陳家廚房位於銅鑼灣利景酒店地庫, 平時約朋友出嚟食飯傾計都會去果度食下午茶. 呢間餐廳每過一排就會轉點心菜式, 每次去食既嘢都有小小唔一樣, 好食而且價錢一啲都唔貴, 平日$388兩個人, 週末$438再送兩杯汽酒, 呢啲咪儀式感🍾 餐廳環境舒適, 唔會有人趕你食, 慢慢食慢慢傾🙆🏻‍♂️今期menu好有新意, 中西點心結合, 食到鹹點又食到甜點. 我鍾意由中式點心做開頭, 中式點心有金箔蝦餃皇, 蟹籽燒賣皇同素翅灌湯餃. 西式甜點有香芋麻糬蛋糕卷, 焦糖青蘋果慕絲蛋糕, 巨峰提子奶凍, 紅桑子朱古力拿破崙同傳統英式鬆餅配果醬同奶油忌廉.嚟呢度食飯真心坐得舒服, 氣氛輕鬆, 服務員態度好兼有禮貌. 而且餐廳裝修特別, 結合咗中國元素嘅壁畫同西式現代休閒風, 又帶點新潮古典風. 食物好睇得嚟亦好味, 感覺每一道菜都係由師傅用心製作. 我會再嚟食過💛個人必食推介: 金箔蝦餃皇, 焦糖青蘋果慕絲, 英式鬆餅返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分) #二人下午茶 ($438)@thecharterhousehk______________________________📍陳家廚房 (灣仔)灣仔灣仔道20

💛個人必食推介: 金箔蝦餃皇, 焦糖青蘋果慕絲, 英式鬆餅

返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)

#二人下午茶 ($438)

@thecharterhousehk

📍陳家廚房 (灣仔)
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #灣仔道 #利景酒店 #灣仔 #銅鑼灣 #灣仔美食 #銅鑼灣美食 #食好西
  • Afternoon  tea  set
2024-06-30 3680 浏览
襯放假即去high個tea先 ☕️ 二訪呢間銅鑼灣利景酒店地庫嘅「陳家廚房」鍾意佢環境雅緻坐得舒服,而且service唔錯~ 🆕今次新出嘅tea set 糅合中西文化既有西餅甜點,又有中式點心,滿足晒我~金箔 🪭中式點心🪭 『 蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、素翅灌湯餃 』✖️2點心出色👍🏻 燒賣大大粒,蝦餃漲卜卜~鮮味彈牙,仲有金箔點綴⚜️素翅灌湯餃餡料豐富🥟調味剛好~湯清甜,仲配有香脆嘅米餅🍘 🍰西餅甜點🍰『 香芋麻糬蛋糕卷 、紅桑子朱古力拿破崙 、巨峰提子奶凍 、焦糖青蘋果慕絲蛋糕 』✖️2🧁蛋糕卷鬆軟,用上台灣大甲醇芋餡顆粒製作,入口有芋甜又有煙韌嘅口感;🍩拿破崙鬆脆,用上Valhorna 70%朱古力甘納許吉士醬~ 香濃朱古力味,配搭酸甜嘅紅桑子平衡咗甜膩,仲有三層酥脆嘅餅底,口感豐富;🍇奶凍提子,清甜香滑,仲有有鮮提子肉🍏青蘋果,賣相可愛,入面有慕絲同埋法國品牌青蘋果蓉,會有啲甜膩,建議放最後食~ 🍪傳統英式鬆餅(原味、特濃朱古力)各✖️2有4大個scone好開心~新鮮熱辣送上~🍓配合士多啤梨果醬、奶油忌廉~當中士多啤梨果醬,由師傅自家製!用上鮮🍓肉所以甜度天然唔膩,必蘸!
襯放假即去high個tea先 ☕️
二訪呢間銅鑼灣利景酒店地庫嘅「陳家廚房」

鍾意佢環境雅緻坐得舒服,而且service唔錯~

🆕今次新出嘅tea set 糅合中西文化
既有西餅甜點,又有中式點心,滿足晒我~金箔

🪭中式點心🪭
『 蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、素翅灌湯餃 』✖️2

素翅灌湯餃餡料豐富🥟調味剛好~湯清甜,仲配有香脆嘅米餅🍘

🍰西餅甜點🍰

🍇奶凍提子,清甜香滑,仲有有鮮提子肉

🍪傳統英式鬆餅(原味、特濃朱古力)各✖️2
有4大個scone好開心~新鮮熱辣送上~
🍓配合士多啤梨果醬、奶油忌廉~
2024-06-20
2024-12-08 0 浏览
餐廳位於酒店的大堂地庫,裝修有格調很適合和同事,友人相聚午餐的地方,內裏裝修典雅,而且午餐款式也多元化,價錢大眾化可以接受,由90多元至$160不等每個午市套餐伴隨一個前菜和湯,味道不錯^_^已經多次到這裏用餐,質素仍可保持住而且餐廳位置寬敞,是個很適合聊天的地方,不怕騷擾到別人,也不怕別人騷擾到而且地點位於灣仔我銅鑼灣的中間點,去兩個地點也10分方便酒店交通方便,步行5分鐘左右便有各類型交通,也近灣仔地鐵站
餐廳位於酒店的大堂地庫,裝修有格調

每個午市套餐伴隨一個前菜和湯,味道不錯^_^

已經多次到這裏用餐,質素仍可保持住

而且地點位於灣仔我銅鑼灣的中間點,去兩個地點也10分方便

酒店交通方便,步行5分鐘左右便有各類型交通,也近灣仔地鐵站

酒店中式餐厅陈家厨房全日开放,早餐提供自助式,中午是性价比很高的午市套餐、下午茶和晚市私房菜。餐厅环境安静、座位宽敞,中午午市套餐不到100港币、有前菜、老火炖汤、多种主菜可以选。我们点了金沙牛肋条和咕咾肉,牛肋条肉质柔嫩,外层裹着金沙脆皮口感丰富;咕咾肉酸酸甜甜很开胃,搭配糖醋汁很有嚼劲。酒店咖啡厅Lounge by ch吃完饭可以在酒店咖啡店喝咖啡吃甜品,甜品选择超多。🥐有不同口味的牛角酥,香蕉巧克力、草莓奶油,苹果肉桂、火腿芝士;蛋糕有提拉米苏芝士、伯爵茶巴斯克芝士蛋糕、菠萝椰子慕斯和法式拿破仑。饮品有各种咖啡和茶可以选。
吃完饭可以在酒店咖啡店喝咖啡吃甜品甜品选择超多。🥐有不同口味的牛角酥,香蕉巧克力、草莓奶油,苹果肉桂、火腿芝士;蛋糕有提拉米苏芝士、伯爵茶巴斯克芝士蛋糕、菠萝椰子慕斯和法式拿破仑。饮品有各种咖啡和茶可以选。
2024-10-03 1155 浏览
之前有留意陳家廚房的下午茶幾特別,加上某平台當時做緊買一送一的優惠,到我知道那時已搶購一空了。今次比我搶到優惠,就帶媽媽去試一下。今次以 "懷舊‘’ 做主題的下午茶,原價平日$388兩位,假日$438兩位(包2杯汽泡酒)(加一另計),今次搶到買一送一優惠,兼用埋優惠券,平均一個人都是90多元,超級超值。平時下午茶都以西式為主,今次這個中、西合壁的下午茶都是第一次試,中式鹹點就好似平時去酒樓食開的點心一樣,包括有蝦多士,炸雲吞,春卷,蒸餃和燒賣。而西式甜點就好似去了茶記一樣,包括有迷你菠蘿油,萄撻,厚多士等,這個名叫厚多士,其實不是多士,是一件很多花生醬和很多花生碎的海綿蛋糕,我覺得這個超級好味😋😋飲品方面除了一般奶茶,咖啡外,還有黑牛、白牛和花茶選擇。至於講到環境,我覺得幾舒服,枱與枱之間有一定距離,不會太迫和不會有侷促感。整體而言,媽媽非常滿意我安排這次超值的下午茶給她。

飲品方面除了一般奶茶,咖啡外,還有黑牛、白牛和花茶選擇。

整體而言,媽媽非常滿意我安排這次超值的下午茶給她。
2024-09-24
  • Afternoon  tea  set
2024-10-01 926 浏览
我是被陳家廚房的中西合璧下午茶吸引來的,一次性可以吃到中式點心和西式蛋糕甜點,我認為是一個很完美的下午茶組合。中式點心方面,燒賣和粉果都是新鮮製作的,材料豐富新鮮很不錯。而中間的小蕃茄令你從油膩的點心中解放,清新的口味帶你繼續享受炸物的香脆。我比較欣賞造成花形的炸雲吞,一般炸雲吞,除了餡料少之外,皮還太多太厚,但這個炸雲吞不但外貌好看,而且吃到涵料的中蝦十分鮮美。至於西式點心,我則認為蛋糕比較肥膩,而scone, 葡撻和菠蘿包的份量已足夠令你不用吃晚飯。
每月一Afternoon tea🍴【中西合壁下午茶💕】..銅鑼灣一間值得推薦既酒店下午茶🌸,呢間位於老牌酒店地庫既特色宮廷風餐廳,環境寧靜舒服🌾,最近亦推出左全新中西合壁既下午茶☕️🍴,向來質素穩定有驚喜❤️,所以今次又來試試喔!一貫精緻又高質,新式fusion afternoon tea 更有特色且味道好~中式點心款款大大粒🥢 而且賣相討好,鮮味十足;而西式糕點🍰 精緻可口又好吃,最愛香芋麻糬蛋糕卷,口感綿密濕潤,中間夾著煙韌麻糬Q彈,其他水準也很棒!而Scone 2款口味,更愛獨特Earl Grey 口感鬆化。不妨來吃個高質精緻下午茶吧 cheersss🥂【Afternoon Tea Set for 2】$388 for (Monday - Friday) ; $438 (Saturday, Sunday & Public Holiday)* Comes with Prosecco🥂 (2 glasses)Dim Sum King🔸金箔蝦餃皇🔸蟹籽燒賣皇🔸素翅灌湯餃Sweet🔸香芋麻糬蛋糕卷🔸巨峰提子奶凍🔸焦糖青蘋果慕絲蛋糕🔸紅桑子朱古力拿破崙Homemade Scones🔸傳統英式

每月一Afternoon tea🍴【中西合壁下午茶💕】

🔸巨峰提子奶凍
🔸焦糖青蘋果慕絲蛋糕
🔸紅桑子朱古力拿破崙

Homemade Scones
🔸傳統英式鬆餅 (原味•伯爵茶)
配果醬、奶油忌廉

Drink
🔸Flavoured Teas
English Breakfast • Earl Grey •Peppermint • Raspberry Blackcurrant • Strawberry

🔸Coffee / non-Coffee
Americano • Latte •Cappuccino • Mocha • Chocolate • Milo
2024-08-09 963 浏览
放假同老公行街,再去利景酒店入面地庫的「陳家廚房」嘆下午茶,星期六、日及公眾假期仲會送兩杯意大利汽酒。陳家廚房嘅AFTERNOON TEA SET $388/2位,餐廳環境優雅,帶有歐洲宮廷風,高雅而不失溫馨,仲有多個打卡位,坐得好舒服。食物都好豐富同精緻,真係適合慢慢傾偈嘆個下午茶。下午茶嘅點心有:金箔蝦餃皇金箔蝦餃皇皮薄內餡用左鮮蝦、豬肉表面加了薄薄金箔。蟹籽燒賣皇蟹籽燒賣皇入口食到好香嘅豬肉味搭配蟹籽。素翅灌湯餃素翅灌湯餃金黃色餃子皮包左豬肉,湯底鮮甜,配以香脆米餅,堪稱一絕。鹹點三款都好出色,粒粒都勁大,肉質彈牙,超足料!食完鹹點,當然就要食甜點啦!甜點色香味俱全又大份,今次特別鍾意香芋麻薯卷,麻薯QQ蛋糕鬆軟,整體唔太甜,拿破崙餅底都做得幾酥脆。西式甜點有:香芋麻糬蛋糕卷香芋麻糬卷由軟糯紫色麻糬及香濃綿密芋泥做餡,每一口都能感受芋頭香,再加上麻糬煙煙韌韌,口感豐富。紅桑子朱古力拿破崙精緻酥脆的表皮夾住香濃醇厚朱古力餡及幼細柔軟的紅桑子醬酸酸甜甜又帶脆口。焦糖青蘋果慕絲蛋糕幾何亂真既青蘋果慕絲蛋糕外層包住綿密細緻青蘋果,慕絲入口帶有青蘋果清爽酸甜,味道剛好中和蛋糕甜膩。巨峰提子

下午茶嘅點心有:
金箔蝦餃皇
金箔蝦餃皇皮薄內餡用左鮮蝦、豬肉表面加了薄薄金箔。

蟹籽燒賣皇
蟹籽燒賣皇入口食到好香嘅豬肉味搭配蟹籽。

素翅灌湯餃

西式甜點有:

巨峰提子奶凍
上層巨峰提子啫喱到中間涼爽嫩滑奶凍,底層有巨峰提子果肉清甜美味。

傳統英式鬆餅(原味、伯爵茶)
傳統英式鬆餅鬆軟香甜,除咗原味,仲有伯爵茶味各2件,伯爵茶味唔算太出,個人較喜歡單吃或可配搭果醬及奶油忌廉享用,別具風味。

下午茶餐包括2杯咖啡或茶,推薦飲茶因為茶杯茶壺好靚。整體環境同食物都好出色,每件份量都唔細,裝修都幾特別,有一種懷舊高雅的感覺,座位闊落,放假可以約埋好姊妹一齊嚟食tea傾吓心事。週末去食仲有免費意大利汽酒兩杯,建議大家weekend去試下。
2079 浏览
2024-07-04
下午茶
😚放假同閨蜜行街,再去利景酒店地庫嘆下午茶,環境帶有歐洲宮廷風,高雅而不失溫馨,人均約$200的價格也很實惠。🌈𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗧𝘄𝗼:- 平日 $388- 假日 $438 (附送意大利汽酒2杯)🥟中式點心:- 金箔蝦餃王- 蟹籽燒賣王 - 素翅灌湯餃👍🏻每款點心都係珍寶size,皮薄餡靚,而且新鮮彈牙。尤其係大如手掌的灌湯餃,湯底鮮甜,配以香脆米餅,堪稱一絕。🦋西式甜點:- 香芋麻糬蛋糕卷- 紅桑子朱古力拿破崙- 焦糖青蘋果慕絲蛋糕- 巨峰提子奶凍- 傳統英式鬆餅(原味、伯爵茶)🧡甜點賣相精緻動人,味道恰到好處,不會過於甜膩。特別推薦香芋麻糬蛋糕卷和紅桑子朱古力拿破崙。😋傳統英式鬆餅鬆軟香甜,可單吃或搭配果醬及忌廉享用,別具風味。

😚

🌈𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗧𝘄𝗼:
- 平日 $388
- 假日 $438 (附送意大利汽酒2杯)

🥟中式點心:

- 香芋麻糬蛋糕卷
- 紅桑子朱古力拿破崙
- 焦糖青蘋果慕絲蛋糕
- 巨峰提子奶凍
- 傳統英式鬆餅(原味、伯爵茶)

🧡

😋

2024-07-03 677 浏览
食一層層架的英式下午茶,好少有熱辣辣的食物,但係今次呢一個就有啲驚喜。銅鑼灣利景酒店的陳家廚房,是一個吃中菜的地方,所以佢地點心做得好好。Tea set 中西合璧,三款點心包括有蝦餃燒賣同埋灌湯餃。我自己好喜歡他的蝦餃和燒賣,飽滿多餡,而朋友和我相反,她最喜歡灌湯餃,說用料充足還有素翅。點心之後就趁啲鬆餅仲熱食咗鬆餅先,質素唔錯。食完點心鬆餅已經有啲飽,佢嘅甜點仲要全部都好大件,唔係一般tea set 細細粒嘅餅仔。唔怪得知見到隔籬枱要打包。甜點方面:我自己喜歡紅桑子朱古力拿破崙,味道清新有層次,拿破崙餅皮夠脆。第二喜歡香芋麻糬蛋糕卷,好香芋頭味,麻糬煙煙韌韌,又唔會太甜,冇諗過中菜廳都將甜品做得咁出色。朋友最欣賞個巨峰提子奶凍,因為佢有一陣好清香嘅味道,而且口感輕盈唔膩。星期六送每人一杯Prosecco 令到成個感覺更加悠閒。餐飲我們點了一壺薄荷茶,和一杯凍鮮奶咖啡。餐廳職員很有禮貌,而且餐廳座位闊落,坐得很舒服。喜歡我的食評歡迎追蹤按讚❤️謝謝。

點心之後就趁啲鬆餅仲熱食咗鬆餅先,質素唔錯。

甜點方面:

星期六送每人一杯Prosecco 令到成個感覺更加悠閒。

餐飲我們點了一壺薄荷茶,和一杯凍鮮奶咖啡。

餐廳職員很有禮貌,而且餐廳座位闊落,坐得很舒服。
喜歡我的食評歡迎追蹤按讚❤️謝謝。
見到最近好多人推介.本身都好中意去食下午茶.所以專登約左朋友星期六去試下🍴食物方面:🥢鹹點金箔蝦餃王.蟹籽燒賣皇.素翅灌湯餃🍰甜點香芋麻糬蛋糕卷.巨峰提子奶凍.焦糖青蘋果慕絲蛋糕.紅桑子朱古力拿破崙傳統英式鬆餅 (原味.伯爵茶味 配 果醬. 奶油忌廉)🫖伯爵茶個人私心推介: 點心做得好出色.3樣都好中意.好大粒又足料.灌湯餃個湯好鮮甜👍🏻甜點最鍾意係兩個口味嘅鬆餅同埋拿破崙.第一次食下午茶見到拿破崙.呢個甜品好嘥心機同埋整得好食一啲都唔簡單.拿破崙做到好鬆脆.配合紅桑子嘅酸朱古力嘅甜.味道啱啱好好開胃🤤其他甜品都唔會太甜🤪下午茶另一個重點就係個鬆餅.做得好鬆脆唔乾.伯爵茶非常香茶味仲可以解膩.配埋奶油忌廉同埋士多啤梨醬無得輸🙌🏻整體方面:餐廳喺酒店地庫.揀左座中間影相都好令.座低後甜點到左先.點心即叫即整等多一陣都到.上枱熱辣辣一籠一粒.好精緻好令!整體梳化坐得好舒服.食物都好好食.我地星期六去食有埋2杯氣酒🥂打卡一流👍🏻
見到最近好多人推介.
本身都好中意去食下午茶.
所以專登約左朋友星期六去試下🍴

食物方面:

🥢鹹點
金箔蝦餃王.蟹籽燒賣皇.素翅灌湯餃

🍰甜點
香芋麻糬蛋糕卷.巨峰提子奶凍.
焦糖青蘋果慕絲蛋糕.紅桑子朱古力拿破崙
傳統英式鬆餅 (原味.伯爵茶味 配 果醬. 奶油忌廉)
🫖伯爵茶
個人私心推介: 點心做得好出色.3樣都好中意.
好大粒又足料.灌湯餃個湯好鮮甜👍🏻
甜點最鍾意係兩個口味嘅鬆餅同埋拿破崙.
第一次食下午茶見到拿破崙.
呢個甜品好嘥心機同埋整得好食一啲都唔簡單.
拿破崙做到好鬆脆.配合紅桑子嘅酸朱古力嘅甜.
味道啱啱好好開胃🤤其他甜品都唔會太甜🤪
下午茶另一個重點就係個鬆餅.做得好鬆脆唔乾.
伯爵茶非常香茶味仲可以解膩.
配埋奶油忌廉同埋士多啤梨醬無得輸🙌🏻

整體方面:
餐廳喺酒店地庫.揀左座中間影相都好令.
座低後甜點到左先.點心即叫即整等多一陣都到.
上枱熱辣辣一籠一粒.好精緻好令!
整體梳化坐得好舒服.食物都好好食.
我地星期六去食有埋2杯氣酒🥂打卡一流👍🏻
2024-06-27 614 浏览
⭐️傅統英式鬆餅大大件既原味&特濃朱古力鬆餅,配上果醬、朱古力醬、奶油忌廉,新鮮熱辣上枱,焗到個面幾脆,食完差唔多飽左一半,好滿足~.⭐️鹹點- 黑松露蘑菇撻- 魚子醬溏心蛋- 黑松露碎蛋沙律軟包- 鵝肝多士.⭐️甜點- 楊枝甘露布甸- 橘子檸檬法式金磚蛋糕- 熱情果法式千層酥- 蜜柑橘慕絲蛋糕.⭐️伯爵茶伯爵茶味濃~ .⭐️士多啤梨紅茶士多啤梨味幾出🍓 略帶少少果甜,有驚喜😆.⭐️意大利氣酒呢個價錢仲送兩杯氣酒,好抵~ 易入口,岩女士飲~
⭐️傅統英式鬆餅
- 蜜柑橘慕絲蛋糕
⭐️伯爵茶
伯爵茶味濃~
⭐️士多啤梨紅茶
士多啤梨味幾出🍓 略帶少少果甜,有驚喜😆
⭐️意大利氣酒
呢個價錢仲送兩杯氣酒,好抵~
易入口,岩女士飲~
陳家廚房位於銅鑼灣利景酒店,好推薦佢哋性價比好高嘅afternoon tea set!weekday $388/2位,weekend $438/2加送意大利汽酒兩杯~餐廳食物同環境都好精緻高級,呢個價錢真係好抵食🤪餐廳環境寬敞舒適,可以同朋友暢談成個下午😆另外,佢哋嘅lunch set都幾抵食,試完再同大家分享😆----------------------------🌟鹹點▪︎黑松露蘑菇撻 ▪︎魚子醬溏心蛋▪︎鵝肝多士▪︎黑松露碎蛋沙律軟包整體鹹點黑松露蘑菇撻撻皮富牛油香,濕潤而且黑松露味突出。溏心蛋有魚子醬點綴,更具高級感。鵝肝多士鵝肝味軟滑濃郁,多士幾脆身~----------------------------🌟甜點▪︎楊枝金露布甸▪︎橘子檸檬法式金磚蛋糕▪︎熱情果法式千層酥▪︎蜜柑橘慕斯蛋糕如果你好鍾意柑橘類,呢度嘅甜點好啱食😙最鍾意蜜柑橘慕斯蛋糕,造型可愛,mousse口感滑順,亦唔會太甜同膩。千層酥有驚喜,外層脆身,個cream亦唔會膩。金磚蛋糕質地濕潤,酸酸甜甜。

另外,佢哋嘅lunch set都幾抵食,試完再同大家分享😆
----------------------------

▪︎熱情果法式千層酥
▪︎蜜柑橘慕斯蛋糕

1K
2024-06-20 502 浏览
👧🏻😋👅🍽✨中西合璧 afternoon tea set 🤩-🧑🏻‍🍳利景酒店地庫靜靜地位置好闊落, 全部都係舒服梳化位; 燈光偏暗幾有情調🧑🏻‍🍳中西合璧afternoon tea set用點心取代多數唔好食乾爭爭既sandwich好好😎-🥢 Afternoon Tea Set for 2 🫖 $388 (平日) $438 (假日另送氣泡酒兩杯)-🍲DIM SUM KING🥟💯一人一粒大大粒金箔蝦餃皇同蟹籽燒賣皇, 配上店家XO醬麻麻辣辣好惹味💯素翅灌湯餃個湯清得黎好鮮甜, 肉餡連素翅帶膠質唔會太油; 鍋巴浸湯吸進精華質地鬆化好滿足-🍰SWEET🍮✨香芋麻糬蛋糕卷: 芋泥同cream都好綿滑, 卷蛋又soft又moist, 加上煙韌麻糬口感好豐富✨巨峰提子奶凍: 提子果凍加奶凍配上原粒巨峰, 甜甜的滑捋捋✨焦糖青蘋果慕絲蛋糕: 滑滑慕絲加左玉桂粉有少少斑點更像真! 中間係焦糖蘋果對我黎講少少太甜, 但成個set得一樣野甜都可接受, 靚同打卡正!✨紅桑子朱古力拿破崙: 酥皮好脆, 夾住一層吉士一層朱古力, 莓果味酸酸地令整體唔會太甜-HOMEMADE SCONES💯傳統英式鬆餅有原味同
👧🏻😋👅🍽✨
中西合璧 afternoon tea set 🤩

🍲DIM SUM KING🥟

🍰SWEET🍮

HOMEMADE SCONES
💯傳統英式鬆餅有原味同伯爵茶各兩個, 外脆內軟唔痴口,
💯果醬莓味好重好清新, 奶油忌廉濃郁而幼滑spread落scone一流

🫖DRINK☕️
✨Chocolate冇fancy拉花但幾好飲唔太甜幾香滑
✨Strawberry tea一個茶包沖好大壺但都好濃, 酸酸地可解膩
✨Weekend會送多兩杯Prosecco🥂

2024-06-19 478 浏览
Weekend 放假,同左我媽咪去吃個Tea 媽咪比較喜歡吃中式美食,而我就喜歡吃甜的,所以就選擇了中西合璧的陳家廚房了🤣仲有意大利汽酒送,正🤣叫了Tea Set $388SWEET 香芋麻糬蛋糕卷▶️口感綿密,香甜的香芋味道與Q彈的麻糬搭配完美.巨峰提子奶凍▶️清爽可口,奶凍口感細膩,提子的甜酸味與奶凍的香甜相互融合。焦糖青蘋果慕絲蛋糕▶️焦糖青蘋果慕斯蛋糕口感豐富,焦糖的香甜與青蘋果的清爽完美搭配,慕斯蛋糕細膩柔滑。紅桑子朱古力拿破崙▶️朱古力的濃郁與紅桑子的酸甜相得益彰,拿破侖酥皮的酥脆DIM SUM KING金箔蝦餃皇▶️蝦肉鮮嫩多汁,搭配金箔的奢華,鮮香的蝦肉和金箔的獨特口感。蟹籽燒賣皇▶️蟹籽的鮮甜與燒賣的鮮嫩肉質口感鮮甜素翅灌湯餃▶️外皮韌勁十足,內餡豐富多汁,湯汁鮮美可口,每一口都充滿了素翅的香味和湯汁的鮮美。HOMEMADE SCONES傳統英式鬆餅▶️口感鬆軟香甜,搭配果醬、奶油忌廉更是美味無比!DRINKBlackcurrant • Strawberry▶️草莓的香氣比較突出,淡淡的茶香口、配搭蛋糕可以中和其中的油膩感Chocolate • Milo▶️濃郁的巧克力風味,帶來濃郁的巧

叫了Tea Set $388

蟹籽燒賣皇▶️蟹籽的鮮甜與燒賣的鮮嫩肉質口感鮮甜

HOMEMADE SCONES

DRINK
Blackcurrant • Strawberry

Chocolate • Milo▶️濃郁的巧克力風味,帶來濃郁的巧克力口感,而Milo則結合了可可和麥芽兩者的口感
Chocolate • Milo

適合中西合璧想食點心之餘又想食蛋糕的人,可以試一試
Blackcurrant • Strawberry
Chocolate • Milo