2018-11-10 199 浏览
走肉‧朋友 (English name: My Meat Run Buddy) is another vegetarian all you can eat buffet. Much like the popular Ahimsa Buffet, this one follows the same format. You pay when you enter (cash only, no 10% service charge) and sit down where ever you find an empty plate. Use that plate to go to the buffet table in the middle. Get your own eating utensils, etc. When you are finished eating, bring your empty plates to an area in the back for them to wash.Prices for lunch are $88 weekends and public holida

Prices for lunch are $88 weekends and public holidays, $68 weekday. Dinner is $118 Monday - Thursday, $148 Friday - Sunday and public holidays. There is a 90 minute time limit but no one really kicked us out. Items are all labelled in English and Chinese.

They have lots of different mains and cold appetizers. There was Chinese dessert and cake along with fruit and tea. Worth a mention is the vegetarian poached chicken appetizer. It was a bit on the sweet side but it tasted great with  the texture of chicken. The skewers were great, too.

Things I felt compared to the more popular Ahimsa Buffet? There were more items labelled in English and Chinese. Items seemed more creative where as Ahimsa was more along the lines of simple rice and noodles and steamed vegetables. However, Ahimsa had more drink choices including detox water and Chinese dessert and more cakes (like the amazing chocolate cake). This place only had tiramisu and they didn't bother to refill. Ahimsa also had a lot more fruit choices such as grapes, various melons and kumquat. They also constantly refilled these as well. This place only had cantelope and wasn't refilled often. Seating here was also a lot more cramped and uncomfortable with several high tables. Ahimsa had more space and was much more comfortable seating. The diners here seemed more younger where as Ahimsa seemed more older and there were more monks that dined there. Food at Ahimsa also tasted better even if didn't look as nice.

My Meat Run Buddy seems to be geared for a younger vegetarian crowd. It's ok but if you want something more simple and nicer seating, I'd probably go back to Ahimsa as it did taste better and had more choices. This one? Only if I was in the neighborhood.
2018-11-06
2018-11-08 252 浏览
新潮自助素食好怕食素既我今日俾朋友捉咗去食素門口的裝潢好清新呢個價錢都算合理,一入去到要先付款,用餐時間1個鐘黎到見好多食物都係”真”食物我就放心了。因為我好怕那些扮牛肉扮海鮮的素食有很多唔同種類既食物,比較特別的有紙米卷,紫薯雪糕 & 口水雞。還有滑滑豆花同椰汁喳喳滿足挺著肚子離開
新潮自助素食

• 口水素雞
  • 菠菜脆脆卷
  • 沙律
2018-11-07 299 浏览
-🦄走肉朋友-午市 自助餐 Hkd68Rating🌕🌕🌕🌗🌑-我已經係第三次來食走肉朋友既自助餐喇🙈🙈暫時佢既主題仲味變呀 同上次一樣今次都係食京。川。滬既主題😁😁✌🏻-最推介係沙律吧既地中海沙律🥗每次來都會瘋狂食呢個 雖然配料簡單😇但所有野撈埋一齊就好夾 甜甜酸酸咁好開胃架😝另外羽衣甘藍都好味喎原來👍🏻👍🏻我就好驚食沙律既羽衣甘藍既 因為好易食到啲好苦既點知佢一啲都唔苦 而且好Fresh!😼😽皮蛋豆腐依舊好食 仲有最愛既紫薯沙律然後今日終於有蒸番薯喇🍠番薯控既我即刻夾左件來食🤭好綿密既番薯 而且好甜好好食唔係我好憎個啲好粉既番薯來🤦🏻‍♀️-京滬川主題既熱盤都係晚市多啲😼😼午市既話就有上海年糕 煙煙韌韌是日湯水係椰子紅蘿蔔湯呀🥕🥣又係好清甜既湯水 滋陰清熱😺最後仲飲左杯菊花茶 超級熱辣辣但唔會好甜 係好清新個隻 好味!👻-好期待下一期既主題呀🤠唔知幾時會再換主題呢-
🦄走肉朋友
午市 自助餐 Hkd68
Rating🌕🌕🌕🌗🌑

我已經係第三次來食走肉朋友既自助餐喇🙈🙈
暫時佢既主題仲味變呀 同上次一樣
今次都係食京。川。滬既主題😁😁✌🏻

最推介係沙律吧既地中海沙律🥗

但唔會好甜 係好清新個隻 好味!👻

好期待下一期既主題呀🤠唔知幾時會再換主題呢
2018-11-07
2018-11-03 215 浏览
好多人聽到「食齋」就會卻步,覺得無肉食會唔飽,百幾蚊去食「菜」又好唔抵。同三五知己來到依間「走肉朋友」,素食自助餐,價錢唔算好貴,140蚊一位,但野食都算多,最吸引既係貴妃雞同串燒,可以做到肉既口感同味道,唔講係齋你未必會食得出,另外仲有沙津吧同中湯,款色當然唔及酒店西式自助餐,但百幾蚊有咁多款野食,真係好抵,食飽仲有涼粉同自製豆腐花,已經好奈無食到咁重豆味既豆腐花,性價比真心高。不過鋪位唔算大,應該坐到30-40人左右,分兩節,所以想食就要提早book位喇。

貴妃素雞

皮蛋豆腐

2018-11-03
貴妃素雞
皮蛋豆腐
  • 菠菜脆脆卷
  • 口水素雞
2018-11-03 149 浏览
同朋友慶祝生日, 因為其中一位朋友係食素, 所以就黎左呢個走肉朋友喇!入到去要先俾錢先, dinner buffet每位$118. 價錢都算抵~埋到位就自己拎餐具~冷盤都有好多選擇!其中南瓜沙律同個麻辣薯粉我都覺得好好食~南瓜夠哂淋, 而且好香甜~麻辣薯粉好夠味, 刺激味蕾!熱食有香酥鴨, 素獅子頭, 東坡肉(原來係冬瓜!), 點心等等,仲有D比較飽肚之選: 南瓜粥, 菜飯, 上海炒年糕.甜品有豆腐花, 南瓜西米露. 我淨係食左南瓜西米露, 覺得甜左少少~初嚐素食buffet, 感覺都OK, 素食既變化原來可以咁多~連食素既朋友都覺得唔錯~值得一試!

埋到位就自己拎餐具~

冷盤都有好多選擇!
其中南瓜沙律同個麻辣薯粉我都覺得好好食~
南瓜夠哂淋, 而且好香甜~
麻辣薯粉好夠味, 刺激味蕾!

仲有D比較飽肚之選: 南瓜粥, 菜飯, 上海炒年糕.

甜品有豆腐花, 南瓜西米露.
我淨係食左南瓜西米露, 覺得甜左少少~

連食素既朋友都覺得唔錯~值得一試!
2018-10-30
素食buffet初體驗~呢一餐完全顛覆左我一向對素食既刻板印象😶 聽講晚市比午市多好多食物款式 所以揀左夜晚黎食 星期一至四晚每人$118 時限1.5小時 有分6點同8點兩個時段 (我6點到 不過見d人6點半之後仍然可以入座)佢今期主題係京川滬 有東坡肉 糖醋排骨 紅燒獅子頭 貴妃雞 香酥鴨... 好多款式😍 無論賣相同味道都幾可亂真 每試一舊都有發現新大陸既感覺 完全係估佢唔到lol😂😂唔知係咪萬聖節既關係👻 仲有南瓜忌廉意粉 南瓜糖水 南瓜西米布甸❤ 佢既麻醬枝竹 蛋散 同埋曇花一現既串燒同pizza都好食😋由於款式實在太多 每樣試少少都已經好飽 所以其實淨係食左好少菜 不過佢d菜係ok既~
素食buffet初體驗~

2018-10-31 144 浏览
2018年10月30日 星期一 我地5個人坐6人枱, 但枱與枱之間好窄,所以我地後面個枱有個男仔,全程企1.5hr。 佢地係分時段,我地第二時段,唔一定踏正8點先入得,佢都好好有時間走俴既。我地7點50分,佢都比我地入去,亦見到唔係9:30就收哂d野食。我覺得最好係佢地自己收碟文化,好唔錯。 因為我覺得價錢平,佢無咁多職員服侍d客。所以欣然接受。講到食物,最好食辣冬粉,堅好食。其他食物都不過不失。因為價錢平,所以要求無咁高,反而有驚喜,佢好多醬料比你選擇,好唔錯。不過佢地加錢$6既雪糕就唔好食。總結,我會再去既餐廳。
2018-10-30
庆祝纪念
生日
  • 麻辣冬粉
2018-10-30 157 浏览
第二次去食,係素菜自助餐呀☺️ 今次晚飯時間去坐無虛席!(晚飯時段分為 6:00pm/8:00pm 兩場)我去既時候,主題係京川滬菜!(不過好似十一月又轉左新主題🙈)有素菜做既紅燒獅子頭,東坡肉(冬瓜扮),四川風薯粉等,好有創意,又好食😍仲有我最愛既炸饅頭!有熱湯,又有豆腐花等。至於價錢,晚餐 星期一至四 成人$118,星期五六日 公眾假期 $148,食到飽一飽!個人覺得都幾抵👍🏼唔知下次又有咩主題呢?
第二次去食,係素菜自助餐呀☺️ 今次晚飯時間去坐無虛席!
(晚飯時段分為 6:00pm/8:00pm 兩場)

仲有我最愛既炸饅頭!

有熱湯,又有豆腐花等。

唔知下次又有咩主題呢?
-今次係大角咀搵到間素食餐廳,今期餐廳主打「京‧川‧滬篇」美食☺️估唔到素食 味道都有好大變化,同我想像的素食不一樣😏見到咁多野食,梗係每款都試下啦😋-在沙律方面,有唔同沙律菜🥗,水果等等,根據自己口味,整屬於自己的沙律,而且四川風薯粉,薯粉好有彈性,帶點辣,味道不錯🤗-主菜方面有孜然串燒,真係整到勁似,口感都不錯☺️魚蛋食落幾彈牙😋冰梅貴妃雞,真係好似真嘅貴妃雞,好好食!東坡肉(其實係用冬瓜的),好似五花腩🤤 食落好淋👍🏻仲有素獅子頭、上海炒年糕,炒年糕真係好好食,年糕好煙韌❤️仲有係由油炸鬼整成糖醋排骨,担担麵pizza🍕味道有驚喜,批底好脆又薄👍🏻-皮蛋肉鬆豆腐,味道好夾,推薦😋仲有紫薯蓉雪糕😂自己想食幾多紫薯 就加幾多紫薯蓉☺️木桶豆腐花好香滑,好好食❤️麻醬素雞絲👍🏻味道一流,必食☺️😌甜品,糖水方面有青紅蘿蔔粟米湯,海帶綠豆沙糖水,紫薯雪糕杯,提拉米蘇,涼粉,芋圓🤗,豆腐花,款式十分多,總有一款岩食😆-總括嚟講,依間素食餐廳嘅食物款式好多,而且每款食物都好有特色,鍾意食素食朋友可以不妨試食❤️記得要試曬咁多款美食🤤-Name🏠:走肉‧朋友(My Meat Run Buddy)Locati

主菜方面
有孜然串燒,真係整到勁似,口感都不錯☺️魚蛋食落幾彈牙😋

冰梅貴妃雞,真係好似真嘅貴妃雞,好好食!

皮蛋肉鬆豆腐,味道好夾,推薦😋
😌
甜品糖水方面
有青紅蘿蔔粟米湯
,海帶綠豆沙糖水,紫薯雪糕杯,提拉米蘇,涼粉,芋圓🤗
,豆腐花,款式十分多,總有一款岩食😆
Location📌:大角咀博文街28-30號地舖
(港鐵奧運站 B 出口, 步行約3分鐘)
價錢💰:星期一至四 成人$118,小孩 $88;
星期五至日及公眾假期 成人$148,小孩$118

<1.5 個小時既素食自助餐> 🥦🥒🌿喺大角咀既 走肉 朋友 主旨係想 各個因唔同原因食素既人好似朋友甘一齊食素 😃 餐廳係 1.5 小時既自助餐 晚市6pm至730pm, 8pm至930pm兩個時段 每位成人148蚊 環境以 藍綠色既窗門 白色牆身同小學嗰 d 啡色櫈 整成 都幾得意 食物方面大慨有40樣野食 而今次既主題係京川滬菜十分特別😃🍴豬腸粉都幾夠爽口 加甜醬 麻醬 芝麻😃肉丸味道同口感都整得好似豬肉🐽佢 d 醬汁係紅燒獅子頭既醬汁 幾夠鑊氣 🔥 而豬紅就係用蘿白整成 芋頭魚既芋頭好香濃 出面既炸粉整得香脆 再加上炸腐皮增加口感😄 紫薯鰻頭 好香甜 口感軟熟 入面既紫薯蓉好夠香 正🍴佢既薯粉好爽口 一吸就成條入哂口 加 d 麻辣醬十足哂川菜名菜甘🌶🍜木耳 夠爽口 仲有香滑既皮蛋豆腐 煙靭既素雞🐤 蔬菜 芝麻雞青瓜絲🐤🥒 等等 都整得十分唔錯 🍴外脆內軟既炸饅頭 點埋煉奶更正 🥖好入味既麻辣腐皮🌶 仲有素既回鍋肉 醬汁做得幾香口 仲有薯條 pizza蛋散等等🥔🍕 應有盡有 佢既菠菜卷做得好好 菜新鮮 又夠清新 唔錯🌯🍴素串燒🔥香酥鴨做得最似 口感好似鴨肉

<1.5 個小時既素食自助餐> 🥦🥒🌿
食物方面大慨有40樣野食 而今次既主題係京川滬菜十分特別😃

🍴素串燒🔥
香酥鴨做得最似 口感好似鴨肉 加上惹味既香料🦆 魚蛋 就幾彈牙 可能係用 苣蒻整 都幾得意🐟而大腸就係用炸腐皮整 口感做得好似 點下甜醬同芥辣 都幾過癮😃

🍴涼粉豆腐花😃
喺出面自己載既豆腐花 都算幾香滑 加 d爽口涼粉同 菠蘿🍍以食素自助餐黎講係一個幾好既甜品😃

🍴南瓜芋頭西米露😃
佢既西米係比較大粒嗰 d都幾煙靭 南瓜蓉都做得幾夠味🎃 加埋 d芋頭有口感十分滿足

#素食 #自助餐
Score 平均分 <7.6/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#走肉朋友
大角咀博文街28 至30 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-10-20
2018-10-18 342 浏览
-🦄走肉朋友-午餐自助餐 Hkd88Rating🌕🌕🌕🌕🌑-第二次食呢間素食自助餐喇🤤🤤雖然琴日係公眾假期 但我地11:20就到左店外完全冇人排隊 職員都好好👍🏻比我地入去坐 入面已經坐左2個人😳-食物方面 都有最愛既沙律吧🥗番茄青瓜mix藜麥個款係最推薦😝蔬菜好新鮮調味都好岩我既口味🙈酸酸甜甜咁真係好開胃💜另外仲有紫薯沙律又係無限Encore 讚好😭👍🏻皮蛋豆腐都唔錯架 好快比人清曬haha🤦🏻‍♀️-熟食方面 有京川滬主題既上海炒年糕😳呢個都叫幾特別🤔味道都唔錯架🤗年糕煙煙韌韌咁好好食呀😭😭而其他既蔬菜款式多😇好似係冬瓜同埋通菜/苦瓜/豆瓜/白菜/等等 仲有咕嚕肉/肉餅賣相同味道都十分相似 不過我就冇食到喇🤣最後仲飲左好多碗冬瓜薏米湯🥣真係好好好清甜飲落好舒服😛😛仲食左南瓜粥 不過南瓜味唔重-走肉朋友其實係我食過咁多間🧐比較喜愛既一間食物款式多👍🏻👍🏻質素同味道都好好 好岩我心水而且菜式變化都算大 唔會食來食去都係個啲環境方面都坐得舒服 不過琴日公眾假期📅食晏就唔可以話好多人 可能我地早去啦😂Overall我係會再去幫襯既💜最慘大角咀同屋企距離太遠haha😂-
🦄走肉朋友

最慘大角咀同屋企距離太遠haha😂
2018-10-17
  • 紫薯沙律
2018-10-17 277 浏览
趁假日,到了這家素食店試試午市自助餐。價錢挺實惠的,HKD88可以有75分鐘的時間。平日的話就只有60分鐘,感覺上有點趕急。可能到達時中午12時未夠,因此不用等位就可入坐。熱食,沙律,炸物,甜品,湯品和飲料都有齊。最欣賞的應該都是色彩繽紛的沙律吧,紫薯蓉中還有些蘋果粒,十分驚喜之前試過其它的素食自助餐,總結是這家的熱食選擇夠少,但每款也下過心思,不是純粹炒瓜菜。倒如口水雞,有點辣味,是豆類製品,但無論外型或是口感上都很像雞胸肉,頗有心思。每隔一段時間又會轉換一下主題,很欣賞的。下次轉換主題後定會再到訪!

可能到達時中午12時未夠,因此不用等位就可入坐。

2018-10-16 249 浏览
試過好幾家的素食放題, 始終還是最喜歡這家, 菜式創新有心思, 調味精準, 餐廳定期都會轉變素食主題, 今期為「京·川·滬」, 已經第二次光顧的我也不會吃厭。我的推介:- 素口水雞🐔:麻麻辣辣, 豆味香濃- 四季豆🌱: 炒得惹味- 蕃茄炒蛋🥚: 蛋夠嫩, 蕃茄香甜, 配白飯一絕- 炒土豆絲🥔: 口感爽脆, 麻辣- 素肉餅🐖: 疑幻似真- 波菜脆脆卷🌯: 外軟內脆, 沙律醬提昇了味道記得還有甜品😋午市光顧比較經濟,平日$68,六日加$20, 難怪吸引一班長期熟客。 平日食肉獸的你可以來試試, 或許你會愛上。

我的推介:
- 素口水雞🐔:麻麻辣辣, 豆味香濃
- 四季豆🌱: 炒得惹味
- 蕃茄炒蛋🥚: 蛋夠嫩, 蕃茄香甜, 配白飯一絕

- 炒土豆絲🥔: 口感爽脆, 麻辣
- 素肉餅🐖: 疑幻似真
- 波菜脆脆卷🌯: 外軟內脆, 沙律醬提昇了味道

記得還有甜品😋

媽媽今晚要食素,而家嘅素食餐廳越開越多,但走肉朋友今期嘅主題「京•川•滬篇」就好吸引我,所以我就揀咗呢間同媽媽去食我覺得食嘢唔單要飽足,仲要令人滿足!素食唔代表淡而無味,真心超推薦呢間,食物水準相當出色,款式特別而且選擇多!完全超出預期😍多到我都就黎食唔曬😂有冬瓜做嘅東坡肉、素獅子頭、上海炒年糕、素貴妃雞⋯素回鍋肉竟然真係做到豬皮嘅口感!吾講都唔知以為自己真係食緊燒腩肉,不過明顯係低油低脂健康版😏媽媽問我係咪真係素食??😂做到咁真嘅?大讚做得出色xd油炸鬼做嘅糖醋排骨,賣相同味道都神似,不過我就覺得偏甜左少少。担担pizza🍕其實食完我先知道原來佢喺仿擔擔麵😝我淨係見到好多芝士就夾左,第一啖真心有驚喜!係花生醬嘅味道!!!仲有粒粒花生同芝士,馬上沖去夾多塊!批底又薄又香脆,完全超水準!!香酥鴨係用一層芋頭泥加一層豆腐乾整成,外皮酥脆,芋泥軟滑咸香,豆乾有口感,成個配搭好掂!菠菜脆脆卷出乎意料好食!本身純粹係想試吓,但估唔到係食完又會再encore嘅一件!外皮軟綿帶咸香,同入面嘅生椰菜形成對比,仲有啲沙律醬增加味蕾衝擊,味道清爽唔膩,我個人覺得甚至比坊間墨西哥卷更好食!煎釀三寶入面嘅煎茄
有冬瓜做嘅東坡肉、素獅子頭、上海炒年糕、素貴妃雞⋯
煎釀三寶入面嘅煎茄子又係十級正,又香口又軟腍,中間仲要夾住一層仿魚肉嘅素餅,食得出有粉葛、豆腐,好特別,一出爐就會去夾
誇張到我媽媽叫我唔好夾咁多,怕我食到驚
芝士葡汁焗蔬菜呢款絕對會令芝士迷失控!本身葡汁焗蔬菜已經好香,仲要加上無敵多嘅拉絲芝士,雙重滋味,食完又再食!
皮蛋肉鬆豆腐上面嘅肉鬆真係好真好好食!

紫米饅頭入面有煙韌嘅紫米、糙米,超有咬口!但就覺得饅頭乾身左啲><
估唔到食素都有咁多甜品食😍甜品控一定唔會失望✌🏻
紫薯蓉天然無添加,味道香甜,混入薑絲、蘋果粒,令到口感更加特別!仲有迷你脆筒可以俾你放紫薯蓉變食雪糕🍦個cone都係極香脆👍🏻
木桶豆腐花豆味香,口感滑,唔落糖已經好好食💕!
焗椰蓉蛋糕味道偏甜左少少,但口感都係相當唔錯,食到啖啖椰絲!
南瓜西米露入面係大粒嘅西米,口感淋淋的增加下口感,重點係南瓜味好香好突出,飲咗兩碗表示好滿足😝
其實唔止咁少野,仲有大大個沙律吧,只不過太多嘢食,我都唔得閒食佢😂
今晚真係食得好滿足,食物水準高,賣相好,味道更好!餐廳refill速度又快,食素都可以咁有驚喜,令人意猶未盡😋而且一百幾蚊位,價錢超抵食,絕對可以再encore!
餐廳無加一服務費,大家記住食完自己收碗碟
2018-10-13 214 浏览
小時候覺得只有因爲宗教信仰關係才會吃素⋯ 人大咗,就知道食素=綠色生活=減炭排放等等⋯ 唔抗拒但又唔會特登去食⋯ 見朋友推介,食評不錯,決定試試佢⋯位置都方便,地鐵站行8分鐘左右門面同裝潢都好文青feel, 偽文青嘅我最like食物方面,冷盆都有10款(雖然大部分都係青瓜)😅沙律中規中矩啦⋯⋯熱盆都十款左右啦⋯⋯整體都好味嘅⋯注意:係要自己收拾餐具架⋯ 真係全自助架!
唔抗拒但又唔會特登去食⋯
見朋友推介,食評不錯,決定試試佢⋯

位置都方便,地鐵站行8分鐘左右
門面同裝潢都好文青feel, 偽文青嘅我最like
食物方面,冷盆都有10款(雖然大部分都係青瓜)😅
沙律中規中矩啦⋯⋯
熱盆都十款左右啦⋯⋯
整體都好味嘅⋯

注意:係要自己收拾餐具架⋯ 真係全自助架!