2021-10-26 133 浏览
見到5折又新餐廳book左泥試 叫左3個餸 1)陳皮骨-炸得好香 唔油係得出係用陳皮俺制 但唔夠重陳皮味 食落似平時上海排骨+淡淡陳皮味可以一試 2)黃金蝦-炸得好乾身 蝦都新鮮 肉爽 可以連皮食見店家力推 海量咸蛋黃就點左到左好失望 只有輕微咸蛋味 炸粉似係用木薯粉做 有小小煙韌3)麻辣雞比煲店家話係用3隻大雞比做 我可以好肯定咁講 一定唔係 多配料雞切得好薄 好多碎骨 雞冇底味 冇俺過咁得死辣唔麻唔香 總結係 可以一試 但如果一心諗住睇到個雞煲泥食可以算數
見到5折又新餐廳book左泥試

陳皮骨
黃金蝦
陳皮骨
2021-09-26 259 浏览
咁岩經過尖沙咀,發現他們新開張,不用訂位walk in 一試。不過冷氣稍為不足,開左爐之後會有啲熱,老闆娘都會拎風扇俾我地。不過當晚外賣單比較多,所以老闆娘話堂食要等長一點時間,大概等了四個字。當天點了一隻少少辣的麻辣雞煲,上枱時份量非常足料,足一隻雞,兩個人食都相當飽肚。一隻雞同半隻雞只相差$20,所以一隻雞較為抵食👍🏻味道方面,雞件略嫌不夠入味,而且雞煲醬不夠惹味,雞件都算滑,不會過老。飲品方面,他們自家製的冷泡白桃烏龍不錯。

麻辣雞煲

飲品方面,他們自家製的冷泡白桃烏龍不錯。
2021-08-25 350 浏览
外國返嚟好耐冇見個朋友,佢話約我食呢間雞煲。係朋友開的有私房菜食想來OpenRice睇過,本來諗住係食雞煲為主可能打下邊爐。點知有超級大驚喜!一開始平平無奇的雞脯魚乾,烤得香甜!一啲都唔乾!朋友只係話佢定左菜叫我食住等,因為佢話佢可能遲15分鐘。所以我嘅驚喜之旅,就由呢個雞脯魚乾開始。等咗15分鐘朋友嚟到終於可以主菜啦超級好食酒地秘醬蟶子皇10萬個推薦呢個餸俾大家荷塘鍋貼 係蝦膠加小棠菜。正常味。不過不失!鍋巴龍蝦球脆脆鍋巴配上炸一炸嘅鮮甜龍蝦肉。再淋一淋杯仔上湯。 脆口鮮甜嫩肉。一個字:夾!鹹豆漿浸腐竹娃娃菜腐竹稍為硬咗少少,如果轉用好滑嗰隻就會好啲富貴炒飯係用龍蝦肉去炒飯,粒粒分明好耐未試過食咁好食嘅炒飯!最後仲送生果盆同甜品添!

點知有超級大驚喜!

一開始平平無奇的雞脯魚乾,烤得香甜!

等咗15分鐘朋友嚟到終於可以主菜啦

超級好食酒地秘醬蟶子皇

10萬個推薦呢個餸俾大家

荷塘鍋貼
係蝦膠加小棠菜。
正常味。不過不失!

鍋巴龍蝦球

鹹豆漿浸腐竹娃娃菜

腐竹稍為硬咗少少,如果轉用好滑嗰隻就會好啲

富貴炒飯

係用龍蝦肉去炒飯,粒粒分明好耐未試過食咁好食嘅炒飯!

最後仲送生果盆同甜品添!
鍋吧龍蝦球
鍋吧龍蝦球
  • 鍋巴龍蝦球
2021-08-17 311 浏览
位放尖沙咀既酒地雞煲火鍋🍲麻辣雞煲🐓一上菜就聞到陣陣既花椒同辣椒🌶️香氣撲鼻以為食落去會好辣 點知好易入口同好惹味🤤雞件新鮮又嫩滑 好食到停唔到口!😳會城陳皮骨外脆內嫩既排骨 加上陳皮配搭 香口又開胃🤪燒焗牛仔骨相信鍾意重口味啲既朋友一定鍾意😝肉質彈牙 配埋自家燒烤汁 味道再昇華☺️鍋貼小棠菜聽到呢個名大家會以為係日常見到嘅鍋貼🤣但呢到既鍋貼完全係另一個做法😯炸魚蓉加小棠菜 十分特別🤩鹹豆漿浸娃娃菜食完炸野辣野 就上番個清清地既菜中和下 👏🏻咸豆漿味道清爽 同娃娃菜好夾好入味🥳提升左娃娃菜既甜味 個豆漿重可以飲埋添😍是日例湯自家熬製嘅無味精雞湯 好飲又解渴😋
位放尖沙咀既酒地雞煲火鍋🍲

提升左娃娃菜既甜味 個豆漿重可以飲埋添😍

是日例湯
自家熬製嘅無味精雞湯 好飲又解渴😋
2021-08-16 239 浏览
新開既呢間餐廳位於尖沙咀漆咸道南既小街入面,唔太起眼搵左一段時間先去到,店鋪都唔係好大,只放到5-6張4人枱不過勝在店員服務態度超好,而且都有啲特別既菜式😝都值得一試😍🐔麻辣雞煲($158)招牌雞煲麻辣十足,雞肉嫩滑🍗加埋其他蔥蒜香料令成個雞煲好香口👍要黎送飯一流 😋🐷足料老火燉雞湯:茶樹菇燉豬展($58/盅)老火湯好足料,豬展同雞都煲到好林每人一盅好正😆🐖會城十年陳皮骨($98)陳皮骨好香脆,而且陳皮味好重第一次食覺得好特別而且都唔會得骨冇肉食🍖🐮燒焗牛仔骨($168)牛仔骨就反而有啲遜色,啲肉有啲韌,同埋唔太入味不過都重牛味,因為我麻麻地牛肉,中意食牛既朋友應該會中意🥬鍋貼小棠菜($98)呢個好特別,唔講唔知原來係小棠菜做到有啲似酒樓食果啲海鮮卷咁,加埋個甜酸醬好香口而且啲菜有啲脆口,令口感豐富🥬咸豆漿浸娃娃菜($108)成餐飯我最中意食係呢個菜第一次食用咸豆漿煮既菜,好特別娃娃菜同油炸鬼索晒啲汁,好甜而且娃娃菜煮到好軟林,好容易食到
新開既呢間餐廳位於尖沙咀漆咸道南既小街入面,唔太起眼
搵左一段時間先去到,店鋪都唔係好大,只放到5-6張4人枱
不過勝在店員服務態度超好,而且都有啲特別既菜式😝
都值得一試😍

🐔麻辣雞煲($158)
招牌雞煲麻辣十足,雞肉嫩滑🍗
加埋其他蔥蒜香料令成個雞煲好香口👍
要黎送飯一流 😋

🐷足料老火燉雞湯:茶樹菇燉豬展($58/盅)
老火湯好足料,豬展同雞都煲到好林
每人一盅好正😆

🐖會城十年陳皮骨($98)
陳皮骨好香脆,而且陳皮味好重
第一次食覺得好特別
而且都唔會得骨冇肉食🍖

🐮燒焗牛仔骨($168)
牛仔骨就反而有啲遜色,啲肉有啲韌,同埋唔太入味
不過都重牛味,因為我麻麻地牛肉,中意食牛既朋友應該會中意

🥬鍋貼小棠菜($98)
呢個好特別,唔講唔知原來係小棠菜
做到有啲似酒樓食果啲海鮮卷咁,加埋個甜酸醬好香口
而且啲菜有啲脆口,令口感豐富

🥬咸豆漿浸娃娃菜($108)
成餐飯我最中意食係呢個菜
第一次食用咸豆漿煮既菜,好特別
娃娃菜同油炸鬼索晒啲汁,好甜
而且娃娃菜煮到好軟林,好容易食到
2021-08-10
🔸鍋貼小棠菜菜名好得意,其實係香脆既表皮包住滿滿既蝦膠,口感同味道都好出色👍🏻🔹 會城陳皮骨第一次食陳皮骨,好香陳皮味,如果可以啖啖肉就更加好🔸咸豆漿浸娃娃菜娃娃菜既甜味同咸豆漿既咸味好夾,油炸鬼除左配白粥之外,配娃娃菜都係一絕🔹蟲草花燉雞湯好濃既蟲草花味道,飲一碗都覺得唔夠😛🔸燒焗牛仔骨肉質好嫩,焗得好入味,適合配白飯🔹麻辣雞煲惹味雞煲,如果辣d會更好飲品除左有啤酒汽水王老吉之外,仲有自家制奶茶同冷泡花茶,好有誠意🤩值得支持既新開小店🥢
🔸鍋貼小棠菜

🔹 會城陳皮骨
第一次食陳皮骨,好香陳皮味,如果可以啖啖肉就更加好

🔸咸豆漿浸娃娃菜

🔹蟲草花燉雞湯
好濃既蟲草花味道,飲一碗都覺得唔夠😛

🔸燒焗牛仔骨
肉質好嫩,焗得好入味,適合配白飯

🔹麻辣雞煲
惹味雞煲,如果辣d會更好

2021-08-10
  • 鍋貼小棠菜
  • 會城陳皮骨
  • 咸豆漿浸娃娃菜
2021-08-10 107 浏览
新開喺天文臺道8號隔離老闆娘送多碟油菜俾我食!油菜就冇乜特別嘅,不過個龍仔飯係好香。個龍仔飯唔係好洗落好多豉油,已經好好食。朋友就食蟹子肥牛飯(酒地和風牛肉飯)抵食店員有禮因為即叫即蒸龍仔飯要等
新開喺天文臺道8號隔離

老闆娘送多碟油菜俾我食!
油菜就冇乜特別嘅,不過個龍仔飯係好香。
個龍仔飯唔係好洗落好多豉油,已經好好食。
朋友就食蟹子肥牛飯(酒地和風牛肉飯)

店員有禮

因為即叫即蒸龍仔飯要等
酒地和風牛肉飯
北菇雲耳滑雞籠仔飯
酒地和風牛肉飯
北菇雲耳滑雞籠仔飯
2021-07-27 216 浏览
7月生日之星今次嚟到試業中嘅 酒地雞煲火鍋 門面望落光鮮整齊晚餐好特別 係由廚師發板嘅中式omakase 今次菜式包括:1)冰鎮鮑魚鮑魚肉質彈牙唔老身,酒味濃郁,非常醒胃2)避風趟瀨尿蝦以前食過避風塘好厚粉,所以一路以嚟印象一般。但係 今次令我 好 驚 喜!好好食呀!瀨尿蝦好滑 表層唔厚粉 廚師功力非常好 👍🏻3)蒜蓉粉絲呢味菜式同平時食嘅差唔多,中規中矩4)會城陳皮骨登登登登! 全晚最令我印象深刻嘅菜式出現了! 估唔到陳皮同排骨可以咁夾! 不甘不苦 飲酒一流!5)濃湯浸娃娃菜6)富貴炒飯和水果全晚我地4個女仔食到好飽今次生日飯非常滿意屬5星之作
晚餐好特別 係由廚師發板嘅中式omakase

今次菜式包括:
1)冰鎮鮑魚
鮑魚肉質彈牙唔老身,酒味濃郁,非常醒胃

2)避風趟瀨尿蝦
以前食過避風塘好厚粉,所以一路以嚟印象一般。但係 今次令我
好 驚 喜!
好好食呀!瀨尿蝦好滑 表層唔厚粉 廚師功力非常好 👍🏻

3)蒜蓉粉絲
呢味菜式同平時食嘅差唔多,中規中矩

4)會城陳皮骨

2021-07-19
庆祝纪念
生日
2021-07-20 118 浏览
第一次食中式廚師發板!日式料理既就食得多,朋友話要預訂先食到既中式廚師發板。真係好鬼好奇咩一回事😂剩係知book 左海鮮餐,whatsapp 訂個時有幾個range 比我地揀。 今次試左個中間價。性價比可接受。老闆比左個生日折扣我哋! 頭盤冰鎮鮑魚,入口味道岩岩好。其實唔使點芥末豉油都已經好入味!椒鹽賴尿蝦一定一定一定要試!椒鹽賴尿蝦一定一定一定要試!椒鹽賴尿蝦一定一定一定要試!師父好勁,平時食椒鹽賴尿蝦一定係自己剝殼,我係唔會食。 但今次呢個椒鹽賴尿蝦係已經剝好左!仲要食到入邊有糕嘅原隻賴尿蝦。之後仲有元貝,濃湯浸娃娃菜。元貝就一般。濃湯浸娃娃菜個湯係金黃色嘅。同平時白雪雪d湯好有分別,呢個甜到我飲晒碗湯。之後仲有陳皮排骨。本身以為係椒鹽排骨但係食落口竟然有陳皮味道。好香陳皮味好入味。(食完試過自己落陳皮去醃排骨完全唔係嗰隻味)仲有瑤柱蛋白菜粒炒飯,啲瑤柱炸到脆卜卜。之後配炒飯一粒粒咁都幾好食。 碗飯好大碗,可以細份啲都ok !
第一次食中式廚師發板!

今次試左個中間價。性價比可接受。老闆比左個生日折扣我哋!

椒鹽賴尿蝦一定一定一定要試!

之後仲有元貝,濃湯浸娃娃菜。

元貝就一般。
濃湯浸娃娃菜個湯係金黃色嘅。
同平時白雪雪d湯好有分別,呢個甜到我飲晒碗湯。

之後仲有陳皮排骨。

(食完試過自己落陳皮去醃排骨完全唔係嗰隻味

碗飯好大碗,可以細份啲都ok !
2021-07-19
庆祝纪念
生日
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 濃湯浸娃娃菜
  • 陳皮排骨
2021-07-03 141 浏览
成日食蒸盅頭飯,未試過咁有心既原籠蒸飯。係我最鍾意既鹹蛋肉餅!朋友就食安格斯肥牛!兩個飯都超香。尖沙咀lunch 黎講,算正常價。幾十蚊有飯有菜有汽水wo! 賣相5星IG BOOMERANG一流味道五星最重點係撈飯個豉油環境四星普通裝修朋友覺得有點熱,但我覺得還可以親民五星有幸見到老闆,知我鐘意食菜仲送多一碟菜支持小店,終於唔洗成日食附近個幾間。老闆話夜晚係食雞煲火鍋,叫我訂枱話送我小食期待下次食夜晚!
成日食蒸盅頭飯,未試過咁有心既原籠蒸飯。

係我最鍾意既鹹蛋肉餅!
朋友就食安格斯肥牛!

兩個飯都超香。
尖沙咀lunch 黎講,算正常價。
幾十蚊有飯有菜有汽水wo!

賣相5星

IG BOOMERANG一流

味道五星

最重點係撈飯個豉油

環境四星

普通裝修朋友覺得有點熱,但我覺得還可以

親民五星

有幸見到老闆,知我鐘意食菜仲送多一碟菜
支持小店,終於唔洗成日食附近個幾間。

老闆話夜晚係食雞煲火鍋,叫我訂枱話送我小食

期待下次食夜晚!
2021-07-02
  • 鹹蛋肉餅籠仔飯
2021-07-02 79 浏览
二人世界有驚喜,金湯花膠雞好濃飲得出有南瓜吊味平時台式火鍋湯底飲得多。呢個好有家的味道。(忘記拍照)同行朋友超鐘意佢個椒鹽豬軟骨。炸既火侯岩岩好。連鮮淮山擺盆都咁靚,個廚房好有心小店係要支持的 好難得尖沙咀會開到呢啲家庭式小店。今次隨心入去食雞煲火鍋。 發現隔離枱食緊海鮮小炒,聽聲就知好夠鍋氣!! 但原來要預訂先有。有啲失望,唯有下次早啲訂定。不過店員講得啱,預訂先保證到新鮮!如果火鍋外賣都有就好了😮‍💨想外賣返屋企開party! 希望老闆睇到🤟🏻
二人世界有驚喜,
金湯花膠雞好濃
飲得出有南瓜吊味
平時台式火鍋湯底飲得多。呢個好有家的味道。(忘記拍照)

同行朋友超鐘意佢個椒鹽豬軟骨。
炸既火侯岩岩好。

連鮮淮山擺盆都咁靚,個廚房好有心

小店係要支持的

好難得尖沙咀會開到呢啲家庭式小店。

不過店員講得啱,預訂先保證到新鮮!

2021-06-25
  • 金湯花膠雞煲
  • 海鮮小炒
2021-06-28 127 浏览
星期日適逢媽咪生日,訂咗位食酒地雞煲一家人同媽咪慶祝,我哋嗌咗皇牌花膠雞煲,酥炸筒蠔同黃金豆腐,先講個皇牌花膠雞煲先,花膠厚實雞件嫩滑,再配埋個海蝦新鮮大隻,另外欣賞佢個桶蠔,好香脆,連怕腥既媽咪都大讚,同埋佢個黃金豆腐外脆內軟,整體來講質素唔錯,下次可以再encore會介紹俾朋友⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️