2025-07-26
第一次嚟到呢間食店試食,先至知佢主打晚市,所以午市選擇唔多,嚟到嘅時候,已經有咕嚕肉同蒸排骨飯賣哂,於是我揀咗韮至叉燒炒蛋飯,送湯及熱飲。起初我仲以為係炒飯,飯嚟到先知唔係,係炒蛋飯,而唔係蛋炒飯,兩字擺位前後不同,造成結果完全不同,可見中文博大精深。先嚟奶茶及例湯,奶茶略為細杯,味道可以,但同好多食店一樣無啡糖,只有白糖。湯唔只味道夠,材料亦多,有青紅蘿蔔,蓮藕亦大大嚿,見到隔離嘅湯有粟米。炒蛋飯嘅蛋同叉燒份量幾多,尤其是叉燒,份量比燒味飯嘅叉燒更多,惟獨韮王太少,叉燒明顯煎過才落蛋,而且所用嘅叉燒真係用明火燒過於而唔係有啲食店用叉燒醬汁醃煮就當係叉燒,所以食到焦香味,可惜質地偏硬偏柴,浪費佢嘅香味,而豉油亦只係普通鹹豉油,而唔係製過嘅甜豉油,實在有點失色。但$45有湯有熱飲,而且叉燒份量亦多,個湯亦唔係揸流灘,所以絕對可以用一個抵字去形容呢餐飯。