2023-04-19 47 浏览
呢間位於元朗嘅泰式船麵 就算行開屯元天都要用Google Maps先搵到😂不過好值得食🥰🥰🥰首先我哋叫咗兩杯泰式奶茶同埋兩個船麵☺️分別係牛肉船麵同埋豬肉船麵❤️ 泰式奶茶勁好飲‼️通常泰式奶茶都會好甜但係呢間就唔會🥳係有勁香嘅茶味🤤🤤🤤兩個船麵都好好味😍😍😍上面呢炸豬皮真係不得了💕💕💕💕個湯底係非常之濃郁 重點係價錢算平 幾十蚊一碗😳 我個人就推薦豬肉船麵多啲 因為個豬肉丸超好味😚😚😚😚😚

2023-04-19 60 浏览
對於我黎講,不論工作有幾忙,抑或生活上有幾多難題都好,幫襯小店💛食個好西。就能舒壓同釋放情緒。隨著消費劵廣發大眾,如要用得其所,阿叔泰麵💛必然選擇。牛肉船麵$63(必食)麵類選擇有好多,有金邊粉,河粉,米粉,粉絲等。先試果湯底甜甜地,同泰國食既唔差得遠。而船上配料有香炸豬皮,牛腩,牛丸,芽菜,通菜和細粒花生等。炸豬皮酥脆,搭配掛汁的米粉,整體唔會太咸 。冬蔭功湯麵 $64湯麵配料有青口、蟹柳、豆卜、鮮蝦等。先試果湯頭酸酸辣辣咁,連 吸收晒d湯豆卜,再放入口,好惹味。揀了米粉。份量都唔少喎。阿萊燒豬頸肉$60豬頸肉的份量挺多又大件,配上泰式辣醬汁,外表面燒得焦香 。 薄切亦有肉汁,沾醬汁讓肉更可口,正呀😍阿咩糕點拼盤 $38蝶荳花檸檬蜂蜜特飲$24荔枝玫瑰特飲$24呢間系抵食💛,下次有機會挑戰佢地既輕量船麵!📍阿叔泰麵地址: 元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖

牛肉船麵$63(必食)

冬蔭功湯麵 $64

阿萊燒豬頸肉$60

阿咩糕點拼盤 $38

蝶荳花檸檬蜂蜜特飲$24

荔枝玫瑰特飲$24

呢間系抵食💛,下次有機會挑戰佢地既輕量船麵!
📍阿叔泰麵
地址: 元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
2023-04-12 69 浏览
><平時嗌開外賣 見時間尚早就堂食埋先返屋企冬蔭功湯麵 (64 加底+5)湯底濃郁夠香辣 同金邊粉最夾 配料有蝦 青口 蟹柳 豆卜 芫荽阿叔拼盤 - 2人拼盤(88)聖巴東酸辣無骨鳳爪/粒粒雞棗/炸丸香茅魚露雞翼/炸蝦餅拼盤幾豐富 鐘意雞翼香茅味 脆口肉嫩阿萊燒豬頸肉(60)表面焦香 保持肉汁唔會乾柴食落爽腍 唔會過份地有膩意阿咩糕點拼盤 (38)千層糕 煙韌有嚼勁椰青糕 清爽幾椰香椰汁糕 香甜不膩青檸七喜(18)><><><><><><><><><><><阿叔泰麵 ASOK Thai Noodles元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
平時嗌開外賣 見時間尚早
就堂食埋先返屋企
冬蔭功湯麵 (64 加底+5)
湯底濃郁夠香辣 同金邊粉最夾
配料有蝦 青口 蟹柳 豆卜 芫荽
阿叔拼盤 - 2人拼盤(88)
聖巴東酸辣無骨鳳爪/粒粒雞棗/炸丸
香茅魚露雞翼/炸蝦餅
拼盤幾豐富 鐘意雞翼香茅味 脆口肉嫩
阿萊燒豬頸肉(60)
表面焦香 保持肉汁唔會乾柴
食落爽腍 唔會過份地有膩意
阿咩糕點拼盤 (38)
千層糕 煙韌有嚼勁
椰青糕 清爽幾椰香
椰汁糕 香甜不膩
青檸七喜(18)
><><><><><><><><><><><
阿叔泰麵 ASOK Thai Noodles
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
泰菜🇹🇭都係港人熱門選擇菜式之一,酸酸辣辣好開胃,元朗有間小店主打泰式船麵,更可主選麵底無需另外加錢,(多達5款,比較少見的蛋麵也有🥚),店內佈置亦注入泰國元素,兩邊牆壁畫上色彩鮮艷泰國人像,食物未到前可以打下卡📸~🦐炸蝦餅 $72每次食泰菜一定要嗌炸蝦餅~依碟炸蝦餅都幾大塊!炸粉較薄,食落係啖啖蝦肉,大件關係食完都幾飽🐽豬肉船麵 $63湯底係新鮮牛骨湯,船麵配有豬肉片、豬肉丸,另有芽菜,通菜,花生碎及炸豬皮,配菜都幾豐富。湯底濃郁惹味,另有4款調味料:魚露、白醋、白糖、辣椒粉增強泰式風味,金邊粉份量都幾多,認真性價比高🌶️冬蔭功湯麵 $64配料有青口、蟹柳、豆卜及海蝦,海鮮煮到剛剛熟好鮮味,酸辣冬蔭功越食越開胃,我揀咗蛋麵,比起其他粉麵多咗陣陣蛋香味。2隻大蝦同青口好加分!依個價錢食到海鮮真係好抵㗎!🥥阿咩糕點拼盤 $38賣相一流,凍點係香甜椰汁糕,熱點係玫瑰花造型班蘭椰青糕,食開凍糕,食落先知係熱糕,原來比起凍食更香甜🥭蝶豆花芒椰奶香 $30好靚嘅一杯飲品,味道仲好好飲,香濃椰汁奶味,加上粒粒芒果,推介一定要試🌼熱蜂蜜菊花露 $18甜蜜潤喉,陣陣清香菊花味阿叔泰麵 📍地址:元朗西菁街

🦐炸蝦餅 $72

🐽豬肉船麵 $63

🌶️冬蔭功湯麵 $64

🥥阿咩糕點拼盤 $38

🥭蝶豆花芒椰奶香 $30

🌼熱蜂蜜菊花露 $18
甜蜜潤喉,陣陣清香菊花味

阿叔泰麵
📍地址:元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
2023-04-03
  • 豬肉船麵
  • 蝶豆花芒椰奶香
  • 阿咩糕點拼盤
2023-04-05 108 浏览
話說上次去泰國無食到船麵,發現元朗有間都幾出名嘅泰國菜,趁住放假就去食下啦餐牌嘅選擇都唔係非常之多,所以今次就叫咗個牛肉船麵同埋蛋炒咖喱蟹肉飯去到泰國餐廳就梗係飲泰式奶茶,依間小店嘅泰式奶茶,都幾有泰國嘅風味,唔錯好快牛肉睡眠就嚟到,首先飲一飲個湯底,非常之清甜,好估唔到嘅係原來佢啲牛腩炆得好淋,仲有都幾多舊下,加上炸豬皮通菜金邊粉同牛肉丸,好食喎!有啲差異,原來小店都可以做得咁好味咁有風味,之後加上枱上面嘅調味料之後就變咗另一個風味嘅船麵啦,如果面底再多少少就完美了!牛腩好林,好好食!另外叫咗個炸蝦餅,非常之彈牙足料,熱辣辣蟹肉咖喱,咖喱嘅味道非常之有層次,係東南亞嘅味道,加上蟹肉同蛋之後好有咬口,簡單啲嚟講好食總括嚟講依間小店值得再次光顧,下次可能試吓青咖喱牛腩,同其他嘢食,因為三樣嘢嘅表現都非常之好,同埋原來佢可以叫foodpanda,咁又多咗個誘因叫嚟食😂

牛腩好林,好好食!

另外叫咗個炸蝦餅,非常之彈牙足料,熱辣辣

• 牛肉船麵
2023-04-03 794 浏览
阿叔泰麵以正宗掛帥,皆使用泰國調味料,保留了每道菜餚泰式的原始味道。阿叔泰麵叫人最迷戀的是它的泰式小食和船麵,幾乎涵蓋大家熱愛的料理,雖然店名叫阿叔泰麵,這裡也有飯類供應,飯麵通通都有。牛肉船麵使用新鮮牛骨,泰國香料費時熬煮成船麵湯頭,加上魚露、白糖、白醋、胡椒粉的調味,牛肉船麵吃起來酸酸甜甜又富含香辣滋味,非常夠味涮嘴。牛肉船麵嚴選泰國麵底烹調,我選了黃麵,黃麵咬感彈牙又能吸附熱湯香味,每一口都能嚐到濃郁味美。牛肉船麵配料有牛腩,牛丸及炸豬皮,搭配芽菜,通菜和花生碎這些菜蔬享用可平衡味蕾。炸豬皮口感酥脆,富含油香,放入湯汁裡浸泡,炸豬皮會更滋味好吃。牛腩嚼起來軟嫩入味,咬下就能知曉牛腩為何這麼受歡迎,真的是水準十足的牛腩。牛丸真材實料,紮寶有彈力,充滿肉汁的甜味,一口一顆剛剛好,還能感受到明顯的牛肉味。馳名楊叔叔豬手飯味道絕妙,豬手滷得透徹,整個甜鹹味恰到好處,豬皮上的膠質真是入口即化,還會黏住嘴唇,瘦肉表現也很棒,軟腍不乾柴,媽媽覺得豬手極之厲害。豬手旁的酸菜,瞬間中和豬手的肉肉感,亦是馳名楊叔叔豬手飯的靈魂配菜,滷蛋全把滷汁滷進,好吃到飛起。粒粒雞棗處理細緻,表層帶有腐皮的香脆咬

粒粒雞棗處理細緻,表層帶有腐皮的香脆咬感,粒粒雞棗無敵好咀嚼,內裡有一定的嫩度,年紀大的、小朋友們都可以輕鬆咬嚼。粒粒雞棗鹹味剛好不死鹹,醮點泰式甜酸醬吃,胃口都被打開,白飯亦會扒上好幾口。

我和媽媽分別選喝凍蜂蜜菊花露及荔枝玫瑰特飲,荔枝玫瑰特飲甜甜的荔枝果香與淡淡的玫瑰花香停留在舌尖,讓媽媽忍不住大吸幾口。凍蜂蜜菊花露清郁微甜,蜂蜜與菊花完美融合,滋潤解渴,適合飯後喝一杯去飽膩,享受滿口芳香。

我跟媽媽私心推薦榴槤炸彈,榴槤炸彈外頭金黃脆香,一口咬下,熱騰騰的榴槤直接爆漿出來,榴槤軟滑黏綿,甜香四溢,入口時榴槤甜味更加明顯,榴槤控必試這榴槤炸彈呢。

2023-03-30 128 浏览
真係好鍾意食泰國嘢,尤其是係街頭食嘅船麵, 住係元朗就一定會黎呢間餐廳, 地理位置好有街頭感覺, 而內裡裝修好有泰國小店風格👍🏾1/ 牛肉, 豬肉, 雞肉船麵 $15/碗超級中意食船麵, 平時係泰國叫到成枱都係, 估唔到係香港都有得叫, 我地三種口味各叫一碗, 外觀細細碗但就好足料! 芽菜通菜都多, 而麵都有兩三大啖👍🏾最中意係牛肉味, 肉嫩牛味濃😋2/ 蛋炒咖喱蟹肉飯 $68外觀已經好吸引, 咖喱味好濃郁又唔會太辣, 蟹肉同香既味道都好香! 配埋飯食到一啖接一啖😋3/ 椰青 $38價錢黎講係常規價格, 但size就比平時大好多, 飲落清甜唔苦澀, 椰青肉都好似刮黎食👍🏾

1/ 牛肉, 豬肉, 雞肉船麵 $15/碗

2/ 蛋炒咖喱蟹肉飯 $68

3/ 椰青 $38
2023-03-29 89 浏览
呢間阿叔泰麵喺元朗都開左好耐,都幾出名💛。佢主打船麵,船麵姐係湯頭用左豬血或牛血混合香料調整而成,比一般牛肉湯底更加濃郁。佢店鋪樓面唔算太大,但好有特色壁畫同半開放式窗門設計,幾有地道特色😊。我地今日兩個人叫左: 🔸️牛肉船麵配金邊粉($66,8.8/10)新鮮牛骨湯配牛腩及牛丸,芽菜,通菜,花生碎及炸豬皮。店舖有提示食船麵要加4款調味料:魚露,白糖,白醋,辣椒粉,仲話“四大調味,決一不可”🤭。我用左呢個食法,個湯底真係更加鮮味,更濃郁,牛味湯十分之突出!牛腩好多舊好焾,金邊粉都好滑(唔夠可加$5加底),仲好欣賞佢個炸豬皮,香口! 🔸️泰式椰子雞湯麵配金邊粉($60,8.8/10)配合雞肉,雜菇,車厘茄。清清地既選擇,椰子味十分之濃。 🔸️泰式豬頸肉($60,8.8/10)即叫即煎,好香口,好入味既香茅味,豬頸肉都keep到好嫩好juicy。好有地道泰國風味。

🔸️牛肉船麵配金邊粉($66,8.8/10)

🔸️泰式椰子雞湯麵配金邊粉($60,8.8/10)
配合雞肉,雜菇,車厘茄。清清地既選擇,椰子味十分之濃。

🔸️泰式豬頸肉($60,8.8/10)
2023-03-25 548 浏览
西菁街多野食就出晒名,是晚同朋友黎左阿叔泰麵食泰國菜,位置在西菁街轉彎位,都幾唔顯眼😂好彩有朋友帶路。🍲冬蔭功湯麵聽講阿叔出名船麵,本身想叫但朋友又話想飲冬蔭功湯,咁就轉叫冬蔭功湯麵啦。湯底酸酸辣辣好開胃,頭幾啖都幾酸,食多幾啖辣勁漸漸出黎,味濃香滑幾好味。麵底有幾樣選擇,揀左要粉絲,吸湯一流🤤🌶️火辣阿嫂青木瓜沙律再黎一個開胃小食木瓜沙律,餐牌上有四隻辣椒,先試一口,嘩嘩~真係幾辣喎,但辣得黎又過引,木瓜好爽口,越食越開胃😆🥬飛天通菜好惹味的炒通菜,重蒜香帶微辣,通菜有著滿滿的醬汁,如果有碗白飯就正啦😆🐖阿萊燒豬頸肉咁多菜就叫返碟肉平衡下,豬頸肉燒得焦香,肉質軟嫩,厚切有咬口,正呀😍🍋蝶荳花檸檬蜂蜜特飲&🐘象啤仲叫左特飲同啤酒,蝶荳檸檬幾靚,紫紫黃黃打卡一流,味道係檸檬味較重,酸酸地幾好味。至於泰象啤嘛,很出名都唔需要介紹了啦,啤酒配酸辣食物就係夾啦😜好味好味,果然無介紹錯,又多一個食泰國菜的好地方。

🍲冬蔭功湯麵

🌶️火辣阿嫂青木瓜沙律

🥬飛天通菜

🐖阿萊燒豬頸肉

🍋蝶荳花檸檬蜂蜜特飲&🐘象啤

好味好味,果然無介紹錯,又多一個食泰國菜的好地方。
2023-03-23
2023-03-23 109 浏览
疫情時我地join左外賣app 時已經成日嗌阿叔泰麵,但今次先第一次去間餐廳堂食。一早聽聞佢啲裝修靚,配埋佢播泰文歌同好泰式既裝飾,都真係幾似身在泰國。本身成日食佢就係覺得佢啲野好食又大份量,今次都係叫左個牛肉船麵($66)同第一次試佢既飯類:馳名楊叔叔豬手飯($66)。另外叫左二人阿叔拼盤($88)、凍泰式檸檬茶($24)同青檸梳打($24)。兩杯飲品都係用青檸,而我杯檸檬茶個茶底就係Thai tea 個茶底,成杯都好泰feel。阿叔拼盤有辣凰爪、雞棗、香芧魚露雞翼同炸蝦餅,個凰爪唔係好辣個種,我食唔到辣都可以食啲,其他野都好食。牛肉船麵個湯底超濃味,好正,我地叫左粉絲可以索晒啲湯,佢仲有好多調味料可以加落去。牛肉又係大大舊,好足料。豬手飯超大份,啲豬手勁多,食到到好飽。佢啲食物咁耐以黎都高質,值得支持既小店👍🏻

豬手飯超大份,啲豬手勁多,食到到好飽。

佢啲食物咁耐以黎都高質,值得支持既小店👍🏻
  • 牛肉船麵
2023-03-19 235 浏览
之前都食過兩次外賣船麵,都覺得幾好食。今日喺元朗,周圍都好多人,呢間阿叔由於位置比較偏,位於車房中間,人流就少啲啦。入到去環境好似身處異地咁,都幾好feel架!🔸牛肉船麵(💰66)(8/10)我好鐘意佢嘅船麵喎!有牛丸、牛腩、芽菜、通菜、炸豬皮。但我最主要係鐘意佢嘅湯底,牛骨湯底好濃,好香嘅泰式香料味。佢旁邊仲有四款調味(白醋、魚露、白糖、辣椒粉),落哂啖湯仲正!😋🔸香葉肉碎蛋飯(💰62)(7/10)賣相都唔錯,肉碎炒得幾香,都有鑊氣。不過我嫌佢啲飯無味🙈如果有啲汁撈下就好。🔸泰式奶茶(💰24)(8/10)奶和茶比例剛好,亦不會太甜,幾好飲😋Overall評分: 7.5/10

🔸牛肉船麵(💰66)(8/10)
牛肉船麵

🔸香葉肉碎蛋飯(💰62)(7/10)

🔸泰式奶茶(💰24)(8/10)
奶和茶比例剛好,亦不會太甜,幾好飲😋
泰式奶茶

Overall評分: 7.5/10
牛肉船麵
泰式奶茶
2023-03-14 128 浏览
阿叔泰麵 地址: 元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖充滿壁畫 插畫的餐廳 色彩繽紛 畫風別樹一格裏面雖然唔係好大 長長方方一眼睇晒一個餐牌裏面選擇雖然唔多應該都揀到一款啱食 放心 有芒果糯米飯 有幾款小食飲品有個比較特別 泰式綠奶茶 忍唔住試冬陰功湯蛋麵 青口 鳳尾蝦 蟹柳 仲有開胃嘅冬陰功湯底,如果鍾意索湯汁尼食 強烈建議食粉絲 呢個食法比較重味 而我比較鍾意蛋麵嗰種口感去配冬陰功湯 蛋炒咖哩蟹肉飯呢個幾特別 第一次食咖喱蟹肉撈飯嘅滋味好食 會想忍唔住食多碗飯 咖喱少少辣 啱香港人口味蛋花配埋蟹肉一齊撈勻 咖喱開得比較容 非水狀推介大家試吓香茅魚露雞翼泰式綠奶茶
阿叔泰麵

應該都揀到一款啱食
放心 有芒果糯米飯 有幾款小食
飲品有個比較特別 泰式綠奶茶 忍唔住試

冬陰功湯蛋麵
青口 鳳尾蝦 蟹柳 仲有開胃嘅冬陰功湯底,

蛋炒咖哩蟹肉飯
呢個幾特別 第一次食咖喱蟹肉撈飯嘅滋味
好食 會想忍唔住食多碗飯 咖喱少少辣 啱香港人口味
蛋花配埋蟹肉一齊撈勻 咖喱開得比較容 非水狀
推介大家試吓

香茅魚露雞翼

泰式綠奶茶
2023-02-27 230 浏览
1. 青咖哩牛腩飯咖哩汁有少少稀,不過好惹味,唔食得辣嘅,會覺得幾辣下🙈有泰國茄子👍牛腩都稔嘅!2. 船麵層層疊 (牛肉,豬肉)有3款選擇,仲有雞肉。麵可以揀金邊粉,河粉,粉絲,米粉。今次試左金邊粉同粉絲,2樣都好食,軟硬適中。牛肉有牛丸同牛腩,豬肉有豬肉丸同豬肉片,豬肉片勁爽脆!食法可根據枱上嘅tips: 加入魚露,白糖,白醋,辣椒粉。加左呢啲調味料會多左層次感,會更加好食!3. 蝶豆花芒椰奶香2杯係同一樣飲品,不過用咗唔同嘅杯。椰奶味唔係好夠🤔推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5————————————如果唔多客,唔會趕你走,音樂都幾新🤭裝飾都幾有泰國feel🤣服務態度好!
1. 青咖哩牛腩飯

2. 船麵層層疊 (牛肉,豬肉)

3. 蝶豆花芒椰奶香
2杯係同一樣飲品,不過用咗唔同嘅杯。椰奶味唔係好夠🤔

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

————————————
友人同一口徑點下牛肉船麵配撘不同粉麵米粉麵質幼細爽口 不會一夾即斷 闊河粉太厚身大片 飽肚卻不太沾汁入味湯底淺咖色且偏甜 不太濃味 碗內配餸份量比預期多 包含牛腩牛丸芽菜通菜豬皮牛腩佔有數大塊 也煮得夠軟腍入味 只是肉質較瘦削 友人食到一半已放減食速了唯獨自己心思思又想嚐下別的類型點下蛋炒咖哩蟹肉飯 味道不過不失很普通但蟹肉份量極少 除了最開端的一小撮外其餘都是雞蛋大概今餐要靠咖哩汁拌飯充飢( ⌯᷄︎ὢ⌯᷅︎ ) (如果要求不高又想經濟方便 可以一試 別期望太高就好了)𓏭𖤥 阿叔泰麵元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖༶ 牛肉船麵 ₆₆༶ 蛋炒咖哩蟹肉飯₆₈𓏭
友人同一口徑點下牛肉船麵配撘不同粉麵
只是肉質較瘦削 友人食到一半已放減食速了
唯獨自己心思思又想嚐下別的類型
點下蛋炒咖哩蟹肉飯 味道不過不失很普通
但蟹肉份量極少 除了最開端的一小撮外其餘都是雞蛋
大概今餐要靠咖哩汁拌飯充飢( ⌯᷄︎ὢ⌯᷅︎ )
(如果要求不高又想經濟方便 可以一試 別期望太高就好了)

𓏭
𖤥 阿叔泰麵
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖

༶ 牛肉船麵 ₆₆
༶ 蛋炒咖哩蟹肉飯₆₈
𓏭
2023-01-03 468 浏览
下午5點多到元朗,根Google Map兜轉了幾回,發現是需繞過車房,才能到達此店。店門似越南當地的食店,舊式的油漆鐵門。兩牆畫了天藍底,襯色彩鮮明的面食檔,小孩和魚的卡通,令人感到幾開懷。我們是第1桌客人。店員(老闆)說全部食材是泰國入口。其中一位老闆太太是泰國人,廚房出品是正宗泰菜。我們試了日賣300碗的牛肉船面,牛肉有幾件,炆煮得夠火候,軟熟入味,咬落牛肉味濃,亦有牛丸,湯底似有藥料,好味! 另一碟泰式豆角炒肉碎飯略嫌有點偏咸,必須伴白飯同吃,最好是半熟的旦。飯後向店員反映可以把菜式弄熱點,食味會更佳的。
2022-11-29
  • 牛肉船面