2020-05-25 4233 浏览
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸Encore:92%📝進入前要度體溫📝醬油費每人$10📝設加一➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖適逢放假,肥🐽男友出元朗尋找隱世Coffee Shop點知無意間竟然比我地搵到間隱世海鮮蒸鍋店.環境睇落好似好隱蔽,好易去到架係形點II 坐76K係「新田」站落回程可以坐綠Van 75🚌,班次都幾密地方非常闊落,分室內同室外每張枱都有個獨立蒸氣爐中間位置見到大大個水缸放住一個個生猛十足嘅海鮮.餐牌分為5款海鮮Set由$118-$338(每人價),價值合理我地最揀左$268呢Set相比起$198,每人加多$70可以食多三款龍蝦,肉蟹同蒸雞,又幾抵食波.龍蝦海鮮套餐 $268包括左10款海鮮,溫泉蛋老火湯,蟲草雞同蔬菜溫泉蛋勁流心同甜豉油攪拌一齊食,一流老火湯係椰子嫩雞湯,椰香味濃郁~蟲草雞只需蒸8分鐘,加左蟲草,紅棗同杞子味道鮮甜,肉質細嫩蔬菜係任拎嘅,有生菜,粟米,蕃薯等.跟住我地開始蒸海鮮首先係生蠔同元貝生蠔大大隻,味道鮮甜元貝洗得好乾淨又大大粒.跟住係蟶子,沙白同海中蝦兩者都係非常嫩滑,而且仲好有水份添海中蝦實肉又彈牙果然新鮮蝦同急凍

環境:👍👍👍👍
📝進入前要度體溫
📝醬油費每人$10
📝設加一

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
適逢放假,肥🐽男友出元朗尋找隱世Coffee Shop
點知無意間竟然比我地搵到間隱世海鮮蒸鍋店
睇落好似好隱蔽,好易去到架
係形點II 坐76K係「新田」站落
回程可以坐綠Van 75🚌,班次都幾密

地方非常闊落,分室內同室外
每張枱都有個獨立蒸氣爐

由$118-$338(每人價),價值合理

我地最揀左$268呢Set
相比起$198,每人加多$70
可以食多三款
龍蝦,肉蟹同蒸雞,又幾抵食波

龍蝦海鮮套餐 $268
包括左10款海鮮,溫泉蛋
老火湯,蟲草雞同蔬菜
溫泉蛋勁流心同甜豉油攪拌一齊食,一流

老火湯係椰子嫩雞湯,椰香味濃郁~
蟲草雞只需蒸8分鐘,加左蟲草,紅棗同杞子
味道鮮甜,肉質細嫩

蔬菜係任拎嘅,有生菜,粟米,蕃薯等

跟住我地開始蒸海鮮

首先係生蠔同元貝
生蠔大大隻,味道鮮甜
元貝洗得好乾淨又大大粒

跟住係蟶子,沙白同海中蝦
兩者都係非常嫩滑,而且仲好有水份添

海中蝦實肉又彈牙
果然新鮮蝦同急凍蝦口感冇得比

生猛嘅龍蝦
即叫即捉,夠哂新鮮

龍蝦身形均勻,口感細膩,蝦肉飽滿

仲有原隻肉蟹同鮑魚
大大隻嘅鮮活鮑魚,配上蒸煮方式
保留左鮑魚嘅鮮味,口感脆爽,實肉又彈牙

肉蟹成隻手掌咁大

肉質細嫩,濃濃嘅蟹膏呈凝固狀
口感濕潤濃稠,好正

最後到壓軸出場-海鮮粥

海鮮粥加左南瓜,冬菜,芋頭,香菇等多種材料
加上盡吸多種海鮮嘅精華
入口綿綿,鮮甜十足,大滿足呀
2020-05-23
聽朋友講新田購物城裏面有一間好好味嘅粥底火鍋,又平又抵食今日入黎元朗呢邊 咁就走入嚟試下啦!!揀左想要咩套餐之後,就可以出去 大魚缸到自己夾龍蝦🦞 想要邊隻自己夾夾夾 !!3個餐就由$198開始啦跟住$268同$328, 基本入場費$198已經有海鮮,$268其實係畀198嘅加咗半隻龍蝦同埋半隻蟹, 差$70蚊其實真係加得好抵呀 個半邊龍蝦🦞 好多膏肉好彈牙,十分新鮮 真係好好食我個蟹🦀🦀都算唔錯新鮮、有膏,但係就唔算好大隻其他海鮮,鮑魚、生蠔🦪、元貝、聖子,全部都好新鮮吾會食到有沙 ,其中元貝蒸完 好多汁 記得飲埋勁鮮甜呀 唯獨是就最後嘅蜆就稍為鹹咗啲啦,留喺最後送粥食就啱啱好!!出邊仲有蔬菜🥬 🌽🥕無限任夾任食㗎 !!最後食到好飽,個粥都食唔到幾多。甜品就係腐竹薏米糖水, 腐竹煲到溶曬、好香 薏米又可以去濕 !!!
聽朋友講新田購物城裏面有一間好好味嘅粥底火鍋
,又平又抵食
今日入黎元朗呢邊 咁就走入嚟試下啦!!

揀左想要咩套餐之後,就可以出去 大魚缸到自己夾龍蝦🦞
想要邊隻自己夾夾夾 !!

3個餐就由$198開始啦跟住$268同$328,

基本入場費$198已經有海鮮,

個半邊龍蝦🦞 好多膏
肉好彈牙,十分新鮮 真係好好食

我個蟹🦀🦀都算唔錯新鮮、有膏,但係就唔算好大隻

唯獨是就最後嘅蜆就稍為鹹咗啲啦,留喺最後送粥食就啱啱好!!

出邊仲有蔬菜🥬 🌽🥕無限任夾任食㗎 !!

最後食到好飽,個粥都食唔到幾多。
此餐廳主打海鮮蒸氣鍋, 而且海鮮都是直接從魚缸撈起來, 100%確保新鮮無誤, 讚!!!... 除了即撈海鮮外, 還有少量新鮮蔬菜免費供應,,, e.g. 金菇, 蘑菇, 脆肉瓜, 茄子... 醉辣鮮海鲜餐$198@位: 有元貝, 鮑魚, 本地生蠔, 蟶子, 海中蝦, 沙白, 花甲, 蜆... 餐廳待應很貼心的告訴我們每樣食物, 應該蒸多久吃下口才是口感最佳, 真的很貼心, 常常會主動過來幫忙!!!... 除了海中蝦不是活蹦亂跳外, 其他海鮮100%鮮!!!甜!!!讚!!!... 此套餐還包括了老火湯, 喝得出的真材實料, 愛心老火湯!!!... 當我們吃飽飽海鮮後, 鍋底就已變成一鍋滿滿海鮮味道的粥了, 此粥絕對是整個蒸氣海鮮鍋的精華所在!!!... 綿綿粥!!!鲜!!!甜!!!無!!!比!!!無!!!誤!!!... 最後兩粒雪米糍畫上句號...

此餐廳主打海鮮蒸氣鍋,

而且海鮮都是直接從魚缸撈起來,

100%確保新鮮無誤, 讚!!!...

除了即撈海鮮外,

還有少量新鮮蔬菜免費供應,,,

e.g. 金菇, 蘑菇, 脆肉瓜, 茄子...

醉辣鮮海鲜餐$198@位:
有元貝, 鮑魚, 本地生蠔, 蟶子,

海中蝦, 沙白, 花甲, 蜆...

餐廳待應很貼心的告訴我們每樣食物,

應該蒸多久吃下口才是口感最佳,

真的很貼心, 常常會主動過來幫忙!!!...

除了海中蝦不是活蹦亂跳外,

其他海鮮100%鮮!!!甜!!!讚!!!...

此套餐還包括了老火湯,

喝得出的真材實料, 愛心老火湯!!!...

當我們吃飽飽海鮮後,

鍋底就已變成一鍋滿滿海鮮味道的粥了,

此粥絕對是整個蒸氣海鮮鍋的精華所在!!!...

最後兩粒雪米糍畫上句號...

2020-04-15
2020-05-14 132 浏览
今日同朋友出開元朗, 唔講唔知原來新田有幾間唔錯嘅餐廳, 就算比較偏遠都要會一會佢。所在地嘅新田購物城就比較荒蕪, 嚟得呢度主要都係食嘢。今次幫襯呢一間餐廳係專食蒸氣鍋, 佢最大賣點 係可以自己揀海鮮, 同埋蔬菜類飲食。星期六日呢度會有line band , 平時就播下k歌。有幾個唔同價錢嘅套餐, 都係越貴越高級, 最貴嗰個直情可以任食肉蟹。整體嚟講海鮮算係幾新鮮, 吸收咗海鮮精華嘅粥底亦都異常美味, 而且海鮮粥嘅份量相當多, 我同朋友都食唔曬。

所在地嘅新田購物城就比較荒蕪, 嚟得呢度主要都係食嘢。

星期六日呢度會有line band , 平時就播下k歌。

2020-05-12
2020-05-13 94 浏览
今日同男友行完元朗千島湖,即刻上網睇下附近有咩好食~好想食海鮮,但係而家有疫情,打邊爐又係高危。。呀,蒸海鮮咪無問題囉新田購物城真係平時上大陸玩先會經過,都未入過去。今日有揸車就岩哂嘞!因為呢度食飯可享用免費泊車,可以慢慢食,又唔洗諗泊車,抄牌問題好得意,成個魚缸放係店中間,一入去我仲以為好似泰國夜市咁有得自助夾海鮮一坐低就送上呢客溫泉蛋超幼滑,拌埋豉油,一流既開胃小食行完山真係好需要一杯冰凍啤酒!!爽呀~蟲草花木耳蒸滑雞雞件超嫩超滑,蟲草花又香口,木耳索哂雞汁同蟲草花香,份外滋味我最期待既海鮮大大粒元貝鮮甜好味,時間岩岩好,熟度適中新鮮鮑魚拼盤上枱時兩隻鮑魚仲郁架,保證新鮮,所以味道特別鮮甜本地生蠔雖然size無美國蠔咁大隻,但勝在唔縮水,而且好肥美juicy, 好好食你睇下d白蜆幾肥嘟嘟無沙,鮮甜一定一定要歎埋個粥全部海鮮既精華都落哂去,配上芋頭,南瓜,蟲草花,個粥係極之鮮甜好味!!如果煲耐d會再綿d呀真係一個人食兩碗係基本仲有腐竹糖水做飯後甜品不過味道偏甜,但有糖水濕濕口都係開心的真係好滿足呀

一坐低就送上呢客溫泉蛋

超幼滑,拌埋豉油,一流既開胃小食

行完山真係好需要一杯冰凍啤酒!!爽呀~

蟲草花木耳蒸滑雞

我最期待既海鮮

大大粒元貝

鮮甜好味,時間岩岩好,熟度適中

新鮮鮑魚

拼盤上枱時兩隻鮑魚仲郁架,保證新鮮,所以味道特別鮮甜

本地生蠔

你睇下d白蜆幾肥嘟嘟

無沙,鮮甜

一定一定要歎埋個粥

真係一個人食兩碗係基本

仲有腐竹糖水做飯後甜品

不過味道偏甜,但有糖水濕濕口都係開心的

真係好滿足呀

2020-05-11 97 浏览
疫情好返D,但都唔可以鬆懈,不過又真係屈在係屋企好耐,見難得周末,限聚令又放寬左,不如出去食返D好野。不過,健康都係最緊要,所以都係去郊外係最好的。今次我地就去左元朗新田購物城食好野,因為聽講個度有間餐廳用料都幾新鮮,叫醉辣鮮。去到,我地就叫左個$268(位)餐,兩個人食都夠哂飽。因為佢有足料老火湯,飲完唔口渴,就知係足料新鮮甘甜無味精。配埋隻溫泉蛋,簡直一流。首先我地就蒸左個紅棗杞子蟲草花蒸雞先,過左幾分鐘之後夾出來一食,夠鮮夠入味,用來撈飯就一流。之後我地就夾左D蔬菜同金姑落去蒸,十分爽口。戲肉來啦,就係佢D海鮮,全部都係即撈即劏即蒸既食材,無花無假。元貝、聖子、鮑魚、海中蝦、沙白、花甲、蜆、龍蝦,樣樣都係新鮮,蒸出來唔駛醬油都夠味。當然,更點少得個美味粥底同糖水呢!

去到,我地就叫左個$268(位)餐,兩個人食都夠哂飽。

因為佢有足料老火湯,飲完唔口渴,就知係足料新鮮甘甜無味精。

配埋隻溫泉蛋,簡直一流。

之後我地就夾左D蔬菜同金姑落去蒸,十分爽口。

當然,更點少得個美味粥底同糖水呢!

2020-05-09 89 浏览
今日黎到新田食海鮮,今次就叫咗人氣龍蝦海鮮餐。首先嚟咗五指毛桃湯,個湯好清甜一啲味精都冇!跟住就食咗杞子蟲草花蒸雞 ,蒸雞好入味啊,雞又夠滑!跟住就到主角海鮮啦,全部都係即刻係新鮮撈出嚟啦,海鮮擺到上枱都重郁郁下添夠晒新鮮呀!龍蝦鮮甜肉質彈牙、蟹肉滿滿蟹膏,豉油都唔使點夠晒鮮味😋仲有肉蟹、聖子、鮑魚、本地生蠔等等唔同嘅海鮮,餐廳有個表寫晒所有海鮮需要蒸嘅時間,好貼心啊🥰最後梗係要食埋個海鮮粥底,吸收晒海鮮嘅精華啊!
今日黎到新田食海鮮,今次就叫咗人氣龍蝦海鮮餐。

最後梗係要食埋個海鮮粥底,吸收晒海鮮嘅精華啊!
2020-05-08 72 浏览
佢地個環境有室外及空內,因地方在新田購物城內十分闊大地方佢哋有兩邊入口另一面係新田食街近九記車埸對面。最特别係可以揀海鮮好生猛龍蝦, 中 si z e鮑魚,跳跳中蝦,我坐在室内十分舒服冷氣好足夠,服務都好好,可以試吓。
2020-05-06 102 浏览
話說疫情期間,冇乜邊度好去🤷‍♂️,所以反而想去啲冇咁多人嘅地方搵嘢食😅,突然靈光一閃💡,記起之前有朋友提及過,新田購物城裏面 有幾間特色小店🏠,所以今日特登搵咗個朋友過咗去睇睇😊,我同朋友去到嘅時間大概係五點零鐘,當時購物城裏面唔係太多人🚶‍♂️,我同朋友喺購物城裏面行咗陣🏃‍♂️,冇幾耐見到呢間 餐廳, 我都覺得蒸氣火鍋比較健康🙆‍♂️,所以就入咗去, 我哋揀咗一陣決定咗要呢個268嘅套餐,啲嘢冇幾耐就嚟咗,睇落每一樣嘢都幾新鮮😋,特別值得一提嘅係想海鮮呢都見到員工 喺魚缸撈出嚟嘅,幾有特色🤩,同埋每張枱嘅旁邊影有張紙寫明每一樣海鮮需要嘅時間,咁又唔怕過火啦👍👍

2020-05-04 61 浏览
新田除了讓人聯想起車展外就是偏僻但是誰又會想到其實新田也是個隱世好地方人少 地大 放狗 溜小孩停車費也便宜 $10/小時只要在餐廳內消費 就可免停車費了.新田的區域劃分清晰餐廳都集中在一個區域醉辣鮮是我們今晚的目標因為在門外已經被它的小型蝦池吸引住了.這次選擇了$198套餐燉湯每天不一樣真材實料 不會死咸和家中的老火湯如出一轍.溫泉蛋有醬油浸泡著再加上蔥花不會太腥.蟲草雞滑嫩 雲耳爽口杞子的味道讓雞塊添上一點點甜味.元貝的內臟已被清理乾淨蒸完以後不會太老 而且肉質彈牙.鮑魚未上蒸籠前還能看見隱隱作動口感爽嫩彈牙.生蠔清洗得很乾淨 沒有沙子.蟶子蒸熟後輕輕地一夾 就能把內夾出來而且內質飽滿.除了蝦池中的蝦其實套餐中的海中蝦鮮度十足蝦膏也呈現出一絲絲的鮮甜.花甲每一顆都很飽滿沒有沙子
新田除了讓人聯想起車展外

蝦膏也呈現出一絲絲的鮮甜
花甲每一顆都很飽滿
沒有沙子
2020-05-03 1916 浏览
在假日,想找一個寧靜的環境晚餐,又要泊到車,我會推薦來這個新田購物城🚗剛好我和男朋友也住在新界,實在非常方便。最重要是,有超多位泊車,又不收費!🤩這裏食店也不少,我地今次揀左食海鮮蒸氣鍋,見openrice評價也不錯。店舖相當易找,門口已有推薦的海鮮蒸套餐介紹。有些套餐有龍蝦,有些有蟹,我地今次揀左$198的套餐。另外加了店員推薦的蟲草雞!!另附上每款海鮮應該蒸幾耐。店裡也設有幾個魚缸,放著生猛的龍蝦,鮑魚,蝦,花甲,每當有人下單,員工會即場撈起,真的非常新鮮😍二人海鮮餐,有蠔,有花甲,蜆,蟶子,鮑魚,元貝,蝦😚😚仲有蟲草雞件,這個超級推薦!雞件相當入味,蒸後汁流到下面的粥裡,令到粥都有蟲草的味道👍另外蔬菜是任夾的,我超鍾意食瓜同金菇,蒸蔬菜相對上健康,我都食左好多轉!😻個人最欣賞元貝,夠大粒!最後的南瓜芋頭粥,粥的份量也不少,當中有很多配料,食埋超飽了😂

店舖相當易找,門口已有推薦的海鮮蒸套餐介紹。

另附上每款海鮮應該蒸幾耐。

二人海鮮餐,有蠔,有花甲,蜆,蟶子,鮑魚,元貝,蝦😚😚

個人最欣賞元貝,夠大粒!

2020-04-16
2020-04-25 74 浏览
星期六日嫌市區太多人,而家開始尋覓啲少人清靜又舒服,最緊要有好野食嘅地方。第一次去新田購物城,呢個餐廳個名好吸引🤤其實呢間就係蒸氣鍋蒸海鮮食,醬汁自己調,可辣可不辣,其中有個蒜蓉辣椒醬味道不錯。老火湯今日呢個湯似乎係椰子雞湯,淡淡椰子香,不會蓋過雞味,恰到好處。溫泉蛋🥚加少少醬油提起鮮味,口感軟滑綿綿😋肉蟹隻蟹個size比較細,但勝在夠鮮甜😏紅棗杞子蟲草花蒸雞🐔藥材味好夾,蟲草花爽脆,雞肉嫩滑惹味。海中蝦🦐蝦肉爽口,不過不失。花甲每一粒花甲都裝住好多汁,無限鮮味!生蠔🦪鮮甜多汁,回味無窮🤤元貝,肉質細嫩👍🏻,香味四溢。粥底雖說所有海鮮嘅精華都匯聚係粥底,可惜粥底份量太大,令到鮮味有限,只能用黎填飽肚。整體黎講,食材夠新鮮,地方又大又舒適,又唔貴,值得一試。👍🏻

老火湯
溫泉蛋🥚
加少少醬油提起鮮味,口感軟滑綿綿😋

肉蟹
隻蟹個size比較細,但勝在夠鮮甜😏

紅棗杞子蟲草花蒸雞🐔
藥材味好夾,蟲草花爽脆,雞肉嫩滑惹味。

海中蝦🦐蝦肉爽口,不過不失。
花甲
每一粒花甲都裝住好多汁,無限鮮味!
生蠔🦪鮮甜多汁,回味無窮🤤
元貝,肉質細嫩👍🏻,香味四溢。

粥底

2020-04-25 59 浏览
今日又去搵食,元朗都有不少蒸海鮮選擇,朋友想到遠少少,決定去這間。套餐選擇多,還可選擇即撈海鮮。有跟湯我同朋友決定點二人人氣龍蝦海鮮餐,每位$268,有10款海鮮,夠豐富。職員會提供每款食材最佳煮食時間,可以隨意去煮食材,金針雲耳蒸雞 雞肉嫩滑,雞味濃,仲有杞子感覺更養生。龍蝦新鮮蒸好,肉漲卜卜,肉質爽甜,啖啖肉好滿足。蜆肉鮮甜無沙,點少少豉油已經好好味。蟹膏都唔少,蟹鉗夠大啖啖肉,肉質彈牙食晒所有海鮮後,粥底就非常鮮甜,掛住食只有煮熟前相,今晚大滿足

套餐選擇多,還可選擇即撈海鮮。

有跟湯

職員會提供每款食材最佳煮食時間,
可以隨意去煮食材,

金針雲耳蒸雞
雞肉嫩滑,雞味濃,仲有杞子感覺更養生。

龍蝦
新鮮蒸好,肉漲卜卜,肉質爽甜,啖啖肉好滿足。

蜆肉
鮮甜無沙,點少少豉油已經好好味。

膏都唔少,蟹鉗夠大啖啖肉,肉質彈牙

2020-04-16
2020-04-22 1297 浏览
上次帶屋企人嚟食覺得幾抵食,今次就帶朋友嚟食過啦。我哋今次嗌返上次嗰個有龍蝦肉蟹嘅餐,但係今次啲海鮮好似比之前細好多,可能因為疫情嘅關係,連啲海鮮都冇啖好食掛。不過好好彩所有海鮮仍然都係好新鮮。因為個扇貝比較細粒所以佢都送多一隻俾我哋,佢個膏嘅位都好鮮甜。你啲鮑魚仔都幾好食,蒸到啱啱好,唔會韌。而龍蝦個size都冇變過,而佢個膏都好甜。如果肉蟹雖然個身唔係好大,但係個鉗都幾好肉。令人有啲失望嘅就係生蠔,因為真係細咗少少,但係其實佢本身呢隻好多好鮮味。因為冇蟶子而變左象拔蚌,蒸到啱啱熟,超鮮甜。一部靚嘅粥就一定要有靚嘅蜆,佢今晚啲蜆冇沙,夠晒鮮甜,絕對係粥底嘅精華。雖然今晚啲海鮮嘅size實在令人太「驚喜」,但係好彩最後煲粥加埋之前海鮮嘅精華,真係好鮮味好好食,我哋兩個女仔都食晒成煲粥。另外個餐仲會跟咗一隻溫泉蛋,加埋佢哋個秘製醬汁其實隻溫泉蛋都幾好食。然後我覺得最正嘅係佢個海底椰五指毛桃湯,你真係足料而且好濃味。
上次帶屋企人嚟食覺得幾抵食,今次就帶朋友嚟食過啦。

你啲鮑魚仔都幾好食,蒸到啱啱好,唔會韌。

而龍蝦個size都冇變過,而佢個膏都好甜。

如果肉蟹雖然個身唔係好大,但係個鉗都幾好肉。

因為冇蟶子而變左象拔蚌,蒸到啱啱熟,超鮮甜。

2020-04-21
2020-04-22 62 浏览
有時係市區食得多,都想去啲遠離市囂既地方。朋友介紹有間蒸海鮮又新鮮,環境仲好大,無咁焗促,唔使同隔離檯咁近距離。一入到去就有一個大魚缸,入面全部都係活生生既海鮮,仲見到啲客人自己係缸裡面任揀。而價錢方面就豐歛由人啦~有$198、$268、$328餐,每個餐都會有湯、元貝、花甲同蟶子,所以其他分別就係鮑魚、龍蝦、蟹同生蠔。而最值得讚既係蔬菜係任食的,相比係出面得果幾棵,呢道係可以滿足到又鐘意食海鮮又鐘意食菜既姐妹們!另外一提就係逢星期六會有live brand 真係估都估唔到,除左室內仲有半露天雅座,適合一大班朋友暢酒談天說地。不過雖然有3小時免費泊車,但飲左酒都係唔好揸車了!最後提提大家,如果想個粥底結啲的話,就要控制好每一次計時蒸野既次數,因為佢哋用既呢款爐係每set一次timer 就加一次水,所以如果您蒸既次數越多,佢粥既水量都會隨之而增加的。