2011-03-06 37 浏览
買左杯奶香綠茶之前黎果時..收銀職員都會問係咪少甜少冰今次冇問..我又唔記得左講結果飲左一杯比平時甜一倍既奶茶,茶味很少只覺得好甜同有奶香但我一向係沙田/尖沙咀買冇叫話少甜..都唔會好似e間咁甜..好似飲緊糖水咁
買左杯奶香綠茶
之前黎果時..收銀職員都會問係咪少甜少冰
今次冇問..我又唔記得左講
結果飲左一杯比平時甜一倍既奶茶,茶味很少
只覺得好甜同有奶香
外卖自取
今日去旺角想買d 野,女朋友話有d 肚餓就去左買武大郎食 ~ 食完口乾就諗住去買d 野飲 la ~ 本來諗住去ok買就算,但諗起橫掂係旺角,就飲下好多人都話好飲ge貢茶 la 由於本人飲親奶茶都會唔舒服,所以揀左柑桔檸檬~ 見佢都係大熱,諗住無野掛 ~ 點知一飲,甜到 係咪一定要叫微甜? ......可能係我蠢 la 結果兩個人合盡九午二虎之力先飲哂果700cc -_- 其實會唔會考慮出少d 份量呢?我諗應該唔會個個都飲得哂掛 ~ anyway, 應該都唔會再飲 ~

點知一飲,甜到
係咪一定要叫微甜? ......可能係我蠢 la

結果兩個人合盡九午二虎之力先飲哂果700cc -_-

anyway, 應該都唔會再飲 ~

2011-03-01
$7 (其他)
2011-02-11 12 浏览
我第一次將一杯珍珠奶茶因為難飲掉左!平時都有飲開其他分店貢茶覺得OK, 所以都冇特別考慮過就買!D 珍珠林到冇彈性有D 仲爛開, 個感覺就好似D珍珠過擺左好耐咁!朋友個杯微甜太多奶, 完全唔知自己飲緊個杯野似乜最後封住杯面頭張膠皺蚊蚊, -_- 成個感覺好難受
我第一次將一杯珍珠奶茶因為難飲掉左!

朋友個杯微甜太多奶, 完全唔知自己飲緊個杯野似乜
最後封住杯面頭張膠皺蚊蚊, -_- 成個感覺好難受
2011-02-08 15 浏览
唔駛講,大大杯, 好正的珍珠奶茶,唔知係唔係心理作用,d 珍珠好似好食過其他鋪,同其他比較, 茶味亦恰到好處,當然不可用大家去茶餐廳飲絲襪奶茶去比較,因為那些完全是兩種東西.口味不同

唔駛講,

大大杯, 好正的珍珠奶茶,
唔知係唔係心理作用,
d 珍珠好似好食過其他鋪,
同其他比較,
茶味亦恰到好處,
當然不可用大家去茶餐廳飲絲襪奶茶去比較,
因為那些完全是兩種東西.
口味不同
2011-02-08
1 分钟 (外卖自取)
2011-01-18 27 浏览
話說之前到貢茶都是買奶蓋綠茶,雖然每間分店素質不一, 但起碼都還在可以接受的範圍.這次到貢茶, 想說點點看不一樣的東西,看到banner上掛著新品推薦: 檸檬小紫蘇, 想說試一下也無妨~點完餐等了大約不到5分鐘就拿到了,半透明的顏色感覺很清爽, 但喝了一口之後........我就後悔了.........它的檸檬汁既不是濃縮汁, 更不是現榨的.....不知道是用什粉或是醬去調的, 化學人工的味道很重, 很不天然的味道喝了一口我就不想喝了......而且仔細一看, 杯子裡面的小紫蘇少到誇張,雖然檸檬汁難喝, 但我想還是把小紫蘇吃完再丟掉,但是.....小紫蘇少到連吸都吸不太到, 更別說要談味道或口感了唯一值得欣慰的是, 杯底有些許檸檬皮碎片,彌補了吃不到小紫蘇的失望......這是我少數在香港會喝不完丟掉的飲料,相較之下, 之前喝過COME BUY的檸檬愛玉, 雖然酸, 但起碼喝得出來是"真"的檸檬汁,我想下次到貢茶還是繼續買茶好了, 不敢再亂點果汁了
話說之前到貢茶都是買奶蓋綠茶,
雖然每間分店素質不一, 但起碼都還在可以接受的範圍.

這次到貢茶, 想說點點看不一樣的東西,

點完餐等了大約不到5分鐘就拿到了,
檸檬汁根本是藥水
它的檸檬汁既不是濃縮汁, 更不是現榨的.....

喝了一口我就不想喝了......
紫蘇少到用都可以數出來了...
而且仔細一看, 杯子裡面的小紫蘇少到誇張,
雖然檸檬汁難喝, 但我想還是把小紫蘇吃完再丟掉,
唯一值得欣慰的是, 杯底有些許檸檬皮碎片,
彌補了吃不到小紫蘇的失望......

這是我少數在香港會喝不完丟掉的飲料,
我想下次到貢茶還是繼續買茶好了, 不敢再亂點果汁了

2011-01-05
4 分钟 (外卖自取)
其實我也不是台式飲品的常客,貢茶開了這麼久還只是在銅鑼灣街頭嘗試過奶蓋紅茶和珍珠奶茶這兩款。適逢要吃豪大大雞排,這麼味精重的炸物當然要配飲料才不會吃得那麼膩,便嚷著要到轉角的貢茶買杯飲料才吃。看著它的餐單有這麼多種類,真的會有選擇困難。 其實之前聽過有人說珍珠是由膠造成的/跟膠的成份差不多,從此有點怕吃珍珠-_-,所以都是沒有選擇這兒很有名的珍珠奶茶。最後我跟友人買了一杯紅豆布丁奶茶和一杯檸檬愛玉,一杯奶一杯酸,雖然不太大路,但也可嘗試嘗試。紅豆布丁奶茶因怕了吃珍珠,又不想只得奶茶這麼寡,於是選擇了自己頗喜歡的布丁奶茶,看到餐單上有皇冠標誌表示推介呢。紅豆在底部,飲管一插到底就會飲到,煮得夠林,卻也不至於紅豆沙般爛熟,仍能維持一整顆紅豆的形狀。我喜歡的布丁份量夠多,大概佔三份之一杯,差不多喝每口都有少許布丁能夠吃到,軟而滑溜的口感甚至還能吃到少許蛋香味道。奶茶的奶頗多,都沒有喝到甚麼茶味,而且份量較少,吃到最尾奶茶沒有了卻還有些布丁和紅豆。本來以為紅豆味會有點奇怪,不過我覺得還頗好吃的,友人則說有點像紅豆冰,頗特別,但也頗飽肚,掃街的話不應選奶太多的飲品,會容易喝滯。-_- 記住要少甜

看著它的餐單有這麼多種類,真的會有選擇困難。

紅豆布丁奶茶
因怕了吃珍珠,又不想只得奶茶這麼寡,於是選擇了自己頗喜歡的布丁奶茶,看到餐單上有皇冠標誌表示推介呢。紅豆在底部,飲管一插到底就會飲到,煮得夠林,卻也不至於紅豆沙般爛熟,仍能維持一整顆紅豆的形狀。我喜歡的布丁份量夠多,大概佔三份之一杯,差不多喝每口都有少許布丁能夠吃到,軟而滑溜的口感甚至還能吃到少許蛋香味道。奶茶的奶頗多,都沒有喝到甚麼茶味,而且份量較少,吃到最尾奶茶沒有了卻還有些布丁和紅豆。本來以為紅豆味會有點奇怪,不過我覺得還頗好吃的,友人則說有點像紅豆冰,頗特別,但也頗飽肚,掃街的話不應選奶太多的飲品,會容易喝滯。-_- 記住要少甜少冰,味道才不會讓溶了的冰沖淡,尤其是現在天氣這麼冷飲料本身也很夠冰涼,少甜的甜味也已經非常足夠,不然真的會像喝糖水般那很不健康。

檸檬愛玉
記得在台灣士林夜市裡吃豪大大雞排也是吃到很口渴,便在隔壁買了旅遊書推介的檸檬愛玉(唉又要提我還沒寫好喪食台北遊的遊記-_-,先看著先前兩天的遊記吧http://travel.openrice.com/traveller/trip.htm?tripid=1702)。初初聽愛玉的名字很奇怪,其實看英文寫的是seaweed jelly,大概就是agar大菜的朋友吧,是沒味道沒顏色而軟林的jelly,與果汁甚配。看見貢茶也有這個賣,友人就選了這個,回味一下台灣的時光哈哈。
喝幾口,每口也吃到檸檬皮(去了黃色的那層外皮剩下白色的那層),以前從沒有喝過有檸檬皮的飲料,非常新鮮。記得etv中曾看過吃橙皮能夠解渴,想不到是真的,檸檬皮其實只有很少很少的澀味,卻十分refreshing,很容易入口之餘也能解渴。好在是它雖然有連一些果皮,但都是小塊小塊的,不會吃到滿口都是果皮,而且也很貼心的沒有連核也連上去,都不用往別處吐。
味道方面,除了有檸檬皮的好處之外,它甚至比士林夜士的都更夠檸檬味,酸酸得頗開胃解渴,也不會像士林的因冰塊溶掉而很快便把飲料沖淡至沒味。竟然比士林的還要出色,這裡的檸檬愛玉還真是還沒有被人發現的寶石,「禾竿蓋珍珠」!

哈哈我們三人一人拿著雞排,二人拿著兩杯飲料,忙著不斷交換的吃喝,也忘了拍照。
看上去可能會覺得沒甚麼,但喝下去才知道是好東西!大家不妨真的試試,下次不要叫大路的奶茶。

上一站:豪大大雞排 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2143795
下一站:萬家燒餅皇
2011-01-14
10 分钟 (外卖自取)
  • 檸檬愛玉
2011-01-07 14 浏览
一向都係貢茶奶蓋系既粉絲差唔多間間分店都飲過呢間味道普通. 奶蓋勁咸. 紅茶勁甜. 不過d服務態度勁差囉 完全唔憂做咁既樣一句講哂 我以後都唔會幫親呢間分店! 寧願行遠d去旺中對面買好過
一向都係貢茶奶蓋系既粉絲
差唔多間間分店都飲過
2011-01-06
2010-12-22 37 浏览
i bought honey green tea, but i only taste green tea, not enough honey~~ but overall.. it's standard taste lor...i want more honey~~
i want more honey~~
2010-12-21
1 分钟 (外卖自取)
2010-11-17 19 浏览
平時行街要買野飲,多數都係揀貢茶因為招牌奶蓋綠茶真係幾好飲,咸奶油加綠茶,好味又唔會太漏~有時換下口味,飲過龍眼花蜜、凍頂烏龍茶,仲有次試過買左杯熱茶(唔記得咩名),都幾好飲
平時行街要買野飲,多數都係揀貢茶
因為招牌奶蓋綠茶真係幾好飲,咸奶油加綠茶,好味又唔會太漏~
2010-11-12 21 浏览
因為閒日..個個趕住扒完個lunch就急急腳返工所以買野飲都唔係好多人=]繼上星期係 沙田貢茶飲 寒天愛玉同水果小紫蘚中伏之後朋友又一直推介貢茶既 奶蓋系列...於是就專登揀呢段比較悠閒既時間去試一試係咪真係咁好!!叫左杯奶蓋紅茶...唔錯呀~~d紅茶對我黎講唔會太甜..清清地 都幾有茶味!不過d 奶蓋~ 我諗住奶加酸忌廉吧?...個比例有點問題... 好濃酸忌廉味道...如果多d 奶.. 再拉成泡...飲落應該會更加更加一流!!但都唔錯啦..12蚊~其實都可以接受~不過我覺得真係好鬼大杯出到咁大杯 想人唔食lunch 定係 真係驚人口渴到會唔夠飲?我覺得 550cc-600cc 已經好足夠了!!700cc 實在太大杯了~救命~
因為閒日..個個趕住扒完個lunch就急急腳返工

所以買野飲都唔係好多人=]

繼上星期係 沙田貢茶飲 寒天愛玉同水果小紫蘚中伏之後

朋友又一直推介貢茶既 奶蓋系列...

於是就專登揀呢段比較悠閒既時間去試一試係咪真係咁好!!

叫左杯奶蓋紅茶...

唔錯呀~~d紅茶對我黎講唔會太甜..清清地 都幾有茶味!
不過d 奶蓋~ 我諗住奶加酸忌廉吧?...
個比例有點問題... 好濃酸忌廉味道...
如果多d 奶.. 再拉成泡...
飲落應該會更加更加一流!!

但都唔錯啦..12蚊~其實都可以接受~

不過我覺得真係好鬼大杯
我覺得 550cc-600cc 已經好足夠了!!

700cc 實在太大杯了~救命~

奶蓋紅茶..都唔錯啦=]

2010-11-11
2 分钟 (外卖自取)
奶蓋紅茶..都唔錯啦=]
  • 奶蓋紅茶
2010-11-10 11 浏览
牛陣後, 星期日無任飲的, 大約4:00, 行過見呢度想飲杯奶茶, 很多人等啊, 平時我會飲台農奶茶, 今次試下格雷, 飲落好似格雷茶味較濃啊 , 不錯啊, 10蚊, 普通size都好大杯, 又夠凍, 可揀甜度, 我沒揀啊, 都ok唔會太甜ps. 一向都以為是雷格, 應該是格雷先岩
ps. 一向都以為是雷格, 應該是格雷先岩

"貢"大杯

週日下午特別多人

2010-11-07
"貢"大杯
  • 格雷奶茶
1K
2010-11-04 10 浏览
好一排冇行街, 今終都和大豬來mk了.以往的台式茶, 及十幾年前興過一陣的珍珠奶茶, 都係一杯糖水, 所以就算最近閞了勁多店舖, 我都未試過!今日大豬女友好想飲, 叫了杯少甜;等幾分鐘就有, 都算快.嘩點解要用膠紙痴住個蓋架入口真的唔算太甜, ok 噃.奶味濃. 帶少少甘味.珍珠韌韌地, 又幾好咬; 也不太甜.對今時今日的珍珠奶茶改觀呢.或下次試第二味道吧.12蚊, 其實也不貴.
好一排冇行街, 今終都和大豬來mk了.

今日大豬女友好想飲, 叫了杯少甜;
等幾分鐘就有, 都算快.

嘩點解要用膠紙痴住個蓋架

入口真的唔算太甜, ok 噃.
奶味濃. 帶少少甘味.
珍珠韌韌地, 又幾好咬; 也不太甜.
對今時今日的珍珠奶茶改觀呢.
或下次試第二味道吧.
12蚊, 其實也不貴.
2010-10-27 15 浏览
我飲了,奶蓋紅茶,奶蓋烏龍茶。先談奶蓋紅茶;一上手,我是想跟著面層的指示做,開杯蓋,杯蓋很薄,開時要非常小心。多做一步,第一口是把那個面層白色creamy的奶泡滑入口中,是一種濃和杰的cream,咸咸的有點樣芝士,給我一種強烈的感覺,記得只要試一兩口就好了,因為試得多會口腔的感覺就會太濃。之後把紅茶滑入口,輕重的關係,只要斜多少少,就只會少少的cream 入到口中,紅茶也很香滑,是第二種層次的享受。再次試的是烏龍茶。當日因為下雨,免得麻煩。第一口就把飲管放入茶裡去,一試那烏龍,非常正,很甘淳,對茶不講究的我也試得出是好茶,少有地忍不住多飲幾口茶。結合後也是不錯,有上兩次的效果,不過如果是烏龍茶,我還是喜歡它自我引發的威力。係我最爰既選擇

2010-07-21
10 分钟 (外卖自取)
  • 烏龍茶
2010-10-15 27 浏览
近排D台式飲品店開到成行成市,飲過好幾間,都係最鍾意貢茶,水準比較隱定,每逢出開旺角,梗會買番杯嚟飲。之前試過好幾種,最鍾意佢0既奶蓋,配埋奶茶係一絕,不過後期覺得貴貴地,轉飲焦糖奶茶加珍珠($14),一飲便上癮,而加次次都係飲哩隻,好香焦糖味,好好飲,記得要少糖走冰喎,正
焦糖奶茶加珍珠走冰少糖
珍珠奶茶加奶蓋
葡萄柚綠茶
焦糖奶茶加珍珠走冰少糖
珍珠奶茶加奶蓋
葡萄柚綠茶
2010-10-12 15 浏览
行街好熱想飲珍珠奶茶。甘岩比我見到有貢茶,所以買左個芋香奶茶+珍珠。服務態度都OKAY 都幾快手,可能果個時間少啲人喇。芋香奶茶甜左少少,下次會叫番少甜。下次如果經過一次會再買。
行街好熱想飲珍珠奶茶。
甘岩比我見到有貢茶,所以買左個芋香奶茶+珍珠。
服務態度都OKAY
 都幾快手,可能果個時間少啲人喇。
芋香奶茶甜左少少,下次會叫番少甜。

下次如果經過一次會再買。
2010-09-01