2025-05-16 142 浏览
今次去咗間平民鐵板牛扒店食嘢,價錢好平,份量同質素都幾高水準一開始會上左羅宋湯同餐湯先叫咗個鐵板牛舌拼肉眼牛扒,牛舌切得厚薄適中,表面略略燒焦,食落去香口彈牙,完全冇韌身嘅問題。肉眼牛扒就更加正!五成熟嘅熟度啱啱好,切開嗰陣見到個肉色係漂亮嘅粉紅色,肉汁鎖得好好。最正係佢表面燒到香脆,入面仲保持到多汁嫩滑,連筋都冇,肉質夠嫩滑。黑椒汁另上就最啱,想點辣就加幾多,唔會搞到個牛扒浸汁咁樣。配菜嘅薯菜都做得幾好,薯仔香軟,菜夠新鮮爽脆。西冷牛扒就做得更加出色!五成熟嘅熟度一樣完美,個西冷油花分佈均勻,肉質夠嫩又唔會肥膩,食落去香甜多汁。個燒汁味道濃郁,帶有紅酒香,配埋牛扒更加突出個牛味。意粉做得夠al dente,軟硬適中,沾埋個燒汁食就更加完美!飲品方面,凍檸檬水少甜就啱啱好,檸檬味香甜,完全冇苦味。凍檸檬茶走甜就更加啱我心意,茶味香濃,檸檬香氣足,最啱配重口味嘅牛扒。總括嚟講,鐵板世家嘅牛扒質素同價錢都算得上抵食,最緊要係廚師對火候掌握得好好,每次嘅熟度都好準確。雖然唔係高級牛扒餐廳,但勝在夠實在,想食個抵食又夠水準嘅牛扒,呢度真係值得一試!

一開始會上左羅宋湯同餐湯先

2025-04-14
  • 鐵板西冷牛扒
2025-04-14 205 浏览
太耐無行金魚街,行完唔知有咩食,都係打算求其入間茶記算,點知原來有間裝修到以前港式西餐,係食鐵板牛扒。入去裡面,發現原來係深水埗老店馬德里餐廳嘅分店。餐包呢度無用普通圓形西式餐包,真係港式傳統好甜嘅餐包,有以前嘅感覺。羅宋湯傳統港式味道,好多椰菜同西芹,配帶辣味嘅番茄湯特別開胃。忌廉湯Creamy但無咩材料,好適合點餐包食,唔搽牛油。整體都唔錯,但相比之下比較遜色。鐵板牛舌拼肉眼牛扒 五成熟 $158呢個鐵板,特登無落汁,不過熱度一樣,攞開好多墊底嘅薯條,一樣足夠將牛扒煎到七成熟。配菜有西蘭花同車厘茄。肉同一般港式西餐一樣,都有鬆過,不過唔會完全爛曬,都有保留牛肉嘅味道。呢度嘅肉眼牛肉味足夠,唔會太硬。但呢度嘅牛舌外層比較硬,但多左牛舌,只係多$10,算係咁。鐵板T骨牛扒 五成熟 $148T骨係將牛柳、西冷牛扒同中間連帶嘅T字脊骨原個切出,同時食到嫩滑嘅肉同有牛味嘅肉。 加入黑椒汁之後,有黑椒香味,可以帶出牛肉味。意粉+$10咁重懷舊氛圍,但都係俾普通白洽意粉,有啲可惜。凍檸檬水 走甜 +$4*2=8牛肉太油膩,飲走甜嘅檸檬水比較舒服。甜品今次甜品係黑加侖子味雜果啫哩,口感比較鬆散。呢

入去裡面,發現原來係深水埗老店馬德里餐廳嘅分店。

餐包

羅宋湯
傳統港式味道,好多椰菜同西芹,配帶辣味嘅番茄湯特別開胃。

忌廉湯

鐵板牛舌拼肉眼牛扒 五成熟 $158

鐵板T骨牛扒 五成熟 $148

意粉+$10
咁重懷舊氛圍,但都係俾普通白洽意粉,有啲可惜。

凍檸檬水 走甜 +$4*2=8
牛肉太油膩,飲走甜嘅檸檬水比較舒服。

甜品
今次甜品係黑加侖子味雜果啫哩,口感比較鬆散。呢啲港式口味,必須要加花奶,完全復刻。

總計:$324
2025-04-10
2025-06-03 0 浏览
咁啱想食啲地道啲嘅鋸扒,之前都聽聞過呢一間鐵板餐廳好受歡迎,一入去嘅時候都差唔多坐滿晒!🫨鐵板餐嘅種類都好多,以份量同質素嚟講價錢亦都唔算好貴!😗每個扒餐都包咗一款扒、餐湯、飲品、仲有甜品添!我同朋友都想大大啖食肉!兩個都揀咗鐵板煎牛舌拼肉眼牛扒配薯菜 ($158),仲叫咗忌廉湯、凍檸茶少甜少冰、而甜品就係花奶配啫喱!😍鐵板煎牛舌拼肉眼牛扒配薯菜🥩我哋分別叫咗三成同五成,同樣都係叫咗黑椒汁,唔夠汁仲可以添!肉眼牛扒比想像中厚身同大塊,食落唔算超嫩滑,但係勝在肉味好足!有兩塊大大牛舌,牛舌略嫌煎得唔夠焦,如果本身唔鍾意牛舌質感嘅可能會覺得好raw🫣花奶配啫喱好耐冇食過黑加侖子啫喱,仲要配埋花奶,童年回憶即刻返晒嚟😉入邊都好足料,仲有椰果添!

鐵板餐嘅種類都好多,以份量同質素嚟講價錢亦都唔算好貴!😗

每個扒餐都包咗一款扒、餐湯、飲品、仲有甜品添!

鐵板煎牛舌拼肉眼牛扒配薯菜🥩

花奶配啫喱

2025-05-30 0 浏览
同女朋友行完花墟 落大雨 天氣涼涼地佢話想鋸扒用apps一搵就搵到呢間係太子站附近嘅鐵板世家座位好闊落 裝修係傳統扒房 用格仔枱布 加配一啲懷舊嘅牆紙 成件事好有feel一坐低侍應已經好快問你飲咩湯再上埋餐包 好有效率羅宋湯好開胃,勁多配料忌廉湯好Creamy,夠哂濃同女朋友一人點咗一份扒用鐵板上 jar jar聲 一份肉眼一份西冷 都係138同148 原本已經配咗好多薯條 夠哂飽鋸扒就最怕佢煮到Over Cook,又或者一舊扒入邊有一大部份係肥膏或者筋呢度做得好好,冇呢啲事發生而且伴碟嗰啲菜都係食得落口 唔會一陣臭青味飲品夠大杯無嗌小冰啲冰都唔會太多檸檬有四片 成杯凍檸茶好夠味道最後仲有啫喱送最有驚喜嘅係啫喱入邊係有果肉食落去個口感係非常之豐富食到飽一飽兩個人都唔使$300 !
同女朋友行完花墟 落大雨 天氣涼涼地
佢話想鋸扒
用apps一搵就搵到呢間係太子站附近嘅鐵板世家

一坐低侍應已經好快問你飲咩湯

再上埋餐包 好有效率
羅宋湯好開胃,勁多配料
忌廉湯好Creamy,夠哂濃
同女朋友一人點咗一份扒
原本已經配咗好多薯條 夠哂飽
呢度做得好好,冇呢啲事發生
而且伴碟嗰啲菜都係食得落口 唔會一陣臭青味
飲品夠大杯無嗌小冰啲冰都唔會太多
檸檬有四片 成杯凍檸茶好夠味道
最後仲有啫喱送
最有驚喜嘅係啫喱入邊係有果肉
食落去個口感係非常之豐富

食到飽一飽兩個人都唔使$300 !
2025-05-21 63 浏览
前幾日係youtube見到有介紹呢間平民鐵板餐,決定試試。這家餐廳的港式鐵板餐給人一種懷舊的感覺,菜式選擇多樣,適合喜愛肉類的食客。鐵板牛舌配肉眼扒拼薯菜牛舌的口感柔軟,整體味道非常不錯。鐵板的熱度保持得很好,倒汁時需要小心,建議用紙巾遮住自己,避免燙傷。鐵板T骨牛排配蔬菜接著是鐵板T骨牛排,搭配蔬菜。牛排帶有濃郁的燒烤香氣。整道菜不會過於油膩。飯前的牛油餐包非常松軟,抹上牛油後香氣四溢,配上羅宋湯和忌廉湯,無論是開胃還是暖身都很合適。最後,甜品的黑加侖子雜果啫喱好有童年回憶。
前幾日係youtube見到有介紹呢間平民鐵板餐,決定試試。

鐵板牛舌配肉眼扒拼薯菜

鐵板T骨牛排配蔬菜

最後,甜品的黑加侖子雜果啫喱好有童年回憶。
2025-05-19 36 浏览
突然想飲港式羅宋湯😂記得之前去睇小動物時行過見到有間黃色大招牌“鐵板世家”十分搶眼!門口放著一大個晚餐的告示牌👍有鐵板餐同特色意粉和飯選擇充滿懷舊氣氛紅色格仔枱布我們一定是食鐵板餐餐已包含主食、餐湯、牛油餐包、飲品😍送甜品👉🏻重點免加一👍加$10可加配白飯或意粉👉🏻羅宋湯湯好夠熱!基本材料蕃茄、椰菜、紅蘿蔔和西芹👉🏻餐包都係靈魂之一鮮牛油餐鬆軟好味,正😋👉🏻鐵板西冷牛扒(7成熟)鐵板牛扒餐上檯時店員會拿着兩桶的醬汁:(燒汁或黑椒汁比你選擇)鐡板好夠熱👍渣渣聲好多白煙升起香氣滿滿添加食慾👉🏻鐵板肉眼牛扒(7成熟)肉厚勁嫩又多汁肉質鮮嫩醃製得牛肉很入味配燒汁更惹味配菜有西蘭花、車厘茄和曲形粗薯條👉🏻另加$8 有特飲菠蘿冰同紅豆冰值得一讚紅豆好大粒好腍😋👉🏻最後甜品花花杯啫喱加了雜果𠻹
突然想飲港式羅宋湯😂
記得之前去睇小動物時行過
見到有間黃色大招牌“鐵板世家”十分搶眼!
門口放著一大個晚餐的告示牌👍
有鐵板餐同特色意粉和飯選擇
充滿懷舊氣氛紅色格仔枱布
我們一定是食鐵板餐
餐已包含主食、餐湯、牛油餐包、飲品
😍送甜品👉🏻重點免加一👍
加$10可加配白飯或意粉

👉🏻羅宋湯
湯好夠熱!基本材料蕃茄、椰菜、紅蘿蔔和西芹
👉🏻餐包
都係靈魂之一鮮牛油餐鬆軟好味,正😋
👉🏻鐵板西冷牛扒(7成熟)
鐵板牛扒餐上檯時
店員會拿着兩桶的醬汁:
(燒汁或黑椒汁比你選擇)
鐡板好夠熱👍渣渣聲好多白煙升起
香氣滿滿添加食慾
👉🏻鐵板肉眼牛扒(7成熟)
肉厚勁嫩又多汁肉質鮮嫩
醃製得牛肉很入味配燒汁更惹味
配菜有西蘭花、車厘茄和曲形粗薯條
👉🏻另加$8 有特飲
菠蘿冰同紅豆冰
值得一讚紅豆好大粒好腍😋
👉🏻最後甜品
花花杯啫喱加了雜果𠻹
2025-05-19
  • 鐵板西冷牛扒
2025-05-07 24 浏览
有日夜晚出旺角食飯忽然好想食港式鐵板餐加羅宋湯😂search到喺金魚街附近有密密的金魚店 好彩離遠就見到🍞餐包甜餐包係暖暖哋嘅🫕跟餐例湯,我哋兩個都叫咗紅湯係預期港式西餐羅宋湯嘅味道足料,微微酸少少辣,最緊要夠熱👌🏿👌🏿🍖A餐~鐵板牛舌拼肉眼牛扒🍖C餐~鐵板西冷牛扒西冷同肉眼分別唔係真係太大但係勝在都係大大份,份量取勝食港式西餐牛扒,最怕係太多鬆肉粉呢度唔算太嚴重,都真係啖啖肉而且叫五成熟,佢真係俾到五成熟我哋有誠意😂😂牛舌都正常唔太厚,過下口癮👌🏿基本上呢個鐵板餐都抵食 塊扒夠大塊女仔嘅話可以淨係食薯菜唔使加意粉隔籬嗰個加完個意粉之後飽到連甜品都唔使食見人地個甜品好似係經典啫喱加花奶🤤jeng.P.S奶茶控表示呢間奶茶都okay 合格✅
有日夜晚出旺角食飯
忽然好想食港式鐵板餐加羅宋湯😂
search到喺金魚街附近有
密密的金魚店 好彩離遠就見到

🍞餐包甜餐包係暖暖哋嘅
🫕跟餐例湯,我哋兩個都叫咗紅湯
係預期港式西餐羅宋湯嘅味道
足料,微微酸少少辣,最緊要夠熱👌🏿👌🏿

🍖A餐~鐵板牛舌拼肉眼牛扒

🍖C餐~鐵板西冷牛扒

西冷同肉眼分別唔係真係太大
但係勝在都係大大份,份量取勝
食港式西餐牛扒,最怕係太多鬆肉粉
呢度唔算太嚴重,都真係啖啖肉
而且叫五成熟,佢真係俾到五成熟我哋
有誠意😂😂
牛舌都正常唔太厚,過下口癮👌🏿

基本上呢個鐵板餐都抵食 塊扒夠大塊
女仔嘅話可以淨係食薯菜唔使加意粉
隔籬嗰個加完個意粉之後飽到連甜品都唔使
食見人地個甜品好似係經典啫喱加花奶🤤jeng
P.S奶茶控表示呢間奶茶都okay 合格✅

2025-04-25
2025-05-01 6 浏览
夜晚同朋友去咗太子呢間人氣扒房,全場爆滿,好彩早到唔使等位!餐廳主打平民價鐵板牛扒,免收加一,仲送甜品,性價比超高,難怪咁多人捧場~ 餐湯有紅湯同白湯,紅湯好足料!鐵板西冷牛扒配薯菜 $148西冷叫左七成熟,切開粉嫩唔會好多血水,肉質鬆軟,有牛香但唔算好濃郁,以呢個價錢來講合格有餘。可選黑椒或蒜蓉汁,揀咗黑椒汁,微辣惹味,撈埋鐵板嘅「滋滋」聲好有氣氛! 薯菜有薯仔、西蘭花同車厘茄。鐵板T骨牛扒配薯菜 $148T骨牛扒同樣七成熟,T骨一邊西冷一邊牛柳,西冷有嚼勁,牛柳部分更嫩滑,一次過試到兩種口感。比西冷大塊,骨邊肉帶少少筋,鍾意咬口嘅人會鍾意。 飲品加$8有紅豆冰,甜度適中。甜品係黑加侖子啫喱。加左淡奶更順滑更好味!

餐湯有紅湯同白湯,紅湯好足料!

鐵板西冷牛扒配薯菜 $148

鐵板T骨牛扒配薯菜 $148

2025-04-24 25 浏览
今日同朋友嚟到太子一間西餐廳,呢度有懷舊鐵板餐,叫咗佢哋嘅鐵板餐,我就同大家介紹一下:鐵板牛舌拼肉眼牛扒呢道牛舌好正,煎得香脆,肉質滑嫩,咬下去有肉汁流出來。至於肉眼牛扒,我叫咗五成熟,火候掌握得好好,肉味鮮美,配埋黑椒汁簡直一流。鐵板原條龍利柳呢條龍利柳魚煮得好精緻,鐵板燒出嚟嘅味道鮮甜,魚肉嫩滑,完全冇腥味,配埋啲檸檬,食落去清新又開胃。最後仲有啫喱,加埋花奶,口感滑滑,味道淡淡地甜,非常清新。

鐵板牛舌拼肉眼牛扒

鐵板原條龍利柳
2025-04-12 111 浏览
喺旺角東附近搵間睇得上眼嘅茶記都唔算太多選擇。行過通菜街見到兩間,網紅店「紅x」排晒長龍,隔離嘅鐵板世家主打鐵板肉類,主打香港懷舊風情,枱布用上紅白格仔,早餐都enjoy到,款式就同一般冰室唔大差別,而價錢都幾相宜。金牌早餐 $42沙嗲牛肉麵牛肉軟滑份量多,沙嗲醬濃香唔會太鹹,轉出前一丁仲唔使加錢,麻油另上好貼心羅宋湯牛腩粒麵個湯底酸酸甜甜好開胃,牛腩粒粒軟腍重牛肉味,仲帶有軟筋Steak Breakfast $42薄牛扒完全係違反商品說明條例,出面茶記嘅薄牛扒真係止緊薄,但呢度可能係比較佢晚市嗰啲牛肉,已經差唔多一隻隻手指頭咁厚,早餐比$42有鋸扒嘅享受勁爽早餐配菜七選二,一個揀咗炒蛋同豬柳漢堡,一個揀咗午餐肉同豬柳漢堡,豬柳漢堡厚身唔削又有肉汁好唔錯。套餐亦包括餐包,加兩蚊可以轉奶油豬仔包,大大份勁脆口!扒餐可揀熱香餅,配埋楓糖漿熱量爆棚,餐飲仲有得加錢轉紅豆冰,有滿滿能量開始新一天😆

金牌早餐 $42

Steak Breakfast $42

2025-04-02 163 浏览
一早收工之後要到旺角做facial就打算搵間餐廳食個早餐 依間應該係以鐵板餐出名,但之前一直冇試過就試吓佢嘅早餐質素先 每張枱都有紅白格仔嘅餐枱布 幾有feel羅宋湯牛腩粒通粉 配炒蛋漢堡扒奶油豬牛腩粒份量幾多幾香牛味 唔會太韌 煮得幾腍羅宋湯都好足料有蕃茄洋蔥薯仔味道十足每啖通粉加埋足料嘅羅宋湯好滿足喺一個美好嘅早晨 炒蛋都滑 奶油豬焗到好香脆仲有滿滿嘅花生醬奶油好邪惡但係都好滿足另外叫咗杯菊花薏米水飲落幾舒服好養生

羅宋湯牛腩粒通粉 配炒蛋漢堡扒奶油豬
另外叫咗杯菊花薏米水飲落幾舒服好養生

2025-03-26 235 浏览
今日中午去左呢間鐵板世家食飯,中午時份都幾多人,不過都未洗要等位,咁多人食一定好食了。入到去,裝修靚環境都乾淨,坐位都闊落,店員招呼同介紹餐牌,我地就點了兩個餐,價錢都好合理。點了肉眼扒配珍寶腸,揀了意粉黑椒汁送了白湯,凍奶茶。另外就點了鐵板肉眼牛扒配雜扒,有餐包,紅湯,燒汁,凍檸茶。先講肉眼扒配珍寶腸,好大份,肉眼很嫩淋,意粉勁大碟,配黑椒汁很惹味,好食。至於鐵板餐,佢在你面前落汁在鐵板上,很有義式感,哈哈,熱辣辣很香,口水直流,牛扒同樣嫩淋,仲有雞扒等,佢配薯菜,份量都係好多,好食,食肉獸嘅我岩晒。整體都好滿意,份鐵板都不用一百元,超值。

整體都好滿意,份鐵板都不用一百元,超值。
2025-03-24 189 浏览
今日試咗兩款鐵板餐,分別係鐵板T骨牛扒配薯菜同埋鐵板什扒(豬扒/雞扒/珍寶腸/煎蛋)配薯菜,整體感覺幾滿意,性價比都幾高,特別係晚市仲有提子味布甸送,真係抵食!鐵板T骨牛扒,一上枱就聽到「渣渣聲」,熱辣辣嘅鐵板加上黑椒汁,要用紙巾擋住啲油彈,感覺好有儀式感。牛扒嘅份量都幾大塊,簡左7成熟,T骨肉質幾嫩滑,煎得啱啱好,外層微微焦香,切開仲見到粉紅色嘅肉,好juicy!配菜方面,薯條炸得脆口,仲有少少蔬菜,整體搭配幾平衡。至於鐵板什扒,真係好豐富,有豬扒、雞扒、珍寶腸同埋煎蛋,一次過滿足晒幾個願望!豬扒煎得香口,肉質唔會太乾,雞扒就比較嫩滑,珍寶腸好有咬口,煎蛋仲係流心嘅,撈埋啲飯或者薯菜一齊食,真係好正。同樣地,鐵板熱辣辣上枱,加埋黑椒汁或者燒汁,味道更加濃郁。另外,加$8就有特飲,我揀咗凍檸茶,解膩一流。餐湯係忌廉湯,味道濃郁,仲有熱辣辣嘅餐包,蘸湯食真係好夾。晚市仲送咗個提子味布甸,口感滑溜,甜度適中,作為甜品收尾真係好滿足。整體來講,呢個鐵板餐無論係味道、份量定係價錢都幾抵食,值得一試!

2025-03-18 134 浏览
今日收工喺金魚街買寵物野,突然之間好想食鋸扒,即刻上網搵吓。見到附近有呢間專食港式鐵板嘅餐廳,睇落都幾抵食就走咗去試。雖然係茶餐廳格局,但入面都幾乾淨企理,仲有搶眼懷舊feel紅白格仔枱布!同鐵板餐好配合🤣🤣一入到餐廳坐低,侍應哥哥已經問我哋想飲紅湯定白湯。我同男友都係紅湯人,一致揀左羅宋湯~羅宋湯有微微辣味,幾開胃!餐包係暖嘅!鐵板方面,我哋揀咗肉眼扒拼牛舌同埋T骨扒。因為我低碳飲食唔食薯條,侍應姐姐仲肯幫我轉要淨菜,超級好!!一上碟都幾有驚喜!兩款扒都份量十足!肉眼扒揀咗五成熟,切開都真係粉粉嫩嫩既~不過因為喺熱辣辣既鐵板上面,所以食食下都會熟少少~肉眼扒幾厚身,啖啖肉,而且質地都幾冧,食肉獸應該都會滿足到!牛舌都有兩大塊,喺鐵板上面煎幾下,食落幾香!T骨扒又係勁大塊,依款就會肉味比較重啲,如果鐘意牛肉香味既朋友仔,推薦食T骨依款!最後想特別一提既竟然係配角西蘭花!應該有用上湯烚,食落唔會有草青味,而且煮得幾剛好,唔會硬掘掘!最後跟餐仲有啫喱甜品!人均$150嚟講, CP值都算幾高!

羅宋湯有微微辣味,幾開胃!餐包係暖嘅!

一上碟都幾有驚喜!兩款扒都份量十足!

最後跟餐仲有啫喱甜品
人均$150嚟講, CP值都算幾高!
2025-03-18 101 浏览
收工走左去太子買龜糧,突然好想食鋸扒,見到依間餐廳專做鐵板鋸扒,就入咗去食吓。一入去到見到所有枱都係紅白格仔枱布,好有懷舊feel!!!一坐低都未揀食咩,侍應哥哥就問我要紅湯定白湯,原來所有晚餐都包左餐湯同餐包!!揀左羅宋湯~辣辣地幾好味!!另外餐包都幾香,仲暖暖地🫶🏻主角牛舌拼肉眼扒上碟!雖然餐廳係茶餐廳格局,但係塊扒都唔算hea!大大塊,仲要叫五成熟,切開中間真係五成既!(不過因為係鐵板所以影出黎就再熟左少少😂)啲肉都算冧,牛舌都有兩大塊,抵食!食完仲有啫喱甜品!
收工走左去太子買龜糧,突然好想食鋸扒,
見到依間餐廳專做鐵板鋸扒,就入咗去食吓。

一入去到見到所有枱都係紅白格仔枱布,好有懷舊feel!!!

揀左羅宋湯~辣辣地幾好味!!
另外餐包都幾香,仲暖暖地🫶🏻

主角牛舌拼肉眼扒上碟!
雖然餐廳係茶餐廳格局,但係塊扒都唔算hea!
大大塊,仲要叫五成熟,切開中間真係五成既!
(不過因為係鐵板所以影出黎就再熟左少少😂)
啲肉都算冧,牛舌都有兩大塊,抵食!

食完仲有啫喱甜品