2023-04-15 105 浏览
這家餐廳的菜品非常豐富多樣,讓人眼花撩亂。其中,我點了叉燒油雞例牌和三杯雞叉燒油雞例牌中的叉燒肉,可能會選用肥瘦均勻的黑毛豬肉,經過調味後烤制而成,表皮光滑帶有焦糖色,內部鮮嫩多汁,口感極佳。油雞則可能會使用整隻雞,先用熱水燙過,然後再經過特殊調味和烹製,口感柔軟細嫩。三杯雞是一道台灣傳統美食,主要用雞肉、米酒、醬油和花生等食材烹製而成,口感香氣四溢。三杯雞的名稱來源於配料比例:一杯米酒、一杯醬油、一杯水,再加上三斤雞肉燉煮而成。這道菜品經過長時間的燉煮,讓雞肉鮮嫩多汁,滋味醇香。三檸茶是一種搭配茶和檸檬製作而成的飲品。加入檸檬、青檸和鹹檸檬,可以增加飲品的風味和口感。檸檬的酸味可以中和茶的苦澀味,青檸的果香可以增加飲品的清新感,鹹檸檬則可以增添一份微鹹的口感,讓整杯茶更加豐富和有趣。總的來說,這家餐廳的菜品、服務和環境都非常出色,是一家值得推薦的餐廳。如果您想要品嚐美味的美食,這家餐廳絕對是一個不錯的選擇。
2023-01-19
2023-03-25 88 浏览
星期六下午1時45分,我同女友兩人原本抱著放假愉快既心情去試下呢間廣受好評既食店,一進到店內,看到店內的空位頗多,然後就去卡位坐下,突然職員用像喝令的態度叫我們兩人別坐卡位,原因是卡位是留給3-4人坐,但該時段已過繁忙時段而且店內客人數量並不多,我們還是被分配到兩人桌用膳。過了片刻,有兩名客人到來,但該名職員卻安排他們到卡位上。我感到非常不滿!!至於食物方面: 一般一般再一般!CP值極低! 不會再回頭的客人字
我們還是被分配到兩人桌用膳。
至於食物方面: 一般一般再一般!CP值極低!

不會再回頭的客人字

2023-03-06 96 浏览
適逢驚蟄,又黎左灣仔鵝頸橋,我同朋友在金萊餐廳食左個下午茶。呢間餐廳好似有兩層,新裝修緊,我同朋友坐左下層卡位。叫咗兩個茶餐,一個金磚四角西多士、一個豬扒豬仔包、跟餐叫咗熱奶茶。☕️☕️豬扒包幾好食,豬扒雖然唔係好厚,但勝在新鮮熱辣脆炸,而豬扒色澤係金黃色,好吸引,不過都可能係餓既關係😂另外就要咗個西多士,有三個細細嘅正方型西多士,兩個人share啱啱好,唔係一個人食哂一定覺得太肥膩。埋單$84,人均$42,唔係好貴,但都唔係平🙈🙈

呢間餐廳好似有兩層,新裝修緊,我同朋友坐左下層卡位。

埋單$84,人均$42,唔係好貴,但都唔係平🙈🙈

2023-03-06
  • 金磚四角西多士
2023-02-17 82 浏览
食早餐都係去茶記最正, 8點鐘走入去有大半位已full ,茶餐廳係sogo 後面果條街都易搵。茶餐廳裝修得都幾雅緻,綠色金色, 經過唔仔細睇都唔知係茶記, 加埋個名以為係泰國餐廳🤣今日早餐點了:沙嗲牛肉米粉併炒蛋多士 -米粉Q彈,沙嗲牛肉食到啲牛炒過下先加汁,有誠意值得推介豬扒豬仔包 - 入面夾左兩層蕃茄,原塊芝士,和煎豬扒和生菜,食落一啲都唔膩, 鬆鬆軟軟,份量適中熱咖啡 - 茶記黎講算沖得奶味香濃而且侍應有傾有講, 工作氣氛不錯,唔會做到黑口黑面。
今日早餐點了:

熱咖啡 - 茶記黎講算沖得奶味香濃

而且侍應有傾有講, 工作氣氛不錯,唔會做到黑口黑面。
2023-02-15 67 浏览
今日放工行過金萊餐廳,見到佢都有精美小菜套餐就嚟試吓。兩個餸、兩個白飯、兩個例湯加多一杯凍飲多謝$188。1)蝦乾粉絲雜菜煲用cast iron pan 上菜,都有幾隻蝦乾,都係正常茶餐廳味道,份量兩個人夠食2)黑毛豬咕嚕肉好,咁仲以為自己去咗灣仔生記,脆卜卜咕嚕肉淋咗酸甜汁勁開胃,重有好多配料3)兩碗例湯,今日喺粉葛湯,都ok講到環境有兩層,可以枱之間亦都唔算太狹窄,OK啦,呢個價錢銅鑼灣食晚飯都係咁上下!放工開餐都可以考慮再嚟!
今日放工行過金萊餐廳,見到佢都有精美小菜套餐就嚟試吓。

兩個餸、兩個白飯、兩個例湯加多一杯凍飲多謝$188。

1)蝦乾粉絲雜菜煲

2)黑毛豬咕嚕肉

3)兩碗例湯,今日喺粉葛湯,都ok

蝦亁粉絲什菜煲
黑毛豬咕嚕肉
蝦亁粉絲什菜煲
黑毛豬咕嚕肉
澳牛也叫聲師兄! 全程以喝罵態度招呼客人, 盡管你食物如何美味也好, 要受氣的食一餐, 不了坐低時, 叫你一個人只可以坐中間圓枱, 繁忙時間預計可能多人(當時其實唔多人), 明白嘅!但態度可以好少少, 揾人落單, 完全冇人理, 喝罵式拿叫你等等😅 食餐飯要好似行乞咁, 唯有自己默默離開, 多說一句也無謂
2023-01-23 77 浏览
📍金萊餐廳銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓 🦔⸒⸒特級西班牙黑毛豬叉燒皇飯雙拼 $86佢哋餐廳最出名係西班牙黑毛豬叉燒~ 小編就叫左西班牙黑毛豬叉燒、燒鵝雙拼叉燒食落完全唔鞋 燒鵝髀肉都唔錯😎如果個飯多啲汁就更加好!另外餐配熱飲 我地揀左熱菜蜜~咕嚕雞球 $84小編好鍾意食甜甜酸酸嘅嘢 見到有咕嚕雞球就決定叫🤣雞球嘅肉質唔鞋 食落酸酸甜甜咁 仲有三色椒、菠蘿同洋蔥粒 口感豐富🤍#金萊餐廳 #燒味 #叉燒 #燒鵝脾 #香港美食 #銅鑼灣美食 #中式餐廳 #中式小菜 #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog
📍金萊餐廳
銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓 🦔⸒⸒

特級西班牙黑毛豬叉燒皇飯雙拼 $86
佢哋餐廳最出名係西班牙黑毛豬叉燒~
小編就叫左西班牙黑毛豬叉燒、燒鵝雙拼
叉燒食落完全唔鞋 燒鵝髀肉都唔錯😎
如果個飯多啲汁就更加好!
另外餐配熱飲 我地揀左熱菜蜜~

咕嚕雞球 $84
小編好鍾意食甜甜酸酸嘅嘢 見到有咕嚕雞球就決定叫🤣
雞球嘅肉質唔鞋 食落酸酸甜甜咁
仲有三色椒、菠蘿同洋蔥粒 口感豐富🤍

#金萊餐廳 #燒味 #叉燒 #燒鵝脾
#香港美食 #銅鑼灣美食 #中式餐廳 #中式小菜
2023-01-13 49 浏览
咁岩係銅鑼灣附近又到lunch時間唔知食咩好咁岩見到呢間網上評價又ok所以試下今次叫咗雞扒飯香港叉燒喺呢度嘅名物但今日突然唔想食叉燒外觀都可以食落味道正常呀只係塊雞扒略嫌薄身
咁岩係銅鑼灣附近

外觀都可以
食落味道正常呀
只係塊雞扒略嫌薄身
2023-01-10 59 浏览
封關三年,久久沒見的朋友總於再次聚首,約在最放便的銅鑼灣,兩個人由下午茶開始閒聊,到晚飯直落,餐廳沒有時限,讓我們開懷享受美好的下午茶和晚餐。下午茶系列:芝士流心西多士 + 飲料 $43西多士一向都是又愛又恨的經典下午茶,愛是因為它好吃,恨就是熱量太高,這個芝士流心更是愛不釋手😍切開多士,看到濃厚的芝士半溶溢出,非常療癒。每一口芝士多士都充滿芝士的香滑,超讚。炸雞脾伴薯條 + 飲料 $51手掌般的炸雞腿,雞皮炸得非常酥脆,入味,雞肉多汁甘香;最喜歡的是粗薯條,外脆內軟不油膩。吃完下午茶-直聊著,聊到晚上肚子有點餓,再要了二人套餐$180,套餐有很多選擇,價錢公道。套餐包括有兩盅燉湯———青紅蘿蔔湯,清甜足料。椒鹽豬柳扒,椒鹽惹味,豬扒甘香,送飯一流八點。黑毛豬咕嚕肉,黑毛豬肉質較為爽口肉多骨少,咕嚕肉外皮甘脆,酸甜汁味道平和,不嗆喉。

下午茶系列:
芝士流心西多士 + 飲料 $43

炸雞脾伴薯條 + 飲料 $51

套餐包括有兩盅燉湯———青紅蘿蔔湯,清甜足料。

椒鹽豬柳扒,椒鹽惹味,豬扒甘香,送飯一流八點。

• 芝士流心西多士
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 除咗味道方面,其中值得一讚個位係個廁所好乾淨😂🌼 星加坡海鮮喇沙湯麵 95跟餐叫咗凍鹹檸檬七喜真係喜出望外估唔到茶記喇沙可以整得唔錯真係有喇沙個種辣香加少少椰香味而且海鮮都唔少野唔係出面啲”假”seafood 😂 啲蝦都爽口 不得了!一分錢一分貨🌼金萊油鴨髀飯跟咗杯熱柑桔蜜餐飲一啲都唔兒嬉水吧有料到睇餐牌以為係豉油,其實係臘鴨🌼脆炸蝦多士好正!真係有toast味得黎啲蝦大大粒 ❤️One my fav place to get laksa is ATAS but now I found a new place here at Gold Loy in Causeway Bay Cheaper price still in a good quality 😉 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_wanchai🔎#cass_灣仔🔎#cass_茶記🔎#eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

除咗味道方面,其中值得一讚個位係
個廁所好乾淨😂

🌼 星加坡海鮮喇沙湯麵 95

跟餐叫咗凍鹹檸檬七喜
真係喜出望外
估唔到茶記喇沙可以整得唔錯
真係有喇沙個種辣香加少少椰香味
而且海鮮都唔少野
唔係出面啲”假”seafood 😂
啲蝦都爽口 不得了!
一分錢一分貨

🌼金萊油鴨髀飯

跟咗杯熱柑桔蜜
餐飲一啲都唔兒嬉
水吧有料到
睇餐牌以為係豉油,其實係臘鴨

🌼脆炸蝦多士

🔎#cass_灣仔
🔎#cass_茶記
🔎#eatwccinhk
2023-01-09 37 浏览
呢間茶餐廳裝修好似成間Cafe咁人流多到2層都full哂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)嗰日去食都唔少情侶去撐枱腳👫🏻食茶餐廳最好就係夠多選擇 價錢仲比較划算 ♡ 法香燒春雞(半隻)拼大蝦 $138配:|凱撒蟹柳沙律|海皇忌廉湯|薯菜|三檸茶 食大餐都唔一定要去高級餐廳,呢間茶餐廳都有幾款套餐可以揀,仲配有沙律、餐湯同主食🥰 燒春雞即叫即整仲有3隻大蝦,配埋薯條就好似其他西式餐廳咁,佢地既三檸茶都好特別酸酸地幾開胃♡ 星加坡海鮮喇沙湯米線麵 $95採用進口喇沙湯香料,味道好地道✨配料都有10幾款| 蝦、蛋、魚蛋、豆卜、魷魚、芽菜等等大大一碗食唔哂👅♡ 荔枝冰紅茶 +跟餐$8
呢間茶餐廳裝修好似成間Cafe咁
人流多到2層都full哂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
嗰日去食都唔少情侶去撐枱腳👫🏻

|海皇忌廉湯
|薯菜
|三檸茶

♡ 星加坡海鮮喇沙湯米線麵 $95
採用進口喇沙湯香料,味道好地道✨
配料都有10幾款| 蝦、蛋、魚蛋、豆卜、魷魚、芽菜等等
大大一碗食唔哂👅

♡ 荔枝冰紅茶 +跟餐$8

2023-01-07 43 浏览
朋友推介呢間位於銅鑼灣地鐵站C出口對面嘅餐廳,話個個嚟到都會叫佢哋嘅黑毛豬叉燒!除此之外亦有多款港式小菜同主食~ 整體環境比傳統茶記更舒適,座位闊落,燈光柔和,裝修新穎,唔怪得之有咁多年輕人幫襯啦🤣二人套餐包括是日例湯同白飯,另外就喺餐單上揀多兩款主菜~ 蝦仁粉絲雜菜煲配料豐富,湯底鮮甜,簡單又美味嘅家常小菜!豉汁蒸原條倉魚大大條,鮮味十足,入口滑順,調味適中,要加飯呀唔該☺️另外加咗個店員推介嘅金沙蝦球,賣相吸引,炸衣薄身,蝦仁爽脆彈牙,鹹香剛好,令人食指大開😍 最後配上茶記必點嘅凍奶茶同青蘋果綠茶特飲,滿足感up!

呢排都去食左唔少多國嘅特色菜,突然之間好想食香港本地打冷小菜,即係嗌餸食飯😌於是就同朋友去咗銅鑼灣C出口一出就見到嘅港式餐廳-金萊,餐廳會提供不同款式嘅小炒小菜、焗飯、意粉、鐵板燒等等,選擇都好多👍🏻而晚市仲有個二人套餐俾大家選擇,餐廳嘅招牌就係特級西班牙黑毛豬叉燒皇🐷🥰⭐️特級西班牙黑毛豬叉燒皇(西班牙直購)Spain BBQ lberico Pork - 例牌 $155餐廳嘅招牌叉燒肉質入口鬆軟,每一塊叉燒都好Juicy唔會好乾😋肉汁與叉燒蜜汁味道分明,蜜汁不會蓋過肉味👍🏻而且叉燒中間呈現粉紅色肉肉,非常軟腍😌❤️ 叉燒碟上會伴住自家製嘅蜜豆,甜甜地都幾香㗎,食吓食吓會忍唔住食咗好多😋⭐️精美小菜套餐 - 二人套餐:奉送白飯2碗,例湯2客 $180 A+B(各一款)⭐️A8. 金銀蛋浸時蔬(小白菜)皮蛋加鹹蛋嘅組合,就變成『金銀蛋』啦!再加上小白菜同上湯一齊煮😋小白菜食落去係爽口清甜😌份量都唔少㗎🍽️👍🏻⭐️B15. 黑松露滑蛋蝦仁餐廳嘅滑蛋蝦仁,加入了黑松露醬作調味,蛋炒得嫩滑之餘🍳🥚,蝦仁都爽口彈牙🦐🍤,有黑松露醬嘅炒蛋不但甘香嫩滑,食落去嘅味道亦都啱啱好。⭐️涼粉紅豆冰 Iced Red

⭐️精美小菜套餐 - 二人套餐:
奉送白飯2碗,例湯2客 $180 A+B(各一款)
金銀蛋浸時蔬(小白菜)

⭐️A8. 金銀蛋浸時蔬(小白菜)
黑松露滑蛋蝦仁

⭐️B15. 黑松露滑蛋蝦仁
涼粉紅豆冰

⭐️涼粉紅豆冰 Iced Red Beans Drink with Grass Jelly $34
見到有涼粉紅豆冰,就即刻叫咗一杯啦😌😌涼粉與紅豆與牛奶混合一齊食,完全感受到紅豆的香味🫘,而涼粉增加了飲用的口感,成杯紅豆冰🫘嘅甜度都啱啱好,好正😍
雪糕紅豆冰

⭐️雪糕紅豆冰Iced Red Beans Drink with Ice Cream $34
雪糕有幾隻口味選擇,🍨最後我哋揀咗雲呢拿味雪糕,紅豆粒粒分明,而且煮得好腍好軟熟😌 甜度都控制得啱啱好😋好好飲嘅紅豆冰☺️☺️

餐廳嘅裝修主要以粉紅色為主,一共有兩層,上層仲有包廂玻璃房間,好啱約朋友一齊聚會開會傾偈😍
例湯
2023-01-04
特級西班牙黑毛豬叉燒皇
金銀蛋浸時蔬(小白菜)
涼粉紅豆冰
雪糕紅豆冰
例湯
  • 西班牙黑毛豬叉燒皇
今日嚟到銅鑼灣行街食飯 喺銅鑼灣廣場隔離就係呢間餐廳 ~ 對正地鐵出口👍🏻佢有兩層 下層爆滿 所以先開上層🤣 裝修都幾新 同埋我哋上面坐個位部牆係人手畫上去 幾有心思🤣 見到有個新年聖誕大餐 就叫咗個鐵板西冷牛扒 $168 呢個價錢包飯或者意粉或者小菜 前菜沙律同埋飲品 茶餐廳黎講就偏貴 但聖誕大餐來講就算好平😆 佢另外個新年聖誕大餐仲有得揀燒春雞同埋煙鴨胸 價錢就相對平d~ 鐵板鹽燒西冷牛扒 $168 都幾大塊牛扒 上面個芝士薯仔好食! 旁邊有普通伴菜,西蘭花蕃茄菜翠玉瓜 個飯係分開另外上 而且比左成兜黑椒汁! 佢個西冷牛扒都幾厚身 大約2-3cm 厚 肉汁幾juicy 唔會太靭 都滿意~ 呢個係前菜沙律 🥗 有啲蟹柳條撈埋~ 羅宋湯 好港式茶餐廳味道 湯味比較濃郁 而且多配菜 佢仲真係有牛尾入邊 而且煮得好腍 應該係煲咗好耐 所以味道超級濃郁 ! 睇佢個顏色就知味道真係好濃郁😆水煮魚片 (龍脷柳)$85 原來幾辣 對於平時食開小辣嘅我嚟講🤣 不過幾過癮可以接受 最後要叫返杯凍檸茶先得 個人覺得佢個水煮魚係好食!高質!佢個底層仲有四川粉皮 另外仲有芽菜同埋雲耳 又麻又辣👍🏻 推介呢

鐵板鹽燒西冷牛扒 $168

鐵板鹽燒西冷牛扒

呢個係前菜沙律 🥗 有啲蟹柳條撈埋~

水煮魚片 (龍脷柳)$85
原來幾辣 對於平時食開小辣嘅我嚟講🤣 不過幾過癮可以接受 最後要叫返杯凍檸茶先得 個人覺得佢個水煮魚係好食!高質!佢個底層仲有四川粉皮 另外仲有芽菜同埋雲耳 又麻又辣👍🏻 推介呢個水煮魚 都幾抵食! 我自己加左$7 白飯~

蜜糖黑椒雞翼 $52

呢度見到個相好吸引 所以叫咗 個味道都好食 雞翼焗得外脆內軟 而且蜜糖同黑椒非常配合 佢個雞翼肉質好鮮嫩同埋好大舊!
2023-01-05
2023-01-05 393 浏览
銅鑼灣美食攻略,環遊日本2個月,返黎報復式食飯,港式燒味加鐵板CWB出口附近呢間評價唔錯,過黎試下招牌燒味用上西班牙黑毛豬,估唔到茶餐廳都咁重本,有肉香,肉質細緻,鬆化,帶微甜味,肉咬有肉汁,肉邊微焦夠香,份量都有七八件厚切,好食燒鵝,皮身薄肉味濃,啖啖肉,脾位特別正搭多條菜比你,再加個老火湯,呢D就係香港味道鐵板新年餐,連湯連沙律鐵板有3種汁選擇!!牛扒有2件,仲有番茄,薯條,厚身七成熟西冷仍然夠嫩滑,切半岩岩好,仲有紅湯飲埋好滿足#金萊餐廳 銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓G/F - 1/F, Evernew House, 485 Lockhart Road, Causeway Bay#EOSRP #35MM18 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食
CWB出口附近呢間評價唔錯,過黎試下

燒鵝,皮身薄肉味濃,啖啖肉,脾位特別正
搭多條菜比你,再加個老火湯,呢D就係香港味道

鐵板新年餐,連湯連沙律
鐵板有3種汁選擇!!
牛扒有2件,仲有番茄,薯條,厚身七成熟
西冷仍然夠嫩滑,切半岩岩好,仲有紅湯飲埋好滿足
#金萊餐廳
銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓