2024-11-02 460 浏览
𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑪𝒓𝒐𝒄𝒖𝒔 𝑰𝒏𝒏 ⚓️ 香港迪士尼樂園內𝓕𝓻𝓸𝔃𝓮𝓷園區 阿德爾港畔餐廳 是北歐風格的餐廳,室內裝潢以航海為主題,牆壁上掛滿了《冰雪奇緣》的相片,配合著各種航海工具,環境十分優雅美麗。而餐廳正門外亦有湖畔的露天區域,坐在戶外的話,很大機會可以遇到Elsa和Anna公主的演員經過,可以與他們近距離打招呼呢💜🐏掌櫃秘製羊膝 ($248)薯蓉,烤雜菜,啤酒汁巨型烤羊膝肉汁豐富 肉質嫩滑相當易切 食落腍身亦不會黐牙 配合啤酒汁令菜式充滿驚喜🌟🐟港畔焗三文魚 ($238)薯蓉,檸檬,烤雜菜,紅椒粉 及 刁草忌廉汁焗三文魚肉質鮮味 配合檸檬汁令口感更加豐富 💕主菜除了套餐外,還可以選擇一支飲品和贈送了雪花形狀的糖環❄️📍 阿德爾港畔餐廳 (大嶼山)大嶼山香港迪士尼樂園魔雪奇緣世界
𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑪𝒓𝒐𝒄𝒖𝒔 𝑰𝒏𝒏 ⚓️

🐏掌櫃秘製羊膝 ($248)
薯蓉,烤雜菜,啤酒汁

🐟港畔焗三文魚 ($238)
薯蓉,檸檬,烤雜菜,紅椒粉 及 刁草忌廉汁
焗三文魚肉質鮮味 配合檸檬汁令口感更加豐富 💕

📍 阿德爾港畔餐廳 (大嶼山)
大嶼山香港迪士尼樂園魔雪奇緣世界
2024-10-23 341 浏览
今日同個仔去迪士尼玩玩到咁上下就去食嘢我哋叫咗兩款嘢食首先係兒童餐阿仔食得好開心入邊有丸,腸,粉,粟米,同棉花糖餅同配一支水個餐嘅份量都幾正常個丸既汁都幾好食撈埋一齊食一流個餐價錢係138以迪士尼黎講不算太貴另一個餐就叫左森林雜菌手捲粉配汽水佢個汁好好食但係配落個手捲粉唔係好夾可能因為個粉掛唔到汁之前嚟過佢一款汁係配貓耳朵果個好食好多但係佢個汁真係好好食加上玩咗咁耐好熱,成個人配埋支可樂完全好舒服
今日同個仔去迪士尼玩
玩到咁上下就去食嘢
我哋叫咗兩款嘢食
首先係兒童餐
阿仔食得好開心
入邊有丸,腸,粉,粟米,同棉花糖餅
同配一支水

可能因為個粉掛唔到汁
之前嚟過佢一款汁係配貓耳朵
果個好食好多
但係佢個汁真係好好食
加上玩咗咁耐好熱,成個人
配埋支可樂完全好舒服
2024-10-21 450 浏览
今次黎迪士尼試左Frozen既餐廳,餐廳環境、氣氛都好好,食物同其他迪士尼餐廳一樣得幾款但都幾高質。平時食西餐都較少會有貓耳粉,所以今次就食左森林貓耳粉,份量適中,有好多唔同雜菌,松露忌廉汁又唔會好膩,值得推薦
2024-09-24
年證就快到期🤣所以呢排成日去disney,其實我唔玩機動遊戲架🎢入去都係同啲disney人物影相,周圍行下食下野🏰唔知大家平時去disney會食啲咩呢?以前我最鍾意食佢哋冒險家個半自助餐😋但自從𝐅𝐫𝐨𝐳𝐞𝐧開咗之後,我每次去都係食𝐅𝐫𝐨𝐳𝐞𝐧入面呢間餐廳😋✰⋆🐑掌櫃秘製羊膝 $248套餐除咗主菜外,仲有包一支飲品同一個雪花樣既炸糖環❄️羊膝非常有驚喜,超級好食✨啲肉燉到好軟好腍,肉質好嫩滑,一啲都唔韌,用刀一切就開。醬汁係用啤酒汁,食落好香好入味🤤羊羶味亦不大,可以接受👌🏻另外配菜仲有薯蓉🥔、小薯茄🍅等等,非常飽肚•̀.̫•́✧✰⋆🐟港畔焗三文魚 $238焗三文魚份量都唔小🥘三文魚表面煎到微焦,但係入面都保持到鮮嫩嘅口感,食落完全唔乾keep到好有肉汁同嫩滑既感覺,配埋刁草忌廉汁,好creamy好好食😋上面加咗幾片檸檬令成道菜更加開胃,旁邊亦有烤雜菜同薯蓉,好豐富!ლ(´ڡ`ლ)✰⋆如果你哋去開𝐃𝐢𝐬𝐧𝐞𝐲又煩惱緊食咩,都可以試下呢間𝐅𝐫𝐨𝐳𝐞𝐧餐廳,個人覺得好值得一試🫶🏻

🐑掌櫃秘製羊膝 $248

🐟港畔焗三文魚 $238

• 掌櫃秘製羊膝
  • 港畔焗三文魚
2024-10-13 559 浏览
9月26日(星期四)我們一行四人,終於可以安排到可與老媽一起去廸士尼逛逛! 我們大概下午一點鐘到達,這天天氣極好,陽光普照,由於小妹已經有8、9年沒有去廸士尼, 所以今次之行都好想參觀幾個新園地,如魔雪奇緣、反斗奇兵、灰熊山谷、及Ironman 等。由於太曬的關係,我們下午兩點鐘去到魔雪奇緣世界裡的阿德爾小鎮,順道去試試這裡的阿德爾港畔餐廳 (Golden Crocus Inn Arendelle)。餐廳裡佈置得很有Frozen堡壘特色,掛滿很多Frozen人物肖像,當然室内溫度也很frozen 啦,我們入到餐廳內成個人舒服曬~ 夠曬Cool!餐牌內沒有太多選擇,而價錢當然不會太經濟啦,我們點了較便宜而又包羅萬有的兒童餐($105),和一個凍蝦海鮮醬沙律($55)。兒童餐內有森林貓耳朵意粉、肉丸、炒雜菜、炸糖環及礦泉水一支。本想這是普通快餐一個,但卻令小妹有些驚喜,雖然份量不太多,但貓意粉跟肉丸配上忌廉磨菇汁的味道很不錯,而炸糖環十分脆又不太甜,食落口幾得意!大家下次來廸士尼,不妨行遠啲,入去魔雪奇緣世界的阿德爾餐廳打卡和食嘢啦!
!

!

Kid's Meal 兒童套餐 ( 森林貓耳朵意粉、配肉丸、炒雜菜、配炸糖環及礦泉水)

凍蝦海鮮醬沙律

2024-09-26
凍蝦海鮮醬沙律
  • Kid'sMeal兒童套餐(森林貓耳朵意粉、配肉丸、炒雜菜、配炸糖環及礦泉水)
我前幾日去咗迪士尼玩,去試下阿德爾港畔餐廳,我叫咗1號餐羊膝試下,我覺得幾好食😋但係就算啲嘢食幾好食都好,啲員工態度唔好,都唔會再嚟幫襯。 (當時我想去洗手間,但係唔知洗手間喺邊度,我就走去問一個女員工,我就問:「請問洗手間喺邊度?」佢就話洗手間咪喺嗰邊囉!但係比我嘅感覺覺得佢好唔耐煩,唔係好想答人問題咁。跟住我食完即刻走,我真係心裏面覺得就算啲嘢食幾好食都好,啲員工態度唔好,我以後都唔會再嚟幫襯
我前幾日去咗迪士尼玩,去試下阿德爾港畔餐廳,
我叫咗1號餐羊膝試下,我覺得幾好食😋
但係就算啲嘢食幾好食都好,啲員工態度唔好,都唔會再嚟幫襯。

最近適逢生日月,去咗香港迪士尼🎉,銀卡享有買一送一優惠,於是選擇咗Frozen Land嘅阿爾德港畔餐廳試餐🍽️。叫咗兩個套餐,掌櫃秘製羊膝套餐同港畔海鮮燴套餐。每個套餐包一杯飲品同炸糖環🍩。掌櫃秘製羊膝套餐非常出色,羊膝炆得好腍,容易切開,雖然有少少臊味,但係可以接受🤏。份量大,搭配嘅薯蓉勁入味,配菜都煮得好好,絕對飽肚😋。港畔海鮮燴套餐,海鮮豐富,有蝦🦐、青口、三文魚等,蝦爽口、三文魚鮮嫩,青口細隻但夠鮮甜。配菜如蘿蔔、薯仔、四季豆🍅配上香濃忌廉白汁,味道濃郁。唯一不足係份量較細,可能唔夠飽🤔。黑糖麵包鬆軟香甜,帶有淡淡麥香,好有驚喜🍞。最後甜品炸糖環酥脆,甜味較淡,細路應該會鐘意🎠。整體而言,阿爾德港畔餐廳嘅食物質素好高,環境舒適,係迪士尼樂園中唔容錯過嘅餐飲體驗🌟!

最後甜品炸糖環酥脆,甜味較淡,細路應該會鐘意🎠。

2024-09-23
庆祝纪念
生日
  • 港畔海鮮燴
2024-09-01 816 浏览
好開心鍾意嚟到Frozen主題餐廳,我和仔仔都等咗好耐,今個月仲要仔仔生日,有買一送一優惠,所以叫咗兩個兒童餐,另加咗一個凍蝦配海鮮醬(只需$55),兒童餐份量好OK,個炸糖環都幾好食。由於夜晚太多人,室內地方已經坐滿左人,唯有喺室外用餐,但係估唔到室外環境仲正,有河畔水池景,同埋夜晚都唔太熱,期間都有職員幫手帶位,以免人流擠擁。不過大人嚟講反而凍蝦配海鮮醬令我最開心。因為其他餐廳其實都食過,相比之下其實呢間環境價錢嚟講都算好唔錯,下次可以再嚟。
2024-08-28 799 浏览
試一試新開嘅園區食物大熱天時去有冷氣嘅地方慢慢食環境好北歐感覺,牆上面掛滿主角嘅肖像畫我哋每個餐都叫咗一份1. 港畔海鮮薈 $238有肉 青口 蝦 紅蘿蔔 薯仔,無飯或粉之類2. 小鎮芝士火腿雞卷 $218雞肉夾住芝士同火腿,仲有配菜3. 掌櫃秘製羊膝 $238羊膝好軟腍用刀一下就切開,好多肉食落有羊羶味4. 森林貓耳粉 $198貓耳粉口感煙韌,上面仲有一隻溫泉蛋每個餐都會配送雪花餅❄️及一支飲品額外仲叫咗個小食 阿德爾蘑菇汁肉丸 $55 留意個肉丸係牛嚟㗎🐮
試一試新開嘅園區食物
大熱天時去有冷氣嘅地方慢慢食
環境好北歐感覺,牆上面掛滿主角嘅肖像畫

我哋每個餐都叫咗一份
1. 港畔海鮮薈 $238
有肉 青口 蝦 紅蘿蔔 薯仔,無飯或粉之類

2. 小鎮芝士火腿雞卷 $218
雞肉夾住芝士同火腿,仲有配菜

3. 掌櫃秘製羊膝 $238
羊膝好軟腍用刀一下就切開,好多肉食落有羊羶味

4. 森林貓耳粉 $198
貓耳粉口感煙韌,上面仲有一隻溫泉蛋

每個餐都會配送雪花餅❄️及一支飲品

每個餐嚟一份
  • 掌櫃秘製羊膝
  • 森林貓耳粉
2024-06-28 1010 浏览
好耐無去港畔餐廳。再之入去都係食返至愛既$238港畔海鮮燴。白汁混入三文魚。重有新鮮烤熟既青口。因為本人個肚受唔起生冷野。熟食三文魚配青口。再加埋新鮮大蝦,全部係上等食材。滋味無窮。最後將餐包放入白汁一齊食。食到最新鮮味既海鮮味。加埋支青桃味汽水,消暑解渴。個人誠意推介。個人建議天口熱。最好坐係大室內涼冷氣。
港畔海鮮燴
题外话/补充资料: 個人建議天口熱。最好坐係大室內涼冷氣。
2024-06-21
港畔海鮮燴
今次就試主打的「阿德爾港畔餐廳」,餐廳裝潢已經非常有北歐風味,再加上食物都是北歐美食,果然在樂園說會有種置身動畫中的感覺。餐廳採取自助形式,店員會先介紹再協助填上點餐紙,只要遞到廚房,廚師會即時準備餐點,只要稍等一會就可以捧著你的美食到收銀處付款用餐了。❄️港畔海鮮燴滿滿海鮮,有三文魚、青口、蝦,配上薯粒和紅蘿蔔粒,炒加上一點點香料刁草增加了北歐風味,附上黑糖麵包,份量挺足夠。❄️小鎮芝士火腿雞肉卷雞肉+火腿+芝士三層一起炸,外皮少少脆不會太油膩,配上芥末忌廉,略嫌雞肉有一點點乾,配上的薯蓉滑順,炒雜菜挺清新。❄️森林貓耳粉端起來已經聞到一股很濃的松露香,松露忌廉汁貓耳粉配上溫泉蛋,與蛋汁混和在一起提升口感,加上野菌作伴,適合素食人士。❄️炸糖環脆炸糖環,甜而不膩,香脆不甜膩。
小鎮芝士火腿雞肉卷
森林貓耳粉

❄️炸糖環脆炸糖環,甜而不膩,香脆不甜膩。
题外话/补充资料: 後記:以園區餐廳來說價格我個人覺得已經算合理,加上如果吃羊的朋友可以試試烤羊膝,份量會更飽足,雞肉卷份量會較少。始終是以自助形式,建議大家先去找位子,再去點餐,如果捧餐需要幫助,餐廳內都有工作人員熱心幫忙。
2023-10-29
小鎮芝士火腿雞肉卷
森林貓耳粉
  • 港畔海鮮燴滿滿海鮮
  • 小鎮芝士火腿雞肉卷雞肉
2024-06-02 1433 浏览
The restaurant and the dessert shop(Northern Delights) is next to each other. Since Northern Delights is not available at Openrice, this review will combine them both.The restaurant was decorated with portraits of Elsa and Anna.The lamb shank was hot and tender and it was larger than I thought. The presentation of a whole chunk of meat falling off was slightly off-putting but I guess they made it too tender thus resulting this. You can choose soft drink but I decided to choose water instead.Ther
Innkeeper's Special Braised Lamn Shank
There was a bit too much sauce in my opinion but other that I would say it was reasonable for a meal at Disney.

I also appreciated they pay attention to fine details eg. the Arendelle Crest, on it.
In view the Frozen area is a bit away from the Main Street, you can consider having a meal here if other restaurants are too crowded as it wasn't too crowded when I had lunch there around noon today.
For dessert, I had the soft serve and Chocolate Apple. Although Olaf was cute, I have to say the Chocolate Apple was more impressive, being both aesthically pleasing and also the apple they choose was juicy while the chocolate coat was pretty without being too sweet, making it quite suitable for the summer despite it not being cold like the ice-cream
2024-06-02
5月31號我喺阿德爾港畔餐廳食咗掌櫃秘製羊膝我第一次食呢個餐,覺得幾好食。其實我第一次嚟呢間餐廳叫咗個貓耳粉配一支汽水,都幾好食掌櫃秘製羊滕呢個餐有羊膝,薯蓉,薯角,兩粒車厘茄,一條菜心同幾條豆角係$238配一支汽水,貴得來但好食,值得呢個價錢P.S. 我建議大家嚟迪士尼都可以去試吓呢間餐廳
5月31號我喺阿德爾港畔餐廳食咗掌櫃秘製羊膝
我第一次食呢個餐,覺得幾好食。
其實我第一次嚟呢間餐廳叫咗個貓耳粉配一支汽水,都幾好食
,值得呢個價錢
P.S. 我建議大家嚟迪士尼都可以去試吓呢間餐廳
阿德爾港畔餐廳⚓️ 迪士尼篇🏰係一間北歐菜式餐廳,餐廳分咗店內及店外位置。入面位置以航海為主題,有好多冰雪奇緣❄️相片,同航海工具,好符合電影元素,整體環境好靚,但偏暗。而店外位置就位於露天湖旁邊,光線比較充足,仲更有機會見到安娜/愛莎扮演者出面經過,可以同佢地打招呼。🍑港畔海鮮燴🥘海鮮燴裡面有吾同海鮮,分別有三文魚、青口及大蝦, 亦都有好多洋蔥,薯仔,紅蘿蔔,青豆做配菜, 食落去係淡奶油忌廉汁味,牛奶味好香, 醬汁好濃稠,但味道比較淡口,唔係好夠味。跟餐配咗一件黑糖麵包,同outback 個款好似,用麵包配醬汁一齊食幾好味。份量睇落去唔係好多,但實際上食完都幾有飽腹感。🍑 小鎮芝土火腿雞肉卷佢係一舊炸雞肉卷,中間夾咗芝士同火腿,隔離配左薯蓉,薯蓉份量幾多,味道同樣偏淡,配芥末忌廉醬一齊食啱啱好,醬汁似甜既蜜糖芥末醬,真係一款萬用醬, 配所有食物一齊食都好夾,有提鮮既作用跟餐配一支飲品,今次揀咗校好符合Frozen 主題汽水,佢係出,茉莉白桃味,顏色係藍藍地,飲落去蜜桃味為主,茉莉味道唔係好飲到。另外,套餐仲有一塊雪花形狀糖環,味道似香港傳統零食
阿德爾港畔餐廳⚓️ 迪士尼篇🏰

🍑港畔海鮮燴🥘

🍑 小鎮芝土火腿雞肉卷

2024-02-05 690 浏览
第一次坐低喺Frozen 園區用餐,有幾個熱餐選擇,小朋友揀咗海鮮拼盤,跟餐嗰個黑糖麵包好似Outback 嗰個包嘅味道,我對那個包有情意結的,所以覺得好食,但係比較地道,汁多但海鮮唔算多,個麵包又比較細,所以係唔夠點的,跟餐個「糖環」有啲似甜嘅蛋散,很有趣的配搭。另外叫咗雞餐,雞肉內有煙肉同埋芝士,伴碟有雜菜,包括西蘭花同埋幾種雜菌,呢個幾有誠意,雞肉下面有薯蓉,作為呢個餐嘅carbs。跟餐選擇嘅飲品有三種:蒸餾水及另外兩種藍色嘅飲品,我就唔會俾細路仔飲,配合Frozen theme 都係咁話。