2024-12-05 375 浏览
偽台妹又想念家鄉了,所以收工去食那個台灣餐廳,他們主打台式鐵路便當,還提供多款台式特色小食及麵食,聞說最出名的是比手掌還要巨型的排骨,今晚一見,果然厲害!鹽酥甜不辣(2件) $22主菜來前先吃一份台式小食,甜不辣原塊上沒有切條,不過炸得香口,口感外酥脆內鬆軟,魚漿味十足確實是地道甜不辣的味道。那個滷排骨便當 $76排骨真的非常巨型,比手掌還要大,店家特意加良做法,把排骨酥炸後再放進滷水滷製,所以沒有完全香脆的炸粉外層,而是半酥半軟的狀態,排骨滷得好入味甜甜的,肉質鬆軟,可配不同的調味粉同食,有酸梅、鹽酥、海苔、香辣等。便當內還有不同的配料如粉絲、滑蛋及蔬菜等,好豐富,食完超級飽。紅燒牛魔全席湯麵 $92 牛魔全席的配料有好幾款,最好食的是牛腩肉,炆得很淋很入味,牛丸亦爽口,牛腱厚切肉質軟腍,強調建議要加櫻花蝦辣椒醬及椒麻辣子,會更加惹味好食;至於麵條口感亦煙韌,湯頭味道濃郁,帶牛骨及蔬果甜味,都幾好飲。黑糖冬瓜茶(跟餐價+$6)、黑糖波霸奶茶(跟餐價+$12)所有飲料的甜度及冰塊等都可自行調配選擇,我們特意選正常份量試試,黑糖冬瓜茶偏甜,建議甜度可自行再減一些;奶茶算香滑但比較淡口,波

鹽酥甜不辣(2件) $22

那個滷排骨便當 $76

紅燒牛魔全席湯麵 $92

黑糖冬瓜茶(跟餐價+$6)、黑糖波霸奶茶(跟餐價+$12)
所有飲料的甜度及冰塊等都可自行調配選擇,我們特意選正常份量試試,黑糖冬瓜茶偏甜,建議甜度可自行再減一些;奶茶算香滑但比較淡口,波霸珍珠則煙靭幾好食。
2024-12-04
2天前 0 浏览
今晚冇煮飯,落樓下同家人食晚餐,揀咗呢間喺將軍澳中心新開既台灣餐廳。餐廳坐得幾舒服,而且上菜快,店員都好熱心服務。紅燒牛腱湯麵湯頭濃郁,牛腱肉質軟嫩,關廟麵彈牙,仲有豆卜吸附了湯汁的精華,食落去暖笠笠。玖香啤酒豬軟骨便當豬軟骨真係好正,肥瘦均勻,再加上唔知係咪因為用啤酒醃過,啲肉質真係好軟嫩,有豐富的肉汁。伴碟仲有玉子豆腐和雜菜等,飯粒加埋個醬汁好開胃。香酥臺南蝦卷外皮炸得酥脆,內餡的Q彈,好香口,真係充滿台灣風味。黑糖仙草牛乳甜度適中,仙草味道清新,口感順滑。嘉義綠豆牛奶沙冰沙冰的口感細膩,綠豆唔會太甜,飲完好飽足。

紅燒牛腱湯麵

玖香啤酒豬軟骨便當

香酥臺南蝦卷
外皮炸得酥脆,內餡的Q彈,好香口,真係充滿台灣風味。

黑糖仙草牛乳
甜度適中,仙草味道清新,口感順滑。

嘉義綠豆牛奶沙冰
沙冰的口感細膩,綠豆唔會太甜,飲完好飽足。
  • 香酥臺南蝦卷
  • 玖香啤酒豬軟骨便當
5天前 0 浏览
今日去將中玩,玩完又好想食台灣野,記得有間新開同埋好多人食既台灣野,今次真係可以一試啦~完全有驚有喜香酥排骨便當好大塊既排骨, 一上枱又真係嚇親同埋好開心,我仲揀左加紫菜粉,真係好夾,香脆既排骨,每啖都好有肉汁,另外仲加左滷肉,正!雞排湯麵超級欣賞湯底同埋麵條,真係食到唔停得口,因為麵既質感係我喜歡既味道,台灣小食一定要食,食左脆蝦卷,送飯一流整個感覺好有台灣風,令人好想飲番杯珍珠奶茶,不過今日見到有桃茶又好想試,仲加左最愛既蘆薈,好好味

香酥排骨便當

雞排湯麵

台灣小食一定要食,食左脆蝦卷,送飯一流

题外话/补充资料: 整個感覺好有台灣風
6天前
庆祝纪念
生日
  • 香酥排骨便當
  • 脆蝦卷
5天前 0 浏览
呢間台式餐廳有幾間分店,喺屋企附近開咗一間新分店,價錢親民,所以長期都要排隊等位,今日放工約埋朋友去試試!✨紅燒牛腱湯麵 $96牛腱肉質軟腍,吸滿湯底精華;紅燒牛湯頭以多種辛香炒料炒製,再加上牛骨熬煮香味四溢!麵質有三種選擇,我就揀咗扁面,份量十足,入口滑溜. ✨特大大!1000ML 夜市黑糖冬瓜茶 +$18跟餐加$18就有一杯1000ml 嘅冬瓜茶,解渴解膩,大杯到真係兩個人都飲唔晒!✨玖香啤酒豬軟骨便當 $90豬軟骨食落好軟淋,有咬口唔黐牙而且好入味!配料仲有玉子豆腐和蔬菜絲,最出色就係個滷汁,啲飯索晒汁好惹味好好食!✨嘉義綠豆牛奶沙冰 +$27跟餐加嘢飲特別抵,紅豆冰就成日有得飲,叫咗個綠豆沙冰,喝起來綿密細緻、甜度不會太高!✨黃金流心魚丸(3粒)$22叫多個小食黃金流心魚丸,外層炸得金黃,一咬開就有流心鹹蛋黃漿,鹹鹹地好好食!

✨紅燒牛腱湯麵 $96

✨特大大!1000ML 夜市黑糖冬瓜茶 +$18

✨玖香啤酒豬軟骨便當 $90

✨嘉義綠豆牛奶沙冰 +$27

✨黃金流心魚丸(3粒)$22

6天前 0 浏览
🐷那個滷排骨便當 $89塊排骨真係大過我塊面🙈超正!!重點佢仲會配埋唔粉比您點!最推薦係梅粉!!超開胃又夾😍😍我仲加配滷肉,超正入晒味配飯食正😍😍佢仲好有心機有埋炒粉絲✨呢個便當認真豐富🩷🩷紅燒牛魔全席湯麵 $110 +鮮闊條麵 櫻花蝦辣椒佢既湯底可以揀櫻花蝦辣椒/椒麻,櫻花蝦辣椒好惹味 好夾湯底,不過同我一樣唔係好食得辣就最好叫椒麻😹🙈重點佢既牛勁好食😭😭超霖!!!一定要食!真係食完一舊停唔到口!無唸到牛丸都好出色!重牛味+juicy👍👍麵仲有其他揀,呢款闊條麵好煙韌 真係好有台灣風味🫶🐣招牌總匯蛋餅$38重點係蒜醬係精粹!!呢款係栗米同肉鬆,勁足料🤤🤤🤤好食🤤🤤🫶臺南鳳梨冰茶$15+少飯蜂蜜麻糬白玉奶茶$152款叫左小甜真係岩岩好👍麻糬就有啲失望 唔係甘煙韌🙈🙈但味道唔錯✨鳳梨冰茶清新💫
🐷那個滷排骨便當 $89

紅燒牛魔全席湯麵 $110 +鮮闊條麵 櫻花蝦辣椒

🐣招牌總匯蛋餅$38

臺南鳳梨冰茶$15
+少飯蜂蜜麻糬白玉奶茶$15
  • 紅燒牛魔全席湯麵
2024-12-15 0 浏览
將軍澳中心新開呢間店,我放工見成日爆滿,呢日認真排隊終於食到啦!木系裝修簡單企理,吊扇吊燈好有風味。呢日我哋嘅嘢,全部都好好味😋紅燒牛腩湯麵:紅燒牛腩湯麵湯底濃郁,牛腩肉質夠腍,入口即化,麵條的彈性剛好,食完成身都好暖,好滿足。玖香啤酒豬軟骨便當:玖香啤酒豬軟骨外表焦香,內裏十分嫩滑。醬汁好正,便當中嘅配菜如粉絲都好好味,送飯一流。招牌總𣾀蛋餅:薄薄的餅皮包裹住豐富的餡料,蛋餅的外皮酥脆,內餡係鮮香如蔥花同肉鬆,令人想一食再食。

紅燒牛腩湯麵:

玖香啤酒豬軟骨便當:
玖香啤酒豬軟骨外表焦香,內裏十分嫩滑。醬
汁好正,便當中嘅配菜如粉絲都好好味,送飯一流。

招牌總𣾀蛋餅:

將軍澳新開咗間台灣菜,豐富又抵食😋ღ香酥脆鷄鷄鷄便當 $72炸雞啖啖肉,入口酥脆,內裏肉嫩juicy便當飯份量十足!仲有配菜,粉絲同豆腐好滿足😌ღ秘製紅燒牛腱湯麵 $86湯頭濃郁香醇,麵條索晒湯汁好入味,牛腱肉肉質柔軟又有咬口ღ 香酥魷魚足(大) $68份量十足!魷魚新鮮,炸得外酥內嫩,完全冇海鮮嘅腥味,食落口感酥脆ღ 臺南鳳梨冰茶 +$12ღ 愛文芒果冰茶 +$12~~~~~~~~~~兩杯冰茶都唔會過甜,入口酸酸甜甜好清爽
將軍澳新開咗間台灣菜,豐富又抵食😋

ღ香酥脆鷄鷄鷄便當 $72

炸雞啖啖肉,入口酥脆,內裏肉嫩juicy
便當飯份量十足!仲有配菜,粉絲同豆腐
好滿足😌

ღ秘製紅燒牛腱湯麵 $86
湯頭濃郁香醇,麵條索晒湯汁好入味,
牛腱肉肉質柔軟又有咬口

ღ 香酥魷魚足(大) $68

ღ 臺南鳳梨冰茶 +$12
ღ 愛文芒果冰茶 +$12
~~~~~~~~~~
兩杯冰茶都唔會過甜,入口酸酸甜甜好清爽
2024-12-13 0 浏览
呢日放工響將軍澳中心搵食,見到呢間新嘅人起台式料理,於是排隊入去食,果然名不虛傳,啲嘢好好食。裏面深啡木色嘅裝修,配埋墨綠色嘅梳化椅,坐得幾舒服。嘉義雞肉拌麵 (冷吃):冷吃的雞肉切條都重好鮮嫩,麵條滑順,配埋特製的醬汁,上面仲有卜卜脆嘅脆粒,口感一流,食落既清爽又好味。香酥脆雞便當:香酥脆雞外皮炸得金黃酥脆,咬落雞肉鮮嫩多汁,仲有粉絲、冬菇絲、玉子豆腐等做配菜,連配菜都煮得好入味,令人食得好滿足。黃金流心魚蛋:外層的魚蛋炸至金黃,咬落去好彈牙,再流出的熱辣辣嘅鹹蛋黃蛋漿,令人食唔停口,好想再食。

嘉義雞肉拌麵 (冷吃):

香酥脆雞便當:

黃金流心魚蛋:
2024-12-12 0 浏览
今日同朋友喺將軍澳行街先知道原來將軍澳中心開咗那個🧡🧡🧡😆低階餐廳好出名應該好多人都識,所以今次我都要捉咗朋友去食。🧡紅燒牛腱湯麵這碗紅燒牛腱湯麵湯底濃郁,散發出陣陣嘅甘甜味,令人一口接一口。牛腱肉質軟嫩,🤤炆煮得岩岩好,入口即融!麵條又夠彈牙,完美吸收湯汁,係呢啲涼涼哋嘅天氣之下食簡直一流🤣🧡玖香啤酒豬軟骨便當豬軟骨炆到勁冧,連軟骨都可以輕鬆鬆咬落去🤤。而且又夠晒入味!便當內配有豐富的配菜,包括粉絲和蔬菜,讓整體口感更加豐富,十分滿足😌🧡招牌總匯蛋餅招牌總匯蛋餅則是必食之選,餅皮煎得金黃酥脆,內裡包著豐富的配料,包括肉鬆和粟米,口感層次分明。彷彿好似1秒返咗台灣。而飲品方面我哋就叫咗阿里山麥香烏龍茶同埋白土冰茶🍺🍸兩款茶都相當唔錯,又可以解膩😆😆

🧡紅燒牛腱湯麵

🧡玖香啤酒豬軟骨便當
豬軟骨炆到勁冧,連軟骨都可以輕鬆鬆咬落

🧡招牌總匯蛋餅

2024-12-12 0 浏览
在將軍澳中心搵食,雖然有很多餐廳,但一見到台灣菜~#那個,個名咁特別,而且價錢親民,有多款便當、麵食、小食及台式飲品,有我地啱食嘅嘢,就即進入開餐囉☺️。總匯蛋餅🥞,蛋餅餡料有肉鬆、芝士同埋粟米,煎得香口又有少少脆,咬落口感豐富。玫香啤酒豬軟骨湯麵,豬軟骨厚身又大件,炆煮得很軟淋,蛋麵條煙韌有彈性,配了麻油雞湯,清甜可口。黑麻油雞湯麵改了拌麵,雞肉是雞胸,但不會太鞋身,選擇了惹味的椒麻辣子,麵條掛汁,味道帶麻香辣,味道都唔錯。飲料要了特濃焙茶波霸歐蕾,培茶味香濃、珍珠煙韌,額外添加了仙草,拌勻牛奶後一併飲用,口感順滑。另一杯的檸檬愛玉,大杯又清新。

2024-12-10
2024-12-07 0 浏览
今日去咗將軍澳嘅「那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ」,呢間主打台式風味嘅餐廳,菜式選擇多元化,充滿地道台灣風情。 🍜 黑麻油雞湯麵呢碗湯麵絕對係暖胃嘅選擇!麻油嘅香氣濃郁但唔過重,雞湯清甜而唔油膩,湯底非常滋潤。雞肉嫩滑,麵條彈牙,吸收咗湯底嘅香味,每一啖都好正,係冬天必試嘅台式comfort food! 🍖 那個滷排骨便當滷排骨係經典台式便當嘅靈魂之一,呢款滷排骨外層炸得香脆,內裏肉質鮮嫩,口感非常豐富。滷汁滲透入肉,鹹香適中,份量十足又飽肚,絕對係地道台灣味道! 🧀 起司玉米蛋餅呢款蛋餅係輕食嘅好選擇!蛋餅外皮煎得香脆,內裏包住濃郁嘅起司同甜美嘅玉米粒,入口香濃又帶有少少咬口,層次感十足。 🍹 檸檬冬瓜愛玉呢杯飲品清新又解膩,冬瓜茶嘅甜香加上檸檬嘅微酸,口感平衡得非常好。再加上愛玉,增添咗Q彈嘅口感,飲落好有層次感,係一杯令人心情愉快嘅台式特色飲品! 🧋 那個招牌濃厚奶茶奶茶係餐廳嘅招牌之一,果然冇令我失望!奶茶茶味濃郁,帶有台式紅茶嘅香氣,同時奶香十足,甜度可以按喜好調整。入口順滑,非常推薦! 📍將軍澳中心-那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ將軍澳唐德街9號將軍澳中心B1樓B03C號舖@nagetwfoo

🍜 黑麻油雞湯麵

🍖 那個滷排骨便當

🧀 起司玉米蛋餅

🍹 檸檬冬瓜愛玉

🧋 那個招牌濃厚奶茶

📍將軍澳中心-那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ
將軍澳唐德街9號將軍澳中心B1樓B03C號舖
@nagetwfood

# 那個 #台灣料理 #台灣菜 #台灣小食 #台灣便當 #將軍澳美食 #將軍澳 #松義仙草 #香酥脆雞 #古早味手工滷肉便當 #臺灣手工丸湯麵
2024-12-06 215 浏览
《人氣台式料理❤️》———————————————-#那個ㄋㄚˋㄍㄜ 🇹🇼 -呢間人氣台式小店開到嚟將軍澳,梗要專登去食!水準唔錯,值得推介👍🏻平民價錢而且份量十足,又有多款台灣地道小食可以選擇,有種好似去咗台灣夜市街頭覓食既感覺😗-🍱 那個滷排骨便當滷排骨果然係招牌菜,香而不膩,撈飯食一流😝啖啖肉,炸得金黃酥脆,而且勁大塊超抵食😎-🍻 玖香啤酒豬軟骨湯麵湯底非常濃郁,以玖香啤酒調味層次更豐富~豬軟骨好嫩滑,炆得好淋,唔洗用力已經可以咬開🤤-🧋 特大大1000ML夜市仙草奶茶巨大化咗嘅茶飲好抵飲,一隻手都拎唔起😍真材實料,材料由台灣直送,勁多仙草好足料,口感嫩滑,茶底香濃😆-💰 參考價錢:那個滷排骨便當:$89玖香啤酒豬軟骨湯麵:$90特大大1000ML夜市仙草奶茶:$44台灣腸:$28-🍌抵deal 指數:7/10
《人氣台式料理❤️》
特大大1000ML夜市仙草奶茶:$44
台灣腸:$28
🍌抵deal 指數:7/10
2024-11-26
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ將軍澳唐德街9號將軍澳中心B1樓B03C號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️那個滷排骨便當 $89那個的排骨未開分店之前已經好出名,今次終於有機會試,果然真係好大塊,舊肉仲要好厚添🤤便當裏有菜莆炒蛋、粉絲、野菜,呢個亦都係便當另一個最吸引人嘅位,配菜好豐富又好食!☄️黑糖梅子地瓜薯條(大) $46大份係真係大份!脆脆的地瓜薯條自帶甜味,加埋酸酸甜甜的梅子粉,令人一口接一口咁狂食🫢☄️大滿足夜市脆雞(3件)•海苔粉 $39炸雞大大件,整得好出色😭炸皮要脆卜卜就基本啦,雞肉滑嫩之餘仲真係juicy!!炸雞可以配搭六款醬汁/調味粉:芝麻、櫻花蝦、海苔粉、酸梅粉、鹽酥粉、香辣粉食用(如果需要可以問店員拎)☀️招牌總匯蛋餅 $38餅皮唔厚夾住肉鬆芝士等配料,點埋甜甜地的醬,有d掛住台灣早餐店lu☀️雙色QQ球 $22每一粒都好Q彈,中間有甜薯夾芯😋我地叫左一份有12粒咁多,幾抵食喎~☀️特濃焙茶歐蕾(25%甜、少冰) $39少甜的甜度啱啱好,濃濃的奶茶味!🌤️嘉義綠豆牛奶沙冰 $42好大杯🙈要撈一撈先飲,味道較淡
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ

☀️招牌總匯蛋餅 $38
雙色QQ球
☀️雙色QQ球 $22
☀️特濃焙茶歐蕾(25%甜、少冰) $39
少甜的甜度啱啱好,濃濃的奶茶味!
🌤️嘉義綠豆牛奶沙冰 $42
好大杯🙈要撈一撈先飲,味道較淡

那個滷排骨便當
黑糖梅子地瓜薯條
大滿足夜市脆雞
招牌總匯蛋餅
雙色QQ球
2024-11-30 281 浏览
自從那個喺將軍澳開咗分店之後,每次諗唔到食咩都會想食佢,每次食完內心只會驚嘆「果然係那個」,可以食無限次都唔厭🤣🌟蔥烤豬頸肉湯麵(轉秘製拌麵)$86‼️嚟琴豬頸肉好幾大塊,份量真係大得驚人。我揀咗關廟扁麵,醬汁係椒麻辣子!平時便當食得多,估唔到佢個拌麵係咁正!最愛最愛佢嘅醬汁,真係夠麻,夠香,夠辣。食完個嘴真係會痹咗,有啲料🌟那個滷香雞球便當 $86‼️滷香雞球又係極大份!外面係好香嘅滷水味,中間雞肉唔嚡。最欣賞便當入面嘅配菜,有滑蛋、蔬菜同粉絲,真心好味😋🌟招牌總匯蛋餅 $38‼️入面齊晒肉鬆、芝士同粟米,加埋醬油膏一齊食,台灣風味出晒嚟~🌟夜市雞皮卷 $28‼️外面嘅雞皮好香脆,面層有大量嘅調味料,入口juicy,果然係經典嘅台灣小食😎

🌟蔥烤豬頸肉湯麵(轉秘製拌麵)$86

‼️嚟琴豬頸肉好幾大塊,份量真係大得驚人。
我揀咗關廟扁麵,醬汁係椒麻辣子!

🌟那個滷香雞球便當 $86

🌟招牌總匯蛋餅 $38

🌟夜市雞皮卷 $28
  • 蔥烤豬頸肉拌麵
2024-11-27 329 浏览
早兩三個月見到將軍澳中心開咗那個已經好想試,不過幾次經過都好多人排隊所以放棄咗😅呢日夜晚特登早少少過嚟排,排咗一陣就可以入座啦☺️🍜紅燒牛腱湯麵 $96紅燒湯底用咗大量牛骨熬製,飲落非常惹味,麵底揀咗要關廟麵,麵條咬落Q彈,牛腱肉質結實,整體幾高質👍🏻🍜古早味手工滷肉拌麵 $76滷肉係半肥瘦,滷得好入味,份量都幾慷慨,足以蓋住大部份麵條,麵底都係揀咗要關廟麵,食落口感同滷肉好match😋🧋黑糖波霸牛乳 $40珍珠煮得煙韌,黑糖味道突出,再加埋口感順滑嘅維記無乳糖鮮牛奶,飲落奶味香濃😋🍹愛文芒果冰茶 $36茶底揀咗要紅茶,愛文芒果甜味同紅茶味完美融合,飲落香甜清爽👍🏻

🍜紅燒牛腱湯麵 $96

🍜古早味手工滷肉拌麵 $76