餐厅: 軒尼詩冰廳 (柯布連道)
资讯:

2022-12-08 165 浏览
餐牌寫芝士肉醬撈麵出黎竟然係芝士粉 !佢另外有個係有腸仔牛餐肉都要收60幾蚊茶仔黎講真心貴因為今次要快食 ,無research 就衝入去食點知就中伏仲要收$52 難食到嘔 完全無下次 !
餐牌寫芝士肉醬撈麵
出黎竟然係芝士粉 !
佢另外有個係有腸仔牛餐肉都要收60幾蚊
茶仔黎講真心貴
因為今次要快食 ,無research 就衝入去食
點知就中伏
仲要收$52
難食到嘔
完全無下次 !

2022-12-07 154 浏览
🥩秘製胡麻醬薯仔牛柳粒 $88牛柳粒最驚既係會靭到咬唔爛 但呢碟既每牛柳粒粒都肉質鮮嫩 大大件又啖啖肉 份量好足好飽肚 平時茶餐廳嘅牛柳粒都係會用黑椒調味 呢個用左胡麻醬 特別得尼同牛柳粒好夾 而薯仔咬落去香脆 忍唔住食左好多粒🧀焗芝士薯蓉肉醬千層麵 $68 茶餐廳或者冰室好少見到有千層麵呢啲西式野 咁難得見到有 當然試吓啦!估唔到呢度啲西式嘢都唔錯 唔似係一間中式冰室嘅水準 芝士、薯蓉、肉醬、千層麵四樣嘢都好邪惡 但令人大滿足 呢個價錢呢個份量相當之抵食 表面嘅芝士同薯蓉焗到金黃色脆脆地 正! 白酒忌廉煮青口 $62尼左一盤青口 目測有十五粒以上 好有誠意 😳 重點係白酒味夠重 忌廉汁唔會過咸 可以好好襯托出青口 $62奶茶紅豆冰 +$9
🥩秘製胡麻醬薯仔牛柳粒 $88

🧀焗芝士薯蓉肉醬千層麵 $68

白酒忌廉煮青口 $62

奶茶紅豆冰 +$9
2022-11-19 175 浏览
以前常常經過軒尼斯冰室 但都碰巧它沒有開門〰️今次再經過 發現裏面客人挺多的便立刻進去湊湊熱鬧🤣🤣🤣🤣點了一個常餐🧡 $48豬扒金寶湯通粉 配上黑松露炒蛋🥚 原本這個套餐是跟菠蘿油的👅 可是當天我想吃白麵包🍞 便要求轉了白麵包豬扒大小適中 應該是炸的吧因為很油🤣🤣🤣 黑松露炒蛋 非常滑溜 黑松露份量很多 白麵包鬆軟香甜 下次再去的話應該會轉烘底吧😂凍檸檬茶 +$3很大一杯 而且我很欣賞餐廳使用這種鐵杯能夠保溫✨ 即便在炎炎夏日 也能喝到冰凍的凍檸茶☺️-很欣賞店員的服務態度 👍🏻當然不是五星級酒店那種殷勤有禮但是滿滿麻甩味的 有求必應 非常耐心 眼見他招呼一枱外籍人士時 也是非常細心地為他們講解餐牌☺️ 很欣賞在繁忙的工作中 他仍能夠應付自如 同時不失專業😻
以前常常經過軒尼斯冰室

同時不失專業😻
  • 常餐
  • 凍檸檬茶
2022-10-27 257 浏览
今日同個女去左軒尼斯冰廳,係灣仔站A2一出對面就係,好就腳,餐廳又大…卡位係梳化,坐得好舒服叫左個焗豬扒意粉🍝+法式田螺焗薯蓉同阿女share焗至尊鮮茄豬扒意粉餐廳用了石頭🪨焗盤,耐熱100分,食到尾都熱辣辣,但要小心燙手豬扒厚切,大量磨菇,蕃茄等配料,令到胃口大開,全清😆法式田螺焗薯蓉好小係冰廳食到,但一點也不遜色…離遠已聞到香噴噴!薯蓉十分軟滑香脫帶一點點焦焦的,令人食慾大增👍下次再去試其它

叫左個焗豬扒意粉🍝+法式田螺焗薯蓉同阿女share

焗至尊鮮茄豬扒意粉

豬扒厚切,大量磨菇,蕃茄等配料,令到胃口大開,全清😆

法式田螺焗薯蓉
好小係冰廳食到,但一點也不遜色…離遠已聞到香噴噴!
2022-10-26
2022-10-24 194 浏览
叫左十幾份茶餐,落單同送外賣既哥哥都非常有禮,都完全冇出錯,又準時送到,每個餐盒上都清楚寫晒人名,非常細心。食物包裝企理,外賣既薯條仲未淋,食物夠熱,好味😋😋
2022-10-24
外卖送餐
  • 下午茶
2022-10-17 238 浏览
隱藏在巷弄的港式茶餐廳,是一對香港人老夫妻經營,店內的空間不大位置大約10個左右裝潢也很簡單,但很乾淨舒服😌賣的餐點主要以冰火菠蘿油、蛋撻、西多士、酥皮叉燒包、帕尼尼包為主👍,比較簡單沒有炒飯或是叉燒飯之類的餐點招牌蛋撻手工的港式蛋撻,外皮酥酥脆脆咬下去還會掉屑屑❗️❗️,吃起來甜度剛剛好吃完不會有很膩的感覺❤️冰火菠蘿油一咬下去有驚訝到,菠蘿麵包的皮相當酥脆會有一股淡淡的香氣跟融化的奶油一起吃,達到了一個平衡港式西多士金黃的外皮加上奶油煉乳的點綴,讓人看了食指大動😋,內餡是帶有顆粒的花生醬跟一般的西多士不太一樣凍檸樂炎炎夏日來一杯凍檸樂真的非常消暑又解渴🥰

招牌蛋撻

冰火菠蘿油

港式西多士

凍檸樂
炎炎夏日來一杯凍檸樂真的非常消暑又解渴🥰
2022-10-17 188 浏览
"#轩尼诗冰厅💛有陣時放假一早出去揾地方食早餐都唔容易🙈機緣巧合就嚟咗呢間茶記一戰😗地方環境好平民不過店員態度親切👍🏻-🔸早餐A 每次去茶記食早餐一定係揀齋鮑片火腿絲😬麵底方面會揀米線 貪佢冇咁肥🤭配埋煎雙蛋同方包好豐富隻蛋仲有蛋汁💓加分茶走茶底夠濃 甜度還好☺️-🔸菠蘿油睇圖見佢帶大大嚿牛油🧈加上黑洞好耐冇食過就諗住試吓👉🏻👈🏻不過有少少失望牛油融咗d無咁厚切 🥲但包身鬆軟 個皮唔會一咬就爛晒✅-🔸奶醬多多士新鮮脆口 加埋奶醬好難中伏🤣正常發揮-P.s 大家有冇推介邊度嘅菠蘿油好食❓重點 一定要有超厚切牛油‼️-地址:湾仔柯布连道6A及6B号地下好味:3.5/5抵食:4.5/5再食可能性:3.5/5
"#轩尼诗冰厅💛
好味:3.5/5
抵食:4.5/5
再食可能性:3.5/5
2022-10-06 158 浏览
●黑金奶黃流沙包(10入) 之前去婚宴會館吃過這款流沙包過後,就沒有任何流沙包可以當我心中的第一名了,黑金外皮使用竹炭粉下去製作,讓整個流沙包直接超高級感,一撕開那裡頭的金沙流心也直接爆出來,吃起來鹹鹹甜甜的完全不會膩口,好吃到我可以直接一顆接著一顆享用。●蜜汁叉燒酥(6入) 大成的叉燒酥主打有72層酥皮,使用氣炸鍋烤大約15~20分鐘後,那72層酥皮真的超酥脆,吃起來沒有太多的油膩口感,搭上好吃的叉燒內餡完全不會太乾澀。●蘿蔔香酥餅(10入) 這是一款可以用烤的也可以用炸的蘿蔔香酥餅,完成後的外皮金黃色看起來超可口,內餡有蘿蔔絲、青江菜與胡椒香,喜歡重口味的朋友們很推薦這款,不過口感有稍微偏乾,來杯熱茶就很剛剛好。
●黑金奶黃流沙包(10入)

之前去婚宴會館吃過這款流沙包過後,
就沒有任何流沙包可以當我心中的第一名了,
黑金外皮使用竹炭粉下去製作,
讓整個流沙包直接超高級感,
一撕開那裡頭的金沙流心也直接爆出來,
吃起來鹹鹹甜甜的完全不會膩口,
好吃到我可以直接一顆接著一顆享用。

●蜜汁叉燒酥(6入)
大成的叉燒酥主打有72層酥皮,
使用氣炸鍋烤大約15~20分鐘後,
那72層酥皮真的超酥脆,
吃起來沒有太多的油膩口感,
搭上好吃的叉燒內餡完全不會太乾澀。

●蘿蔔香酥餅(10入)
這是一款可以用烤的也可以用炸的蘿蔔香酥餅,
完成後的外皮金黃色看起來超可口,
內餡有蘿蔔絲、青江菜與胡椒香,
喜歡重口味的朋友們很推薦這款,
不過口感有稍微偏乾,
來杯熱茶就很剛剛好。
2022-09-26 156 浏览
 經過茶記食個 #常餐 醫下肚仔先😬 這餐廳以常餐來說:主打沙嗲牛肉麵、雞湯香煎豬扒麵,及瑞士雞髀撈麵。 三款入面小編偏愛吃白肉所以點了瑞士雞髀撈麵😆。🐔瑞士雞髀撈麵🍜齋睇賣相都幾吸引, 面層放了一隻太陽蛋, 可惜蛋黃太熟了。 如果做到流心的蛋黄篤穿佢蛋漿流入麵內視感和口感會更佳😉。雞髀多色望落都覺得醃得好入味🤩。 Size適中, 食落都真係幾入味, 但瑞士汁調味時偏甜了一點。 肉質唔“鞋”口仲比想像中嫰滑。 最後麵的部分都幾彈牙, 唔會因為太多汁而令到個面太淋同發脹👍🏻。

🐔瑞士雞髀撈麵🍜
2022-09-22 160 浏览
見佢新開一段時間就試吓啦,個個都做冰廳,基本上唔會中伏掛,叫咗佢一個歐陸式早餐走茄汁豆,賣相非常一般,烚腸加細細塊魚柳,感覺普通,煎蛋,提子包算係成個餐最出色🥹🥹🥹🥹凍奶茶屬於正常,去到中段我發現地下有支檢測棒,成餐飯即刻冇晒胃口🤮🤮總結來說呢間餐廳食物質素實屬一般,於同區亦有相當多選擇及比佢更好嘅餐廳,侍應都屬於比較年青都快手快腳、爽快,可惜並沒有留意周圍環境,掛住傾偈😂😂😂🥲

歐陸式早餐
一入到去坐低 因為同女朋友去食 拎住一袋二袋 咁就坐低左系卡位 咁我就同女朋友坐一邊 啲手袋啊背囊就放系另一邊 之後個侍應就話 午飯時間啦 一陣可能會安排人同我地搭枱 我想講 一眼睇哂我地啲野系讓吾到個位岀黎 咁都算啦 上左菜之後 我地一路食 佢地就一路望住我地食左幾多 食完未 未試過食餐飯都要比人咁樣催命符咁催 香港人系咩都要快 但系我去食餐飯咋喎你老母 食餐飯都要有壓力咁食 好撚辛苦囉 麻煩以後你班忍樣望人既時候掉轉角色諗下? 我相信無人會鐘意比人催 垃圾餐廳 垃圾員工
2022-08-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 無啊  乜撚都吾撚好食  垃圾
2022-08-25 1489 浏览
一向都好鍾意幫襯茶餐廳,食物選擇多,價錢又夠親民。今日喺灣仔做嘢,晏晝想搵間茶記坐低。唔想去集團式餐廳,揀咗柯布道呢間多元化冰室。餐廳佔地兩層,環境光猛,裝修新淨,店內設有大量卡位同梳化座,座位闊落鬆動,坐得十分舒服。餐牌選項非常豐富,除了當日嘅精選午餐外,還有馬來咖喱、韓式石頭鍋飯系列、鑊氣即炒粉麵、皇牌焗飯類、經典鐵板餐、西式扒類等可供選擇,花款多不勝數。點咗鐵板豬扒炒公仔麵 ($68) 同 咸魚雞粒炒飯 ($61)。公仔麵即叫即炒, 用鐵板盛載,上桌時仍熱辣辣,鑊氣十足!麵條炒得夠乾身,條條分明,唔會痴埋一舊,入口不油。豬扒份量極多,數過有成 8、9 塊,肉質鬆軟,而且醃得好入味,配埋公仔麵一齊食,非常惹味! 另外碟咸魚雞粒炒飯,水準亦一流。米飯炒得啱啱好,夠晒乾爽,粒粒分明。雞粒很嫩滑,咸魚嘅香味亦非常突出,加上下料大方,幾乎每一啖都食得雞肉、菜粒同咸魚碎,入口鹹鹹香香,很討人歡喜。跟餐 +$6 可享中/西湯或熱飲、+$9 配凍飲、+$12 更可享特飲。我哋點咗凍奶茶同紅豆冰,奶茶奶味濃郁,十分順滑;紅豆大粒飽滿,入口甘甜香綿。今餐食得很滿足,而且位置真係好方便,有機會下次都會
今餐食得很滿足,而且位置真係好方便,有機會下次都會再嚟!
2022-08-20 188 浏览
和朋友行街購物 途經湾仔地鐵站,柯布連道...軒尼詩冰室 ....這裏的午餐價廉物美,包括飲品和湯, 價錢大約60元 ,地方闊落好坐 ,超大的卡位畀人感覺寬敞舒適 ,食物質素 很好 又飽肚, 經濟實惠的午餐,食得開心又愉快。椰香咖哩焗雞扒飯 .....HK$64香噴噴的咖哩配上椰汁新鮮焗製 ,大大塊的雞扒 肉質鮮嫩 ,而且份量很多,夠曬飽肚, 仲有羅宋湯 同埋 飲品贈送 ,真是非常之抵吃, 地方好坐又舒適,我們 邊吃邊聊天, 坐了差不多兩個小時。焗 芝士白汁 海鮮飯....HK$64海鮮飯材料豐富有魚柳,青口魷魚, 新鮮焗製,配白汁清香鲜甜又美味, 足夠飽肚,仲有羅宋湯贈送, 我們還叫了一杯凍檸茶。

椰香咖哩焗雞扒飯 .....HK$64

焗 芝士白汁 海鮮飯....HK$64

2022-08-15 192 浏览
喺會展附近做嘢,晏晝周圍都好多打工仔四處覓食。為免同人迫,已經12:00走出嚟😎😎點知都係咁多人😆😆依間餐廳有上下層,喺門口見佢個是日餐牌都幾吸引,有焗飯!一於試試!除咗是日午餐之外,佢哋嘅餐牌仲有其他選擇,歐洲pasta系列,咖喱,同埋一啲港式粉面。焗什椒汁牛扒飯因為我見餐牌上面冇依個選擇,係是日午餐先有,機會難逢,梗係唔可以錯過啦😆😆依個焗飯,絕無欺場,個汁非常香,非常惹味,除咗黑椒之外,仲有三色椒!牛扒亦都有驚喜,兩大塊,唔會太薄,而且肉質真係牛扒感覺,而唔係俾粉醃製到林晒👍🏼因為個汁真係好正,仲要有少少芝士,超好餸飯,如果個炒飯底可以多少少,就更加理想😎😎例湯:霸王花,都幾清甜,唔錯唔錯。

焗什椒汁牛扒飯

霸王花湯

例湯:霸王花,都幾清甜,唔錯唔錯。
2022-08-09 141 浏览
好懶既星期一,出黎搵d 快靚正既茶記,呢日又大風又大雨😊揀咗間非常近地鐵站A出口嘅茶記🤤冇諗到呢間幾大間,中午時分全場坐滿,所以我哋坐咗上2樓板燒黑椒牛扒🍲中午想食肉,點左個黑椒牛扒配薯菜!呢個牛扒配咗一隻薯仔再加椰菜🐟食得幾飽,再叫咗杯凍奶茶,凍飲唔包加$9,快快手就食完午餐🫢白汁焗魚柳飯🥘朋友今次點左白汁焗魚柳飯🥘,又真係超快上😱,落左單幾分鐘就送到。味道係正常既茶餐廳既飯餸,雞球幾入味,$50幾都幾抵食😊

板燒黑椒牛扒🍲

白汁焗魚柳飯🥘