2021-02-03
《銀之冰室》坐落上海街新商場三樓,樓底高,餐廳大,有露台,有open space, 疫情後搞公司party 十分合適。樓下有支持弱勢社群既food court - 另再擇日支持。今日試紅酒煎羊扒 - 我喜愛既羊扒需要有小小羶味,肉質鮮嫩 - 始終都係打工仔晏晝,份量要夠。《銀之冰室》既羊扒總算大大碟份量十足,一如餐牌所序,上菜已除去多餘脂肪,雖然全熟但入口仍十分腍軟,略感肉味被紅酒汁所蓋,羶味欠奉,配菜露荀卻新鮮可口。不得不提,餐廳裝修細緻,全店放滿懷舊玩具,公仔漫畫書,文具;單是我坐這枱既<Touch> 漫畫便喚起不少八十年代既童年回憶;旁邊既舊式相機舖照相機已不是隨街見到之物;坐下來,前後左右都係話題; 不難怪疫情之下,大大餐廳也坐足八九成。總結:冰室黎講,食物 ok 既,加埋十分好既服務裝修,會再嚟 👌🏻
紅酒汁煎澳洲羊扒