2024-11-14 21 浏览
最近香港掀起開心果熱潮,好多食店都紛紛推出以開心果為主題嘅產品,而陳茶館這間已芋圓為主題的甜品店亦不例外,推出咗兩款開心果甜品。今次試嘅係其中一款開心果甜品-開心果雪燕西米露。呢款甜品放咗濃燶嘅開心果醬喺西米露上面,開心果醬嘅量絕不吝嗇,而且仲有開心果碎喺上面,當然甜品入邊亦都包括陳茶館嘅招牌芋圓。甜品食落口感非常豐富,脆口嘅有開心果碎,煙靭嘅有芋圓,又滑嘅有雪燕同埋西米,開心果醬亦都令成款西米露有好香嘅開心果味,而且唔係人工嘅開心果味。而店員嘅服務都算友善,知道我哋怕冷氣大風,亦都安排咗一個冇咁大風嘅座位俾我哋

開心果雪燕西米露
開心果雪燕西米露
2024-11-11 405 浏览
由佢以前熙記食到而家變成陳茶館,一直都覺得呢間嘅芋圓質素高,如果鍾意食西瓜佢嘅西瓜大滿貫一次過可以滿足到想食西瓜,芋圓,同奶茶底嘅慾望。試咗一次開心果,覺得佢嘅開心果碎非常香,而開心果湯底就不過不失。但呢到嘅芋圓真係好食,有芋頭味又有番薯味。
2024-11-08 414 浏览
落單:比個外賣電話快過我,結果我起碼等咗佢3分鐘先落完單,然後到我落單鋪面:時間21:07基本上坐咗七至八成滿仲有一張六人枱同埋一張二人枱食物:我叫咗個熱嘅木瓜桃膠燉雪耳,一個燉雪耳好基本嘅係我會見到糖水會有少少膠質嘅感覺,好明顯呢一碗係木瓜一份,再加一份桃膠,一份雪耳,同埋一碗等同珍珠奶茶嘅3分糖甜度都冇嘅糖水,如果叫做燉雪耳的話係完全唔合格。如果佢叫做糖水的話,行咗兩年幾低糖生活嘅人,我都食唔出甜味。服務:21:37 佢話用餐時間30分鐘喎,叫我睇住時間嚟坐,態度麻麻地,應該喺後面睇住我張單夠30分鐘先同我講,仲要係出面冇人等位,而佢仲有起碼四至五個空位,忘記了,裏面食緊嘢嘅任何一個人,都應該比我早入嚟,可能我叫一碗糖水實在太少,唔緊要,我落單嗰陣時又唔同我講,我都唔想阻住人哋做生意,咁我都準時起身走總括嚟講,呢碗唔甜嘅糖水,你坐低真係要預30分鐘內食完就走,唔好諗住帶啲朋友過嚟吹水慢慢食。

2024-10-28 695 浏览
開心果雪燕西米露($52) 開心果控可以過來試試💚 面頭有滿滿的開心果脆脆 真係每一口都有開心果 雖然糖水偏重椰汁味🥥 但係依然食到淡淡既開心果味!裡面仲有雪燕、芋圓同埋西米露 其實都幾飽肚😗 我最鍾意都係芋圓!大大粒好彈牙 重點係每一隻色都好重芋頭/蕃薯/紫薯🍠味 絕對唔會過甜 或者只係食到一舊粉團!好高質👍🏻📍陳茶館芋圓甜品專門店 (土瓜灣)地址:土瓜灣馬頭圍道101號地舖
開心果雪燕西米露($52)
裡面仲有雪燕、芋圓同埋西米露 其實都幾飽肚😗

📍陳茶館芋圓甜品專門店 (土瓜灣)
地址:土瓜灣馬頭圍道101號地舖
2024-10-26 632 浏览
呢個開心果雪燕西米露($52)不得了呀😍好濃開心果味,勁多香脆開心果碎,第一啖食到滿滿嘅開心果😋😋之後食下面啲料勁多西米,勁大粒芋圓😍芋圓好煙韌,食到芋頭/蕃薯味…仲有好多一條條嘅?係雪燕? 好足料囉😆😆下次黎再試下其他糖水😆
呢個開心果雪燕西米露($52)不得了呀😍

好濃開心果味,勁多香脆開心果碎,第一啖食到滿滿嘅開心果😋😋
之後食下面啲料

勁多西米,勁大粒芋圓😍芋圓好煙韌,食到芋頭/蕃薯味…

仲有好多一條條嘅?係雪燕? 好足料囉😆😆
下次黎再試下其他糖水😆
#陳茶館 嘅 #芋圓 同 #雪燕 大家都一定唔陌生而佢地亦跟上個潮流 推出 #開心果系列採用 #日本開心果 少少地推出兩款而且亦會附上 #粒粒開心果碎 食用前先灑上面保持返個口感😉#開心果雪燕西米露 $52平時普通版就 $38 價錢就擺明略高架啦不過 質素冇降低😂 平時嘅椰汁花奶底變咗做開心果 而且係order完即打 所以都合理嘅而且由於要確保返個質素 所以冇凍熱版 劃一常溫開心果味唔錯👍🏼而且唔會勁甜 冇額外加野😉即使小編叫外賣 開心果碎會另外裝起所以臨食先灑上面 唔會浸到唔知似咩😅店員仲千叮萬囑要一兩個鐘頭內食用 🈲記得唔好放雪櫃🈲🅿️土瓜灣分店實在太方便👍🏼次次揸車外賣 泊門口就得🚙💸仲有溫提返💁🏻‍♀️佢地唔收cash 可八達通 WeChat pay or Alipay

#陳茶館 嘅 #芋圓 同 #雪燕 大家都一定唔陌生

🈲記得唔好放雪櫃🈲

🅿️土瓜灣分店實在太方便👍🏼次次揸車外賣 泊門口就得🚙
💸仲有溫提返💁🏻‍♀️
2024-09-19
5 分钟 (外卖自取)
$52 (宵夜)
粒粒開心果水  開心果雪燕西米露
其實幫襯咗間舖頭好多次,甜品芋圓係好食,但係今次令我好失望。入到舖頭個收銀職員嘅態度已經麻麻地,店入面有幾張空枱,但都要用一個好不滿嘅態度叫我地起身調去佢指定嘅位,咁我都好配合調位。(其實如果係咁,我建議你地安排返個帶位員,等我入店之前知道要坐邊張枱。)當我喺櫃枱落單,個職員帶住口罩講嘢,佢間店啲音樂又比較大聲,我聽唔到佢講咩,佢就用冇禮貌兼大聲咁問我「要凍定熱呀!」 呢啲職員嘅服務態度只會令香港嘅飲食業越嚟越差….. 雖然啲甜品係好食,但我寧願會揀一個服務態度好啲嘅甜品店。

2024-10-03 573 浏览
之前喺網上見到人哋推薦呢間新出品嘅開心果甜品,本身係開心果控,早幾日終於去咗試吓。試咗佢嘅開心果芋圓雪燕西米露,未食已經覺得佢個樣好吸引,開心果味好濃郁,而且有好多開心果碎喺上面。另外仲食到一絲絲嘅雪燕,芋圓亦好煙靭。口感好豐富,而且唔會太甜!😍下次會再試埋佢嘅開心果豆乳。
下次會再試埋佢嘅開心果豆乳。
開心果雪燕芋圓西米露
開心果雪燕芋圓西米露
2024-10-02 553 浏览
😋😋😋開心果雪燕西米露開心果雪燕西米露真係令人驚喜!每一啖都可以食到啖啖開心果碎,香脆可口,唔會太過單調。甜度啱啱好,唔會膩,反而令人感到清新。特別係入面仲有啲芋圓,嚼落去煙韌厚實,帶來咗一種豐富嘅口感,搭配開心果嘅香味,真係完美!整體上,呢款甜品好適合炎熱嘅天氣。😚😚😚Oreo芋泥鮮奶Oreo芋泥鮮奶就係另一種享受。芋泥嘅質感非常綿密,味道香甜,令人回味無窮。Oreo嘅加入令整個甜品更添層次,脆口嘅餅乾碎同滑順嘅鮮奶形成咗一個完美嘅搭配,口感相當平衡。唔會太甜,剛剛好,令人每一口都想再多來一口。
😋😋😋開心果雪燕西米露

😚😚😚Oreo芋泥鮮奶

2024-09-10 1158 浏览
🍡陳茶館🍡開心果迷召集!💚💚💚呢間芋圓甜品專門店出左一個開心果系列〜 有兩款甜品揀,分別係粒粒開心果碎開心果雪燕西米露 $52, 同埋粒粒開心果碎開心果牛乳/豆乳 $48〜我地今次試左西米露🫶🏻 一上枱真係嚇親,毫不吝嗇地鋪滿左日本開心果碎✨💚 打卡正📸 面頭個啲開心果同個汁好夾,係超濃郁嘅開心果味!芋圓都有水準〜大大粒好有咬口👍🏻 不過開心果味同芋圓唔算好夾🙂‍↔️ 食到一半已有有啲濟〜 另外叫左木瓜桃膠雪耳凍 $35,個木瓜都好大嚿,好足料,不過手搖飲開微糖嘅我都覺得唔夠甜,所以如果係鍾意無糖嘅朋友會幾鍾意,不過我係一個食糖水嘅心態就會有少少唔happy🤣總括嚟講,今次好似揀錯咗,但因為佢啲芋圓都真係幾好食,所以會encore嘅,不過就試返啲最正路嘅糖水,試吓先🤣
🍡陳茶館🍡
開心果迷召集!💚💚💚

2024-08-24 1537 浏览
😆😆陳茶館😆😆地址: 土瓜灣馬頭圍道101號地舖開心果牛乳 🍵$48開心果雪燕西米露$52超濃開心果味!仲有開心果碎碎每一啖都禁好食!食完野做甜品真係一流 我本身晚餐已經好飽 但我全部都想食哂去開心果大愛呀!!!!!!🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰#開心果 #陳茶館芋圓甜品專門店 #陳茶館 #dessert #afterdinner #甜品 #天堂 #好味 #土瓜灣 #foodie #HongKong #宵夜 #美食
😆😆陳茶館😆😆
地址: 土瓜灣馬頭圍道101號地舖
開心果牛乳 🍵$48
開心果雪燕西米露$52
超濃開心果味!仲有開心果碎碎每一啖都禁好食!
食完野做甜品真係一流 我本身晚餐已經好飽
但我全部都想食哂去
開心果大愛呀!!!!!!🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

2024-08-24
10 分钟 (外卖自取)
2024-08-20 1672 浏览
2024年8月18日女朋友喺網上見到新推出開心果系列,好想試下……🫠即刻出左去試下,6點幾去到,唔喺甜品時間,有四人位坐,舒服好多😎本身減緊肥,要戒糖,想叫走甜或者少甜,不過係set 死左,一場黎到,點都要試下,點知兩個甜度都岩岩好(我淡口味,重甜症者能會覺得太淡)🫢雪燕:每一啖都有幾濃下開心果味,每一啖都食到開心果碎同西米雪燕,底果度有大約七八粒芋圓地瓜圓,煙韌厚實,的確出色😬開心果奶:超濃開心果味,仲濃過雪燕果一種,諗唔到開心果mix 牛乳咁夾,每一啖都有果香味同奶香奶甜味,正🤤
2024年8月18日
女朋友喺網上見到新推出開心果系列,好想試下……🫠
2024-05-28 1469 浏览
#20240523 🤍📍 陳茶館芋圓甜品專門店 @taro_n_tea 土瓜灣馬頭圍道101號地舖 🍽️紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#桃膠芋圓仙草 $38💭 依家桃膠越尼越hit,呢間野都有好多甜品入面用桃膠做材料,用料都唔孤寒,啲桃膠粒粒圓轆轆,唔會散收收得啲碎,芋圓上枱果陣係帶少少暖🤏🏼要快啲食,如果唔係浸左落啲冰度就好快硬,橙色蕃薯味最出,不過無得揀既🍠啲仙草係一大舊,超似龜苓膏咁,比較特別係佢個底唔係用椰汁底,而係冬瓜茶沙冰底,感覺更加古早味濃🇹🇼.#土瓜灣美食 #🐷在土瓜灣 #紅磡美食 #🐷在紅磡 #🐷_食
#20240523 🤍
📍 陳茶館芋圓甜品專門店 @taro_n_tea
土瓜灣馬頭圍道101號地舖 🍽️
紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#桃膠芋圓仙草 $38

2024-05-08 1475 浏览
次次經過黃埔/土瓜灣都會想買返一碗芋圓返屋企食, 難得今日有時間, 就試下堂食一下~好多時我都會叫"四喜仙草", 岩哂我呢D 為食鬼, 又可以食芋圓, 又想健康少少食下桃膠, 又可以解下暑食下仙草~ 出面好多食芋圓的甜品店, 都係冰底. 但女生吾可以食呾凍, 佢呢碗係室溫既漿底, 岩哂我... 堂食有個小木盤, 一張卡仔, 同紙巾~ 滿滿的儀式感而朋友仔就點左 "黑糖珍寶仙草", 當中有芋圓, 珍珠, 小丸子, 樣樣都大大粒~ 總括: 陳茶館芋圓糖水真係好食, 食完之後會食尖左個咀, 再食其他既芋圓會覺得吾好味~ 陳茶館需要吾係好平, 但以呢個價錢, 佢真係有比足份量, 讚!!
好多時我都會叫"四喜仙草", 岩哂我呢D 為食鬼,
堂食有個小木盤, 一張卡仔, 同紙巾~ 滿滿的儀式感
四喜仙草
2024-05-07
四喜仙草
2024-03-20 1354 浏览
見到是新店 特地提早下車過來嚐嚐 服務員一頭霧水也就算了 可能是新人 都明白的 但是菜單上 只限熱食 和 可做熱食的標誌是一模一樣 其他甜品都是可做熱食 只有我點的芋圓紫米露是只限熱食 真的是很無語 當下 服務員送餐上桌的時候 我一臉茫然 因為沒有想到是熱食 於是我便詢問服務員是怎麼回事 也真的是想不到 服務員擺著臭臉說只有熱食 然後扭頭就走 真的是一個服氣!甜品的出品還算不錯 芋圓有嚼勁 糖水也不會過甜 紫米也挺香的 只是菜單的設計有待加強 否則很容易誤導顧客 希望能夠好好改善一下