2024-02-15 137 浏览
門面ok, 但態度惡劣,嘢食難食,落order好似丐佢咁,惡到一個點啊!一個炒飯炒完出嚟都係濕到黐埋一嚿嚿,啲小炒又鹹得滯,同埋D芡汁好似一劈漿糊咁,土瓜灣真係冇乜好食嘅茶餐廳!
2024-01-29 146 浏览
一向都無禮貌,落完單或者未落完單直接cut線。今次好似平時咁,叫外賣佢話無咁快,問佢大概幾耐,佢話唔知,等到你就等,等唔到你就食第二間。真係火都黎,如果你覺得幾十蚊一個飯唔志在,一係你就講明要夠幾多錢先送,一係你就唔做外賣。

外卖送餐
2023-11-10 165 浏览
身為何文田社畜嘅一份子,袋住一兩間深宵食堂傍身喺基本配置。講到平靚正嘅,我同同事首選浙江街嘅《七喜小廚》。除咗性價比高嘅小炒麵食,佢$88一大煲足料嘅“螺頭蟲草花燉湯“可以話喺鎮店之寶!甘啱今日同前老細一齊被欽點放工做義載司機,一支旗兩架車HOTEL ICON入鯉魚門,決定回程去《七喜》回味下昔日嘅味道。19:30嚟到浙江街,泊好車先發覺《七喜》失咗縱?!無諗過一向旺場嘅《七喜》都有做唔住嘅一日,執咗😳! 大失方寸嘅我哋唯有向附近嘅餐廳埋手,最後俾《鎰澧小廚》廚師推介嘅剁椒海鱸魚吸引咗,決定試服/伏。兩個人嗌咗:〰️〰️〰️🐟 剁椒海鱸魚 $88 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)▪️ 勝在厚肉少骨,有魚香但唔鮮嫩,偏瘦欠缺油脂感,重點“剁椒“辣但唔香,唔惹味,無追食嘅衝動,普通!🥘 海鮮粉絲雜菜煲 $75 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)▪️ 見到呢個煲嘅等一個反應喺“海鮮煲?“。 驟眼睇除咗西蘭花,菜心,豆卜,枝竹同粉絲,海鮮嘅成份就喺得嗰幾粒蝦米仔。最後經過一番深入了解先發現煲底嗰幾舊魷魚!與其話喺海鮮煲,話喺唔小心跌咗幾舊炒鮮魷落個粉絲雜菜煲到嚟得更貼切!🗣 西蘭花同菜心翠綠色口感偏腍,調味上整體算喺正常發揮,

兩個人嗌咗:
〰️〰️〰️

🐟 剁椒海鱸魚 $88 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)

🥘 海鮮粉絲雜菜煲 $75 (CP:◼️◼️◻️◻️◻️)
🗣 西蘭花同菜心翠綠色口感偏腍,調味上整體算喺正常發揮,值得讚嘅喺個煲上枱夠熱同粉絲入味得嚟保留到一絲嘅脆度,唔會腍哂。整體嚟講出品有啲離題,味道一般!
〰️〰️〰️
💸 連兩個白飯 (+$10@), 埋單$183,人均 $92。
🗣 味道好一般,茶記一貫嘅setting,迫夾咗啲,衛生有進步嘅空間。差唔多嘅價錢我會有好啲啲嘅選擇!今次一別可能就是永遠~ 再見了浙江街,再見了我嘅回憶!

2023-11-02
2022-09-11 503 浏览
食材幾好,很多選擇,價格也不貴,我睇了菜脾同個仔見到樣樣都想食。今日點了燒鳮,酸菜魚,d魚冇骨。餐廳裝修是普普通通,但其他都OK . 味道又OK 算系咁對得住個價格了
2020-09-30 1037 浏览
因男友幫他的朋友搬屋到土瓜灣,今日特意跟男友在土瓜灣食晚飯,但時間較夜,就在附近入了小廚食小炒!一向都喜歡有鑊氣的餸菜,所以這個時菜炒班球一定對胃。有鑊氣之餘也很香,魚塊的數量也合理及好食。菜心也很新鮮,餸飯一流。另一碟是欖菜肉碎炒四季豆,這個有欖菜就已經好香,肉碎跟豆的配搭又夠味,完全係可以全碟沽清。兩人食了一碟也不會嫌多呢!兩個人share 1 碗飯,食哂所有餸,就已經好滿足。叔叔的招呼也好街坊好親切。

兩個人share 1 碗飯,食哂所有餸,就已經好滿足。
叔叔的招呼也好街坊好親切。
2020-09-19
2019-11-13 840 浏览
經常路過鎰澧, 總會被貼係窗口嘅南乳吊燒雞彩圖吸引, 不過成舊水半隻雞, 赤貧線下生活嘅我總覺得有D肉痛 (孤寒就真啦!) ....今次入去幫襯, 望完成個 menu 都唔知食咩好, 結果.... 肉痛地叫咗個南乳吊燒雞....再點咗個肉鬆蒸水蛋.我對吊燒雞要求唔高, 皮脆, 肉嫩, 唔肥.以上三點,鎰灃絕對達標,而且無話燒到過火變得太深色,雞肉點咗南乳汁,甜甜地更惹味!原本蒸水蛋技術唔太巧,嘗試過幾次之后都叫做可以接受,但總係無餐廳蒸得咁滑咁靚.隔住個芒都睇得出,鎰灃嘅蒸水蛋,外面唔夠平滑有明顯水泡,慶幸入口仍然極之嫩滑而且蛋味足,只係蔥花唔夠多吧了.鎰灃無咩人客總有原因,過幾日去一條街之隔嘅七喜幫襯,南乳吊燒雞半隻都係90蚊咋!
再點咗個肉鬆蒸水蛋.
我對吊燒雞要求唔高, 皮脆, 肉嫩, 唔肥.

2019-07-13 328 浏览
好耐無去七喜,點知入到去勁熱,好似無開冷氣噤,單都無落馬上閃人,過對面鎰灃小廚!入到去簡直好似由地獄去到天堂,冷氣足夠涼得多,即使價錢貴咗少少都值,好過食到身水身汗攞自己黎受.點咗黑椒牛仔骨,西蘭花鮮魷.優點:1, 黑椒牛仔骨入味,食得到黑椒味,而且帶少少甜,夾自己口味,肉質 juicy 唔會煮得過火,滿意.2, 西蘭花鮮魷係水準之作,鮮魷炒得鮮嫩,滿意x2.3, 兩個小菜份量足,無偷工減料.4, 最滿意當然係冷氣夠凍啦!缺點:1, 西蘭花鮮魷無提供蝦醬.2, 價值貴咗少少.我地係最后一枱客,不單只小菜無hea做,而且佢地見我地埋單先關冷氣,服務滿意啦!
點咗黑椒牛仔骨,西蘭花鮮魷.
優點:
2, 西蘭花鮮魷係水準之作,鮮魷炒得鮮嫩,滿意x2.
3, 兩個小菜份量足,無偷工減料.
4, 最滿意當然係冷氣夠凍啦!
缺點:
1, 西蘭花鮮魷無提供蝦醬.
2, 價值貴咗少少.
  • 黑椒牛仔骨
2019-03-12 309 浏览
自從年多前由七喜轉手去鎰澧之后, 就一直都未幫襯過, 最主要原因係價錢比其他餐廳貴, 到我想幫襯佢就關門, 無緣!今次終於有緣見識一吓鎰澧小菜, 點咗瑤柱粟米魚肚羹, 南乳吊燒雞, 魚香茄子煲.優點 :1, 落單時要求魚肚羹多蔥, 真係多蔥, 服務好過七喜啦!2, 魚肚份量不少.3, 吊燒雞雖然唔係燒 (依家D食巿重邊會燒!) 而好明顯係炸, 不單只皮脆, 雞肉極嫩滑, 連骨都炸脆, 推介!4, 魚香茄子煲上枱時香味撲鼻.5, 茄子煲有落咸魚, 名符其實有魚香.6, 每個小菜份量足夠.7, 客唔多, 所以上菜速度快.8, 好奇怪, 其他餐廳便宜嘅小菜, 鎰澧就標價貴, 但人地嘅貴價菜咖哩蟹, 避風塘炒蟹, 哩到就係百零蚊喎! 真攪鬼!缺點 :1, 瑤柱粟米魚肚羹遙極都遙唔到一條瑤柱出黎!2, 南乳醬份量不足.3, 魚香茄子煲雖然魚香撲鼻, 但咸魚好聞唔好食.4, 小菜價錢略貴.5, 雖然得翻我地一枱客, 都唔洗熄哂冷氣掛, 開翻一部俾我都得掛!6, 上面不停拍拍拍! 拍到大大聲!意思係….. 上面部滅蚊燈不停係到拍拍拍呀! 你做咩陰陰咀笑啫!

優點 :
1, 落單時要求魚肚羹多蔥, 真係多蔥, 服務好過七喜啦!
2, 魚肚份量不少.
4, 魚香茄子煲上枱時香味撲鼻.
5, 茄子煲有落咸魚, 名符其實有魚香.
6, 每個小菜份量足夠.
7, 客唔多, 所以上菜速度快.

缺點 :
1, 瑤柱粟米魚肚羹遙極都遙唔到一條瑤柱出黎!
2, 南乳醬份量不足.
3, 魚香茄子煲雖然魚香撲鼻, 但咸魚好聞唔好食.
4, 小菜價錢略貴.

2018-07-12 593 浏览
Very yummy dishes with a reasonable price!😍 this restaurant is probabaly our family canteen, we come like twice a week as it located in the middle of To Gwa Wan👍🏻 The one I love the most is 椒鹽九肚魚 omg omg must order!!❤️ Dinner is nom nom, will try their breakfast next time☺️
  • 椒鹽九肚魚