2011-02-24 37 浏览
我很喜歡食豬扒, 要"葉"得入味, 都不是易事呀. 見這店以豬扒為名目, 很期待.而我點了得, 當然少不了辣, 以及豬扒啦.湯底則為麻辣.這裏的豬扒很一般, 湯底也過油, 辣得來個油字, 很沒意思.是一間很普通的米線店, 稱不上好味, 不會期待再光顧
米線
而我點了得, 當然少不了辣, 以及豬扒啦.

湯底則為麻辣.

是一間很普通的米線店, 稱不上好味, 不會期待再光顧
2010-10-26
米線
11月7日, 分店又再喺西環尾開一間, 今次呢間就係喺筲箕灣同北角都有嘅阿一豬扒酸辣米綫, 又係試新野嘅時間~::: 真味豬扒上湯米線 ::: $28唔理佢真味唔真味, 但個豬扒的而且確夠討好! 大大塊, 炸得幾香脆~ 肉味都新鮮! 不過咬落都有少少韌, 同埋連住太大舊骨, 有d難咬! 米線都實在不錯, 夠煙韌彈牙~ 加上佢呢個奶白色嘅湯底, 就算有塊炸豬扒浸面都唔會面泛油光, 唔知用豬骨定魚湯煲, 飲落有啖啖清甜味… 其實配料同生菜都新鮮嫩綠, 唔會比d霉霉黃黃嘅你~ 阿一豬扒米線總算無被拆招牌!::: 韮菜餃酸辣米線 + 紅豆冰 ::: $27叫餐嘅就平d之餘仲有送飲品, 3個餐裏面叫咗個韮菜餃酸辣米線~ 韮菜餃幾大隻wor, 仲睇到好嫩綠嘅色澤, 咬開之後, 用料味道都好豐富, 滿滿嘅韮菜好香, 皮亦夠薄, 雖則唔知係咪自家製不過算是十分好, 比招牌嘅豬扒仲好味d添~ 而佢地嘅酸辣唔知有冇俾錯, 竟然係麻辣嘅? 對不太好麻的我就差d, 根本係食唔到酸… 紅豆冰係異常地甜! 如果係一間普通茶餐廳就完全唔合格, 不過食辣野就可以中和番d辣味咁, 所以如果叫清湯米線, 千祈唔好跟紅豆冰

::: 真味豬扒上湯米線 ::: $28

::: 韮菜餃酸辣米線 + 紅豆冰 ::: $27
紅豆冰係異常地甜! 如果係一間普通茶餐廳就完全唔合格, 不過食辣野就可以中和番d辣味咁, 所以如果叫清湯米線, 千祈唔好跟紅豆冰~ 紅豆都幾大粒, 應該唔係罐頭貨, 煲得亦都夠淋, 唔錯唔錯~

宏觀整個西環尾, 食酸辣米線的店舖太少, 順路嘅都可以再來~
真味豬扒上湯米線
韮菜餃
紅豆冰
大粒紅豆
2011-01-16 28 浏览
意外的發現!今曰同個friend唸住去宜嘉食野,經過嗰間鋪,friend中意辣,見招牌酸辣,話不如試吓。我點咗手撕雞小辣米線跟紅豆冰,friend係雜菌中辣米線跟熱柚茶。我份米線落料好足,幾鮮,紅豆甜度適中,讚!不過米線有少少唔夠,唔知係未因為今日特別肚餓?@@friend話佢份都好好味,下次試埋佢份先!ps:行返西寶城途中有間買牛雜嘅鋪,兼買雞蛋仔,嘩!正到無得彈!
2011-01-15
  • 米線
2010-11-15 17 浏览
lunch hour要等一陣先有位~~ 不過都正常, lunch唔洗等位先驚!!! ;po黎到當然食招牌菜--->豬扒酸辣米綫!!! 原來佢仲有麻辣可以揀, 所以一款一碗, $28@一上枱, 個外貌唔錯, 大大碗都算, 有其他酸辣米綫慣常有o既配菜~~~ 跟住要檢視一下塊豬扒先~ 我碗麻辣入面就有一大兩小total三塊, 佢屬於薄身豬扒, 所以唔會好厚粉, 唔錯, 而且咬落去幾有口感, 唔識點講, 總知就唔會好lum, 有d彈性............不過如果再大塊d會更好!!!我自己食o既麻辣就好正~ 雖然我食辣, 但唔係話食得四川超級辣o個種, 但lee度o既麻辣好得意, 初頭食落去冇乜特別感覺, 但真係愈食愈麻, 而且o個種麻唔會令個咀腫哂o個種咁恐怖, haha!!! 係恰到好處~~~雖然我都一路食一路流汗~~~ 但的確唔錯,..............!!!飲品都抵讚wor, o個d 咩柑桔蜜、柚子蜜一律$7, 冷熱同價, 但其他小食好似偏貴左少少, 所以冇食, 因為一碗"上湯蘿卜菜"都要成$16....................似乎唔係西環街坊價law!!!

anyway我會再去幫襯試埋個酸辣米綫................同埋試下佢o既水晶粉tim~~~ 不過要+ $2 架.....!!!

btw, 佢都有幾款set係包埋drinks, 但就冇得揀豬扒酸辣米綫, 不過就抵少少, 大家又多個選擇!!!
2010-11-12