3K
2020-04-03 67 浏览
金鶴的白雞湯拉麵不知吃了多少次,太喜歡太好味,仿如老火湯的精粹,另人忘不了家的味道。今次試下另一款辛味拉麵。湯底色澤不太深紅,味蕾上的感覺是辛辣味慢慢滲透出來,開胃醒神。麵質爽彈。白雞肉軟熟,另兩片的义燒也不錯,柔軟細緻。流心蛋效果出眾,蛋味香濃。蒲燒活鰻魚串值得推介,外脆內軟,醬料是鳗魚串的靈魂,惹味十足,來多兩串,三串也無防。餃子的煎法有點似炸雲吞,外層脆卜卜,內裡餡料豐富多汁,一碟四件,份量剛剛好。

麵質爽彈。
白雞肉軟熟,另兩片的义燒也不錯,柔軟細緻。
流心蛋效果出眾,蛋味香濃。

2019-08-15
午餐
2020-04-03 73 浏览
<好味沾麵 好味拉麵>🍲呢間金鶴拉麵 以前食過佢佐敦店 但唔係食拉麵。係食佢鰻魚飯 勁正 今日黎到北角店就試下佢既拉麵 十分美味 值得黎食🍜 🍴日本明太子雞翼 48 蚊🐥兩件明太子雞翼 雞翼整得好香脆。皮夠爽彈 入面既明太子 好細粒夠 juicy口感密度高 好味 🍴辛味拉麵 88 蚊🍜🌶口感好棉夠豬肉味既日本黑豚叉燒 🐖加上 低温日本薩摩赤雞胸肉 🐥意想不到甘軟林 有新鮮雞肉味 葱花 碎菇 木耳 新鮮爽口既筍🌿 半隻溏心蛋 流心啱啱好🥚 材料豐富 麵身好爽口彈牙 辣味適中🌶 麵盡吸辣湯 好食👍🏻 🍴金鶴 雞白湯沾麵 138 蚊🍜放喺側邊既沾麵煮熟後經過一個冰鎮程序❄麵質更粗身 夠彈牙 充滿嚼勁 配上勁濃雞白湯🐥 夾一 d麵浸住湯 盡吸濃雞汁 勁正 仲有一塊口感軟淋既叉燒 豬肉味香濃🐖 兩塊 日本薩摩赤雞雞胸 口感軟熟 雞肉味濃 再加上 原個溏心蛋 浸落去濃雞湯度更正#拉麵 #辛辣 #豚肉 #雞胸肉 #溏心蛋 #沾麵 #豬肉 #雞翼 #明太子雞翼 Score 平均分 <8.1/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍
<好味沾麵 好味拉麵>🍲

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#金鶴拉麵
北角和富道6 號嘉洋大廈地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-03-18
2020-04-01 106 浏览
朋友住炮台山,帶我光顧附近不錯的拉麵店。💛雞白湯拉麵 $98💛黑蒜醬油湯拉麵 $98💛日式餃子 $38💛醬漬日本溏心蛋 $12Coedo手工啤:💛Shiro白 $48💛Kyara 伽羅 $48雞白湯拉麵貌相幾吸引,炸牛蒡造型突出可做裝飾,半隻糖心蛋、兩片叉燒、兩片雞胸肉。口感唔錯,肉質嫩滑,湯底有雞湯味很好喝。另一個的黑蒜湯底也很入味,煎餃很香脆。至於手工啤🍺,shiro比較易入口,kyara愈飲愈濃味,甘苦味較重。值得一提手工啤有買一送一優惠🔥,幸好禁酒令已不存在了,可跟朋友盡興🍻。大家可放心,我比較檢點,不像我們的領導人喝了酒就會有親密行為🤡。店面雖小但盡顯日本風情,有和風畫作在牆上,而店員態度有禮。
朋友住炮台山,帶我光顧附近不錯的拉麵店。

💛雞白湯拉麵 $98
💛黑蒜醬油湯拉麵 $98
💛日式餃子 $38
💛醬漬日本溏心蛋 $12
Coedo手工啤:
💛Shiro白 $48
💛Kyara 伽羅 $48

店面雖小但盡顯日本風情,有和風畫作在牆上,而店員態度有禮。
黑蒜醬油湯拉麵
醬漬日本溏心蛋
手工啤酒
  • 煎日式餃子
2020-03-22 100 浏览
金鶴拉麵 ,有外賣 🥡又來金鶴吃拉麵,簡直就是我的飯堂🍜今次點了醬油拉麵,湯汁特別鮮美,忍不住就喝完了。雞肉鮮嫩滑口,拉麵勁道十足。沒想到還有飯後甜品贈送,簡直驚喜連連❤️
2020-03-19 99 浏览
琴日同屋企人一齊出去附近食拉麵,入咗去依間鋪頭,入面嘅裝修好靚,有種幽靜嘅感覺,有張金鶴嘅圖,好日本風。我哋就嗌咗一碗拉麵,一個鰻魚飯。野食未黎之前服務員先幫我地斟茶,啲茶係麥茶,細節位幾好。首先上嘅係北海道極濃蟹湯拉麵 ,個面嘅湯底超濃郁,好有蟹味,連續飲咗幾啖,而且啲蟹肉已經剝好哂喺面,配埋啲拉麵食落去好搭,個糖心蛋又好流心,超正,之前未食過呢間,家姐推介轉雞肉,食完之後覺得佢冇推介錯,個雞肉真係好味好嫩口!最後係個鰻魚飯,上面有大大舊鰻魚,再加上珍珠米,食落去真係perfect match,而且份量幾大,兩個人都可以一齊share。跟住個昆布湯清清地,都好好飲。MENU
琴日同屋企人一齊出去附近食拉麵,入咗去依間鋪頭,
入面嘅裝修好靚,有種幽靜嘅感覺,有張金鶴嘅圖,好日本風。

MENU
2020-03-17 73 浏览
呢間拉麵店之前已經食過,一直都好欣嘗個雞白湯,今日黎到北角忍唔住都要食一次。我就叫左個史上極濃雞白湯拉麵,雞湯嘅味道真係好夠重同濃郁,而且亦好夠creamy,即使就咁飲都好正。而上面d牛蒡最好唔好浸湯食,除左食到原味之外,亦會更加脆。肉方面就有兩片慢煮雞肉同腩肉叉燒,首先個雞肉因為係慢煮所以口感一流,唔會覺得難咬,而同樣唔浸湯會更正。腩肉就非常肥美,有入口即溶嘅感覺。而我朋友叫嘅沾麵其實湯底一樣,但係麵嘅份量就會再多少少,而且個糖心蛋仲會多半隻添。
2020-03-12
  • 極濃雞白湯拉麵
2020-03-03 887 浏览
🍛咖哩炸雞肉飯💲78日式咖哩非常香濃😋,仲有薯仔粒係入面🥔,炸雞外皮炸得非常香脆可口,內裡雞肉嫩滑,仲好juicy🤤!不過珍珠米煮得唔夠軟熟,飯質有少少硬。.🍜黑蒜醬油拉麵💲98湯底係自家秘製黑蒜醬料,湯嘅味道好濃郁,帶有好強嘅蒜香味🤩,拉麵好彈牙,但湯底唔算好稠密,拉麵掛湯力差少少。有2塊叉燒2塊雞胸肉,雞胸肉係慢煮的,非常嫩滑😋。.🐥燒明太子雞翼💲28/隻雞中翼連雞翼尖,明太子釀入雞中翼中間,漲卜卜的😆,全隻拎去燒,有少少辣,非常香口惹味。.🥟日式餃子 (4pcs) 💲38餃子外皮炸得好多香脆👍🏼。————————————————價錢:💲297 / 2ppl味道:😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸等待:0 mins(7pm)回頭率:70%📌 店內冇洗手間❌🚾

🍛咖哩炸雞肉飯💲78
咖哩炸雞肉飯
不過珍珠米煮得唔夠軟熟,飯質有少少硬。
🍜黑蒜醬油拉麵💲98
黑蒜醬油拉麵

🐥燒明太子雞翼💲28/隻
燒明太子雞翼

🥟日式餃子 (4pcs) 💲38
日式餃子 (4pcs)
餃子外皮炸得好多香脆👍🏼。

————————————————
價錢:💲297 / 2ppl
味道:😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸
等待:0 mins(7pm)
回頭率:70%
📌 店內冇洗手間❌🚾

2020-03-02
咖哩炸雞肉飯
黑蒜醬油拉麵
燒明太子雞翼
日式餃子 (4pcs)
2020-03-03 101 浏览
今日放工黎到天后搵朋友食飯,經過見到金鶴拉麵,比佢日本傳統風格既門面吸引左入黎,燈光比較昏暗,啱哂想食野但又要浪漫氣氛既人黎🌷我地叫左兩碗拉麵,一碗係極濃.雞白湯拉麵,另一碗係普通版既雞白湯拉麵,兩碗上都有超多木耳同牛篣,ya平時拉麵都無乜菜,呢碗多d蔬菜纖維抵讚👍🏻 一飲極濃.雞白湯,不得了,好似番左家鄉大阪食「 鶏Soba 座銀」咁,個湯濃既情度有90%相似,中意食既朋友不妨一試🤣如果食唔到太濃怕個湯太「結」,可以食普通版,都好正😆以為拉麵一定要配茶? 呢度除左茶之外, 仲有啤酒同冷壓果汁, 冷壓果汁分別可以揀橙汁、蘋果汁同雪梨汁, 可能太受歡迎所以最後得番橙汁, 不過味道都好fresh, 感覺好健康🎊佢仲有期間限定既北海道極濃蝦湯拉麵🍜 下次黎希望仲可以食到👀

2020-02-28 67 浏览
今日黎到金鶴拉麵!我叫左一碗極濃.雞白湯拉麵同一杯雪梨汁事關小弟今日有啲喉嚨痛,個雪梨汁我開頭都有啲懷疑係加工野,但飲落完係另一會事入面有啲渣而且唔會甜到好假,而我食完碗拉麵再飲時發覺變咗色應該開始氧化,所以絕對係100%果汁黎。到個極濃雞白湯拉麵第一眼賣相唔錯好creamy 好香濃最特別係佢個炸牛磅唔油膩將佢浸係濃湯裏面再拎返岀黎食係估唔到咁夾,濃湯一般好難會入得曬啲湯,但佢濃而不膩我都差唔多飲晒成碗,實在太飽!服務方面亦十分滿意,見杯就快冇茶就即刻加而且亦會介紹唔同主菜內容。環境亦好乾淨我望過整片地沒任何污跡,而坐位都好舒服,走廊都闊。一定會回頭再食👍🏽
今日黎到金鶴拉麵!
我叫左一碗極濃.雞白湯拉麵同一杯雪梨汁

到個極濃雞白湯拉麵第一眼賣相唔錯好creamy 好香濃

2020-02-06 108 浏览
今天選擇了一間朋友推薦的拉麵店,餐廳裏一直播放着日文歌,感覺就像置身於日本 享用着拉麵。 既然是朋友推薦的拉麵館,我就點限定的試試。北海道極濃蝦湯拉麵未食之前已聞到陣陣蝦味撲鼻, 不需加任何調味,湯底已很濃郁。湯內有很多櫻花蝦,每一口拉麵都帶有濃濃的蝦味,而且拉麵口感剛剛好,這個拉麵真的是色香味俱全。雞白湯沾麵朋友說他的雞白湯沾麵也很出色,我也嘗了一口,雞湯的確很濃味,雞肉嫩滑。他最後還把整碗湯都喝掉。浦燒活鰻魚串鰻魚串燒得很香,肉質很肥美,厚肉, 鰻魚汁也沒有很溜,剛好的調味店員很細心, 不停幫忙加水,服務態度也很好。每碗的份量也剛剛好,很回味也很令人滿意的一間拉麵店。
今天選擇了一間朋友推薦的拉麵店,
餐廳裏一直播放着日文歌,
感覺就像置身於日本 享用着拉麵。
既然是朋友推薦的拉麵館,
我就點限定的試試。

北海道極濃蝦湯拉麵
未食之前已聞到陣陣蝦味撲鼻,
不需加任何調味,湯底已很濃郁。
湯內有很多櫻花蝦,
每一口拉麵都帶有濃濃的蝦味,
而且拉麵口感剛剛好,
這個拉麵真的是色香味俱全。

雞白湯沾麵
朋友說他的雞白湯沾麵也很出色,
我也嘗了一口,雞湯的確很濃味,
雞肉嫩滑。他最後還把整碗湯都喝掉。

浦燒活鰻魚串
鰻魚串燒得很香,肉質很肥美,厚肉,
鰻魚汁也沒有很溜,剛好的調味

很回味也很令人滿意的一間拉麵店。
2020-02-06 84 浏览
一碗正宗又好味的日本拉麵真是令人垂涎三尺,至於一碗拉麵背後是廚師經過無數次的努力而做出的傑作我們應該要好好欣賞多加支持及鼓勵.這碗雞白湯拉麵湯底十分之濃厚充滿淡淡雞肉味之外,還是奶白色的十分之好看,加上麵身也是滑滑的,配上滑滑的雞胸及大大塊豚肉,十分之吸引,另外一碗是用鹽來做最主打的湯底這個是比較清淡適合小朋友及老人家吃的,餃子十分之興趣適合香口人仕.至於這個綠茶甜品也有QQ的感覺也是不錯的選擇.
2020-02-04 76 浏览
在網上發現呢間口碑不錯的拉麵店🍜心癢癢試吓先~😆。🐣極濃雞白湯拉麵 $138見到人氣No.1✨諗都冇諗即刻落order😂拉麵本人湯底果然好濃稠 以雞湯代替豬骨湯 飲下去明顯飲到極濃厚的雞味🤩見到湯底呈奶白色🙊因此拉麵掛湯程度極佳😂拉麵質地彈牙鹼水味不重👌🏻💦內附雞肉好嫩滑 但如果分量多一點就更好👻最特別係炸好的牛蒡🍂造型十足 直落脆卜卜而且帶點甘香🤤離奇地食完唔口渴🤓。🦐北海道極濃蝦湯拉麵 $138同行朋友點了這個😚賣相好靚😍好似隻蝦喺度浸浴🛁🤣又是極濃系列🤟🏻濃郁蝦香 上面鋪滿櫻花蝦脆卜卜增加口感 而且見到隻蝦都幾大隻幾新鮮😳
在網上發現呢間口碑不錯的拉麵店🍜心癢癢試吓先~😆

🐣極濃雞白湯拉麵 $138

🦐北海道極濃蝦湯拉麵 $138
2020-01-30 154 浏览
早已聽聞有多間分店的金鶴拉麵水準不錯,難得在家附近開了一家新分店,於是就來試試。餐廳以日本風格為裝潢主題,座位不多,但空間亦寬敞,坐得舒適。拉麵主打雞白湯湯底,亦可選其他特色湯底,例如黑蒜油、辛味、鹽味等,另外亦有串燒及其他小食選擇。連枱上的濕紙巾都是日本製的,十分重本。極濃雞白湯拉麵拉麵上的一大堆炸牛蒡可以說是店家的招牌,香脆可口。極濃雞白湯,一呷香濃順喉,但卻濃而不膩,雞味醇厚香濃。醬油拉麵另一碗選擇了經典的醬油拉麵,湯底入口十分清爽,味道鮮明,醬油的鹹香甘味十分突出。每碗拉麵均附有雞肉及叉燒,兩者以低溫慢煮的方式煮熟,所以會沒有炙燒的氣味,但同時卻能突出雞肉及叉燒本身的肉味,以最純粹的味道取勝。味玉的水準不錯,蛋黃半熟流心,顔色澄黃鮮艷,味道甘香。燒黑豚肉串黑豚肉以醬燒的風格,醬香馥郁,黑豚肉肥瘦均勻,脂爽肉軟,肉汁豐盈,甘腴可口。日本明太子雞翼雞翼去骨後釀入辛辣的明太子,一咬辛香微辣,十分惹味。

連枱上的濕紙巾都是日本製的,十分重本。

醬油拉麵

味玉的水準不錯,蛋黃半熟流心,顔色澄黃鮮艷,味道甘香。

日本明太子雞翼
雞翼去骨後釀入辛辣的明太子,一咬辛香微辣,十分惹味。
2020-01-29
2020-01-20 122 浏览
中環嘅金鶴拉麵開張時,我已經率先去朝聖,佢哋嘅雞白湯拉麵,讓我一試愛上,奶白色嘅雞湯非常creamy,每次都將湯底清得一滴不漏。最近見到北角和富道都開咗分店,今晚又嚟試下先。見到有特濃雞白湯拉麵,係一般雞白湯拉麵嘅升級版,即刻忍唔住要試下。 奶白色嘅湯底非常濃稠,杰杰地有啲似忌廉,入口是滿滿雞嘅鮮味,口感幼滑。面頭係炸牛蒡絲,分量好似多過平時。裏面有半隻糖心蛋,同埋大量蔥花,木耳,兩片叉燒及兩片慢煮雞胸肉,水準比其他分店有過之而無不及。餐廳座位不多,但坐得舒適,服務亦不錯,下次可以選擇呢呢間分店!

2020-01-16 104 浏览
九點後download app做會員有折,就等一下吧!家人選呢間餐廳的,來到看到那個很有藝術氣息的炸牛蒡才知道原來是這一間,再細看,不是喔,原來是A貨。我曾經在日本吃過正版,這樣比較的話,這家當然不能相提並論。金鶴雞白湯拉麵雞味不重,如果喜歡濃味的朋友應該要點選極濃版,可是很貴呢!我點選了黑醬油拉麵,很油膩呢,可能油膩感太重,我也不記得湯底好不好味,但叉燒是OK的,最好味的反而是小吃,炸物及燒物也很不錯。另值得一讚的是其服務態度,笑容190分。
另值得一讚的是其服務態度,笑容190分。