平時買粢飯,我𝟗成𝟗都會揀朝早買🌞因為大多店舖都係…朝早散得快先會即包🫣嗱❣️雖然依個係飯團🍙但就無論你☀️幾點去都好🌙都係即叫即包🫰🏻拎到手係熱辣辣🔥~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•🍙 台式飯團 🍙(✨本身已有大量肉鬆 • 菜 • 菜脯 • 油炸鬼 • 火腿片 • 沙律醬......✨)另外,再加埋自己揀既配料📝真係餡料 • 配料多過飯🧆包得夠實淨,好墜手⚖️外層用紫菜包住💫膳食纖維勁高 • 食落黏黏既紫糯米💜.▪ 美式雜扒飯團 ($42)食飯團有据扒既感覺🥩,豬 • 牛 • 雞都有齊晒.▪ 芝士鰻魚飯團 ($46)鰻魚唔會好薄身🐟.雖然已經超級滿足,但係都仲可以另加配料($8/款).▪野飲🥤飯團飽肚,飲番𝟐杯生果茶,健康又解滯💃🏻入面真係加左鮮果嫁,真材實料❣️仲可以揀埋少甜,更健康💪🏻.▫️橙意滿滿 ($36)香橙味比茶味出,唔會好甜🍊.▫️鴨屎香檸茶 ($36)依杯茶底比較出,幾清香🍋~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
平時買粢飯,我𝟗成𝟗都會揀朝早買🌞
因為大多店舖都係…朝早散得快先會即包🫣
嗱❣️雖然依個係飯團🍙
但就無論你☀️幾點去都好🌙
都係即叫即包🫰🏻拎到手係熱辣辣🔥

🍙 台式飯團 🍙
另外,再加埋自己揀既配料📝
真係餡料 • 配料多過飯🧆
包得夠實淨,好墜手⚖️
外層用紫菜包住💫膳食纖維勁高 • 食落黏黏既紫糯米💜

▪[A8] 美式雜扒飯團 ($42)
食飯團有据扒既感覺🥩,豬 • 牛 • 雞都有齊晒
▪[D4] 芝士鰻魚飯團 ($46)
鰻魚唔會好薄身🐟

雖然已經超級滿足,但係都仲可以另加配料($8/款)
▪野飲🥤
飯團飽肚,飲番𝟐杯生果茶,健康又解滯💃🏻
入面真係加左鮮果嫁,真材實料❣️
仲可以揀埋少甜,更健康💪🏻
▫️橙意滿滿 ($36)
香橙味比茶味出,唔會好甜🍊
▫️鴨屎香檸茶 ($36)
依杯茶底比較出,幾清香🍋

2023-03-22 68 浏览
飯團一直是我的排戲恩物,無論日式飯團🍙、韓式紫菜包飯還是中式的粢飯,都曾經是我的晚餐。上個月吃過台灣的阿杏飯團,很喜歡😊 知道荃灣有分店所以今天就買回家和男朋友當晚餐。 喜歡他們有不同的款式,餡料岩胃口又多選擇。新宿燒汁牛扒飯團(配蜜糖芥末醬)他們的飯團用紫米飯來做,頗有咬口👍🏼餡料份量慷慨,從頭到尾每啖都吃到餡料。除了牛扒,還有生菜、肉鬆、菜脯,還有些脆脆的東西,口感很豐富。醬汁恰如其份地發揮它的味道,沒有蓋過其他餡料,整體味道不錯。鹹蛋烤腸飯團(麻辣醬)竟然有飯團以鹹蛋王做主打,鹹蛋王控表示高興😍 烤台灣腸是我和男朋友都很喜歡吃的,所以二話不就點了這個。鹹蛋王不會過鹹,連台灣腸一起吃感覺很幸福。想試麻辣醬但擔心太辣,所以叫了少醬,辣度剛剛好,提昇了整體的味道層次,頗有驚喜。鴨屎香檸茶雖然個名有點衰😂鴨屎⋯是香的嗎🤔但見店家推介就試試,其實茶味頗突出和香濃,值得一試。燒仙草茉莉燒草份量很多,仙草不太甜而且草本味突出,感覺很真材實料呢👍🏼

喜歡他們有不同的款式,餡料岩胃口又多選擇。

新宿燒汁牛扒飯團(配蜜糖芥末醬)
他們的飯團用紫米飯來做,頗有咬口👍🏼

鹹蛋烤腸飯團(麻辣醬)

鴨屎香檸茶
雖然個名有點衰😂鴨屎⋯是香的嗎🤔
但見店家推介就試試,其實茶味頗突出和香濃,值得一試。

燒仙草茉莉
2023-03-21 55 浏览
Healthy and filling rice rolls🍘🐷overall: 7/10🐟🍘Eel Rice RollThis rice roll is made with a variety of healthy ingredients, including black rice, cucumber slices, and a big slice of eel, all wrapped up in a soft and chewy rice roll.One of the standout features of this dish is the eel itself, which was cooked to perfection and had a nice, slightly sweet flavor that complemented the other ingredients perfectly. The mayonnaise sauce also added a nice touch of creaminess and tanginess, without overpow

🐷overall: 7/10

🐟🍘Eel Rice Roll

One of the standout features of this dish is the eel itself, which was cooked to perfection and had a nice, slightly sweet flavor that complemented the other ingredients perfectly. The mayonnaise sauce also added a nice touch of creaminess and tanginess, without overpowering the other flavors.

I also appreciated the use of black rice in this dish, which not only adds a unique texture but is also packed with nutrients and antioxidants. The addition of pork floss and deep-fried breadstick gave the dish an extra crunch and savory flavor that balanced the sweetness of the eel and the mayo.

#阿杏飯團
#taiwanriceroll
#tsuenwanfood
2023-03-20 64 浏览
有時午餐想食得健康又簡單啲,通常我都會揀食飯團,買杯嘢飲!普通飯團可能唔夠飽,阿杏飯團🍙就啱啱好👍🏻👍🏻🔸芝士鰻魚飯團🍙 $46鰻魚好大條,好足料👍🏻👍🏻醬料都好好味,配菜豐富,有椰菜、火腿、肉鬆、沙律醬,個飯用紫米飯,好健康👍🏻👍🏻👍🏻🔸芝士雞扒飯團🍙 $43雞扒啖啖肉,好飽肚!配菜一樣都係咁豐富!👍🏻👍🏻好大個飯團,差啲食唔晒!😂😂🔸手作紅豆奶茶 $29好好好大杯,飲極都仲有😂😂,唔太甜,味道剛剛好!😋😋奶茶配飯團好夾!👍🏻👍🏻🔸黑糖珍珠奶茶 🧋$29呢杯朋友飲,佢話好飲😋😋

🔸芝士鰻魚飯團🍙 $46

🔸芝士雞扒飯團🍙 $43

🔸手作紅豆奶茶 $29

🔸黑糖珍珠奶茶 🧋$29
呢杯朋友飲,佢話好飲😋😋

2023-03-04 53 浏览
原來荃灣地鐵站對面就有間阿杏飯團,啱晒我呢啲兩點幾飯都未食又趕住走既人,我同隊友叫左兩個飯團,一個麻辣腸飯團,另一個係鹹蛋雞扒飯團,再叫左兩杯熱飲,全部即叫即整,攞到返屋企都仲係暖笠笠。值得一提既係店員,細心有禮貌,仲好快手添!麻辣腸飯團-材料非常豐富,有紫菜,紫米,肉鬆,蘿蔔,油炸鬼,菜同台灣腸,少少麻辣香惹味,蘿蔔同油炸鬼碎係脆口既,加埋台灣腸好夾,好味!鹹蛋雞扒飯團-材料一樣唔野少,用紫菜包住紫米,再包住勁多鹹蛋,,另外仲有雞扒,肉鬆,蘿蔔,油炸鬼同菜多重口感。好鍾意佢用紫米,健康又好咪,口感煙煙韌韌。紫薯玫瑰露-我鍾意佢唔甜,個紫色好靚,淡淡玫瑰味幾香。黑糖珍珠奶茶-爭啲唔記得少甜,好彩店員問一問,個黑糖都幾香,珍珠煙韌適中,味道唔錯。

值得一提既係店員,細心有禮貌,仲好快手添!

紫薯玫瑰露-我鍾意佢唔甜,個紫色好靚,淡淡玫瑰味幾香。
2023-03-03
午餐
  • 鹹蛋雞扒飯團
2023-02-14 78 浏览
呢間台灣飯團有幾間分店,今次食呢間就係近住荃灣站,Lunch time去唔算多人,等左大約5分鐘就已經有野食🙌🏻我地買左個芝士雞扒飯團($43)同熊本烤腸飯團($36),兩個飯團都好足料,食一個都夠曬飽😎佢地既飯團係用紫糯米,感覺健康D,口感都煙軔D😮入面仲包左D生菜、沙律醬、炸脆粒,配埋香腸/雞扒個口感就更豐富🥳飲品方面就叫左黑糖珍珠奶茶($26)同桂花烏龍($29),個茶有淡淡既清香,杯珍奶就超多珍珠,黑糖味極重,鍾意飲甜野既話要試試佢🤣如果你係荃灣返工返學想買外賣既話,都可以考慮下呢間🙌🏻

如果你係荃灣返工返學想買外賣既話,都可以考慮下呢間🙌🏻
2023-02-12 49 浏览
阿杏飯團 (富華中心) (荃灣)荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖平時成日經過荃灣站都見到阿杏飯團,今日終於試咗餐牌選擇都多,有好幾款都想試,苦惱左一陣,決定試住招牌飯團先😆我地叫左:-名古屋鰻魚飯團-芝麻八爪魚飯團-紫薯玫瑰露(熱)-奶茶紅豆手作(凍)比完錢,等咗一陣,飯團就整好👍速度快,抵讚👍👍 趁住飯團仲係熱,快啲拎返屋企食。飯團包裝未打開,已經聞到好香嘅紫菜味❤️急不及待將飯團切開兩半,同屋企人一齊分享😄😄兩個飯團都好足料,食落好有口感。每個飯團裡面有油炸鬼脆脆,肉鬆,沙律醬,菜脯,外面用紫糯米緊緊包住。每一啖都食到幾種層次,淋脆爽軟😋😋飯團雖然睇落去唔係好大舊,但食完之後真係好夠飽😆😆我地2杯台式飲品都叫左少甜。奶茶紅豆手作係港式奶茶底,紅豆🫘夠哂淋,又唔會太甜。紫薯玫瑰露有玫瑰香味,又有紫薯的味道,幾特別,可以一試。
阿杏飯團 (富華中心) (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖

平時成日經過荃灣站都見到阿杏飯團,今日終於試咗

我地叫左:
-名古屋鰻魚飯團
-芝麻八爪魚飯團
-紫薯玫瑰露(熱)
-奶茶紅豆手作(凍)

比完錢,等咗一陣,飯團就整好👍速度快,抵讚👍👍
趁住飯團仲係熱,快啲拎返屋企食。

紫薯玫瑰露有玫瑰香味,又有紫薯的味道,幾特別,可以一試。
2023-02-11 68 浏览
呢日嚟到荃灣地鐵站呢邊見到有間台式飯團🍙即叫即人手製作爆餡飯團💕超吸引~~口味有好多選擇~餡料超多!!!仲有幾多款台式手作飲品可以點☁️跟飯團簡直絕配啊!新宿燒汁牛扒飯團以紫菜包著飯團🍙入面嘅餡料有大大塊燒汁牛扒💕💕仲係即整的🤤入面仲有好多配料如生菜、醬汁!!超足料肉質惹味多汁🤡芝士鰻魚飯團呢個係超值得推介💕見到都好多人叫!!!鰻魚超級嫩滑,芝士仲要係流心㗎🤤🤤口感層次極豐富🤍🤍🤍茉莉毛尖現萃桂花烏龍

新宿燒汁牛扒飯團

茉莉毛尖

2023-02-08 44 浏览
近排喺ig見過幾次朋友po呢個粉紅色花花包裝嘅飯團,包裝好有少女style,內裡就色彩繽紛爆哂餡,即刻openrice research下,原來係連開好幾間分店嘅台式飯團🍙 當然要試試佢!呢度飯團嘅賣點係即叫即造,保證熱辣辣😊 款式有成20-30款咁多,真係眼花撩亂。我覺得佢地嘅飯團好有痴飯concept,用上紫糯米咬落煙煙韌韌,入面有油炸鬼,生菜,肉鬆,菜甫等配料,再加上主食同濃厚醬汁,味道好豐富🤤🤤🤤芝士鰻魚飯團🍙($46) - 呢款最多人推介!芝士同鰻魚出奇地夾,各有自己嘅特色味道但成功融和一齊,鰻魚比較淋身夾埋油炸鬼同菜甫一齊食有多重口感。咸蛋雞扒飯團🍙($42) - 咸蛋黃控嘅就不能錯過!切開一半見到大大隻咸蛋黃,沙沙嘅蛋黃入口溶化,而且唔會過咸,令成個飯團好惹味😙除咗飯團之外店舖仲有賣台式飲品,我同朋友叫左黑糖珍珠鮮奶同手作紅豆奶茶🧋 2款都係$29已經有大杯裝,性價比唔錯。黑糖珍珠偏甜,所以叫半糖已經夠味啦😉

• 芝士鰻魚飯團
呢間台式飯團店之前都幫襯過~款式多 餡料足 比想像中飽肚得多( ´ ∀ ` )ノ所有飯團都用紫米包🍙食落黏口 但無上海粢飯咁滯 每件都夾住生菜、炸油條、肉鬆等配料 餡料大滿足♡ 芝士鰻魚飯團鰻魚份量唔算多 但本身其他餡料都好足了 口感好豐富(o゚v゚)ノ食到後段見到夾住一大舊芝士 熱食更滋味 鹹香味較重🧀♡ 網紅蟹肉飯團咬開之後先知原來係蟹柳(・_・)雖然有點落空 但好彩味道搭夠~食落口感比饅魚款清新輕盈 鮮味為主🦀順帶一提~荃灣分店嘅店員姨姨服務態度好好🥹感覺親切

♡ 芝士鰻魚飯團

♡ 網紅蟹肉飯團

順帶一提~荃灣分店嘅店員姨姨服務態度好好🥹感覺親切
2023-01-30 49 浏览
✨✨阿杏飯團✨✨源自台灣,即點即做嘅台式飯團!如果無咁多時間食飯,食個飯團的確係唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻⭐️芝士鰻魚飯團 $46唔好以為飯團好少又唔飽,咁就錯了!大大條鰻魚喺入面,非常厚身!飯用紫米飯,軟糯得嚟充滿紫米香,配上生菜、沙律醬,唔漏得嚟口感都非常豐富👍🏻👍🏻絕對係推介之選!⭐️新宿燒汁牛扒飯團 $38燒汁牛扒加咗黑椒,食落去會有啲辣!但非常惹味,同芝士鰻魚飯團完全相反!呢個飯團食落去好刺激,愈食愈過癮😂😂牛扒啖啖肉😋😋另外加配飲品會有85折⭐️紅豆奶茶好大杯,好多紅豆,唔算太甜,幾好飲😋⭐️黑糖珍珠奶茶偏甜,下次記得叫少甜就啱啱好了😊😊

⭐️芝士鰻魚飯團 $46

⭐️新宿燒汁牛扒飯團 $38

另外加配飲品會有85折
⭐️紅豆奶茶
好大杯,好多紅豆,唔算太甜,幾好飲😋

⭐️黑糖珍珠奶茶
偏甜,下次記得叫少甜就啱啱好了😊😊

2023-01-22 36 浏览
😍我最喜歡阿杏嘅飯團❤️佢哋又好味又多款色揀💯真係食極都唔嫌呢🥳🍙芝士鰻魚飯團 $46🌈今日揀芝士鰻魚飯團🍙呢個飯團又足料又澎湃🥳呢個芝士鰻魚飯團🐠仲有芝士同埋火腿做配料❤呢個係我最愛嘅飯團🍙🍙芝士雞扒飯團 $43🌈芝士控另外一個都係揀咗芝士口味🧀呢個芝士雞扒飯團夠曬飽滿呀🥳一定夠曬飽🥰芝士味同埋沙律醬味道又夾😛加埋大大件嘅鷄扒🐥真係無得輸呀👍👍🍵手作紅豆奶茶 $29🌈佢哋嘅奶茶味道夠濃❤所以絕對唔會比紅豆搶咗啲味架❤粒粒嘅紅豆🫘超滿意🈵️🥳🧋燒仙草奶茶大滿貫 $33🌈呢杯係佢地嘅signature 其中一款🧋裡面超超多料🥳而且口感仲好🈶️層次架💯啖啖都食到仙草🌿同埋椰果粒粒❤正呀喂🥳🥳

🍙芝士鰻魚飯團 $46

🍙芝士雞扒飯團 $43

🍵手作紅豆奶茶 $29

🧋燒仙草奶茶大滿貫 $33

• 芝士鰻魚飯團
之前見到好多人都post過佢滿滿餡料嘅飯團 今日終於忍唔住黎試一試🥳食物同飲品質素都冇令人失望🥰店舖仲會用環保袋裝住外賣食物 包裝又靚又環保♻️.📌芝士鰻魚飯團 $46未打開已經聞到個紫菜香 攞上手都幾重🤩一切真係嘩左一聲 啲餡真係勁多‼️飯團係用左紫糯米 食落煙煙韌韌 顏色更靚營養價值更高💜內餡有鰻魚, 芝士生菜, 油炸鬼, 菜脯, 甜肉鬆, 火腿, 沙律醬😋兩小件鰻魚好肥美甘香🐟配埋個拉絲芝士 真係冇得輸🧀沙律醬嘅份量唔多 唔會蓋過咗蒲燒鰻魚嘅鮮甜同其他配料嘅味道 食落完全唔會膩🫶🏻其他配料亦豐富左成個飯團嘅口感 令味道昇華💗.📌廣島黑椒豬扒飯團 $38飯團入面同樣有生菜, 油炸鬼, 甜肉鬆同沙律醬 但就多左豬扒🥩份量大約就係切件嘅一塊豬扒 幾淋身好入味🐷黑椒味都幾出 唔會好辣好易入口🧂沙律醬嘅份量都唔多 所以黑椒豬扒嘅味道真係好突出🤤咁多餡料加埋一齊 咬落去真係滿滿嘅幸福 成個味道都好夾 口感好豐富🥹.📌燒仙草茉莉(L) $25仙草超足料 食極都仲有🤩倒出嚟一睇 有兩大舊 係超過半杯‼️口感好滑溜 冇藥材陣味 係甘甜味🖤仲索晒茉莉花茶清香味🍵我估仙草底係加左黑糖煮 所以就算飲品走甜 都

📌芝士鰻魚飯團 $46

📌廣島黑椒豬扒飯團 $38

📌燒仙草茉莉(L) $25
仙草超足料 食極都仲有🤩倒出嚟一睇 有兩大舊 係超過半杯‼️口感好滑溜 冇藥材陣味 係甘甜味🖤仲索晒茉莉花茶清香味🍵我估仙草底係加左黑糖煮 所以就算飲品走甜 都係帶點甜味🤫
燒仙草茉莉(L)

📌現萃桂花烏龍 $29
呢款茶飲只有L size~烏龍茶底勁濃郁苦澀 感覺係冷萃左好耐咁☕️非常之超滯解膩 食多兩個飯團都得😎不過因為太濃茶味 就冇乜桂花味🌼
廣島黑椒豬扒飯團
燒仙草茉莉(L)
現萃桂花烏龍
又到年尾日日都OT難得今日可以早走梗係唔會自己煮飯🤩我就揀左呢間係地鐵站一出就到嘅台式飯團店佢嘅選擇多而且大件夾抵食而且最特別係用紫米包😮‍💨冬天食就更暖胃🌟芝士鰻魚飯團鰻魚係我最愛💓飯團嘅餡亦包得滿滿有火腿 油條 菜脯 肉鬆 咸蛋黃等傳統嘅台式餡料加入新派嘅芝士鰻魚估唔到又真係幾夾🤩而且鰻魚份量大方🤣唔會食食吓冇晒鰻魚🌟芙蓉咸蛋飯團咸蛋黃勁大隻🤩啱晒鍾意食咸蛋嘅朋友餡料除左有傳統嘅油條 菜脯 肉鬆 仲有少少滷香菇飯團味道層次豐富 每口都係滿滿台灣的味道🌟橙意滿滿入口酸甜開胃 唔係糖水嗰種死甜入面仲有橙片所以有少少澀 更有風味🌟鴨屎香奶茶鴨屎香成日聽 平日比較少見有得賣入口又真係幾清新 仲有陣陣茶香比一般飲開嘅烏龍茶味道再濃少少-飯團都係即叫即整☺️所以就算外賣返到屋企都仲係暖笠笠
又到年尾日日都OT

比一般飲開嘅烏龍茶味道再濃少少
飯團都係即叫即整☺️
所以就算外賣返到屋企都仲係暖笠笠
2023-01-11 23 浏览
好味嘅嘢就係食完又想食,依家我成日都買阿杏飯團做午餐,慳時方便又美味,阿杏勝在款式多,紅米健康,份量足夠,價錢適中,非常方便打工一族。🍀 招牌新宿燒汁牛扒飯團 💰38HKD牛扒呢款系經典招牌之選,即叫即整。牛扒大塊,一層層的用紅米卷起,有牛扒、肉鬆、菜脯、油炸鬼及椰菜,配料出奇豐富。喜歡咬到油脆鬼,香脆的口感總系令飯團更有層次,牛扒嫩滑啖啖肉,非常推薦!🍀鹹蛋烤腸飯團 💰 39HKD鹹蛋系邪惡之選,一口咬落去,鹹蛋黃爆在口腔裏,好惹味!加上台灣烤腸夠香口,呢款飯團又係一個好選擇。份量十足。🍹橙意滿滿 💰36HKD 好清新的橙味,酸甜適中,果味突出,令心情也變得好起黎。🧋紫薯玫瑰露💰22HKD有著淡淡玫瑰香味,但見到的紫色是很能治癒心情,飲落有紫薯的香甜氣息,感覺很養生。📍阿杏飯團荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖

🍀 招牌新宿燒汁牛扒飯團 💰38HKD
牛扒呢款系經典招牌之選,即叫即整。

🍀鹹蛋烤腸飯團 💰 39HKD
鹹蛋系邪惡之選,一口咬落去,鹹蛋黃爆在口腔裏,好惹味!
加上台灣烤腸夠香口,呢款飯團又係一個好選擇。
份量十足。

🍹橙意滿滿 💰36HKD
好清新的橙味,酸甜適中,果味突出,令心情也變得好起黎。

🧋紫薯玫瑰露💰22HKD

📍阿杏飯團