2023-04-01 368 浏览
今日約咗朋友喺荃灣睇戲,時間有啲少趕所以試吓呢間金鳳大餐廳午市都頗多人喺度食飯,所以都拎飛等咗幾張枱好在換枱速度都快座位亦舒適闊落原來而家午市扒餐做緊八八折同朋友嗌咗一人一個港式扒餐分別叫左帶子牛柳餐同大蝦牛柳餐餐有跟餐包及餐湯及一杯港式飲品餐湯揀左凍檸茶,餐牌見到有其他雪糕特飲餐湯可以揀白湯(忌廉湯)或者紅湯(羅宋湯)而汁可以揀黑椒汁或者蒜蓉汁上菜速度都好快,落單一陣就上枱上枱果時發現好大份然後姐姐會拎住好大兜汁炸一聲咁臨落個扒度好有畫面感,好多煙飄出嚟如果帶唔係本地嘅朋友食應該覺得好震撼大蝦係用咗新鮮大頭蝦好有驚喜十分多蝦膏亦好鮮甜,牛柳份量十足份量太充足食到最後差啲食唔哂除左主菜,配菜的薯菜份量亦不少
今日約咗朋友喺荃灣睇戲,時間有啲少趕
所以試吓呢間金鳳大餐廳
午市都頗多人喺度食飯,所以都拎飛等咗幾張枱
好在換枱速度都快
座位亦舒適闊落
原來而家午市扒餐做緊八八折
同朋友嗌咗一人一個港式扒餐
分別叫左帶子牛柳餐同大蝦牛柳餐
餐有跟餐包及餐湯及一杯港式飲品
餐湯揀左凍檸茶,餐牌見到有其他雪糕特飲
餐湯可以揀白湯(忌廉湯)或者紅湯(羅宋湯)
而汁可以揀黑椒汁或者蒜蓉汁
上菜速度都好快,落單一陣就上枱
上枱果時發現好大份
然後姐姐會拎住好大兜汁炸一聲咁臨落個扒度
好有畫面感,好多煙飄出嚟
如果帶唔係本地嘅朋友食應該覺得好震撼
大蝦係用咗新鮮大頭蝦好有驚喜
十分多蝦膏亦好鮮甜,牛柳份量十足
份量太充足食到最後差啲食唔哂
除左主菜,配菜的薯菜份量亦不少
一入到餐廳就見到職員喺午餐時間即係人客比較少嘅時候就會做清潔,餐廳整體都非常乾淨衛生,座位寬躺,可能係因為同午餐時間比較近,2:30仲係好多職員喺度當值,一叫職員就有人嚟招呼我地美國安格斯眼扒餐 餐包 餐湯 紅湯 熱奶茶 191HKD點咗個成熟牛扒,份牛扒都幾大件,厚度十足鋪滿晒成個鐵板,午餐時間,揀咗鐵板上枱,職員灑上黑椒汁喺面頭,啲啲沙沙聲擁晒出嚟,啲黑椒汁彈到四周圍都係要用餐巾擋住,通常食開牛扒餐都會揀,安格斯牛扒,原因係因為佢肥瘦適中肉汁多,今次食嘅安格斯牛扒都唔例外,新鮮肉扒冇雪味,醃料方面只係只係用咗少量鹽分,飲品方面點左熱奶茶,熱奶茶好香滑,唔知係咪因為冇叫到太多碳水化合物嘅原因,食完塊扒之後出到餐廳,覺得成個人都好精力充沛,個喉嚨好潤,但係明明只係食咗個扒餐鴛鴦扒餐(雞扒+ 豬扒)餐包 餐湯 紅湯 熱菜蜜 120+ 5 hkd朋友點左雞扒豬扒,都係揀咗鐵板上枱,同樣地扒餐下方都係放咗薯格,薯條,隔開鐵板同個扒,餐湯方面我哋兩個都係揀咗紅湯,夠酸,餐湯濃郁,似係多茄膏,新鮮蕃茄,餐包方面,有我最鍾意食嘅牛油🧈,豬扒同雞扒都煎到金黃色,我食咗幾啖都叫做易咬易吞,好食我屋企我

美國安格斯眼扒餐 餐包 餐湯 紅湯 熱奶茶 191HKD

朋友點左雞扒豬扒,都係揀咗鐵板上枱,同樣地扒餐下方都係放咗薯格,薯條,隔開鐵板同個扒,餐湯方面我哋兩個都係揀咗紅湯,夠酸,餐湯濃郁,似係多茄膏,新鮮蕃茄,餐包方面,有我最鍾意食嘅牛油🧈,豬扒同雞扒都煎到金黃色,我食咗幾啖都叫做易咬易吞,好食我屋企我自家整嘅,朋友揀咗蒜蓉汁。不過以抵食來講一定係牛扒是比較抵食。

我同朋友一個鐘之內,食完之後,我哋兩個都好滿足咁離開餐廳。如果要食扒餐下午時間食最低有八八折晚餐就冇啦。
2023-03-29
  • 美國安格斯肉眼扒餐
  • 餐湯
去開荃灣上training,上完全日training人都乾啦😵‍💫😵‍💫😵‍💫所以決定對自己好d,今晚食個靚扒,即刻睇下附近有冇咩選擇,發現左呢間金鳳,地點仲要好方便,好近地鐵,全程仲要有蓋既,落雨都唔怕👍係我眼中金鳳係港式扒房既老字號,一入到好似拉左去某個年代😉,有懷舊點唱機,好想試下佢work唔work,但怕整壞野冇試😂😂😂😂仲有霓虹燈裝飾,紅布既卡座,真係好想當年既feeling 叫左個美國牛小排餐同埋帶子牛柳餐廿(配黑椒汁),兩個都係七成熟,落好單,好快就黎左個紅湯白湯同餐包。湯同包都好新鮮,湯落枱係出晒煙,好熱辣辣🔥🔥,個包都唔會微暖,都係熱辣辣既🔥🔥,咁樣個牛油先會溶到架嘛,正丫😚😚👍老字號係勁既,時間掌控真係冇得輸,岩岩飲完湯,傾兩句,牛扒就黎到啦👏👏👏七成熟岩岩好,冇overcook到,相信係計埋鐵板既熱度。P.S: 真心,落枱淋汁聽到(炸!!!!)有一種自癒既感覺💖💖💖💖牛小排份量一d都唔少,好澎湃有兩大塊牛小排,輕鬆切開,粉嫩既牛小排,一入口就已經有好香濃既牛香係口到化開,不得了💓💓💓💓有時食鐵板,食到一半,個牛就會開始有點韌,overcook,但我食晒成個扒都冇韌

七成熟岩岩好,冇overcook到,相信係計埋鐵板既熱度。

牛小排份量一d都唔少,好澎湃有兩大塊牛小排,輕鬆切開,粉嫩既牛小排,一入口就已經有好香濃既牛香係口到化開,不得了💓💓💓💓有時食鐵板,食到一半,個牛就會開始有點韌,overcook,但我食晒成個扒都冇韌丫,nice🎉👍

帶子牛柳比起牛小排,相對比較淋身😁,牛味冇咁濃,畢竟唔同部位嘛,不過勝在厚身,厚切牛柳,正丫,帶子好鮮甜,岩岩好,唔會overcook,同埋牛柳係配薯條的😍😍,個人偏愛薯條多於牛小排配既薯格🤣🤣🤣

兩個餐各有千秋,一樣出色,性價比都好高,今餐表示好滿足😌😌😌😌

2023-03-23
2023-03-17 332 浏览
最近屋企裝修,要成日去IKEA行下睇下有咩買,行到攰攰地就梗係去醫肚啦。一向都知荃灣有間金鳳餐廳,但一直都無去,今次就好好機會原來入面都幾大,有啲霓虹燈裝飾,有種復古味道,幾好去金鳳就試下佢地既港式鐵板餐,今次揀帶子牛柳餐配薯菜🥩,職員係鐵板再淋上蒜蓉汁,出哂煙,仲更加香噴噴,肉質都非常好,很嫩很入味,帶子亦新鮮彈牙另外,我仲叫🍅🦐番茄大蝦意粉,意粉非常彈牙,再配上濃郁的番茄醬汁,大蝦也很新鮮,整體都好出色。套餐一貫都係有餐湯、麵包,餐湯分別叫一紅一白,羅宋湯非常濃郁,味道很好,是我很喜歡的湯品之一。整體來說,今次既用餐體驗非常不錯。餐廳氛圍都好好,服務態度也好親切。下次再試下佢既其他扒餐先

一向都知荃灣有間金鳳餐廳,但一直都無去,今次就好好機會

原來入面都幾大,有啲霓虹燈裝飾,有種復古味道,幾好

2023-02-27 478 浏览
中午Lunchtime 時段,突然好想食扒,就去咗久違的金鳳餐廳,荃灣分店第一次光顧,兒時同家人、同學、朋友最鍾意到山林道金鳳店。荃灣店比較新,坐位也多寬闊,Lunchtime 附近也多OL 惠顧等了 2分鐘左右入坐。我當然點鐵板餐,找回久違的回憶,帶子牛柳鐵板餐,鐵板餐嚟到熱騰騰,侍應好細心叫我拎起餐紙,再幫我的鐵板餐淋上黑椒汁。鐵板餐有大大粒 2粒帶子,帶子怪怪地有少少雪味,牛柳嫩滑唔太熟,保持有牛肉汁嫩滑感,加上蒜蓉好惹味,在牛柳底有數條薯條,但已淋晒及好油膩唔係咁好食……雞肉併法蘭克福腸燴意粉~雞肉唔錯嫩滑有肉汁,法蘭克福腸正常腸仔,燴意粉汁醬比較淡身,整體尚可。另餐有餐包、餐湯、飲品付送,我和友人選了羅宋湯,湯料足酸甜合適。餐飽也熱軟綿配上牛油很不錯還有2杯飲品“熱奶茶”、“凍檸茶”,2杯飲品正正常常食物份量大一定夠飽,加價也合理都是港式味道,也不錯

帶子牛柳鐵板餐

雞肉併法蘭克福腸燴意粉

羅宋湯(跟餐)

還有2杯飲品“熱奶茶”、“凍檸茶”,2杯飲品正正常常

食物份量大一定夠飽,加價也合理都是港式味道,也不錯

2023-02-27
午餐
2023-02-25 342 浏览
位於愉景新城隔離嘅中染大廈地下的鋸扒餐廳!成日經過都見到,今日終於入嚟幫襯下!🥩牛柳餐-九成熟$133招牌必點牛柳餐,肉質嫩滑,有兩塊牛柳,底下有薯條同蔬菜。🥩西冷牛扒餐-八成熟$133好大塊都幾新鮮,配埋黑椒汁開胃又惹味!🍞餐包:入口鬆軟,而且都帶有牛奶味,麵包紅表示好好味,搽埋牛油就更正😋🥄餐湯:羅宋湯足料羅宋湯,酸酸甜甜都幾開胃!🍹餐飲:凍檸茶另收加一服務費10% service charge兩人合共消費$293,人均$147真係唔錯嘅鋸扒之選,得閒經過會再嚟!📍 金鳳大餐廳 (中染大廈(8咪半)) (荃灣)荃灣青山公路388號中染大廈(8咪半)地下G01號舖🔍#nseat_荃灣#hkig #hk #hkfoodie #foodie #foodpics #foodphotos #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #食評 #美食推薦 #荃灣美食 #荃灣 #中染大廈 #鋸扒 #西冷牛扒 #牛柳 #金鳳大餐廳 #鐵板

位於愉景新城隔離嘅中染大廈地下的鋸扒餐廳!
成日經過都見到,今日終於入嚟幫襯下!

🥩牛柳餐-九成熟$133
招牌必點牛柳餐,肉質嫩滑,有兩塊牛柳,底下有薯條同蔬菜。

🥩西冷牛扒餐-八成熟$133
好大塊都幾新鮮,配埋黑椒汁開胃又惹味!

🥄餐湯:羅宋湯
足料羅宋湯,酸酸甜甜都幾開胃!

🍹餐飲:凍檸茶

另收加一服務費10% service charge

兩人合共消費$293,人均$147

真係唔錯嘅鋸扒之選,得閒經過會再嚟!

📍 金鳳大餐廳 (中染大廈(8咪半)) (荃灣)
荃灣青山公路388號中染大廈(8咪半)地下G01號舖

🔍#nseat_荃灣

2023-01-26 682 浏览
金鳳改革之後,聽聞幾間分店嘅質素都唔同,今次嚟試吓8咪半呢間,唔食扒,嘆番個下午茶,認為絕對係可以再encore! ⚡️脆炸魚柳包拼著格 $44魚柳包入面嘅魚柳點餐後即炸,需時約10-15分鐘,似乎都係晚餐時間提供嘅魚柳,味道不錯。茶餐配薯格,而唔係薯條,so nice! 👏🏻⚡️金鳳公司三文治 $52超級澎湃嘅公司治😍數都數唔晒佢嘅配料,包括有叉燒、炒蛋、蕃茄、豬扒、芝士同火腿!食左兩件已經好飽肚,細食嘅人應該直頭食完之後,晚餐都慳番😂 ☕️如果你都鐘意飲奶茶,記得叫嚟試吓!我哋覺得呢間沖得好香濃,茶味同奶控制得相當之好,飲完醒神晒,must try! 🐷🛎️ 必試指數 : 8.5/10🌟#新舊交融 #茶餐廳文化 #wingwingpiglife #wingwingpig_tw🅆🄸🄽🄶 🅆🄸🄽🄶 🄿🄸🄶 🄻🄸🄵🄴

⚡️脆炸魚柳包拼著格 $44

⚡️金鳳公司三文治 $52

🐷🛎️ 必試指數 : 8.5/10🌟
#新舊交融 #茶餐廳文化
🅆🄸🄽🄶 🅆🄸🄽🄶 🄿🄸🄶 🄻🄸🄵🄴
2023-01-26
2023-01-20 617 浏览
見依間餐廳平日好多人排隊,今日見得閒早啲去排隊拎位。一入座見到有個今個月精選「西冷牛排拼北海道帶子」。即時叫左一個試試。另一個餐就揀左「招牌西冷牛排」。「西冷牛排拼北海道帶子」包左頭盤「蟹籽雜菜沙律」,不過不失!值得一提係個羅宋湯好夠味好開胃!!「西冷牛排拼北海道帶子」先上,勁大份兩塊超厚身大牛排,大份到倒汁上去既時候都好滿瀉。北海道帶子係勁大勁厚身既兩粒帶子,一啲都唔馬虎!真係大件夾抵食!!「招牌西冷牛排」個牛排超淋身超軟,入口即溶,只係用刀輕輕一界已經切到!啲牛好厚身好高質!一啲都唔馬虎!!「西冷牛排拼北海道帶子」每月特選餐仲會配送埋雪糕做甜品!下次來食一定會試下佢「黑牛」「紅牛」「金牛」「白牛」依啲而家買少見少既特色飲品!
另一個餐就揀左「招牌西冷牛排」。
「西冷牛排拼北海道帶子」每月特選餐仲會配送埋雪糕做甜品

• 招牌牛柳餐
  • 羅宋湯
昨晚1月1號點左兩個外賣餐,分別點左雜扒飯同埋焗豬扒飯。外賣員嚟到嘅時候包裝都好完整沒有打瀉到啲湯同埋飲品。打開飯盒見到材料非常豐富並不馬虎,最驚喜係仲有湯、餐包加牛油😆,好似身坐在餐廳食飯一樣,最重要係啲味道保持得好好,好懷舊正呀!
外卖送餐
2022-11-27 983 浏览
平時行過見呢間野成日要排隊等位,所以今次平日夜晚嚟食,唔駛等好耐就入得啦。呢間餐廳行懷舊風裝修,有卡位座位都算幾闊落。 間餐廳專門食港式扒餐,咁梗係試吓啦,我哋叫咗一個貴族牛扒美國牛肩肉,另一個就叫咗美國安格斯肉眼扒餐。 跟餐會有一個羅宋湯同埋一個餐包,味道正常,餐湯酸酸地都幾開胃。未飲完個湯,牛扒就已經上菜啦! 先黎美國安格斯牛扒套餐,可以揀鐵板上或者碟上,我揀咗傳統扒房嘅鐵板上,而醬汁方面可以揀蒜蓉汁或者黑椒汁,我就揀咗蒜蓉汁,當店員到倒上汁嘅時候鐵板渣渣聲,佢塊扒嘅底放滿左椰菜同埋薯格,浸滿左蒜蓉汁嘅薯格係另一種滋味,五成熟嘅牛扒軟淋淡淡肉另一塊牛肩肉就揀咗碟上,蔬菜新鮮,薯格好脆,黑椒汁同牛肩肉好夾

2022-11-23 661 浏览
細個嘅時候,爸爸好喜歡帶我哋去‘’金鳳‘’食嗰鐵板餐, 嗰陣時一聽到話去‘’金鳳‘’ 我和細佬就蹦蹦跳,十分開心!!!相信好多街坊都有差不多嘅經歷,‘’金鳳‘’確實係陪我們一起成長。早兩日收早, 約咗同事試下呢間係荃灣 中染大廈 8咪半商場 嘅‘’金鳳‘’一入到店內,裝修新淨,地方相當大,雖然我哋六點半鐘嚟到,差不多已滿座, 好彩早到一步, 唔使等位😁我們分別點一個牛柳餐及什扒餐, 紅湯白湯各一。先來一份熱騰騰嘅餐包同牛油,羅宋湯酸酸甜甜,裏面嘅雜菜都很足料,忌廉湯相對就淡了一些, 餐湯勝在夠熱,都幾好飲。傳統嘅牛型鐵板, 侍應倒上黑椒汁/洋蔥汁, 立即肉香撲鼻, 呢啲就係港式扒房嘅風味!鐵板牛柳餐配上黑椒汁, 我點了7成熟, 旁邊有小小燒焦嘅香味。 牛柳十分柔軟, 牛肉味好突出, 有兩塊厚厚嘅牛柳, 底下仲有翠玉瓜同薯條。 啱曬我呢啲食肉獸, 份量十足,大滿足!我朋友點了一個什扒餐配上洋蔥汁, 我梗係要試下味喇😃!巨型嘅大豬扒 (大過塊鐵板), 雞翼,腸仔,火腿及小牛排,勁足料!洋蔥汁真係十分惹味, 同巨型嘅大豬扒好夾。我們兩個一面傾計, 慢慢享受兒時回憶嘅鐵板餐。當然係叫番杯餐茶

我們分別點一個牛柳餐及什扒餐, 紅湯白湯各一。

我朋友點了一個什扒餐配上洋蔥汁, 我梗係要試下味喇😃!

洋蔥汁真係十分惹味, 同巨型嘅大豬扒好夾。

我們兩個一面傾計, 慢慢享受兒時回憶嘅鐵板餐。

當然係叫番杯餐茶 - 凍咖啡,熱檸茶😁
2022-11-20 531 浏览
自從上次去完屯門店食之後一直都念念不忘⋯點知比我係荃灣行行下街見到佢既蹤影😆梗係即刻入去食多次啦😆.去既時候已經接近8點,人流唔算多會坐得比較舒服🫰🏻而且座位設計方面比屯門店更舒適~.有set當然就叫set🤣抵啲除左叫左特選晚餐~另外叫左個牛柳餐佢啲牛柳真係好好好好食!另外一定要加$2蒜蓉~食完返唔到轉頭😋.跟餐既羅宋湯,依舊超多料同好香濃既蕃茄味🙌🏻餐包熱辣辣夾埋牛油好好食🥹.另外頭盤既蟹子雜果沙律都好好味一啲都唔hea, 水果同蟹籽都好新鮮味道都夾👍🏻.牛柳餐 好juicy!! 七成熟岩岩好唔會過老天氣涼涼地叫黑椒汁就最岩😂食完成個人暖哂另外提多次一定一定要加$2 蒜蓉一齊食~成件事昇華哂😋😋好正.跟餐既帶子牛柳餐都好正不得不提個帶子好鮮甜👍🏻好可惜得兩粒完全唔夠候🥲.甜品~食芒果雪糕👍🏻.即使唔同分店都keep到一樣既水準👍🏻期待下次再食😋

有set當然就叫set🤣抵啲
除左叫左特選晚餐~另外叫左個牛柳餐

跟餐既羅宋湯,依舊超多料同好香濃既蕃茄味🙌🏻
餐包熱辣辣夾埋牛油好好食🥹

另外頭盤既蟹子雜果沙律都好好味
一啲都唔hea, 水果同蟹籽都好新鮮味道都夾👍🏻

牛柳餐 好juicy!! 七成熟岩岩好唔會過老
天氣涼涼地叫黑椒汁就最岩😂食完成個人暖哂

跟餐既帶子牛柳餐都好正
不得不提個帶子好鮮甜👍🏻好可惜得兩粒完全唔夠候🥲

甜品~食芒果雪糕👍🏻

即使唔同分店都keep到一樣既水準👍🏻
期待下次再食😋
2022-11-19 410 浏览
金鳳茶餐廳成日聽老一輩既人講就講得多,自己就無試過🤣🤣🤣見依加愈開愈多就試下多年老字號既扒房啦😝😝😝今次係八咪半行完大型傢俬店見到金鳳大大間,燈光又光猛,座位都好闊落👍🏻👍🏻佈置都充滿住復古懷舊既味道👏🏻👏🏻夜晚就主打扒餐既,特別係牛扒,食肉獸不能錯過😝有肉眼,西冷,牛小排,T骨啦,好多款揀,另外又有雜扒滿足不同人士當然啦,除咗扒餐,亦有意粉焗飯揀每個餐都會跟餐湯同包,紅湯好足料帶有少少辣味,個包熱辣辣加埋牛油🧈一流今次試西冷,好鐘意呢種鐵板上,之後員工拎蒜蓉汁倒落去japjap聲既視覺享受😎肉味香濃,大大塊好滿足配菜絕對唔hea,好爽脆另一個係帶子卡邦利意粉🍝意粉好彈牙,汁好濃厚,帶子煎得金黃好好食😋
當然啦,除咗扒餐,亦有意粉焗飯揀
肉味香濃,大大塊好滿足
配菜絕對唔hea,好爽脆
2022-11-18 333 浏览
同老公去完旅行,終於轉左藍碼,第一時間緊係出去食飯啦,好掛住香港嘅美食呀,於是老公話帶我去間好出名既扒房鋸扒(金鳳)果然係出名,去到餐廳全場爆滿,要拎飛等位,終於有位啦,仲要有卡位坐真係好餐牌有好多唔同既扒餐,當我諗緊食乜嘢扒餐之際,見到圖片有些牛扒配格格薯塊,就即刻揀咗牛扒餐有餐湯、餐包、餐飲🫕🥯☕️餐湯有羅宋湯同忌廉湯,羅宋湯好好飲,而餐包會加熱好鬆軟美國安格斯肉眼扒餐$198(3成熟)牛扒上枱好靚,三成熟做得好好,好多餐廳一係太生一係太熟,而呢度老公話啱啱好,肉質好嫩滑美國德州頂級西冷餐$188(5成熟)牛扒切開好juicy,老公見到即刻話煎得好靚,亦都係煎得啱啱好,睇到5成同3成分別,肉味濃而且夠淋,加埋格格薯塊,正到咗叫餐飲,我又曳唔想飲熱飲,但係又唔可以飲凍野,於是我好唔好意思咁試吓叫凍奶茶走冰,想唔到真係得喎不得不讚呢度服務好好,會主動問要鐵板上定碟上,以百幾蚊有湯有餐包有飲品同好食,真係不愧為老字號,讚

牛扒餐有餐湯、餐包、餐飲🫕🥯☕️
餐湯有羅宋湯同忌廉湯,羅宋湯好好飲,而餐包會加熱好鬆軟

美國安格斯肉眼扒餐$198(3成熟)

美國德州頂級西冷餐$188(5成熟)

• 美國德州頂級西冷餐
  • 美國安格斯肉眼扒餐
  • 奶茶
2022-11-15 218 浏览
今日同朋友去左荃灣Ikea睇下新屋裝修,睇完係附近既懷舊扒房鋸扒,佢地既特選晚餐性價比都幾高,有餐湯、沙律、主菜、甜品同餐飲,我同朋友一人一個唔洗爭餐湯揀左羅宋湯,好足料,酸酸地好開胃,頭盤係蟹籽雜果沙律,雜果都幾新鮮唔係罐頭貨色,上面加左脆卜卜既蟹籽又幾夾主菜係鑊仔牛扒拼北海道帶子,醬汁可以揀燒汁或者黑椒汁,我就揀左前者,黎得呢間懷舊扒房最吸引就係鐵板上鋸扒,牛扒好juicy,北海道帶子厚肉爽彈,估唔到金鳳既牛扒同帶子都咁出色最後甜品就揀左雲尼拿雪糕,超滿足既一餐

最後甜品就揀左雲尼拿雪糕,超滿足既一餐