What a mistake to take a chance on this place. I spotted red flags once walking in. From table tops to serving counters, everything was dirty. Being late at night and with elderlies, we decided to not walk too much further. The desserts themselves tasted alright, but between the unclean bowls given and the overall filthiness, I wasn't surprised by having had diarrhea for 3 days after visiting. I strongly advise against going here. in fact, I will be filling a report with the food and health depa

The desserts themselves tasted alright, but between the unclean bowls given and the overall filthiness, I wasn't surprised by having had diarrhea for 3 days after visiting. I strongly advise against going here. in fact, I will be filling a report with the food and health department to complain about possible food safety protocol.

2024-08-24 203 浏览
大晚上想吃点甜的刚好看到这家店还营业,就想着来试试环境稍微有点不那么利索*腐竹雪燕水晶芋圆腐竹蛮香的,雪燕吃到后面会有点腥*美颜牛奶浴蛋白炖鲜奶配椰汁挺不错,雪燕也是会有点腥整体甜度都比较合适
大晚上想吃点甜的
刚好看到这家店还营业,就想着来试试
环境稍微有点不那么利索

*腐竹雪燕水晶芋圆
腐竹蛮香的,雪燕吃到后面会有点腥
*美颜牛奶浴
蛋白炖鲜奶配椰汁挺不错,雪燕也是会有点腥

整体甜度都比较合适
从来没有试进一家店服务这么差 这家服务态度太差 对客人及其无礼 去过的人应该深有体会 甜品一般1.当时进店里人已经满了 问店员做哪直接拿头黑脸指了一个方向2.点单时 店员迟迟不来朋友就拿着单子去前台找另一个人 结果第一遍没理 第二遍指了指另一个服务员3.买单时态度也很差 都是黑脸文字无法描述形容啊各位
3.买单时态度也很差 都是黑脸
文字无法描述形容啊各位
2024-08-10
2024-08-04 255 浏览
带北京朋友过来吃糖水,没想到芒果已经坏掉,发酵发苦,和店员沟通,态度极差,拒绝沟通。朋友也不敢吃了,直接走了,影响游玩的心情。2019年,从北角搬到坚尼地城,何贤记开门的时候很开心,经常带朋友过来,本人很喜欢港式芒果甜品,虽然没有葱嫂经验,水准还是在线,而且时间开的很晚,店里外卖没少去。这次没想到发生这种,也许我说普通话吧,完全不理会,一直和我说一直这样 芒果,本来是朋友来坚尼地城的第一顿,吃完约了尝喜的晚餐,香港10年第一次口味每个地方不同,但发酵水果还是第一次。后悔,旁边可可店也比这家好

口味每个地方不同,但发酵水果还是第一次。
后悔,旁边可可店也比这家好
賢記甜品世家 🥣係一間糖水店🥣有台式,港式,同中式糖水可以揀✨️佢地逢星期一至四都有優惠🥰分別有養顏桃膠系列,同中式糖水揀,真係特別抵🍑桃膠椰汁雪燕 (加芋圓)椰汁配雪燕根本就係完美組合✨️,椰子味吾會好甜啱啱好☺️裡面除咗有雪燕之外,仲有會養顏嘅桃膠😍真係又健康又美顏嘅甜品。而我仲加咗芋圓落下🤭芋圓分別有兩款2️⃣地瓜味1️⃣芋頭,佢地瓜味🍠好出,芋頭都吾錯,食落去有好煙韌,好食🍑黑白桃膠 (加芋圓)黑色代表仙草🌱而白色就代表香芋椰汁西米露🥣仙草食落去滑捋捋,而香芋椰汁芋頭味都幾香👃, 另外仲畀咗黑糖糖水🍬撈埋一齊食更加好味。 而裡面亦都加咗桃膠,配份量都畀得幾足,幾好食👍
賢記甜品世家 🥣

🍑桃膠椰汁雪燕 (加芋圓)

🍑黑白桃膠 (加芋圓)
2024-06-08 254 浏览
平時唔會留評語,但今次忍唔住我老竇叫我一定要寫。啲甜品極度難食,中式甜品似現成貨溝水,凍嘅甜品唔凍,求其撈埋一碗就俾你食。仲要服務態度極度惡劣冇禮貌。一定唔會再幫襯。
2024-04-15 243 浏览
默默收藏很久的甜品店,因為很少到堅尼地城。今天終於一探究竟,人不算多,整體種類繁多。芒芒天空:味道欠佳,芒果感覺不是新鮮芒果的味道,整體芒果粒也都偏酸!另外一個綠豆沙海帶,太甜了!
2024-03-15 193 浏览
位於堅尼地城的港式甜品店,空間蠻大,大部分都是經典的中式甜品,當中也不乏一些新式、創意甜品。多重滋味:芋圓紅豆沙紅豆沙加上芋圓,紅豆粒粒綿密,份量很多,足料;而芋圓大大粒,軟糯煙韌,整體口感很豐富。三心兩意:合桃糊+芝麻糊兩溝的款式,可以一次過試盡兩款味道,正正滿足三心兩意的客人。這款合桃糊配黑芝麻糊,兩者都是補腦的食材,口感幼滑,入口醇濃,味道也很配合。手工燉蛋·奶:薑汁燉奶燉奶可以選擇熱或凍食,熱食的奶香更加突出,口感香滑,甜度剛好。而薑汁較為淡淡的,不算太強,較易入口。
當中也不乏一些新式、創意甜品
多重滋味:芋圓紅豆沙

紅豆沙加上芋圓,紅豆粒粒綿密,份量很多,足料;
而芋圓大大粒,軟糯煙韌,整體口感很豐富。
三心兩意:合桃糊+芝麻糊

手工燉蛋·奶:薑汁燉奶

燉奶可以選擇熱或凍食,
2024-03-14 156 浏览
唔知係咪因為近香港大學, 入面客人九成都係講緊普通話, 定係呢間糖水鋪主攻大陸人? 呢個其實都唔係問題 🙂 只係有啲特別, 好奇心所致 🤣我同朋友各叫左一碗糖水, 分別係合桃糊加自家製合桃碎同埋芝麻糊湯丸, 兩碗糖水都係三十幾蚊, 唔算貴, 不過兩碗糖水都偏向流質, 小編偏向杰身啲既糖水, 個名叫得糊又點可以咁水 🤨 湯丸係雷沙湯丸, 唔係我杯茶, 所以就小編而言, 呢間糖水鋪可以稱得上唔合格, 呢區我都少黎, 應該唔會再有下次 😆

芝麻糊湯丸

合桃糊加自加製合桃碎

2024-03-03 142 浏览
西環賢記中式創新滋潤糖水立即變黑$44店家自家鮮磨養髮芝麻糊加上曲奇碎、小丸子、芝麻餡湯圓、雪燕好足料又特別,想不到芝麻糊加上雪燕又幾好食喎!木瓜雪耳桃膠$35非常足料,所有材料都煲到淋晒又入味,口感都微微起膠好正,飲完非常滋潤呀~芝麻糊燉鮮奶$36燉鮮奶非常香滑可口又重鮮奶味,中間有芝麻糊流出食落另一番風味。薑湯蕃薯糖水$31勁重薑味,寒冷天氣警告時飲真係保暖一流,有好多塊蕃薯完全可以食到飽一飽,蕃薯煲到好淋易入口哦!紅豆沙+綠豆沙$27完美煲到起晒沙好正,而且紅豆綠豆都煲到好軟綿綿易入口,食落不會太甜,想不到紅豆加綠豆都幾夾下。腐竹薏米$27腐竹煲到淋晒又非常足料,又爆多薏米煲到好軟糯,食得好舒服。📍賢記甜品世家 (爹核士街)👣西環堅尼地城爹核士街11號浚峯地下4號舖
西環賢記中式創新滋潤糖水

薑湯蕃薯糖水

紅豆沙+綠豆沙$27

紅豆沙+綠豆沙

腐竹薏米$27
腐竹煲到淋晒又非常足料,又爆多薏米煲到好軟糯,食得好舒服。

腐竹薏米

📍賢記甜品世家 (爹核士街)
👣西環堅尼地城爹核士街11號浚峯地下4號舖

立即變黑
木瓜雪耳桃膠
芝麻糊燉鮮奶
薑湯蕃薯糖水
紅豆沙+綠豆沙
腐竹薏米
2024-03-02 55 浏览
因為之前食過佢哋既金銀燉奶,好鍾意佢哋收埋咗個會爆漿既蛋黃。咁今晚去開堅尼地城就左買碗外賣返屋企食。點知食到尾都冇見到隻蛋黃,貨不對版,感覺被欺騙! 以後都唔會幫襯!

金銀燉奶
2024-03-02
15 分钟 (外卖自取)
$38 (宵夜)
喺堅尼地城見到呢間甜品店,朋友話對腳有啲攰,要入去坐吓食啲甜嘢補充吓🤣$38「始創金銀燉鮮奶」:有奶香,燉得好滑,唔係好甜,啱食🤣$48「芒芒天空」:餐牌寫住材料有呢啲:楊枝甘露|愛玉|芒果|水晶|小丸子;材料豐富,凍冰冰,愛玉水晶夠滑,芒果🥭夠新鮮,楊枝甘露夠清新,小丸子夠煙靭🤣$41「薑汁養顔桃園」:餐牌寫住材料有呢啲:薑汁|桃膠|雪燕|芋園|小丸子;加「芝麻湯圓」5粒($4一粒):真係有滑脫脫嘅桃膠😄👍叫咗3個甜品,3個甜品都唔係好甜👍,啱朋友同我嘅胃口👍

叫咗3個甜品,3個甜品都唔係好甜👍,啱朋友同我嘅胃口👍
同朋友係附近食完飯,過黎食糖水。本身已經不帶任何期望,只求有個地方聚下,同朋友傾下計。叫左個熱「美顏牛奶浴」,第一次上,完全係唔熱唔凍,個碗係暖,裡面d 野食落係凍既。叫店員整過,佢就直接拎走左個碗,(咁我諗佢係會幫我整過掛)因佢冇講過野。跟住第二次上,其實都唔係熱,係暖,但我已放棄,是但食,但真係完全唔好食,d 芋圓、雪燕完全係無味,個蛋白燉鮮奶就唔熱唔凍咁!唔知食緊咩。其實我平時食野真係無咩要求,但求不難食。但佢係真•心•難•食。最後真係食剩一大半,晒曬食甜品既quota! 🥲

美顏牛奶浴
2024-02-24 36 浏览
外賣咗一個團團圓圓糖水, suppose應該係薑汁湯圓芋圓小丸子蓮子。鋪面勁混亂同污糟,錢同埋啲單跌到一地都係,薑汁糖水一啲薑味都冇。當時鋪面一啲都唔多人,係等外賣嘅人有幾個,但係老闆家樓面態度極度惡劣,完全好似唔想做生意咁,唔會再幫襯。
外卖自取
2024-01-26 61 浏览
見呢間糖水舖係OpenRice嘅評論都唔錯,所以專登黎堅尼地城一試,點知大失所望🥲舖面得2個員工,等佢地落order都等左好耐,等甜品都等左一段時間☹️ 今次叫左芒芒天空,望落去幾足料,但食落芒果味幾乎冇乜😅 同出面食過嘅楊枝甘露爭好遠,總之試過一次無回頭