2019-12-06 966 浏览
行完海濱山徑,天口涼,趁等綠van之際,閑坐於這間港式茶座,食個下午茶,一樂。老闆好人,知道我等車,快速弄了份奶醬多士,加一杯奶茶,仲細心地用外賣形式上枱,方便我未食完的話,都可以帶上車繼續食. 多士好脆,無燶面,奶醬份量適中,佈滿麵包面,卻又沒有從側邊漏出搞到一手都甜;奶茶是正宗港式,茶的濃度啱啱好,不苦不瀝,奶味又不太搶,唔駛落糖都好易入口. 好寫意的一份小餐. 價錢方面,奶茶$17,多士$25,就梗係貴過巿區,但考慮到環境,出面茶記是無法提供.
2019-12-04
2019-11-17 818 浏览
週末早餐如果想比起平日的茶記特別一d,通常都會揸車去啲郊野地方,接觸大自然,再食個靚早餐!位於鹿頸交界嘅陳鳳記就係一個好好嘅選擇,好多電單車發燒友都中意晨早係新娘潭片車,再嘆返個靚早餐!今日去到大概11點到,停車場都已經拍滿晒車,成條車路都泊哂車,今次如常地坐低都係叫返All day breakfast,同屋企人再share個陳鳳記拼盤,因為特別想食雞翼值得一讚嘅係佢個拼盤雞翼可以轉為瑞士雞翼,唔會全部都係炸嘢,All day breakfast材料充足,一啲都唔馬虎,尤其鍾意佢個自家製果jam搽多士,唔會話好甜,好適合健康人士食用食!食果陣會忍唔住一大Pat茶落去檸檬茶的茶味特別濃,有別於出邊嘅檸茶,加上檸檬特別新鮮,帶出特別Flash嘅檸檬茶

值得一讚嘅係佢個拼盤雞翼可以轉為瑞士雞翼,
陳鳳記拼盤
All  Day  breakfast  B2
All  Day  breakfast  B3
陳鳳記拼盤
All  Day  breakfast  B2
All  Day  breakfast  B3
2019-07-12 732 浏览
全日早餐大多數都在咖啡店才有的餐點。這一次,竟然會在郊外的小茶座食到,感覺有點微妙感。外貌確實是一間普通茶座,但是裡面食物算時多元化,不止全日早餐、飯麵、小食、甜品都有。亦有分室內和室外座位。B2 全日早餐(蛋兩隻,多士,香腸,煙肉,蕃茄,蘑菇,焗豆)可以選擇炒蛋底者煎蛋,其實5款全日早餐,除了素食早餐外,其他都是大同小異。雖然個早餐食物沒有特別好味,但是自製果醬絕對是不能不試,果香味濃厚,同時亦非常清新。瑞士雞翼和自製果醬雞翼沒有什麼特別,還有點粗糙。也不是很有口感。最後,在逼滿人的茶座,不可能感到非常舒適,但是卻有香港本地的人情味,也有點像老式茶餐廳。

瑞士雞翼和自製果醬
雞翼沒有什麼特別,還有點粗糙。也不是很有口感。

2019-05-15 499 浏览
叫左個ALL DAY, 今次揀左太陽蛋, 因為我記得佢D炒蛋5係滑蛋, 太陽蛋好好多, 半生熟, 個多士仲可以沾蛋漿來吃。薯餅正常, 煙肉偏瘦, 仲大大塊, 條腸有D 油, 有少少香草味, 味道OK GE。烤蘑菇太乾了。自製果JAM 今次係杏/桃, 偏淡, 幾FRESH GE。叫多個花生漿多, 正常質素。`1朋友一早叫定個飯, 但遲左來, STAFF 肯翻熱, 服務不錯。

叫多個花生漿多, 正常質素。`1

作為長周末既結束,應好友邀請驅車前往陳鳳記🤘由元朗方向出發,通過粉嶺同埋在建既蓮塘口岸🛣,圍住個沙頭角海🏖沿住宛庭既海邊單程路扭左十零分鐘,一路欣賞海景同避對頭車🙄 突然路面轉闊,見到大大既招牌陳鳳記,熱鬧既車龍同坐滿人既坐座,加上輕柔微風,吹開假日惺忪眼睛👀陳鳳記係簡單咁用膠幕分室內冷氣雅座同室外煙肺座,重點係可以係湖旁輕輕鬆鬆鄧梓峰咁吔個all day breakfast, 抓住假期既尾巴😁😁 仲有室內幾幅蝴蝶🦋照同電單車照, 提緊香港人, 放下忙碌雖然地點偏僻,但menu絕不馬虎💪 六大版6️⃣ 全日早餐、飯麵、小食、甜品、午餐,咁僻都可以做到應有盡有🙀揀咗霸王級既超級早餐😮 大大隻碟,齊齊整整裝滿🈵晒, 個擺盤加埋大自然景,無得頂💯 食物重點要提個自家製果醬🍯 輕身有果香,微甜帶爽,似咬緊樹上熟既雪梨一樣🍐 搽埋上牛油多士度, 似係樹林間食緊午餐🌲🌲🌳🌳🍀🍃其他食物正正常常,係咁偏遠地方有熱食已經很滿足🥰🥰 有時食嘢,唔單係味道,亦唔止賣相,租金,都要睇下係邊食😏 大霧山頂既燒賣🤩獅子山上既餐旦麪🤓鹹田灣豆腐花🥳 就係要特登去食個簡單嘢呢份情懷, 又點係用說話可以講得明🧐又要唱番句
作為長周末既結束,應好友邀請驅車前往陳鳳記🤘

超級早餐
自製果醬

其他食物正正常常,係咁偏遠地方有熱食已經很滿足🥰🥰 有時食嘢,唔單係味道,亦唔止賣相,租金,都要睇下係邊食😏 大霧山頂既燒賣🤩獅子山上既餐旦麪🤓鹹田灣豆腐花🥳 就係要特登去食個簡單嘢呢份情懷, 又點係用說話可以講得明🧐又要唱番句: 你這剎那在何方,我有說話未曾講...
2019-04-07
超級早餐
自製果醬
2019-03-03 472 浏览
今日放假,出來兜兜風。去左粉嶺陳鳳記食早餐,超級早餐。。咩都有。。。不過太多肉我自己覺得。。雞扒包。。好juicy!!!正。。。。其實真係夠哂飽。。不得不提呢個自家制果醬。。一定要嚟試。。
今日放假,出來兜兜風。去左粉嶺陳鳳記食早餐,
超級早餐。。咩都有。。。不過太多肉我自己覺得。。
雞扒包。。好juicy!!!正。。。。其實真係夠哂飽。。
不得不提呢個自家制果醬。。一定要嚟試。。
2019-03-01 324 浏览
鹿頸遊車河行山勝地~必試全日早餐既自家制果醬星期日放假約左班friend遊下車河🚘再係鹿頸行下山⛰親親大自然出發前係陳鳳食個早餐,個個都係叫左All day Breakfast個set食🍽,all day breakfast 果set食落普普通通,唔算太差但最驚喜係果醬搽麵包🍞,好好食果D果醬食落好有鮮甜既感覺,食完想再添食不過我朋友就好似叫左杯蒸餾咖啡☕️來飲,佢講佢落飲一般般🤷🏻‍♂️吾算太好
鹿頸遊車河行山勝地~必試全日早餐既自家制果醬

但最驚喜係果醬搽麵包🍞,好好食
果D果醬食落好有鮮甜既感覺,食完想再添食
2019-01-19 374 浏览
我因為胃食,聽人講隔離間BB茶座好出名,所以慕名而去,特登揸車去食,結果當然失望啦~ 離開果時,就發現左旁邊呢間陳鳳記,決定下次要試,點知幾次去都吾合時,撞岩佢地休息,到第三四次先試到。難得試到,我地都點左佢嘅超級早餐食。呢份早餐好有歐陸風味,食材用料吾錯,廚師都煮得好有心機,各種食物都水油份平衡,香口得黎吾會太乾。我與同行友人一樣,其實都對佢個自家制果醬一試傾心,果味香甜,連平時吾多鍾意食面包嘅我,都為食呢隻果醬而食好多面包。之後我地有時間都會特登揸車去陳鳳記嘆早餐😋
2018-10-09
  • 超級早餐
2018-09-15 522 浏览
每逢假日,都會同啲朋友揸車周圍搵嘢食!當係車聚傾下偈!今次入咗嚟鹿頸,試咗呢個餐廳! 全因為佢有all day breakfast! 就吸引咗我坐低食啦!當然呢啲山路中的餐廳,就唔能夠expect佢係裝修得好靚坐得好舒服嗰啲!但係佢又唔會趕您走,比您慢慢傾,都唔錯!佢喺路邊都有唔少為可以拍幾多車嘅,所以 假日同朋友去都係唔錯嘅選擇!咁佢除咗all day breakfast之外佢仲有普通麵食嘅! 食物方面就正正常常!冇話好特別感!
每逢假日,都會同啲朋友揸車周圍搵嘢食!當係車聚傾下偈!

但係佢又唔會趕您走,比您慢慢傾,都唔錯!

B2 all day breakfast
2018-09-15
B2 all day breakfast
2018-03-11 798 浏览
幫嚫了好多次,本來尚算不錯。今早叫了兩個英式早餐,英式肉腸係普通超市雞肉腸,煙肉及黃豆都一樣係劣等貨,菇是兩片中國冬菇。從未食過英式早餐有冬菇。因為人多,老闆趕時間所以建議煎蛋要太陽蛋。雖有唔脆及硬的多士,但買㸃的果醬欠奉,要問先有。當問及其中一個餐的薯餅未到,店員的回答係我點知,老闆更在背後同店員言語中單打我們,十分受氣。以大約$65-$95一個早餐,這樣的食物質素及服務態度,簡直是難以接受。
幫嚫了好多次,本來尚算不錯。

2018-03-11
2018-01-14 751 浏览
在休閑假日,響郊區有樹有海。突然間你見到有個鋪頭,竟然有嘢食買有嘢飲仲可以坐低。簡直係上天賜比我嘅禮物。跟大隊,點咗個叫B3嘅早餐。美味的香腸煙肉,最盞鬼有兩粒冬菇有薯餅又豆真係冇諗過盒鄉村地方有咁嘅嘢食.爽啦!香腸仲好Juicy添. 杯奶茶都OK喎
在休閑假日,響郊區有樹有海。

真係冇諗過盒鄉村地方有咁嘅嘢食.爽啦!

香腸仲好Juicy添. 杯奶茶都OK喎
2018-01-13
  • B3
2017-11-24 861 浏览
假日想揾個全日早餐食,呢到都算又平又大份,仲要好食,之前都有去過一D餐廳食全日早餐,一般都要七八十蚊,但呢到只係五十幾,真係抵食之選,雖然只係普通嘅腸仔蛋,但面對住郊外呢個環境,真係心情都好D,另外咖喱牛腩飯D牛腩好林好入味,跟住仲叫左個小食拼盆,呢個拼盆都抵食,如果我冇記錯都係五十幾蚊,有蝦多士(冇油),鷄亦(香口),咖喱角同春卷就普遍D,三個人連飲嘢一百八十幾,我就覺得抵食,仲可以遠離緊張嘅市區,真係偷得浮生
2017-09-22 766 浏览
某天假期朋友載我遊車河,而目的地是沙頭角鹿頸去郊遊。下午時間, 經過這店, 大家正是肚餓,就來依間食一下,下午茶依一依肚肚。我同朋友不約而同,點了 (100% 牛肉漢堡包薯條沙律 ~自家制)賣相靚,夠量,質素好好。  這牛肉漢堡包, 旁伴有香脆薯條及新鮮沙律。這牛肉漢堡包靈魂在於那塊夾在中間的牛肉,尤其牛肉口感紮實,具濃濃牛肉香味, 又不會乾淨淨,吃到如牛扒般的頂級滋味,與咸香芝士及鬆軟的包包十分夾, 簡直超好味呢!
某天假期朋友載我遊車河,而目的地是沙頭角鹿頸去郊遊。

下午時間, 經過這店, 大家正是肚餓,
就來依間食一下,下午茶依一依肚肚。

我同朋友不約而同,
點了 (100% 牛肉漢堡包薯條沙律 ~自家制)
賣相靚,夠量,質素好好。
 這牛肉漢堡包, 旁伴有香脆薯條及新鮮沙律。

這牛肉漢堡包靈魂在於那塊夾在中間的牛肉,
尤其牛肉口感紮實,具濃濃牛肉香味, 又不會乾淨淨,
吃到如牛扒般的頂級滋味,
與咸香芝士及鬆軟的包包十分夾, 簡直超好味呢!
2017-06-03 671 浏览
其實係劣質的港式早餐,餐牌上的磨姑竟然變成三小粒港式冬姑?冬姑口感乾、又無一丁點味道。多士竟然是腍的!甘簡單的一件事,都做得唔好。餐牌上有兩隻蛋,可以改炒蛋,這是兩隻蛋的份量?這個炒蛋,薄如紙又全熟又油膩,相信你係屋企都整到。番茄無技術可言,只係個面燒一燒。茄汁豆又係罐頭貨。加上平價火腿及平價腸。無冷氣,環境又無咩特別,要成$55,你地覺得值?如果係揸車,無需要嚟呢間,甘的價錢,一定有更多更好的選擇。
早餐
2017-04-18 680 浏览
通常逢星期日都會陪媽媽飲茶,今次揸車黎到鹿頸食個all day breakfast 🍳 陳鳳記有室外&室內位。室內冷氣夠涼!每位既服務招呼都好好呀!Menu上有all day breakfast,麵餐,三文治。我梗係叫個最多食物既fry up la haha 以前英國讀boarding school 日日都食,攪到我超鍾意食egg, sausage, bacon, bake beans & hash brown! 缺一不可haha 見到Menu上指有英式腸,好開心。香港唔係間間都有好味既英式腸架(😐其他餐廳有時仲係德國白色腸/普通廚師雞肉腸)。 全碟都好正!Love the Sausage & Bacon大塊香口有口感,又唔會太燶!薯餅脆脆,下次實加錢要多塊先!如果塊toast係好d既麵包就perfect喇!出面泊左好多電單車,氣氛好好!難怪大家都過來這邊食😝食完仲可以周圍行下吸收下新鮮空氣!

• 英式早餐