呢間好有氣氛嘅居酒屋位於天后,裝潢充滿日式風情,一坐底感覺好似置身喺日本環境寬敞,有吧枱、餐桌座位同埋室外座位選擇餐牌選擇勁多,小吃、壽司、刺身、串燒、鍋物都應有盡有❛ 深海池魚薄造 ($168)切到好薄,深海池魚自身味道唔算濃,可以自行點旁邊嘅大蔥醬油提味❛ 川海老唐揚 ($68)每粒蝦都炸至金黃酥脆感覺唔油膩微微嘅鹹香好似薯片咁,蝦味濃郁,好惹味食到唔停口❛ 蟹籽野菜沙律 ($88)大份 好豐富!沙律菜好新鮮,青瓜絲爽口開胃,仲有大量蟹籽同埋蟹柳肉❛ 一口壽喜和牛 ($78)和牛入口即融,加埋滑順嘅蛋液係完美配搭❛ 菠菜塔 ($48) 上層有蟹肉同埋三文魚籽 好開胃❛ 墨魚香腸 ($42) 爽口墨魚味都幾濃 好特別❛ 雞軟骨 ($28) 爽口有嚼勁❛ 雞中翼 ($45) 外皮烤至焦酥內嫩 保留住肉汁❛ 雞皮 ($38) 酥脆惹味❛ 松葉の二足爪明太子醬烏冬 ($138)有3件天婦羅松葉蟹鉗,明太子醬份量啱啱好烏冬面幼彈牙幾襯❛ 威士忌梳打 ($78)❛ 檸檬梳打 ($28)服務親切 環境舒適,係同閨蜜/另一半慢慢食、慢慢傾、飲吓嘢嘅好去處~—ʜᴋᴅ $150-300 𝗉𝗉𝙧𝙚𝙨𝙚𝙧

環境寬敞,有吧枱、餐桌座位同埋室外座位選擇
餐牌選擇勁多,小吃、壽司刺身、串燒、鍋物都應有盡有

❛ 深海池魚薄造 ($168)

❛ 川海老唐揚 ($68)
每粒蝦都炸至金黃酥脆感覺唔油膩
微微嘅鹹香好似薯片咁,蝦味濃郁,好惹味食到唔停口

❛ 蟹籽野菜沙律 ($88)

❛ 一口壽喜和牛 ($78)
和牛入口即融,加埋滑順嘅蛋液係完美配搭

❛ 菠菜塔 ($48) 上層有蟹肉同埋三文魚籽 好開胃

❛ 墨魚香腸 ($42) 爽口墨魚味都幾濃 好特別

❛ 雞軟骨 ($28) 爽口有嚼勁
❛ 雞中翼 ($45) 外皮烤至焦酥內嫩 保留住肉汁
❛ 雞皮 ($38) 酥脆惹味

❛ 松葉の二足爪明太子醬烏冬 ($138)
有3件天婦羅松葉蟹鉗,明太子醬份量啱啱好

烏冬面幼彈牙幾襯
❛ 威士忌梳打 ($78)
❛ 檸檬梳打 ($28)

ʜᴋᴅ $150-300 𝗉𝗉
𝙧𝙚𝙨𝙚𝙧𝙫𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨: yes
𝙧𝙚𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩? yes
𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡: 7.5/10

📍 酒屋一杯喜 Sakaya Ippaiki
天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL6號舖
5天前 0 浏览
📍酒屋一杯喜 // Tin Hau, Hong Kong.最近好鍾意食日本菜,喺港島區返工嘅好處就係放工約朋友食飯可以順便發掘唔同特色小店🎏 今日去咗一間位於天后清風街主打串燒&刺身嘅餐廳,我哋係weekday去,但餐廳都坐滿唒食客,氣氛nice nice✨✨.Food Ordered:刺身沙律 ($158)刺身盛合五點 ($268)黑豚沖繩苦瓜炒蛋 ($78)九州產雞橫膈膜 ($88)塩燒白鱔 ($68)厚切牛舌 ($58)墨魚香腸 ($42)炒飯 ($98).Kuku食評:朋友同kuku都一致認同會再encore呢間餐廳🙂‍↕️🈶🔥刺身沙律選用蕃茄沙律汁,配搭三文魚、八爪魚、青瓜片等等,味道超fresh✨ 刺身盛合五點由師傅選擇五款刺身,包括大蝦、三文魚、吞拿魚、帶子同八爪魚,食材好新鮮一啲魚腥味都冇🤤🍣 作為餐廳招牌菜,黑豚沖繩苦瓜炒蛋都係必嗌之選💛 鍾意苦瓜嘅甘甜味可以一試!款款串燒都好好食,最鍾意有爽脆口感嘅雞橫膈膜🙂‍↕️.#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_tinhau #香港好去處 #香港美食 #天后美食 #hkfood #hkgoodwest
📍酒屋一杯喜 // Tin Hau, Hong Kong

Food Ordered:
刺身沙律 ($158)

刺身盛合五點 ($268)

黑豚沖繩苦瓜炒蛋 ($78)

九州產雞橫膈膜 ($88)

塩燒白鱔 ($68)

厚切牛舌 ($58)

墨魚香腸 ($42)

炒飯 ($98)

Kuku食評:
#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_tinhau #香港好去處 #香港美食 #天后美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店 #日式串燒
6天前 0 浏览
經過酒屋一杯喜,想不到一間居酒屋可以這麼具氣氛,決定一試,因為除了有Live band唱歌,座位設計更方便與朋友相聚,分享食物飲下酒,一起來一個一杯喜!川海老唐揚外皮金黃酥脆,內裡的海老鮮嫩多汁。每一口都帶有海洋鮮味,配上檸檬汁增添一抹清新,讓人胃口大開,風味無窮。烏賊一夜干是一道經典的酒下小菜,風乾後的烏賊保留濃郁海鮮風味,口感彈牙。輕輕烤至微焦,散發出誘人香氣,讓人一口接一口,停不下來。蟹籽野菜沙律是一道清爽的沙拉,搭配新鮮的季節性蔬菜和豐富蟹籽,蟹籽的鮮甜與青菜的清脆形成完美的平衡,讓人感受到春天的氣息。海膽蟹肉甲羅燒是一道華麗的料理,蟹殼中填滿新鮮的海膽和蟹肉,經過烤製後香氣四溢。海膽的濃郁與蟹肉的鮮甜交織在一起,讓每一口都富有層次感,令人陶醉其中。腦天刺身滑嫩的質地令人驚喜!新鮮的腦天帶有淡淡海味,搭配一些醬油和山葵,讓人能夠體驗到純粹的海鮮風味。稻草燒鯖魚則集視覺和味覺於一體。利用稻草的煙熏香氣,讓鯖魚的味道更加豐富,皮脆肉嫩,鮮香四溢。每一口都能感受到煙燻帶來的深邃風味。鹿兒島黑豚五花腩肉質鮮嫩多汁,肥而不膩。經過精心烹調,肉的香氣散發出來,搭配一點醬油,簡單卻無比美味,

鹿兒島黑豚五花腩肉質鮮嫩多汁,肥而不膩。經過精心烹調,肉的香氣散發出來,搭配一點醬油,簡單卻無比美味,讓人忍不住想再來一份。

鐵板塩汁炒野菜選用新鮮的時令蔬菜,快速翻炒至剛剛熟透,保留蔬菜的原汁原味。鹽汁的簡單調味讓蔬菜的鮮甜更加突出,適合搭配任何主菜。

柚子鹽味叉燒拉麵是一碗充滿清新風味的拉麵,湯底清淡卻不失風味,柚子的香氣為整碗拉麵增添了獨特的層次感,搭配著嫩滑的叉燒,讓人感受到清新的滋味。

酒屋一杯喜 (天后)
地址:天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL6號舖
週末約了朋友去天后清風街食日本菜,整條街有好多日本居酒屋🏮,感覺去咗日本旅行一樣。餐廳以木系為主,地方寬躺舒適,營造充滿日式居酒屋氛圍,營造充滿入息居酒屋氣氛,出面有露天座位,極之適合飲酒談天地方我們坐係酒吧區,面前有好多不同種類的日本清酒,啱晒喜愛飲酒一族。店員親切地介紹各款食物,首先第一款前菜已經是和牛,-口壽喜和牛,-入口已經有溶化之感,和牛非常鬆軟,牛味濃郁,混合埋蛋汁入口順滑川海老唐揚蝦🦐乾仔炸得好酥脆,灑上檸檬更滋味,佐酒一流吉列蠔🦪外皮炸得相當香脆,脆卜卜而蠔身好新鮮,Juicy 多汁牛油果三文魚沙律牛油果新鮮配理三文魚好醒胃|天婦羅蝦🍤炸得酥脆,炸醬都幾薄,分別有蝦、南瓜同青椒,甜甜地好爽脆燒物:雞肝 ~ 味道濃郁,雞肝烤得好外酥內軟墨魚香腸🦑 ~ 墨魚粒咬落好有口感同Q彈鷄頸 ~ 雞皮好脆,味道好特別神秘炒飯🍚炒飯有香菇不同食材,飯炒得粒粒分明,並不乾身豚肉泡菜鍋泡菜鍋暖笠笠,鍋內有豆腐、金菇、黃牙白,加入薯粉索汁,香濃湯底,食落好暖身最後我哋order 兩杯 highball soda , 去日式居酒屋一定叫,分別是西柚燒灼梳打及乳酸燒灼梳

川海老唐揚
蝦🦐乾仔炸得好酥脆,灑上檸檬更滋味,佐酒一流

吉列蠔🦪
外皮炸得相當香脆,脆卜卜而蠔身好新鮮,Juicy 多汁

牛油果三文魚沙律
牛油果新鮮配理三文魚好醒胃|

天婦羅蝦🍤
炸得酥脆,炸醬都幾薄,分別有蝦、南瓜同青椒,甜甜地好爽脆

燒物:
雞肝 ~ 味道濃郁,雞肝烤得好外酥內軟
墨魚香腸🦑 ~ 墨魚粒咬落好有口感同Q彈
鷄頸 ~ 雞皮好脆,味道好特別

神秘炒飯🍚
炒飯有香菇不同食材,飯炒得粒粒分明,並不乾身

2025-02-24 0 浏览
位於天后清風街,店內以木色,紅色作主題🏮中間位置有個大投影,會播日文歌MV座位寬敞舒適,好有日本居酒屋感覺午市只做套餐定食,要晚市先有單點小食串燒🔸牛肉壽喜燒定食 $138定食配麵豉湯|茶碗蒸|日本米白飯麵豉湯好足料帶有蜆肉茶碗蒸有冬菇片好滑嫩牛肉壽喜燒,配料好豐盛又飽肚壽喜燒味好濃郁偏甜,牛肉油脂好均勻🔸一杯喜海の幸 $208大滿足一個海鮮丼,集合咗9款刺身,性價比好高刺身仲要每款都好新鮮*昼食奉送味噌湯及茶碗蒸
位於天后清風街,
店內以木色,紅色作主題🏮
中間位置有個大投影,會播日文歌MV
座位寬敞舒適,好有日本居酒屋感覺
午市只做套餐定食,要晚市先有單點小食串燒

🔸牛肉壽喜燒定食 $138
定食配麵豉湯|茶碗蒸|日本米白飯
麵豉湯好足料帶有蜆肉
茶碗蒸有冬菇片好滑嫩
牛肉壽喜燒,配料好豐盛又飽肚
壽喜燒味好濃郁偏甜,牛肉油脂好均勻

🔸一杯喜海の幸 $208
大滿足一個海鮮丼,
集合咗9款刺身,性價比好高
刺身仲要每款都好新鮮
*昼食奉送味噌湯及茶碗蒸
2025-02-17 193 浏览
今日到天后做嘢,吾打吾撞入左天后的酒屋一杯喜食午餐,餐廳以木系為主,充滿著日式擺式,好有日本風格的日式餐廳,還播放着日文歌,好有格調。午市定食相當抵食,味道也非常不錯,值得一試燒鯖魚便當 $78燒鯖魚便當,包括沙律、茶碗蒸、麵豉湯、炸物,睇落好豐富,燒鯖魚皮脆肉嫩,一啲都唔腥,仲好厚肉,茶碗蒸蛋口感順滑,仲好夠飽添豚肉苦瓜炒蛋定食 $88沖繩名物苦瓜,配上豚肉同炒蛋,同時炒上,上枱時香噴噴,食落都好滋味,個人很喜歡

燒鯖魚便當 $78

豚肉苦瓜炒蛋定食 $88

2025-01-16
▫️腦天刺身($78)👉🏻腦天紋理清晰,食落口感極度軟滑,由於佢筋少而且脂肪多,經過炙燒之後油脂充斥喺口腔嘅感好滿足☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️活赤貝刺身($68)👉🏻赤貝口感外層爽脆,肉質柔軟嫩口,有淡淡嘅海水味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️烏賊一夜干🦑 ($78)👉🏻燒魷魚爽口彈牙,一啲都唔韌,醬油味濃郁得來又唔會完全蓋過魷魚嘅鮮味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️一肝入魂 ($198)👉🏻肝串燒雜合,有鰻魚肝、雞肝、雞心、牛肝同鵝肝🙆🏻‍♀️最鍾意係鵝肝,超級肥美!口感柔軟綿密入口即溶🤤另外今次係第一次食到鰻魚肝😳味道同平時食鰻魚差唔多不過口感就比較綿密同帶有微微嘅苦味,感覺幾特別😛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 酒盜芝士($58)👉🏻酒盜鹹香口感配芝士好夾,再配餅仔一齊食會冇咁漏,塊餅本身冇味,所以唔會搶咗主角嘅味道☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️燒明太子($88)👉🏻明太子經過炙燒🔥,外層帶焦香,咬落香辣惹味,鹹香味十足,配埋青瓜片一齊食就唔會咁鹹,之後我哋亦配埋拉麵一齊食☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️墨魚香腸($42)👉🏻墨魚腸口感紮實彈牙,鹹香味濃,亦都充滿墨魚汁嘅香氣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️黑豚沖繩苦瓜炒蛋($78)👉🏻食咗幾樣油膩嘢嗌個菜減低罪惡感🤭炒蛋熟度啱啱好,嫩滑帶蛋汁
▫️腦天刺身($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️活赤貝刺身($68)
👉🏻赤貝口感外層爽脆,肉質柔軟嫩口,有淡淡嘅海水味

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️烏賊一夜干🦑 ($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️一肝入魂 ($198)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 酒盜芝士($58)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️燒明太子($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️墨魚香腸($42)
👉🏻墨魚腸口感紮實彈牙,鹹香味濃,亦都充滿墨魚汁嘅香氣

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️黑豚沖繩苦瓜炒蛋($78)
👉🏻食咗幾樣油膩嘢嗌個菜減低罪惡感🤭炒蛋熟度啱啱好,嫩滑帶蛋汁,再加埋甘香既苦瓜同肉味濃嘅黑豚,非常惹味

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️柚子鹹味叉燒拉麵🍜($88)
👉🏻叉燒好嫩,拉麵硬度適中,食落幾煙韌,湯底偏向清淡,柚子味好清新

——————
評分:8/10
平圴消費:~$430
2025-02-09 266 浏览
🍺坐低梗係要飲杯啤酒, 叫咗杯大嘅黑啤, 同川海老唐揚一齊食就啱啱好🍤每粒蝦都炸得爽脆 調味適中 燒生蠔 🦪用清酒嚟煮,個味道好鮮甜,飲晒啲汁來至岩手縣嘅生蠔好有奶味嘅感覺👍刺身沙律🥗好豐富 就好似食咗嗰角切魚生咁樣,有好多粒唔同種類嘅刺身,啲沙律菜配咗醋食,又開胃又健康😙😙🍢七里香串燒即係雞pat pat,當然係充滿脂肪感,但係又烤得脆脆鹹鹹的,好爽🍢🍢仲有好有口感既雞軟骨串燒~🍤天婦羅蝦亦都炸得幾好,簿簿既粉,食到天婦羅蝦嘅鮮味🥘最後食咗熱辣辣嘅鍋物 - 牛の壽喜鍋,面頭有好靚嘅太陽蛋,將啲牛肉同太陽蛋撈埋一齊嚟食好滋味☀️壽喜湯亦都好入味,飲落口舒服下低有大量蔬菜,仲有粉絲金菇,暖笠笠🌤️🥰最後食埋柚子鹽味叉燒拉麵🍜順滑嘅清白雞湯喺呢度嘅招牌🔳🤍再加埋少量嘅柚子味道 幾清新🥠拉麵係比較幼身 有恰到好處嘅叉燒同埋好靚嘅糖心蛋

每粒蝦都炸得爽脆 調味適中

燒生蠔 🦪用清酒嚟煮,個味道好鮮甜,飲晒啲汁
來至岩手縣嘅生蠔好有奶味嘅感覺👍

🍢🍢仲有好有口感既雞軟骨串燒~

🍤天婦羅蝦亦都炸得幾好,簿簿既粉,食到天婦羅蝦嘅鮮味

壽喜湯亦都好入味,飲落口舒服
下低有大量蔬菜,仲有粉絲金菇,暖笠笠🌤️🥰

最後食埋柚子鹽味叉燒拉麵🍜
順滑嘅清白雞湯喺呢度嘅招牌🔳🤍
再加埋少量嘅柚子味道 幾清新🥠
拉麵係比較幼身 有恰到好處嘅叉燒同埋好靚嘅糖心蛋
天后「酒屋一杯喜」餐廳環境雅致,木質裝潢營造溫暖氛圍,燈光柔和,座位寬敞舒適,充滿日式風情,適合悠閒用餐😎推介平日午市定食套餐,餐廳主打刺身、壽司、和食、燒物、炸物拉麵於一身的居酒屋🏮醬油漬吞拿魚赤身茶漬飯定食$128🍱套餐已包括茶碗蒸和麵豉湯,性價比極高😍茶漬飯的醬油漬吞拿魚赤身新鮮嫩滑,配上熱湯飯粒口感煙韌,帶有淡淡的茶香,層次豐富😋記得加芥末醬油微辣提味! 前菜茶碗蒸滑嫩細膩,蛋香濃郁麵豉湯鹹甜適中,夠暖胃
推介平日午市定食套餐,餐廳主打刺身壽司、和食、燒物、炸物拉麵於一身的居酒屋🏮
醬油漬吞拿魚赤身茶漬飯定食$128🍱
前菜茶碗蒸滑嫩細膩,蛋香濃郁
麵豉湯鹹甜適中,夠暖胃
2025-02-05
2025-02-05 360 浏览
之前來過呢間居酒屋食晚飯,今日lunch再次經過呢度,見到有拉麵食,咁就試下輕食lunch先。試左佢地新出既柚子塩味拉麵,叉燒軟滑似係自家制、拉麵軟硬度適中,另外朋友介紹左我飲左杯特飲,話係用日本空運既魚柑桔調制,有少少酒味 好好飲 👍🏻👍🏻冇介紹錯 😽。餐廳上菜時間好快,服務好,食物保持水準,餐廳座位都唔迫、坐得都算舒適。 聽店員話平日有一晚會有live band+駐場塔羅牌師父係度同客人傾計,會再繼續幫襯 😬😬

柚子塩拉麵
2025-01-17
柚子塩拉麵
收工跟朋友到附近的清風街食飯,預訂的這家居酒居,門外有兩枱露天座位,還有一部分的立食位置,天氣凉露天位沒坐滿,沒想到場內也大火爆了吧。都三五成群來吃,我們兩個人就被安排到吧枱,其實挺好的,高腳椅很舒服,吧枱下面也有掛鈎可放手袋。來居酒屋串燒/刺身必不可少,然後被推薦試了從來沒想過會試的東西。✴️刺身盛合5點 (三文魚/深海池魚/八爪魚/帶子/赤蝦)$268✴️腦天刺身2切 $785點刺身跟吞拿魚腦天一起上,總數6款刺身,好新鮮。數着是不是只有5款?因為我們一來就吃掉了厚切又肥美的帶子,後知後覺才記得拍照記錄一下😂。腦天必點,油花滿滿,深海池魚鮮甜爽脆,赤蝦非常大隻,又彈牙。✴️燒明太子 $88第一次吃燒過的明太子,不是全熟,中間還有點生,有一股酒香味。口感外面咸香,吃到裏面還有魚子的脆感,配着爽脆的青瓜,立馬中和了明太子的咸味。✴️九州產雞横隔膜 $88口感有點像雞頸肉,肉質結實爽口,鹽燒就很好吃。✴️厚切牛舌 $58牛舌做串燒永遠不會令人失望,火候掌握得剛剛好,不會過熟,口感爽脆,好好食。✴️七里香 $62店員極力推薦我們,我一聽名字就知道是雞的甚麼部位了😵😂。我們聽取了意見點了一串,其實口感挺

✴️腦天刺身2切 $78
刺身盛合5點/腦天刺身2切

✴️燒明太子 $88
燒明太子

✴️九州產雞横隔膜 $88
九州產雞横隔膜

口感有點像雞頸肉,肉質結實爽口,鹽燒就很好吃。

✴️厚切牛舌 $58
厚切牛舌

✴️七里香 $62
七里香

店員極力推薦我們,我一聽名字就知道是雞的甚麼部位了😵😂。我們聽取了意見點了一串,其實口感挺香脆的,有種豬油渣的感覺,沒有異味,如果不說是甚麼部位根本就想不到。

✴️甜薯南瓜天婦羅 $78
甜薯南瓜天婦羅

兩款都炸得很乾爽,不油膩,外脆內軟糯,蕃薯香甜,南瓜也是粉糯可口,天婦羅汁加上蘿蔔溶,點着吃也很清新。

✴️柚子鹽味叉燒拉麵 $88
柚子鹽味叉燒拉麵

拉麵彈牙,日式叉燒煮得軟嫩,肥瘦均勻,有入口即溶的感覺。加了柚子皮,柚子皮清香中帶點苦澀,完全中和了叉燒拉麵的油膩。

總結,食物質素挺好的,新事物也可以嚐試一下。然後餐廳好熱鬧,服務也不錯,我看很多客人已經成為熟客,跟店員好像朋友一樣,居酒屋就是要這種氣氛。我們不是熟客,服務也都很到位,不錯。
刺身盛合5點/腦天刺身2切
燒明太子
九州產雞横隔膜
厚切牛舌
七里香
甜薯南瓜天婦羅
柚子鹽味叉燒拉麵
2025-02-02 563 浏览
今日朋友帶左我去一間勁好氣氛嘅居酒屋,7點半後有live band,仲可以點歌,比起一般串燒店,食物選擇更加多同精緻。♡炸蛋白松露油吞享魚薯仔沙律 $88前菜食個沙律已經有驚喜,白松露油好香,配半熟蛋同吞拿魚薯仔好夾,只係份量比較少。♡稻草燒鯖魚 $158貴係有原因,真係超好食,煙薰個味保持好耐,而且肉質鮮嫩,完全唔洗加醬汁。♡牛の壽喜鍋 $168壽喜燒熱鍋上,有粉絲,娃娃菜,豆腐,冬菇,金針菇,牛肉好滑好靚。♡吞拿魚茶漬飯 $138厚切吞拿魚部位好靚,泡鰹魚湯,茶香十足。♡川海老唐揚$68蝦乾仔好肥好大粒,送酒一流♡雞中翼 $45♡雞肝 $42♡墨魚香腸 $42♡七里香 $62唔夠食加左幾份串燒,七里香係厚版燒雞皮,勁好食。

♡炸蛋白松露油吞享魚薯仔沙律 $88

♡稻草燒鯖魚 $158

♡牛の壽喜鍋 $168

♡吞拿魚茶漬飯 $138
厚切吞拿魚部位好靚,泡鰹魚湯,茶香十足。

♡川海老唐揚$68
蝦乾仔好肥好大粒,送酒一流

♡雞中翼 $45
♡雞肝 $42
♡墨魚香腸 $42
♡七里香 $62

唔夠食加左幾份串燒,七里香係厚版燒雞皮,勁好食。
牛の壽喜鍋
吞拿魚茶漬飯
吞拿魚茶漬飯
2025-01-21
  • 七里香
好多朋友都推介這間位於天后的「酒屋一杯喜」,是一間用作慶祝的好餐廳。一杯喜內部裝潢以木質為主,搭配著各種日式裝飾,如和風燈籠、掛畫,甚至還有一個日式吧枱,讓人彷彿置身於日本的居酒屋。餐廳中央還設有一個大投影器,正在播放著經典日文歌,非常有feel。餐廳亦設有室外座位,方便有需要的食客使用。作為居酒屋,當然是小吃、壽司、刺身、串燒、鍋物、日式料理都應有盡有。◉ 1. 川海老唐揚如果飲酒的人一定會好興奮。我們打算慢慢傾談,所以先點份開胃小吃。川海老唐揚,外表炸得金黃酥脆,微微的鹹香讓人忍不住想再來一口。◉ 2. 刺身沙律餐廳將新鮮刺身與沙律菜配上。色彩繽紛的刺身和三文魚籽,感覺非常清新。料理師傅在擺盤上亦見功架。◉ 3. 黑豚沖繩苦瓜炒蛋沖繩其中一道名物苦瓜。師傅巧妙地將苦瓜,配上日本豚肉和雞蛋一同爆炒,結合了苦瓜的微苦,黑豚肉的油脂在炒制過程中釋放出香氣,與苦瓜的清脆配合,蛋液的滑順使整個口感更佳。◉ 4. 內臓5品盛り合內臟5品串燒包含了鵝肝、雞肝、雞心、鰻魚肝和牛肝。每一種內臟都有其獨特的口感和味道,我最喜歡鵝肝,肥美的口感在口中融化,鰻魚肝亦是非常不錯,喜歡食內臟的人一定超開心。◉
作為居酒屋,當然是小吃、壽司刺身、串燒、鍋物、日式料理都應有盡有。
◉ 1. 川海老唐揚
◉ 2. 刺身沙律
◉ 3. 黑豚沖繩苦瓜炒蛋
◉ 4. 內臓5品盛り合
◉ 5. 豚肉泡菜鍋
濃郁的湯底中,豚肉和泡菜讓湯頭充滿了豐富的層次感,卻又不會過鹹。泡菜的酸辣味,加上豚肉實在一流。在寒冷的天氣下,飲一口湯非常舒服。
◉ 6. 串燒豆腐
外焦內嫩的豆腐,經過炭火的烘烤後,散發出淡淡的煙燻香。
串燒豆腐
◉ 7. 脆脆飯團
飯團外皮酥脆,原來是「飯焦」鋪面,配上細塊燒三文魚,非常創新特別。
脆脆飯團
和朋友慢慢食慢慢傾,居酒屋真的是一個好選擇。
2025-01-12
串燒豆腐
脆脆飯團
1️⃣最新|燒鯖魚便當定食🍱 ($78)廚師係魚身上斜切幾刀,到烤既時候切左口既皮烤一烤就掀起,又脆又香,魚肉更加係又嫩又多汁😙另外茶碗蒸口感一流,啲蛋好滑好厚🤩Lunch時間食成個Set 配埋茶碗蒸同麵豉湯都只係呢個價錢,仲要無加一,簡直係天后區打工仔福音✨2️⃣吞拿魚腩蓉海膽三文魚籽刺身丼🍣🍚師傅先將吞拿魚加蔥剁成蓉,加埋飯素同醬油拌飯嘅時候撈勻,整碗被吞拿魚腩蓉/海膽/三文魚籽豐富味道的新鮮丼飯!我最愛既海膽真係好好好好好鮮甜😍喺呢度丼飯嘅size亦都夠大份⭐️無論賣相同味道都係100分✨3️⃣餐廳環境🎑好鍾意佢播以舊啲年代既流行歌曲仲有MV睇📽️個簽名棒球收集牆,好特別♥️overall 真係同日本地道居酒屋🏮夜晚可以坐Bar枱同朋友食串燒飲返兩杯傾吓心事,爽啊🤩
1️⃣最新|燒鯖魚便當定食🍱 ($78)

2️⃣吞拿魚腩蓉海膽三文魚籽刺身丼🍣🍚

3️⃣餐廳環境🎑
2025-01-24 283 浏览
再訪呢間位於清風街有間好有日本feel嘅居酒屋,每次嚟到果然真係冇失望,無論食物同環境都好出色,呢個居酒屋係我其中一個top favourite🧡 今次為大家介紹一下試過嘅新菜式🙌🏻🙌🏻🙌🏻見佢餐牌款式非常之多,一口嗌咗唔少嘢食🤭🤭🍣深海池魚薄造 ($68) 呢個係超肥膩嘅吞拿魚部份,食落去好肥美🤤🥚燒明太子($88) 燒明太子夾住青瓜一齊食,青瓜完全可以平衡一下重口味嘅燒明太子🍢雞冠、雞橫膈膜、牛舌 呢度串燒嘅選擇都有啲特別內臟嘅部位,都幾新奇🤩🦪吉列蠔 ($88)吉列炸粉包住超新鮮嘅生蠔,點上酸汁同埋沙律醬配搭一流👌🏻🐮和牛壽喜燒請勿靠近熱辣辣有甜嘅嘅壽喜燒,喺而家呢個天氣食暖笠笠🍜柚子鹽味叉燒拉麵($88)主食方面亦都有拉麵,柚子原味相對清新啲,雖然好飽但係啖啖湯想飲晒佢🤤整體嚟講呢間我會比一百分💯見到佢個餐牌仲有唔同嘅酒精類嘅飲品,一定會再訪,呢間已經成為bookmarked嘅新hangout place🫶🏻

見佢餐牌款式非常之多,一口嗌咗唔少嘢食🤭🤭

🍣深海池魚薄造 ($68)
呢個係超肥膩嘅吞拿魚部份,食落去好肥美🤤

🥚燒明太子($88)

🍢雞冠、雞橫膈膜、牛舌
呢度串燒嘅選擇都有啲特別內臟嘅部位,都幾新奇🤩

🦪吉列蠔 ($88)
吉列炸粉包住超新鮮嘅生蠔,點上酸汁同埋沙律醬配搭一流👌🏻

🐮和牛壽喜燒
請勿靠近熱辣辣有甜嘅嘅壽喜燒,喺而家呢個天氣食暖笠笠