🎀💗【 西樹泡芙 】💗🎀⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄久唔久經過都會買個西樹泡芙食吓,佢地採用新鮮、時令嘅食材,出品口味多樣化,賣相又靚💖$30左右就買到一個,size仲大過我拳頭,好味又夠頂肚,真心推薦🥰🥭芒果乳酪皇牌果然係皇牌🏆芒果肉大大舊,味道香甜💛乳酪唔酸,質感柔滑輕盈,必食🥇🍮濃朱古力布丁朱古力味道係非一般嘅濃郁,而且有我鍾意食嘅布丁,帶來豐富嘅口感🤤🍫朱古力三重奏選用60%濃朱古力,混合鮮忌廉,再淋上瑞士朱古力醬,灑上香脆合桃粒,係朱古力愛好者嘅福音😳🌰榛子TIRAMISU榛子同tiramisu味道互相融合,好夾👍🏻忌廉幼滑,表面有果仁碎增添口感,推薦🤎🥛北海道牛奶餡料有牛奶布甸及牛奶Cream,牛奶味勁突出🐮配合酥脆鬆化嘅外皮,冇得輸☺️⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🥭芒果乳酪($32)🍮濃朱古力布丁($29)🍫朱古力三重奏($29)🌰榛子TIRAMISU($28)🥛北海道牛奶($28)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄▪️◾️全線分店地址◾️▪️📍尖沙咀尖沙咀港鐵站 2 號鋪 (近 C 出口)📍旺角旺角港鐵站 11 號鋪 (近 E 出口)旺角朗豪坊地庫二
🎀💗【 西樹泡芙 】💗🎀

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🥭芒果乳酪

🍮濃朱古力布丁

🍫朱古力三重奏

🌰榛子TIRAMISU

🥛北海道牛奶

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🥭芒果乳酪($32)
🍮濃朱古力布丁($29)
🍫朱古力三重奏($29)
🌰榛子TIRAMISU($28)
🥛北海道牛奶($28)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️全線分店地址◾️▪️

📍尖沙咀
尖沙咀港鐵站 2 號鋪 (近 C 出口)

📍旺角
旺角港鐵站 11 號鋪 (近 E 出口)
旺角朗豪坊地庫二樓 3 號鋪

📍觀塘
觀塘港鐵站 21 號鋪 (近 A 出口)

📍沙田
沙田港鐵站37號鋪

📍馬鞍山
馬鞍山MOSTown 新港城中心 2224-25 號鋪 (馬鐵站B出口)

📍屯門

📍粉嶺
粉嶺港鐵站1號舖

📍天水圍
天水圍T Town 地下NG12號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami馬鞍山 #馬鞍山美食 #chezchoux #西樹泡芙 #阿松君 #芭芙 #泡芙 #朱古力三重奏 #chouxcreme @chezchoux

2024-01-05
2023-12-18 17 浏览
平時返工放工都會經過新港城,基本上日日都會經過西樹泡芙,泡芙日日都喺工場新鮮運到。佢地個泡芙cream多,生果新鮮!有幾隻味必定要試:1,士多啤梨乳酪🍓2,白桃乳酪🍑屋企啲小朋友仲意食生果,呢兩隻味都係經常買!3,Tiramasu☕️大人嘅話推薦食Tiramisu , 咖啡味剛好唔會太濃太淡👍🏻都幾欣賞佢哋成日會有新口味,一到節日又會有啲優惠推出,仲有到會服務,年尾公司聖誕party應該都會訂佢🤣
佢地個泡芙cream多,生果新鮮!
有幾隻味必定要試:
1,士多啤梨乳酪🍓
2,白桃乳酪🍑
屋企啲小朋友仲意食生果,呢兩隻味都係經常買!
3,Tiramasu☕️

Tiramisu
其他
Tiramisu
2023-12-17 12 浏览
今晚放工行新港城買下野,行商埸路回家路途上,遠看見到一間好得意名的泡芙店,行到店舖,就停下看了廚窗的泡芙,泡芙買相樣好吸引,太久没買泡芙吃,一次買了3個,今次選了士多啤梨乳酪  泡芙身入口好鬆化,軟軟綿綿,中間夾住大大粒士多啤梨,濃香士多啤梨味,士多啤梨粒好鮮甜同爽脆,乳酪奶味剛剛好白桃乳酪  大件,中間夾住厚大大片白桃,白桃香味濃郁,好爽口同好鮮白桃鮮甜味,適當乳酪奶香味榛子  TIRAMISU  泡芙皮身用朱古力製成,中間夾住滿滿咖啡忌廉同朱古力碎碎,咬一口咖啡味好香,好重咖啡忌廉香同朱古刀香味溶在口中,甜度剛剛好

榛子  TIRAMISU

榛子 TIRAMISU
2023-12-06
外卖自取
$88 (其他)
榛子 TIRAMISU
2023-12-17 14 浏览
曾經有段時間滿喜歡泡芙,現在沒有了好想吃的念頭。西樹泡芙都多分店,久不久行過都見到😂。這日口痕,買幾個回家和家人一起吃。全部都要了朱古力色系🤣。‖ 榛子Tiramisu ($28) ‖帶淡香榛子味,有些果仁碎,忌廉幼滑。泡芙口感輕盈,鬆鬆地,微脆咬落軟綿。‖ 濃朱古力布甸 ($29) ‖是三個中朱古力味最濃一個😋。上面的朱古力布甸好好味,味道濃郁,質感絲滑細膩。‖ 朱古力三重奏 ($29) ‖朱古力忌廉口感扎實細滑,透著輕盈朱古力味。總結,泡芙味度較輕淡,適合喜歡light d、不好重口味的朋友仔😁。

全部都要了朱古力色系🤣。

‖ 榛子Tiramisu ($28) ‖

‖ 濃朱古力布甸 ($29) ‖

‖ 朱古力三重奏 ($29) ‖

朱古力忌廉口感扎實細滑,透著輕盈朱古力味。

外卖自取
前兩日喺附近食完晚餐,忍唔住又買泡芙做宵夜🤤🤤🤤 泡芙外皮鬆軟,價錢合理,最近仲出咗聖誕造型嘅泡芙,聖誕節買嚟嚟開party 就啱晒啦,而且盒內仲放咗一個小冰袋,拎到返屋企都keep到凍呢👍 ~✨朱古力三重奏🍫 最鍾意朱古力三重奏🍫 除咗中間嘅朱古力醬,連泡芙外皮都係朱古力口味,入口唔會太甜,仲有果仁脆粒,味道濃郁😍。✨芒果乳酪新鮮嘅芒果肉,配埋香濃嘅乳酪內餡,味道酸甜,每啖都有果肉,大滿足😌~✨抹茶紅豆🫘抹茶紅豆泡芙同樣酥脆鬆化,抹茶味忌廉配上紅豆蓉,甜度適中,口感豐富 😋
✨朱古力三重奏🍫
芒果乳酪
✨芒果乳酪
抹茶紅豆
✨抹茶紅豆🫘
芒果乳酪
抹茶紅豆
2023-12-12 9 浏览
我好鐘意食甜品🍮每次經過西樹泡芙食都會買黎食☺️最鍾意佢有好多味道揀!今次買咗3個我最鍾意嘅味道🥰💜朱古力三重奏,朱古力味濃🍫之餘又好Creamy,但係又唔會膩😋外皮仲好脆,又有粒粒朱古力,勁好味💜芒果乳酪,芒果好鮮甜🥭加上酸酸甜甜嘅乳酪,同泡芙意外地好夾💜Oreo脆脆,啱晒Oreo fans😎有好多Oreo碎mix埋d cream,每一啖都有Oreo嘅味道,加埋一大塊Oreo,食完好滿足😍

2023-12-09 8 浏览
好多時返工放工途經多個港鐵站都見到「西樹泡芙」這間令人心心眼的泡芙店。店舖裝潢帶點少女風格,多款口味的泡芙,一件件又精緻又整齊的排列在玻璃冰櫃內,令人好想帶幾件回家品嚐一下。在眾多的口味中,我選擇了鮮果系列。芒果乳酪泡芙外層挺身的泡芙,塞滿了乳酪忌廉和新鮮芒果,咬一口,外層香脆,加埋香甜芒果和帶微酸的乳酪忌廉,真係極配。士多啤梨乳酪泡芙紅紅的士多啤梨配入軟滑的乳酪忌廉,味道不會太甜,十分清新,令人減輕了食甜點的罪惡感。白桃吉士泡芙白桃口感清爽,配上香甜吉士醬,甜而不膩,食後感到如沐春風。總括來說,這間泡芙店之出品,不但外觀吸引,味道亦佳,款式又多,下次我要再試下他們的其他口味的泡芙。

在眾多的口味中,我選擇了鮮果系列。

白桃吉士泡芙
白桃口感清爽,配上香甜吉士醬,甜而不膩,食後感到如沐春風。

2023-11-29 11 浏览
食完飯經過買甜品食~每一樣都好吸引最後揀左下面3款.💎$29 白桃吉士泡芙白桃吉士泡芙入口口感綿密🥰吉士好香甜搭配埋白桃既清新味道🥳🥹帶黎一種甜蜜爽口既感覺.💎$28 北海道牛奶泡芙牛奶泡芙散發住濃郁既牛奶香氣融合左絲滑既忌廉😍同香濃既牛奶布丁每一啖都係奶香十足既口味享受🥰.💎$29 紅豆抹茶布丁泡芙呢款泡芙有抹茶同紅豆呢個經典組合🤩泡芙外皮酥脆內部填充住口感細膩既抹茶布丁同香甜既紅豆有一種獨特既抹茶同紅豆既香甜味道😆
食完飯經過買甜品食~
每一樣都好吸引

內部填充住口感細膩既抹茶布丁
同香甜既紅豆
有一種獨特既抹茶同紅豆既香甜味道😆
2023-11-27 8 浏览
食甜品係會令人開心滿足 無論男女老少😆 上星期仔仔耳仔腫左 好唔開心 同佢睇完醫生行左陣街 經過西樹泡芙就指住 “this this” 唔肯走😂 媽媽心諗 又幾識野 西樹既Puff係媽媽最愛 為左滿足仔仔 + 媽媽 爸爸就買左幾個返屋企食 仔仔食完大滿足 無再扭耳仔唔舒服😆 一個西樹泡芙就治癒左仔仔既痛楚 好神奇💕🍫朱古力三重奏芭芙泡芙表面灑滿細膩既可可粉同朱古力曲奇碎 入面有滿滿既朱古力醬同cream 食落朱古力味勁濃郁!加埋合桃碎 真心口感十足😍🌰 榛子Tiramisu芭芙呢個芭芙充滿住好香濃既Tiramisu味道 香氣四溢🥰 芭芙外脆內軟 幼滑既Tiramisu cream 加埋榛子碎同手指餅 食落口感好豐富 仲要甜而不膩 做飯後甜品 配埋紅茶食一流🍪Oreo 曲奇脆脆芭芙呢款芭芙唔會太甜 d cream 加埋Oreo 曲奇脆脆碎 超有咬口 簡直係仔仔至愛 原本仔仔係要同媽咪share一半 但佢竟然差唔多食左成個 留返d 曲奇脆脆碎俾媽媽😂

🍫朱古力三重奏芭芙

🌰 榛子Tiramisu芭芙

🍪Oreo 曲奇脆脆芭芙
成日見到啲泡芙咁吸引,但都冇試過,因為價錢都有少少貴….但上次係公司食過一次之後覺得都真係幾好味,所以今日就買個返去獎勵自己。揀咗焦糖布甸味,我好鍾意食布甸,又有啲焦糖可以咬下,成個泡芙唔係好甜,食完邪惡感都少啲,不過個泡芙皮就稔咗啲唔夠脆! 間唔中買一次,試下不同口味,我都覺得滿足

唔係好甜,食完邪惡感都少啲,不過個泡芙皮就稔咗啲唔夠脆!
焦糖布甸

間唔中買一次,試下不同口味,我都覺得滿足
焦糖布甸
真係好奇怪,明明同一間店舖,有泡芙又有糯米糍,但係佢哋就話西樹泡芙嘅現金卷唔可以用嚟買糯米糍,真係奇怪!唔緊要啦,咁就換佢哋啲泡芙啦⋯⋯❤️芝麻心太軟$24超級濃郁芝麻味,超級好食,不過完全冇流心的。另外有啲好奇點解會選擇出呢隻味,我比較想食綠茶味或紅絲絨,希望佢哋之後會出。❤️原味忌廉泡芙$20忌廉好香滑,係雲呢拿吉士味,忌廉都算多❤️朱古力三重奏$27佢哋泡芙個皮膚比較乾,不過好彩裏面都有好多忌廉,味道唔錯❤️流心奶黃月餅🥮$29幾欣賞佢哋月餅可以單個售賣,有時淨係想食少少,又唔使逼人買一盒,不過佢哋買多啲就平啲

唔緊要啦,咁就換佢哋啲泡芙啦⋯⋯

❤️芝麻心太軟$24

❤️原味忌廉泡芙$20
忌廉好香滑,係雲呢拿吉士味,忌廉都算多

❤️朱古力三重奏$27
佢哋泡芙個皮膚比較乾,不過好彩裏面都有好多忌廉,味道唔錯

❤️流心奶黃月餅🥮$29

2021-04-22 333 浏览
平時其實我好少食甜嘢,但係姨媽黎就會瘋狂想食甜嘢😂😂尤其係有晒咖啡朱古力cream好似提拉米蘇果啲😍😍經過西樹就停定想買,唔見以前買過既提拉米蘇泡芙,就買咗有的似既恐龍脆脆,又揀咗好清新既白桃吉士🍑雖然我唔系好明點解要叫恐龍脆脆😂可能因為個美祿cream?不過泡芙皮同朱古力脆脆都好香口,入邊滿滿美祿cream,最鐘意就系唔甜😋整體既balance都幾好~白桃就系完全另一個style,經典柔滑custard配新鮮酸甜白桃果肉,食落都覺得幾清新😋恐龍脆脆7.5/9白桃吉士7.0/9OVERALL 7.5/9本身因為食到中伏既lunch好嬲,好彩有買泡芙,食完心情好好多😚

恐龍脆脆7.5/9
白桃吉士7.0/9

OVERALL 7.5/9

2021-03-25 257 浏览
話說有晚想買幾件泡芙返屋企食 平時係開旺角沙田都有食開今次第一次喺馬鞍山買 🙈 本身想買 $89/5件 但我6點幾去到已經賣晒😩 唯有買其他款嘅泡芙 最後買咗呢四件嘅泡芙返去同屋企人食 🙈1️⃣先講吓呢個Oreo脆脆唔知係咪因為太夜先去買到Oreo食落去已經林晒 一啲都唔脆😩 再加上啲cream 嘅Oreo味道唔濃郁感覺不太好味 🥺🙊2️⃣另外士多啤梨乳酪泡芙士多啤梨肉太酸呀 😣 再加上乳酪嘅酸味 令到成個泡芙感覺都有啲啲過酸不過都可以當係健康之選嚟嘅 😝😝3️⃣白桃肉同吉士醬嘅味道配搭得好好白桃味道酸酸甜甜 再加上吉士醬嘅甜味味道、口感都好夾😍😍👍🏻👍🏻 可encore 😝4️⃣抹茶意大利餅泡芙 同Oreo脆脆一樣都係意大利餅有點林 食落口感麻麻 🙊 抹茶醬味道唔錯 😆👍🏻整體味道一般🙈 可能食唔到我最鍾意嘅朱古力味道😩🙈希望下次早啲去到 可以買到😆

話說有晚想買幾件泡芙返屋企食

3️⃣
白桃吉士

白桃肉同吉士醬嘅味道配搭得好好
白桃味道酸酸甜甜 再加上吉士醬嘅甜味
味道、口感都好夾😍😍👍🏻👍🏻 可encore 😝

4️⃣

整體味道一般🙈 可能食唔到我最鍾意嘅朱古力味道😩🙈
希望下次早啲去到 可以買到😆
白桃吉士
2020-09-04 470 浏览
泡芙魅力, 有誰能抵抗呢? 但鍾意食還鍾意食, 平常都好少買的. 難得每個月2日都做優惠, 一於放縱一下自已吧!今個月做的優惠是抹茶紅豆. 買2送2呀!返到屋企, 一人一個, 永不落空.濃濃的抹茶cream , 帶一點微苦, 填滿了泡芙空虛的心, 是大愛啊!還有些少的紅豆蓉和似有似無的忌廉, 加了些點綴, 不會太單調.做優惠, 多人買, 要排隊是預料之中的事. 但質量卻有差異, 有些較多函, 有些較少, 還沒有冰包在盒內(在大熱天). 是忘了? 還是改了保温方式?

今個月做的優惠是抹茶紅豆
. 買2送2呀!返到屋企, 一人一個, 永不落空

抹茶紅豆泡芙

做優惠, 多人買, 要排隊是預料之中的事. 但質量卻有差異
? 還是改了保温方式?

2020-09-02
5 分钟 (外卖自取)
$50 (其他)
2020-07-27 278 浏览
放工經過留下商場特別肚餓,想吃些甜點😚剛好看見西樹泡芙,便買了幾個泡芙和窩夫跟家人分享。這間店的口味選擇真的很多,我在冰櫃前面看了好一陣子才選擇到。在幾款新口味當中,我選了兩款,第一款是這個荔枝味的泡芙,荔枝果肉加啫喱粒粒夾在忌廉中間,外皮就算凍食也是脆的。第二款是這個美綠口味的泡芙,平時朱古力的口味就常吃,美綠的也算新穎吧!美綠忌廉中間有脆脆,令整個泡芙不單調,外皮脆口配合中間也有脆的口感👍🏼別看這個泡芙這麼普通,越簡單就越難做出水準,中間的忌廉有吉士及香濃的朱古力味,表皮深黑色的甜甜脆脆,比剛才的兩款更脆呢。西樹泡芙的泡芙就吃得多,這次決定試試它的窩夫。窩夫做得一點都不馬虎,中間的士多啤梨乳酪夾心很厚實,酸酸甜甜的很開胃。原來這裏還有糯米磁、心太軟和布丁,滿足為食又喜歡試不同口味的我。下次一定要試試呢!

烏龍荔枝

恐龍脆脆