果味,價錢都算合理既

白桃吉士泡芙
2021-01-14
I live near this Japanese shop which is best known for its palatable cream puffs but I only have been walking past it near lunch or dinner time so have not really got a chance to grab something there to satisfy my sweet tooth. Feeling peckish, I went for 5 puffs just to treat my family - chosen were the newly arrived peach custard ($27), and apple crumble ($ 29), as well as the classic Hokkaido milk ($ 25), chestnut ($28), and blueberry yoghurt ($26). Consistent with what I remembered, the shop

Consistent with what I remembered, the shop is generous with the portion and it is such a challenge for me to pick a favourite as all of them really suited my palate. However, of course, if I have to crown a winner, it would be one of the two newly arrived specials as I always have a passion for custard and apple / cinnamon.

It was such a satisfying feeling carrying a box worth of desserts to surprise my loving family who are all so infatuated with Japanese goods!
2021-01-12
下午茶
2020-12-09 253 浏览
一回家看到雪櫃裏邊有這間西樹泡芙盒子,都估到應該是有友人來探訪了。將吉士味的泡芙留給別人,自己就拿了個綠茶紅豆味的。😏泡芙的質地沒舊日那般厚實,綠茶餡料不算太多,綠茶味道也不太濃,味道亦不太甜,不知為何,覺得我以前的,好像味道比較甜,以及質地會偏向硬身,現在好像比較軟林、比較空虛。後來還有兩個玻璃樽的布丁,底下有幾盒糖定還是焦糖,加落布丁到就會比較甜,不過本身都帶點甜味,但是光是吃布丁就比較乾乾。

綠茶紅豆味的。😏

後來還有兩個玻璃樽的
布丁,底下有幾盒糖定還是焦糖,加落布丁到就會比較甜
,不過本身都帶點甜味,但是光是吃布丁就比較乾乾。
2020-10-22 307 浏览
成日經過依間店都聞到好香,今日忍唔住買咗個芒果乳酪泡芙返屋企食!泡芙上邊有三至四粒芒果🥭,食落有啲啲酸。始終唔係當造時段,所以都接受到😂。個乳酪忌廉先係精粹,真係好好味,酸酸甜甜咁🙈,配埋啲芒果粒一齊食好好味!泡芙有啲位都脆脆地,幾好。👍🏻

2020-09-24 350 浏览
本身路過見到泡芙口痕想買黎食😋但差唔多到我個陣見到前面買Mochi我又心思思想試😂Mochi 85蚊6件,有12款口味任你揀!如果你有選擇困難症可以一次過買哂12件🤪都係160蚊😂😂用黎裝Mochi個包裝盒都幾靚,重會送埋叉仔,送比人都得體😆職員重會放包冰種喺入面,唔洗驚返到屋企溶鬼哂!今日試左6隻味😋😋士多啤梨、白桃烏龍、抹茶紅豆、朱古力慕思、芒果乳酪同埋榴槤慕思拎到返屋企都重係好硬,佢本身建議要攤20分鐘先食口感先最好!整體d味道都唔錯,朱古力幾濃🍫白桃烏龍就有清香嘅烏龍茶味幾特別!不過部份Mochi顏色太似,職員又冇特別mark邊粒係咩味,想搵粒榴槤都搵到第三粒先中😂😂

Mochi 85蚊6件,有12款口味任你揀!
如果你有選擇困難症可以一次過買哂12件🤪
都係160蚊😂😂

今日試左6隻味😋😋

2020-07-13 457 浏览
經apps 訂現金券$35/5張$20現金券(價值$100)、 一氣換左4個味(蘋果金寶、白桃、芒果、意大利芝士味)總共$109,扣$100現金券,只補錢$9,即都係用左$44/4個。好抵食😌蘋果金寶味道好正,嘅脆口加蘋果鮮果肉。意大嘅利芝士好濃香芝士味tiramisu
蘋果金寶味道好正,嘅脆口加蘋果鮮果肉。
意大嘅利芝士好濃香芝士味tiramisu
2020-07-12
用餐优惠
現金券
2020-07-04 390 浏览
今日經過觀塘地鐵站比呢間泡芙吸引左 雲石牆好靚🤍 西樹嘅選擇好多一個泡芙嘅價錢大概廿幾蚊 所以都真係幾抵食濃朱古力曲奇$20: 係幾意外嘅味道 朱古力嘅味唔算好出但係就有曲奇嘅感覺 大家都可以去試吓原味$20: 其實係所有款式裏面 我都係最鍾意基本款原味 因為先可以食真啲佢最好食嘅cream (同埋好似原味嗰款大啲?!) 去到嘅各位就唔好錯過啦!大家都可以試吓其他味道~ 舖頭仲有好多款奶凍同Mochi比大家選擇 我亦都見到有Mochi Day嘅廣告牌真係幾抵食呀!

2020-03-16 581 浏览
某日經過觀塘地鐵站,見到好多人排隊,原來有買二送二優惠。好耐無食過puff就湊下熱鬧啦! 佢買二送二係指定款,本來係北海道牛奶,因為賣晒轉左士多啤梨。 都有一定人流,職員快手,成個過程10分鐘搞掂。士多啤梨乳酪泡芙。呢d日子,士多啤梨應該算當jo,以為會好好味啦,點個士多啤梨好酸,當我以為佢果d係cream可以中和下,點知係乳酪,變左酸上加酸,勉強先食得晒。另一個味就無普通朱古力吉士。呢個反而好味,外皮夠脆,都有香濃朱古力味。吉士好多,好rich! 結論:唔係特價唔會再買

都有一定人流,職員快手,成個過程10分鐘搞掂。

士多啤梨

朱古力吉士

結論:唔係特價唔會再買
朱古力吉士
2020-01-06 383 浏览
西樹泡芙 #觀塘西樹泡芙都算係由細陪住我大👶🏻👧🏻👩🏻,印象中細細個喺香港最出名嘅泡芙就係呢一間同埋 bread papas,不過一直都係鍾意呢間多啲啲,因為佢嘅款式比較多🤤。但隨着網絡越嚟越發達,依家越來越多網店售賣各種甜品,已經好耐冇再幫襯過西樹泡芙。今日咁啱行過,見到佢哋推出左秋之甸味🍂🍁嘅系列,分別有紫香Q芋、金薯Q芋、黑芝Q芋,分別係以芋頭💜、地瓜💛、黑芝麻🖤為主,然後每一款各自再配上紫薯芋圓、番薯圓、芋圓,完全係中晒我最鍾意嘅嘢食!忍唔住叫咗個金薯Q芋!金薯Q芋🍠$28用上朱古力味嘅泡芙🍫,入面有地瓜蓉、番薯圓、忌廉同埋椰果,比我預期中好味!泡芙嘅朱古力味都幾香,而且成個泡芙都好脆。入面嘅地瓜蓉係意想唔到地重地瓜嘅甜香,而且非常綿滑,甜度都恰到好處,份量仲比我預期中多,呢個價錢來講係絕對滿意。連番薯圓嘅煙韌度都唔錯,配埋甜甜地嘅椰果一齊食好好味。忌廉亦都令到成個餡料更加creamy,但又唔膩。唔知係咪冇乜期望,整體來講真心覺得幾好食,搞到好想試埋其他個兩款口味。味道: 4.5/5性價比: 4/5
西樹泡芙 #觀塘

金薯Q芋🍠$28

味道: 4.5/5
性價比: 4/5

金薯Q芋
金薯Q芋
2019-12-10 343 浏览
冬天食泡芙好好味,因為唔會用咁快溶,做下午茶,自己在公司沖一杯英式西茶,就很好味了。仲有好多唔同口味任君選擇,不過我最愛吃朱古力味。而家仲有印仔咭,儲夠印仔可以免費玩泡芙。

2019-10-04 314 浏览
今日放早輕輕鬆鬆去行下街😚😚😚, 順便去apm 睇戲, 睇戲之前又未到晚飯時間, 得番半個鐘 食個快飯又好似太急😆. 諗起mtr有間西樹泡芙, 一於買返幾個, 入場之前食靚靚甜品。😋😋😋 西樹泡芙嘅口味好多, 最經典當然係新鮮芒果乳酪味泡芙 ,同埋新鮮士多啤梨乳酪味泡芙。 仲有抹茶紅豆味泡芙、 牛奶布甸味泡芙、 三重朱古力泡芙, 呢幾種都好好食。不過可能係因為放工時間 ,好多味道都買曬,未補得切貨 😣😣,所以我到最後揀咗三個芒果乳酪味泡芙,同埋三個抹茶紅豆味泡芙😆😆。芒果乳酪味泡芙酸酸甜甜, 芒果餡料絕不吝嗇, 一如以往咁好食。抹茶紅豆味泡芙, 抹茶忌廉比較企身實淨 , 紅豆又淋又唔會過甜😋😋😋

2019-10-03