想減肥又戒5到口? 學我咁去食齋囉仲要係自助餐🍽🥢🍵🍱🥘🥗🥙🍕🍖🍟🍤🍛🍡🍨🍩🍮🍈🍉🍇🍒🍑🍍🍐🍏想食咩都有,盡情食!個木魚凍豆腐滑過豆腐花炸蝦春卷好好味!素雞正過真既炸雞🍗!仲整到有肉質纖維Tim架!一絲絲睇得到咬得到!羽衣甘藍 好大棵🌿 沙律好新鮮!🥗(自己配醬汁,我就一半橄欖油 / 一半千島醬) 賣相已經贏左沙律吧好齊! 地中海沙律,小食手拍青瓜,涼拌木耳雜菜絲,四川風薯粉。 真係咩都有得食!呢個檔無得頂! 素雞秒清又出過一碟😹❤️ pizza 🍕勁受歡迎!👏🏻 外國客人比例都有2成。
想減肥又戒5到口? 學我咁去食齋囉

想食咩都有,盡情食!

個木魚凍豆腐滑過豆腐花

炸蝦春卷好好味!

羽衣甘藍 好大棵🌿 沙律好新鮮!🥗

(自己配醬汁,我就一半橄欖油 / 一半千島醬)

賣相已經贏左

呢個檔無得頂! 素雞秒清又出過一碟😹❤️

pizza 🍕勁受歡迎!👏🏻

外國客人比例都有2成。

椰絲蛋糕
椰絲蛋糕
自助餐🍴食得多,素食自助餐🌿 真係好少吃。呢間餐廳早前主打既。京川滬。菜式,真係可以幾可亂真,就算素食 都可以食得有型又健康。而且款式又多/類型又多,鐘意食咩揀咩 唔洗就住就住呢。樣樣都想食:前菜`涼菜`Salads`生果`素湯`主菜`包點`小食`甜點`糖水`茶水`涼茶,真係好豐富呀。菠菜雜菜餅卷🌿 食落好清新,外皮軟中帶咸香 再夾上入面各款蔬菜,再加上沙律醬靈魂 令味道豐富又清爽唔會吃膩,鐘意清淡既 一定會覺得比平時食既墨西哥卷更好吃呢。香酥鴨🦆 用一層芋泥蓉加一層豆腐乾,搭砌而成。外皮炸得酥脆;芋泥蓉軟綿 加上五香粉既咸香,而本身鍾意食芋頭既我 真係覺得好好味。東坡肉🐽 望落個樣閃閃爧,係咪好似豬皮呢❓哈哈哈 其實係用冬瓜炆煮而成,再用上醬汁打獻,呢個創意真係讚呢。冰梅貴妃雞🐥 唔講唔知個樣真係將幾可亂真,由大豆蛋白製成既素食品 其實食落口感真係好似肉 而且令身體冇咁大,而冰梅既味道酸酸甜甜,真係幾突出呢。擔擔Pizza🍕中西合壁既款式,再以四川擔擔麵既配料 (蒜粒`辣椒`花椒`香蔥`芝麻粒) 製成,真係素Pizza得黎唔簡單呢,少少辣又好惹味。孜然串燒🍢 小食串,孜然粉一向都係
自助餐🍴食得多,素食自助餐🌿 真係好少吃。呢間餐廳早前主打既。京川滬。菜式,真係可以幾可亂真,就算素食 [走肉] 都可以食得有型又健康。而且款式又多/類型又多,鐘意食咩揀咩 唔洗就住就住呢。

前菜/涼菜/Salads
皮蛋肉鬆豆腐

菠菜雜菜卷餅

香酥鴨

東坡肉個樣真係幾似

冰梅貴妃雞

擔擔Pozza

孜然串燒🍢 小食串,孜然粉一向都係靈魂。羊肉串🐐穴係好有肉既質感,而且朋友話食出有小小羶味添;魚蛋串🐟亦出奇地彈牙,炸得又不錯喔。

木桶豆腐花
木桶豆腐花🌸 撞出黎真係好滑好滑,再按自己口味淋上煉奶/黃糖/薑汁,而我偏好加上大量薑汁真係好正,最鍾意說係薑汁甜品呢。

另外仲想提提,呢間餐廳每個月都會捐出特定既飯卷比 (公公婆婆👴🏻👵🏻`弱勢社群👦🏻🧒🏻) ,真係好有愛心既社企呢。另外客人如果都想出一分力買飯卷,餐廳會以收到既Based Rate 再送出Double,呢個理念真係好讚 要大力支持。
從來都覺得有愛心❤️`心地又好既人或事都是特別美,希望每個人都能出一分力 一點一滴令到我地既社會`社區更加美好,亦能幫助到更多有需要既人。Share love, Share happiness❤️

炸饅頭好脆 加煉奶
皮蛋肉鬆豆腐
菠菜雜菜卷餅
香酥鴨
冰梅貴妃雞
擔擔Pozza
木桶豆腐花
炸饅頭好脆 加煉奶
年尾年頭都是大魚大肉的節日,近日吃太多豐富大餐,約朋友吃飯還是要吃得清淡點,盡量想多菜少肉。那就不如試試近日人氣的素食餐廳。不得不提,玩食字的餐廳名字挺貼切的。在網上常常看到網評,餐廳會定期轉換餐牌,又會按季節及特別節日推出不同的應節素食餸菜,挺有想頭及新意。友人本以為只是吃素會很寡,但其實款式選擇眾多,而且有些素菜的味道跟真的肉類非常相似,自助餐的形式,有前菜沙律、炸物、小吃、主菜、麵飯、中西式甜品都有,很豐富。另外,吃自助餐的時候總是每次用新的碗碟,不過餐廳著重環保,鼓勵食客重用自己的餐具,很好的習慣。滿滿的菜、菇菌類及豆製品,以不同的方法烹調,味道不俗。紫薯麥包,紫薯蓉在裡面,不甜,燕麥外皮,健康的包點,值得試試。小清新的素食餐廳,平日的價錢只是一百幾十,吃到很飽,款式多,食物出色,的確很划算。
2019-02-12 428 浏览
新年過後想食清啲,就決定試吓呢一間人氣一直高企ge素食自助餐,個日價錢係198一位,而主題就係春茗團年 ,依個菜單嘅名都好配合個節日氣氛幾有趣。當日客人好多,但室內環境細。由於我哋係兩個人嘅關係,就一定要同人搭枱不過d枱都好細變咗好逼,空間感好窄,而且好嘈。呢度大部份都係自助形式嘅,碟就得一隻循環再用,而且餐具都要自己去攞,食完野都要自己歸還返相對的位置同埋自己收拾垃圾我覺得咁樣幾好講講食物方面,沙律嘅選擇其實唔少而且都幾好食,我最欣賞係佢嘅四川木薯粉,好香口令我一食再食而薯仔沙律啲都做得唔錯,其他嘅沙律都不過不失。佢呢度仲有一個同我去調味bar,客人可以隨着自己嘅口味去做不同配搭。之後都係簡單咁樣影下當日有啲咩素食。整體來講佢嘅食物款式都算多嘅而且味道亦都唔錯,一盞盞佢啲嘢食唔會話整到好重口味而且甜品都唔會好甜。

講講食物方面,

而薯仔沙律啲都做得唔錯,其他嘅沙律都不過不失。

2019-02-11 334 浏览
第一次食素食自助餐, 一開始係被個名吸引, 後來每次經過大角咀都見到人排隊, 所以決定試下。晚上太約8點黎到, 唔洗排隊但入面都好多人。雖然話入坐起計限時1個半鐘, 但我地都可以坐到關門。有好多種菜式選擇, 淨係個冷盤同沙律bar我都食左幾轉! 掛住食唔記得影相, 但薯仔沙律, 蘋果沙律, 薯粉, 雲耳, 青瓜, 車厘茄都好食, 好fresh。熱食除左基本既粥粉麵飯, 都有好多其他選擇, 例如pizza, 素魚蛋(?), 脆腐皮卷等等, 有D新穎既菜式, 幾好食, 食到好飽。由於餐廳提倡環保, 每人只會有一隻碟用, 亦都可以提醒大家夾番黎既要食晒佢, 唔好浪費食物。

2019-02-09
Colleague had been craving for a big meal (buffet) for quite some time, and both of us did not want something too heavy after all the Chinese New Year feasts, therefore, we decided to try My Meat Run Buddy for their well-known vegetarian dinner buffet.My Meat Run Buddy has a really nice interior design. We were seated at the bar table facing the street, which was quite chill and cozy, as well as close to the food tables.We had to pay in advanced, which is fair for the restaurant to make sure tha

We had to pay in advanced, which is fair for the restaurant to make sure that people show up for their bookings in order not to waste food. We were given this ticket on the cute hedgehog to enter.

There was a wide variety of vegetarian and vegan food, both Chinese and western style. First round with a full plate, as there were so many things on the food table that I wanted to try. All of them were really delicious, and they were not oily at all, as traditional vegetarian food is always cooked with lots of oil and seasonings to give the food flavour in order to make up for meatless. Dessert was a great surprise, as there was yummy tiramisu and cheesecake! Colleague said tofu dessert was great too!

Food was fresh as the turn over rate was high, and there were new dishes from the kitchen from time to time.

Definitely would visit again for the great food and positive diet mentality.
2019-02-10
走肉朋友真係食幾多次都唔會厭🤤 健康得黎又好味,仲要今次晏就黎,食物選擇一樣係咁多!!先帶大家行一圈,由頭盤沙律類開始,係有好多蔬菜同水果~冷盤仲有我最愛既涼拌薯粉,微辣,口感煙煙韌韌好有咬口。仲有素既壽司同春卷,好特別,味道都好好👌🏻肉鬆皮蛋豆腐仲正,雖然唔係真既肉鬆但食落真係好似😂😂😂 好滑好正食完頭盤都飽咗一大半,之後就試埋啲熱食,有菜,關東煮,蘿蔔糕,黑椒薯仔,而我朋友就最鐘意呢度既煎釀三寶!係真係好好味🤤最後可以試埋呢度嘅甜品,有紫薯糖水同埋brownie👍🏻 真係一個超級滿足嘅素食自助餐

先帶大家行一圈,由頭盤沙律類開始,係有好多蔬菜同水果~

冷盤仲有我最愛既涼拌薯粉,微辣,口感煙煙韌韌好有咬口。

仲有素既壽司同春卷,好特別,味道都好好👌🏻

2019-02-01 339 浏览
想食蔬菜,本身偏大食,所以搵左間素食自助餐。呢間自助餐午市相對便宜,今次係第二次到訪。大約1:30來到,店員好友善,先告知我地臨尾段時間會停電,我地可繼續食野,咁特登前來當然照食。午市時間由11點到3點,開頭驚都埋尾會得返好少野食或者唔會refill得咁密,好彩冇呢個情況。呢段時間應該放完lunch hour,所以坐得算鬆動,唔洗搭枱。食之前以為有新年特別菜式,原來只係晚市供應。食物款式唔算多,冇水果,但有湯有糖水同甜品。有蔬菜,都係炒嘅菜式,個人覺得偏油同多調味,如薑汁、咖喱等。如果多啲清淡嘅選擇,如灼菜、烚蛋等就好喇。因為前來嘅其中目的,都係想食得健康啲~食得最多係薑汁炒芥蘭,因為係唯一較清淡嘅菜。口水素雞,幾有咬口,鍾意食辣汁個味。炸紫薯、番薯、豆腐同蓮藕。炸粉唔係好多,食到番薯味。本身冇諗住試蓮藕,但冇咩地方有就試下,點知有驚喜。煎釀三寶,唔知啲餡用咩整,食落口感彈牙,味道都幾真。皮蛋豆腐同關東煮,相對清淡,味道不錯最後要讚賞啲員工,就算咁岩同佢眼神有接觸都會對我微笑,食都食得開心啲。

食之前以為有新年特別菜式,原來只係晚市供應。
食物款式唔算多,冇水果,但有湯有糖水甜品
食得最多係薑汁炒芥蘭,因為係唯一較清淡嘅菜。
口水素雞,幾有咬口,鍾意食辣汁個味。
煎釀三寶,唔知啲餡用咩整,食落口感彈牙,味道都幾真。
皮蛋豆腐同關東煮,相對清淡,味道不錯
  • 口水素雞
  • 炸物
2019-01-30 224 浏览
一直以黎每次同依位朋友食飯都特別花心思去搵唔到既餐廳因為朋友仔係食素食既所以要選擇一啲特別少少既素食餐廳上星期比我地發現到大角咀有間食素食自助餐所以我地第一時間黎試雖然地點唔近港鐵站但都好多人在門外排隊未入去已知應該都幾受歡迎餐廳內的環境裝修簡約帶點文青的風格而最近自助餐主題係「夠薑.找素」凍冰冰既天氣以薑做主題即為寒風入面帶點暖意見到佢既特別餸菜分別有素薑醋、沙薑油素雞、五色子羅、香檸薑汁伴鯉魚、鬼馬蜜餞桂花骨等等其中沙薑油素雞同香檸薑汁伴鯉魚簡直食唔停口先講沙薑油素雞,外貌已同平時食到的沙薑雞好相似所以我都食完又食另外佢既香檸薑汁伴鯉魚亦都係好好味因為自己本身好鍾意食芋頭而依個就係用芋頭做所以食唔停口,好好味除此之外,佢地甜品亦都幾好味整體來講,估唔到素食可以咁多選擇而且仲有埋自助餐,下次等我同屋企人過嚟食先
一直以黎每次同依位朋友食飯

但都好多人在門外排隊
未入去已知應該都幾受歡迎
餐廳內的環境裝修簡約
帶點文青的風格

而最近自助餐主題係「夠薑.找素」
凍冰冰既天氣以薑做主題
即為寒風入面帶點暖意
見到佢既特別餸菜分別有

其中沙薑油素雞同香檸薑汁伴鯉魚簡直食唔停口
先講沙薑油素雞,外貌已同平時食到的沙薑雞好相似
所以我都食完又食

另外佢既香檸薑汁伴鯉魚亦都係好好味
因為自己本身好鍾意食芋頭
而依個就係用芋頭做
所以食唔停口,好好味

除此之外,佢地甜品亦都幾好味

整體來講,估唔到素食可以咁多選擇
而且仲有埋自助餐,下次等我同屋企人過嚟食先
2019-01-11
2019-01-23 239 浏览
大角咀好多唔同野食,朋友想感覺食得light d 所以揀左呢間入面係自助形式,搵位到拎食物都係self served食物種類好冷熱盤湯甜品都有 一定會有一款岩心水 大部份菜式都煮得清淡 而偏向西式一D 唔會出現好似中式 素菜果種好油GE感覺 (咁油就失去左食素GE意義啦)而refill速度都好快 質素唔錯 好少出現個盤吉左ge情況除左好多原形食物之外 仲有素菜卷等等ge食物沙律菜洗 得好乾淨 夠新鮮
入面係自助形式,搵位到拎食物都係self served
除左好多原形食物之外 仲有素菜卷等等ge食物
沙律菜洗 得好乾淨 夠新鮮
2019-01-19 189 浏览
It’s for veggie. The taste is good . Wide variety of food, including salad, vegetables, soup, desserts, noodles and hot food. I like the sushi and the spicy cucumber most. It even provide pig foot ginger which is not common in restaurant. It surprised me. High tables are available. But only one plate is provided for each person and it is reusable. I think it is not so hygiene and hope the restaurant can improve it. It’s a good place for friends gathering.

2019-01-17 311 浏览
🥦🥑🍆晚市自助餐星期一至四 ($118) 星期五六日 初一十五 公眾假期 ($148)🥦🥦🥦呢間走肉朋友完全顛覆左我對食素嘅印象😱而餐廳嘅設計風格 係希望帶來一個冇宗教包袱設計清新既田園風俾所有食客🥳🥳而且餐廳亦都十分之注重環保♻️所有餐具都係要重用食完之後亦都要自己將佢分類🍆🍆🍆食物質素十分之高 包含左好多種口味 款式既素菜令大家享受美食之餘😋亦都唔會對身體做成負擔👍🏻👍🏻大推🥰🥰🥰對素食抗拒嘅人可以俾一次機會呢間野不過記住要book定位先好多人排隊嫁!!!
🥦🥑🍆
晚市自助餐
星期一至四 ($118)
星期五六日 初一十五 公眾假期 ($148)
🥦🥦🥦
亦都唔會對身體做成負擔👍🏻👍🏻
大推🥰🥰🥰
對素食抗拒嘅人可以俾一次機會呢間野
不過記住要book定位先
好多人排隊嫁!!!
  • 炸物
  • 豆腐花
2019-01-17 184 浏览
菜式全部都好吸引好好味!!!!雖然無肉... 但味道絕不失色!!!款式好多,有健康既有唔健康既都有,一家大細都岩食。重點係味道很創新,好少見的另類煮法。不過份量較細碟,大食既朋友就要預大多銀彈啦
菜式全部都好吸引好好味!!!!
雖然無肉... 但味道絕不失色!!!
款式好多,有健康既有唔健康既都有,一家大細都岩食。
重點係味道很創新,好少見的另類煮法。
不過份量較細碟,大食既朋友就要預大多銀彈啦
2019年的第一個月份的第一個星期六,我和媽媽來到走肉 ‧ 朋友吃下午自助餐。週末的下午自助餐價錢,每位是$88。沒有加一服務收費。需要先付款,然後才入座。用餐時間是75分鐘。 店外有彩色的用於學校的靠背木椅子。給客人在外等候座位。木椅子背後是復古玻璃窗門。鬚上粉藍色,甚有青春校園風格。 室內環境不算小。中間是放置食物的長桌子。桌子下有餐碟和碗。桌子上有兩層木架,頂層有食用餐具如筷子、湯匙等。室內的裝潢集合校園和工業風格。簡單的混凝土地板和牆壁。左右兩側牆壁和食物桌子上鋪上白瓷磚。桌椅是木製的。有正常高度的桌子,也有高身桌子。更有一張大圓桌,可讓多人同行的客人使用。 天花板上有吊扇和吊燈。沒有甚麼特別的裝潢。桌子比較小。僅能容納一個碟子和其他小餐具。所以,每位客人只提供一個碟子放食物。再取食物時也是使用相同的碟子。手袋可以掛在桌子下的掛勾上。否則,放在背後,坐著會感到很狹迫。因為桌子與桌子或走道之間的空間不大,椅子不能往後移動太多。用餐完畢後,客人需自行收拾餐具和垃圾。所以,盡量不會使用太多餐具。洗手間在餐廳外的後巷中。位於廚房旁邊。空間大,清潔度也不錯。 拍下部份食物桌上的食物。大約
週末的下午自助餐價錢,每位是$88。
沒有加一服務收費。
需要先付款,然後才入座。
用餐時間是75分鐘。

店外有彩色的用於學校的靠背木椅子。
給客人在外等候座位。

木椅子背後是復古玻璃窗門。
鬚上粉藍色,甚有青春校園風格。

室內環境不算小。
中間是放置食物的長桌子。
桌子下有餐碟和碗。
桌子上有兩層木架,頂層有食用餐具如筷子、湯匙等。

室內的裝潢集合校園和工業風格。
簡單的混凝土地板和牆壁。
左右兩側牆壁和食物桌子上鋪上白瓷磚。
桌椅是木製的。
有正常高度的桌子,也有高身桌子。
更有一張大圓桌,可讓多人同行的客人使用。

天花板上有吊扇和吊燈。
沒有甚麼特別的裝潢。

桌子比較小。
僅能容納一個碟子和其他小餐具。
所以,每位客人只提供一個碟子放食物。
再取食物時也是使用相同的碟子。

手袋可以掛在桌子下的掛勾上。
否則,放在背後,坐著會感到很狹迫。
因為桌子與桌子或走道之間的空間不大,椅子不能往後移動太多。

用餐完畢後,客人需自行收拾餐具和垃圾。
所以,盡量不會使用太多餐具。

洗手間在餐廳外的後巷中。
位於廚房旁邊。
空間大,清潔度也不錯。

拍下部份食物桌上的食物。
大約七成是純素。
如不是純素,食物名牌上會標注含蛋和/或奶。

前菜和小食這部份,只有一款沙律和炸物是純素。

關東煮
這裡比較特別的是有關東煮。
然而,湯頭的味道沒有特別。
就是燙蔬菜而已。

豆腐花
木桶豆腐花。
旁邊的是白飯。

飲品有檸檬水、熱水、普洱和薑茶。
薑茶後來改成菊花茶。

今天有一款中式湯品。
忘記了是甚麼湯。
味道清甜。
媽媽說玉米味道濃郁。

薑汁芥蘭應該是剛從廚房取出來。
盤子上的菜飄出蒸氣。
熱騰騰的。
芥蘭味道清甜,口感幼嫩。

炸物有四款︰椒鹽豆腐、番薯、紫薯和蓮藕。
豆腐沒有任何味道。
番薯和紫薯都甜。
蓮藕脆脆的。
不過,炸物都不是熱的。

另外有素回鍋肉。
我只夾取了筍片和西椒。
筍片口感爽嫩。
味道不太辣。

還有素咕嚕肉。
原來是生根。

第二碟的食物有關東煮。
我只夾取了白蘿蔔和豆腐。
只嚐到它們本身的味道。

冬瓜是另一道菜式。

煎釀三寶之中,我只夾取了茄子。
因為盤子中的食物已剩下不多。
我只看到茄子和尖青椒。
我怕尖青椒味道辣,所以沒有夾取。

另外,點心籠內有蒸腸粉、番薯和玉米。
我夾取了腸粉,只淋上醬油和芝麻醬。
口感軟滑。

最後有炒銀針粉。
味道比較淡。
幸好不太油膩。

白粥、油條、榨菜
還有白粥,可搭配油條和榨菜。

白粥質感稠密,仿如潮州粥。
油條不脆。
榨菜有些是沒有味道的。
我吃到最後數條才嚐到輕微的辣味。

豆腐花
甜品有豆腐花和喳咋。
我只吃了豆腐花。
不熱不冷的。
有提供黃糖和薑汁。

口感不算太滑。
豆味也不太明顯。

現在吃自助餐不能吃太多。
吃這些份量已經很飽了。
所以,通常都是先夾取很少量有興趣的食物。
每一款有興趣的食物吃完了一次,胃部還有空間的話,喜歡的食物會再夾取。

媽媽說她現在吃自助餐不及從前的食量。
但我覺得,吃自助餐是讓我們在一次的用餐中嚐到多款食物。
而且可以自己選擇喜好和份量。
不應該以吃超過它的價值為本。

肚子不會騙人。
吃得太飽也會感到不適。
那豈不是不值得嗎?
2019-01-05
2019-01-04 348 浏览
近來試混港九素自助。今日追到大角咀,地點實在有點偏,揾咗一陣,12點到,已有食客,門口有人招來,$68一個鐘素自助,我問不是75分鐘嗎?原來75分鐘是六,日。平日60分鐘。一個人安排坐高吧枱,向窗有少少景睇。由於時間有限,一攞碟即食。先有沙律,関東煮,熱葷有幾款炒雜菜,煎釀三寶,南瓜肉餅,薑醋,有薑飯,炒銀針粉,粥,齋腸,甜品有喳喳,豆腐花及一款西式甜品,另有三款炸物。飲品有薑茶,普珥等. 寫寫吓又幾多嘢食。但啱口味就真係唔多,推介素菜卷及西式蛋糕,攞咗二,三轉!最後認為一小時追素實在太少了,未能心靜的品嚐!可惜!
最後認為一小時追素實在太少了,未能心靜的品嚐!可惜!
2019-01-04
午餐