2024-09-05 329 浏览
呢晚約咗幾個friend出嚟食飯佢哋話旺角新開咗間貓抓烤肉抵食過上深圳食 一於去試吓上到去發現樓底都幾高橙色嘅裝修幾sharp門口仲有大大隻招財貓 打卡一流抽風做得幾好 唔會聞到油煙或感覺油膩餐牌選擇幾多 花多眼亂單單係牛嘅拼盤已經有3款最後都係揀咗厚切和牛貓罐頭 外型十足貓罐罐 非常有特色厚切牛舌、澳洲穀飼牛板健、美國牛肋、西班牙黑毛豬五花、日本宮崎A5和牛上枱時用咗乾冰 保冷之餘又可以打卡因為全部都係厚切 燒嘅時候較容易控制見外表轉色即可反轉 但唔需要成日反餐紙好貼心咁寫咗烤肉寶典 大家可以跟住嚟燒各款牛雪花分布平均 食落去都好嫩滑好juicy加埋烤肉汁或者柚子醬油 再加雪米餅乾料(有孜然粉) 食落去勁香勁惹味豬五花都好鮮嫩 肥瘦參半 食落去帶少少爽脆一班食肉獸仲要加咗碟牛肋條顏色嫩紅 份量都幾多 現拌魷魚份量都幾多 燒一陣就食得爽口彈牙 味道清爽野生海捕虎蝦大大隻 燒完顏色好靚蝦肉好爽脆 幾新鮮燒雞翼好香 外脆內嫩share食份量剛剛好藤椒爽脆魚皮帶點香辣 拌爽脆青瓜好開胃好惹味貓檸茶同百香果茶都好解渴好好飲食燒肉必點!
呢晚約咗幾個friend出嚟食飯

好開胃好惹味

貓檸茶同百香果茶都好解渴好好飲
食燒肉必點!
2024-08-26 454 浏览
果日約咗朋友去旺角行街,行到好攰又肚餓,見到有間烤肉店睇落唔錯,就入咗去食。烤茄子餐廳其中一樣招牌主打係手工打造辣椒醬,配埋烤茄子食好惹味,茄子烤得軟身,我唔算食得辣都覺得好味。厚切和牛貓罐頭我哋一開始係門口係俾呢個罐頭吸引,有美國牛肋、西班牙黑毛豬五花、澳洲穀飼牛板健、日本宫崎A5和牛、厚切牛舌,食材好吸引又唔貴。估唔到職員會係我地面前打開罐頭,好適合打卡放ig。肉嘅份量比預期中多,仲要非常高質,油脂分佈均勻,肥瘦相間,細嫩多汁,尤其係和牛入口即溶。蘸料推介酸酸甜甜柚子汁,配各種肉食都好。芝士雞雞肉嫩滑,同香濃嘅拉絲芝士一齊食,非常夾。現拌魷魚魷魚新鮮,清爽脆嫩,調味適當。鐵板豆腐鐵板豆腐熱辣辣,烤得外脆內軟,豆腐好滑,配埋秘製辣汁食啱啱好。藤椒爽脆魚皮呢個魚皮輕微帶麻辣,咬落好爽脆,係唔錯嘅小食。貓抓拌飯正常嘅紫菜拌飯,十幾蚊算大碗。貓草茶飲品唔算太甜,清爽解膩,夠凍用黎解辣一流。黑喵雪花冰甜品有驚喜,表面嘅貓爪布丁好cute, 雪花冰帶住絲絲椰香,口感軟糯香甜,入面仲有紅豆同椰果,配搭表面嘅oreo食,甜度剛剛好。餐廳食物水準好高,價錢相宜,下次有機會會再去。

烤茄子

厚切和牛貓罐頭

芝士雞
雞肉嫩滑,同香濃嘅拉絲芝士一齊食,非常夾。

現拌魷魚
魷魚新鮮,清爽脆嫩,調味適當。

鐵板豆腐

藤椒爽脆魚皮
呢個魚皮輕微帶麻辣,咬落好爽脆,係唔錯嘅小食。

貓抓拌飯
正常嘅紫菜拌飯,十幾蚊算大碗。

貓草茶
飲品唔算太甜,清爽解膩,夠凍用黎解辣一流。

黑喵雪花冰

餐廳食物水準好高,價錢相宜,下次有機會會再去。
2024-08-24 614 浏览
🍽️ 必点菜品1. 猫抓好运·厚切和牛猫罐头 - 打开罐头的瞬间,仿佛开启了一个肉食者的宝藏箱。五种顶级肉质,每一片都厚切得让人心动,绝对是肉食控的天堂!2. 荔枝虾球 - 外形逼真到让人几乎不忍心下口,但一旦尝试,那鲜嫩弹牙的口感立刻征服了我。3. 秘制牛五花 - 独家秘制酱料腌制,烤制时香气四溢,入口即化,简直是味蕾的狂欢。4. 芝士牛肋排 - 芝士的浓郁与牛肋排的鲜嫩完美融合,每一口都是满足。5. 烤鸡翅 - 外皮烤得恰到好处的焦脆,内里肉质多汁,是烧烤中的经典。🏷️ 特色推荐• 猫咪主题装饰:店内随处可见的猫咪元素,让人仿佛置身于猫咪的乐园,无论是墙上的壁画还是桌上的小摆件,都超级适合打卡拍照。• 貓抓全明星拼盤:一次尝试多种肉类的绝佳机会,适合选择困难症的食客。• 貓抓焦糖布丁:餐后甜点的完美选择,甜而不腻,焦糖的香气让人回味无穷。📸 打卡点推荐• 门口的大型招财猫• 店内的猫咪壁画和装饰• 特色菜品的创意摆盘
🍽️ 必点菜品
🏷️ 特色推荐
📸 打卡点推荐
• 门口的大型招财猫
• 店内的猫咪壁画和装饰
• 特色菜品的创意摆盘
2024-08-15 1403 浏览
內地火紅連鎖烤肉店登陸香港,主打重慶風味烤肉,門口隻招財猫萌爆,餐廳內都有好多猫咪佈置,吸引一眾猫奴來朝聖。新推出超貓抓好運.厚切和牛猫罐頭:店員捧著一大個圓罐上枱,打開嗰刻非常震撼,5款肉全部都很厚切,包括日本宮崎A5和牛、澳洲穀飼牛板健、美國牛肋、西班牙黑毛豬五花、牛舌,我哋依照烤肉寶典來烤,令肉質保持細嫩多汁,再用埋餐廳提供既蘸料,令烤肉味道更昇華。口蘑蝦滑:店員教我哋先將蝦滑部份烤熱,變色後再反轉,服務態度專業。貓抓烤茄子:蒜蓉和蔥花覆蓋住整條大茄子,超級惹味。烤豆腐:豆腐上面鋪滿孜然醬、蔥花,滋味無窮。貓抓拌飯:將紫菜、芝麻拌勻秘製醬汁,撈飯一流。冰爽酸辣蕨根粉:粉既質地爽滑,撈埋辣椒、芫茜、蒜蓉和辣醬,酸爽開胃。貓抓焦糖布丁:貓爪造型,可愛到唔捨得食。猫抓冰粉:配料豐富,有花生、紅豆、椰果、脆米,甜而不膩。王老吉:清爽解渴。總結,烤肉品質高,份量十足,店員服務週到,誠意推介。

貓抓烤茄子:蒜蓉和蔥花覆蓋住整條大茄子,超級惹味。

烤豆腐:豆腐上面鋪滿孜然醬、蔥花,滋味無窮。

貓抓拌飯:將紫菜、芝麻拌勻秘製醬汁,撈飯一流。

貓抓焦糖布丁:貓爪造型,可愛到唔捨得食。

猫抓冰粉:配料豐富,有花生、紅豆、椰果、脆米,甜而不膩。

王老吉:清爽解渴。

總結,烤肉品質高,份量十足,店員服務週到,誠意推介。

• 貓抓烤茄子
  • 烤豆腐
  • 口蘑蝦滑
  • 超貓抓好運.厚切和牛猫罐頭
2024-08-12 1292 浏览
貓抓燒肉係國內燒肉店嘅名牌,全國已經有好多分店,黎到香港喺旺角開第一間分店,旺角地點超方便,睇到個Menu價錢一啲都唔貴,CP值非常之高,絕對可以吸引好多香港人留港消費餐廳裝修有好多貓貓嘅元素,非常有年輕活力嘅感覺,座位以卡位為主,同朋友聚會就最適合✨猫抓好运⋅厚切和牛猫罐頭$268呢個價錢超吸引,已經有五款肉類,包括厚切牛舌,豬五花,牛板健,牛肋條,厚切日本A5宮崎和牛,上菜賣相造型簡直100分,和牛雪花分佈平均,油脂感豐富,牛板腱油花冇咁重,但牛味比較濃,牛舌顏色仲好粉嫩,非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無,豬五花肉汁豐富,肥瘦度適中,油脂感突出,但又唔會過分肥膩✨惹味原隻八爪魚仔$68叫咗個肉拼盤,就試吓去其他海鮮,八爪魚好新鮮,爽口彈牙,燒一陣就食得✨口蘑蝦滑$48蝦滑非常新鮮,滑溜有膠質,釀入蘑菇裡面,有兩種口感✨重慶紅糖糍粑$28平日超鍾意食煙煙韌韌嘅食物,呢個紅糖糍粑可以做到外脆內軟,炸完都唔覺得油膩,加埋紅糖同黃豆粉一齊食,更加香口✨烤豆腐$38呢間餐廳主打燒肉,但係熟食都有驚喜,豆腐外皮炸到香脆,裡面外皮質感仲好軟滑,豆腐配上特製嘅香辣醬汁,好啱香港人口味,唔會太辣✨生菜

✨猫抓好运⋅厚切和牛猫罐頭$268

✨惹味原隻八爪魚仔$68

✨口蘑蝦滑$48
蝦滑非常新鮮,滑溜有膠質,釀入蘑菇裡面,有兩種口感

✨重慶紅糖糍粑$28

✨烤豆腐$38

✨生菜$18
絕對要叫生菜,非常新鮮爽脆,包肉食冇咁有油膩感

✨貓檸茶$22
✨ 樂天檸七$8
叫咗佢哋嘅招牌飲品,唔會太甜,茶味香濃

2024-08-11 1100 浏览
一間貓貓🐱主題烤肉餐廳, 真係啱晒我呢啲貓奴😜,餐廳有好多打卡📸位而且好多種食物都可以打卡😉而且食物嘅質素都好好, 最特別係個😻貓貓罐頭一打開好😂有仙氣, 佢哋貓貓罐頭裏面啲肉質🥓🍖🍗水準都好好而且有好多種唔同種類嘅肉類另外我哋仲叫咗其他小食, 個荔枝🍤蝦球真係好正整到真係好似成粒荔枝咁⭐️甜品🍧🍨🍮方面真係有好多種選擇而且仲有貓貓腳印, 同味道都好好呀唔太甜我最鍾意唔太甜嘅甜品, 尤其是而家天氣咁熱真係啱晒食返個雪花冰🍨仲有佢哋多款🍹特色飲品,我哋叫咗兩款都好消暑解渴, 而且佢哋價錢相當親民, 餐廳地方又大又舒服環境又乾淨, 最適合一班好朋友同埋屋企人一齊嚟🥰

2024-08-10 884 浏览
這間性價比超高的烤肉店,肉類來自世界各地~ 包括 西班牙豬肉、澳洲及美國優質牛肉。除了燒烤 還有烤串,各種的風味小吃 和性價比超高 午市套餐;套餐包括 飯和麵食,想吃什麼就有什麼~食物推介~必點‼️Super Lucky 貓抓好運厚切和牛罐頭外型是超大的罐罐,裏面共有五款厚切肉,可以看得出來肉質新鮮,所以即使厚切其口感也非常柔嫩。貓草茶強烈推介‼️ 暫時只能在這裡喝到這味道哦‼️
其實就是一種小麥草茶,加上奇異果及椰果,有常一種清新又香的味道,去油膩及解辣首選。下次來還要試試,貓抓烤茄子和風味烤串

食物推介~

必點‼️
Super Lucky 貓抓好運厚切和牛罐頭

貓草茶

強烈推介‼️ 暫時只能在這裡喝到這味道哦‼️

下次來還要試試,貓抓烤茄子和風味烤串
1911 浏览
2024-08-09 739 浏览
一入店舖就見大大個嘅貓貓🐱吉祥物 超cute 😍我哋兩個人叫左份二人套餐 都好夠食😝包了前菜、烤肉拼盤、小食、紫菜拌飯、兩杯飲料 🥤🥚前菜:川味凉拌小皮蛋係細細粒嘅鵪鶉蛋 好特別 咬落好QQ 配上麻辣配料醃製 味道好惹味🥩全明星拼盤 🥩呢份烤肉拼盤有7款肉類炭燒黑豬梅花肉,雪花牛肉,秘製牛五花,藤椒雞腿肉,現拌牛肉,藤椒牛舌,蒜香豬五花 個人比較鍾意❤️藤椒雞腿肉味道好有麻辣feel 😍😍 辣辣地好惹味🐥雞脆骨份量十足 味道有輕輕調味 口感爽口 用黎送酒一流😋😋🍆烤茄子 鋪滿蒜蓉醬汁嘅燒茄子 味道濃郁茄子肉幼嫩 入晒味😋 正 🍚貓抓拌飯 2份鋪上大量嘅紫菜及芝麻嘅拌飯 味道香噴噴👍🏻🍸貓草茶🍋貓檸檬茶🍨貓抓黑糖豆花2份好香豆味 味道清甜 配搭黑糖珍珠🥒小瓜雙拼🥕我習慣烤肉都會烤一些蔬菜解下膩所以就揀咗蔬瓜拼盤 口感清爽 鮮甜😋👍🏻
一入店舖就見大大個嘅貓貓🐱吉祥物 超cute 😍
我哋兩個人叫左份二人套餐 都好夠食😝
包了前菜、烤肉拼盤、小食、紫菜拌飯、兩杯飲料 🥤

🥚前菜:川味凉拌小皮蛋

所以就揀咗蔬瓜拼盤
口感清爽 鮮甜😋👍🏻

• 貓抓全明星拼盤
2024-08-09 614 浏览
貓爪烤肉一直都係我心目中性價比最高嘅烤肉店,因為佢哋嘅肉質唔錯,而潮味非常之豐富,仲有得隨便加我最愛嘅雪米餅配料。A5和牛肩胛薄片連蘭王蛋,肉質鮮嫩多汁,入口即化,配上香濃嘅蘭王蛋更添風味。貓爪拌飯亦是一絕,米飯軟糯香氣四溢,配料豐富,每一口都滿載驚喜。緊接住就係貓爪全明星拼盤,搭配獨特嘅藤椒雞,拼盤上有各種牛肉和豬肉,口感多變豐富,每一款都帶有獨特風味。小食方面佢哋嘅烤雞翅,4隻份量足夠,外皮香脆多汁,內裡肉質鮮嫩。而烤菠蘿,酸甜清爽,烤得恰到好處,散發出甜甜嘅水果香氣。另外,酸辣爽脆木耳拍青瓜清爽開胃,搭配梳打水,更顯清新解渴。

第一次嚟試貓爪烤肉,果然有驚喜,食物有性價比,裝修擺設都好靚貓爪好運 厚切和牛貓罐頭 - 上枱好得意,成個罐頭,拉開蓋掩,就係大大份攞唔到分啊而家和牛,有牛板健、牛舌、宮崎A5和牛、牛肋同黑毛豬五花,牛味極濃,啖啖肉食得好過癮蔬菜拼盤 - 又新鮮又乾淨個人最鍾意A5和牛同埋黑毛豬五花,燒到脆卜卜好好食,爐火好夠,抽煙又好鐵板豆腐、烤茄子、烤雞翅 - 鐵板上豆腐同茄子keep到熱辣辣,調味香濃,雞翼烤到脆卜卜,皮脆肉嫩同埋呢去到第三局呢陷入左右變返自己中間偷咗㗎第三個中間大佬打一球pan咁樣喎貓青茶、貓檸茶 - 青茶係奇異果汁加茉莉茶,味道幾夾幾清新,檸茶有陣香水檸檬味白喵雪花冰 - 椰汁味好香,有個好得意嘅貓爪奶凍,墊底嘅紅豆同椰果好多,cream面有花生碎,加埋士多啤梨醬,口感同味道都勁豐富餐牌嘅選擇勁多,唔同嘅肉類、小食、烤物、甜品、飲品等等,款款都好吸引,樣樣都想試貓爪烤肉座位好闊落,走可愛風,色彩豐富,好多貓貓嘅圖案同擺設,啱晒貓奴,有機會一定再嚟

蔬菜拼盤 - 又新鮮又乾淨

2024-08-07 303 浏览
以我呢個貓痴,一見到呢間野就點都要試下,加上凍凍地,食燒烤就啱晒。搭𨋢上去一入門就見到大大隻係度,去坐位既走朗中途都有d好正既海報,充滿有趣既句語,同埋仲有其他既貓裝飾。坐位都好寬敞,坐得都幾舒服,點單都係我鍾意既QR code落單可以慢慢唸又唔使人等。枱面基本上需要既野都有齊,有水有紙巾有調味料。由於家姐都係鍾意多菜少肉,所以我地今次都唔算點左太多肉既野。。但燒烤當然都要有肉,所以點左碟貓爪泡椒肥牛,上枱見到d肉都幾靚,冇想像中既超辣。另外點左貓爪芝士雞肉,份量好足呢個我就推介點萬能乾料會令到個雞更加香。佢個menu都有唔少小食。叫左泰式沙巴魚,d肉好滑,配左d入左味既麵係底,酸酸甜甜好正。烤茄子同出面烤茄子有少少分別,帶少少酸味,好開胃。仲有個貓爪鐵板豆腐,豆腐上面有d燒汁同香蔥係上面,夠晒味。同埋值得一讚既係,佢地會好頻密咁幫你清洗同更換烤盤,係其他炸肉店比較少。
  • 貓抓泡椒肥牛
2024-08-06 312 浏览
牛小粒具有豐富的口感和多汁的風味,讓人回味無窮。每一口都能品嚐到肉質的鮮美和風味的融合,絕對是一個燒烤的絕佳選擇。烤肉散發著香氣濃郁的燒烤風味,讓人的味蕾得到了極大的滿足。肉質的燒烤過程中所散發出的風味,讓每一口的享受都充滿了濃厚的烤肉香氣。焦糖布丁是甜蜜的完美,口感濃郁細膩,帶給人一種愉悅的享受。它充滿了甜美的風味,而且質地豐富綿密。每一口布丁都能帶給你濃郁的甜蜜愉悅。

呢次新品放大招啦,掏出咗好運貓罐頭,好睇又好食,而且一d都唔貴,對得起留港價🤩🥫貓抓好運.厚切和牛貓罐頭就系衝住呢個嚟嘅,成盒抱上嚟喺你面前打開,拉罐頭嘅儀式感滿滿🤩成塊A5和牛擺喺中間實喺吸睛🤤五款肉全部都大大塊又厚實,巨滿足🤤食到一半發現罐頭旁邊仲有好運話明,細節位拉滿🥰🥓精選牛板腱(150g)巨驚喜,驚唔夠食加叫嘅,比我嘅只手仲大🤩都唔使剪開,直接一啖一塊鮮嫩又爽滑🤤🥩前肩胛肉(150g)一樣成只手咁大🤩富有口感嘅肉質巨正🤤都系喺澳洲100日安格斯嗰欄點嘅,真係非常唔錯👍🏻🐈‍⬛黑喵雪花冰表面撒上奧利奧碎碎滿滿咁一碗,貓爪喺中間,老夫嘅少女心都融化啦🥰即使冇淋上煉奶都一樣甜甜咁好好食,下面竟然仲有椰果同紅豆巨驚喜~🍮貓抓焦糖布丁唔想食雪花冰嘅話可以試試呢款,一樣少女心十足,上面嘅焦糖好多,篤下去嗰個感覺好上頭😝隻碗唔止有貓頭,仲有貓尾,細節位拉滿~呢個價格超出我嘅期待😊而且服務員都好nice,如果有需要仲會過嚟幫手燒哦🥰貓爪萌萌嘅造型加上店里布置,打卡超贊,特別一打開電梯門嘅貓貓巨可愛😍順帶一提,會提供一次性圍裙同濕紙巾,檯面都有紙巾可以用~店內就有洗手間🚻,超方便👍🏻

🥫貓抓好運.厚切和牛貓罐頭
食到一半發現罐頭旁邊仲有好運話明,細節位拉滿🥰

🥓精選牛板腱(150g)

🥩前肩胛肉(150g)

🐈‍⬛黑喵雪花冰

🍮貓抓焦糖布丁

2024-07-29 599 浏览
叫咗呢個超抵烤肉二人套餐,有小食木耳青瓜,大大盤全明星拼盤蒜香豬五花、、貓抓藤椒雞/芝士雞、蒜香豬五花、精選牛闆腱、嫩肩里肌果味/辣味現拌、秘製牛五花、藤椒牛舌、雞脆骨/照燒雞腿 、海捕虎蝦 、 、生菜 🥬、貓抓拌飯、、貓檸茶/貓草茶 x2、烤棉花糖/焦糖佈丁 x2特別推介:雞脆骨,脆卜卜,好香口。藤椒雞,繞完味道依然充滿香藤椒嘅香味。蒜香豬五花,充滿油香同肉味。虎蝦 ,大大隻,肉質新鮮彈牙。貓抓烤茄子🍆,超大嘅一碟,熱辣辣得好消耗咗嘅茄子上面鋪滿香辣粉,茄子肉質嫩滑多肉,大啖大啖食非常滿足。冰爽酸辣蕨根粉,感覺好特別好清新,滑身又爽脆口感。貓草茶,味道有啲似小麥草味,非常清新,又微甜,下面仲有啲椰果粒。焦糖布丁,那一個好得意嘅貓抓牛奶布甸,香香甜甜,牛奶味濃郁,底下就係啲雞蛋布丁嘅味道,好香雞蛋味。
叫咗呢個超抵烤肉二人套餐,有小食
木耳青瓜,大大盤全明星拼盤蒜香豬五花、
、貓抓藤椒雞/芝士雞、蒜香豬五花
、精選牛闆腱、嫩肩里肌果味/辣味現拌
、秘製牛五花、藤椒牛舌
、雞脆骨/照燒雞腿
、海捕虎蝦

、生菜 🥬、貓抓拌飯、
、貓檸茶/貓草茶 x2
、烤棉花糖/焦糖佈丁 x2

特別推介:

雞脆骨,脆卜卜,好香口。

藤椒雞,繞完味道依然充滿香藤椒嘅香味。

蒜香豬五花,充滿油香同肉味。

虎蝦 ,大大隻,肉質新鮮彈牙。

冰爽酸辣蕨根粉,感覺好特別好清新,滑身又爽脆口感。

喺旺角搵到呢間烤肉店,甜品有貓爪造型嘅奶凍雪花冰/奶凍布甸,幾cute~ 不過最抵食都係二人套餐! 有齊牛肉、豬肉、雞肉等,仲要有埋海鮮!最後飽到要捧住個肚走🤣虎蝦大隻新鮮爽甜,覺得係最好食!每款肉類都有特別調味,味道唔會單一,但係調味又唔會太過重手,掩蓋本身肉味!另外加咗藤椒肥牛,覺得幾特別,麻麻辣辣!✨烤肉二人套餐 $348⭐️木耳青瓜🥒⭐️蒜香豬五花⭐️貓爪芝士雞⭐️精選牛板腱⭐️嫩肩里肌果味⭐️秘製牛五花⭐️滕椒牛舌⭐️雞脆骨⭐️海捕虎蝦⭐️生菜⭐️貓爪拌飯⭐️貓檸茶/貓草茶

✨烤肉二人套餐 $348
⭐️木耳青瓜🥒