2019-10-31 1091 浏览
中午放飯時間,見到呢間小店好多人排隊,梗係唔執輸,排埋一份啦。餐廳係走文清風,放咗唔少懷舊嘅擺設,個環境非常之唔錯。咁我今日就要咗漢堡嘅lunch set,盛惠$59。套餐包餐湯、主菜同埋一杯餐飲。尼個價錢非常實惠。首先係個甘筍忌廉湯,用個杯黎裝,都幾特別。但個杯咁大,就顯得個湯好似好少咁...之後係個漢堡同薯角,薯角都幾脆,唔錯。漢堡大大個,都幾足料。味道就正正常常啦,冇咩野突出,普通港式漢堡。但個包整體黎講就乾左少少,漢堡扒都有啲鬆散,扣左少少分。總括黎講就cp值好高,唔怪之得咁多人排隊啦

總括黎講就cp值好高,唔怪之得咁多人排隊啦
2019-09-15 1377 浏览
以前食過不算太過份。今日星期日九點幾嚟,估計呢間餐廳再咁落去做唔長。仕應本身已一副想辭職嘅樣,一聲不響講完食咩就無聲出過,唔緊要。隔咗十五分鐘個F 餐終於到,睇相就明。問佢要杯水,用不屑眼神望我一眼然後丟杯水落枱,fine. 眼見其他仕應係有禮招呼客人,或者我咁唔好彩遇到一個心情極差嘅仕應。個餐有塊求求其烤過嘅半塊三角型toast, 不熱的炒蛋油膩到唔打燈都反光,不熱的磨菇碎(懷疑由罐頭直接倒出來),兩條冷的腸仔,最過份係塊厚蕃茄,完全沒有煮過煎過,就死死直直的睡在你碟子上。杯熱檸茶係熱,兩塊檸檬算厚。

杯熱檸茶係熱,兩塊檸檬算厚。

早餐F
2019-07-14 1560 浏览
今日去了北角的=|| 66 Cafe||= ,難的經過這家店不用排隊,就進去嚐嚐這家的X.O醬海鮮炒飯。
=|| 環境 ||= 室外的陽光灑進店內,彷彿把餐廳中小物點燃起生命,每件小物也讓人覺得心情暖暖的,同區的西餐店也沒有這家的好心思吧。店內的面積不小,但餐桌及椅子的尺寸也是較大張,客人可在店中好好享受片刻的用餐時間
=|| 食物 ||= 午餐的選擇很多,但今早消耗太多能量,茶包想吃一下滿滿澱粉質的食物,毫不猶豫地點了香辣的X.O醬海鮮炒飯。這家餐廳每份午餐都是有奉送是日餐湯/沙律及啡茶。每日的餐湯也有不同,有南瓜忌廉湯、磨菇忌廉湯、西洋菜忌廉湯。未試過有另一間西餐店嚐過西洋菜忌廉湯,可算是這家的特色湯品吧!但是味道是沒有驚喜喔,就是普通的忌廉湯 香辣的X.O醬海鮮炒飯上枱!X.O醬炒得很均勻,而且每顆米粒都是油亮亮的,而且海鮮的份量也給得很足,每一口都有一小顆海鮮在匙中,偶爾吃到甜甜的粟米,多一種味道層次,吃全完碟也不會膩

不過這次的魷魚沒有味道,可能是泵水後沒有先爆炒所以沒有應有的滋味吧=|| 茶品 ||=茶包偶爾想喝只有茶的飲料,也會讓店家上一杯紅茶。不過這家店有港式的奶茶

=|| 茶品 ||=
茶包偶爾想喝只有茶的飲料,也會讓店家上一杯紅茶。
不過這家店有港式的奶茶供應,所以會自家煮製茶底,每次碰上他們煮茶的時間,我也覺得非常幸福,因為茶香四溢,充斥整個店面,讓人忍不著都點上一杯奶茶吧。

=|| 服務 ||=這方面我覺得 66 Cafe做得真不錯,雖然店面是呈L形的,但無論坐到哪裡,3位店員也能顧及得到。不但貼心,亦會樂意配合客人的需求。

回頭率:10分(10分為滿分)
食物分數率:8分(10分為滿分)

Comfort food :X.O醬海鮮炒飯、紐西蘭穀飼西冷、香草烤美國雞扒

茶包IG:HKteabag
西洋菜忌廉湯
X.O醬海鮮炒飯
2019-07-11
X.O醬海鮮炒飯
有幾次都經過北角,看見陸拾六室內裝潢與同區的多了一份優閑感覺,於是趁小朋友上課去,來一個下午茶吧!室內氣氛:有播放英文歌曲,而有類似伙記落場,在其中一偏廳午睡中。店內陳設:柔和,也有一些小擺設,如書,單車,懷舊月曆食物種類:偏向西式~意粉、多士、咖啡、茶 如果想醫肚是個環境比較好的選擇。蜜糖蛋白西多士,不太甜,但炸得over cook少少

店內陳設:柔和,也有一些小擺設,如書,單車,懷舊月曆
食物種類:偏向西式~意粉、多士、咖啡、茶

如果想醫肚是個環境比較好的選擇。

蜜糖蛋白西多士,不太甜,但炸得over cook少少

2019-06-24
2019-05-27 1043 浏览
用了openrice很多年,這是第一次寫食評, 因為嬲爆。屋企附近常光顧的小店,話說23/5 下午致電詢問營業時間及問24/5 1130是否需要訂位(3位), 得到回覆是他們沒有Break Time, 1130不需訂位,可直接入座及供應午餐。24/5 1140分左右抵達,店員首先告知12點才供應午餐, 我說沒問題並打算入座,店員立即告知現在要進行清潔不能入座,但是店內有兩三台食客。 我跟店員說昨天我曾致電, 你們回覆1130可直接walk-in, 没有Break Time,店員說接電話的不是他, 並仍然拒絕讓我入座。 我隨即跟他說我要投訴並詢問他的名字, 他仍然回覆接電話的不是他, 我跟他說接電話那聲音,好像是你們平常沒有著制服的那經理。 他說經理沒有交代, 當然亦不願說出自己名字, 並態度很差的說:「 你要入我而家畀你入,2位吖嘛。」我當然勁嬲,並稱昨天我真的致電過來詢問, 如果你堅持整個流程是正確的話,為什麼現在你讓我入座?他回:「因為你固執。」我回他:「我是3位,我是約了客人, 還有你的態度很有問題, 不是我固執。」然後直接離開, 改去了海匯酒店Coffee Shop。這店鋪我光
用了openrice很多年,這是第一次寫食評, 因為嬲爆。
他回:「因為你固執。」
然後直接離開, 改去了海匯酒店Coffee Shop。
這店鋪我光顧了不下數十次, 食品質素ok,價錢亦合理, 沒有穿制服的那男士(其實我也不知道他是否經理)非常禮貌。 這次見客選這裏,是因為位置方便(因我本身也住和富道), 並且這裏的格局是舒適的(座位寬敞並且裝修不錯)。
不是約了客戶也不會預先致電詢問清楚。 加上如果餐廳是有Break Time的話,為什麼開放時間中沒好好的寫明清楚。 午餐牌上也寫11時開始供應, 無論是接電話那位說錯, 還是接待我的那位不懂變通。我以後不會再光顧這裏。
花盡力氣去談也不讓我入座,反而一說要投訴的時候你就讓我入座, 難道這真是現在香港服務業的規則? 難怪現在縱容了這麼多不講理的客人?
我想說當我說要投訴的時候,我已經不打算入座, 要投訴是希望你們改善。(畢竟你們各方面也不差)
2019-05-24
午餐
2019-05-27 732 浏览
四月尾嘅呢個星期五,放工後諗住去另一間已訂枱嘅西餐廳食,好可惜,入到佢話未有位,係用APP訂嘅,可能都係當晚 book,所以咁樣🙄🙄後尾醒起呢間,再一次係門口望個餐牌,價錢好似比之前平咗少少咁,又揀到啱食,就走咗入去😝 仲有張4人枱坐添😁我倆揀了一個意粉⋯⋯香煎北海道帶子野菌意粉($109),同一個飯⋯⋯香煎帶子匈牙利鴨肝伴黑菘茸野菌意大利飯($138)。 其實兩個好似,無法啦,成個餐牌係呢兩樣我哋會食😆😆湯&沙律,好味呀!兩樣都ok喎😃但唔好誤會跟餐有哂兩樣呀,餐係是旦有一樣咋,再有杯嘢飲咋😅  呢度係兩個餐嘅嘢,我倆各選一款,咁就可以試哂湯&沙律😁✌🏼意粉到⋯⋯好抱歉,忘了影意粉相,味道好正常,都好ok😋👍🏼跟住飯仔到,賣相都好得,亦好香呀! 第二次食鴨肝,其實味道同鵝肝都似,但其實好耐無食都唔記得係點 lu ...因為都盡量避免唔食🙈,成個飯都好滿意,個意大利飯都算整得似樣好味😋👍🏼其實普通嘅熱檸茶都唔洗點影,但見佢係有餐廳個名,就整翻張啦😁😁最後,呢度嘅店員好有禮貌!好值得一贊!😃👍🏼

湯&沙律,好味呀!兩樣都ok喎😃
餐湯、沙律

意粉到⋯⋯好抱歉,忘了影意粉相,味道好正常,都好ok😋👍🏼

香煎帶子匈牙利鴨肝伴黑菘茸野菌意大利飯

熱檸茶

最後,呢度嘅店員好有禮貌!好值得一贊!😃👍🏼
2019-04-26
2019-05-08 766 浏览
陸拾六位於北角和富道,開業一年多,約有30多個座位,裝潢整齊舒適,無焗促感。近門口的牆架擺放了不少懷舊物品,有特色之餘亦毫無違和感,不少藝人也曾在這裡作拍攝訪問。排了大約10分鐘便可入座,點了"Café 66 菠蘿油"。菠蘿包夾著厚切牛油、炒滑蛋和蕃茄片,與華嫂冰室的招牌菠蘿包有幾分相似。服務員叮囑要儘快吃下以免牛油溶掉。炒蛋嫰滑可口,蛋汁豐盈。牛油厚厚的一片,令人又愛又恨。蕃茄片為整個邪惡組合帶來一絲清新感覺。菠蘿包只有微溫,如果面層能烘得香脆一點則更美味。整體來說這菠蘿油味道比華嫂冰室的優勝,以胡麻醬雜菜沙律作配菜,感覺比較健康。加$12可將餐飲轉成"意式鮮奶咖啡",咖啡奶香濃郁,不用加糖亦不會感到苦澀。美麗拉花增添假日閒適的感覺,為美味(又邪惡)的一餐劃上完美的句號。不得不提,其中一位店員的服務態度非常良好,細心之餘反應亦快。放下食物時不忘說"久等了請慢用",小小窩心的舉動,實在是令人想再光顧的原因。

菠蘿油 配胡麻醬雜菜沙律

意式鮮奶咖啡

2019-05-05
$46 (早餐)
菠蘿油 配胡麻醬雜菜沙律
意式鮮奶咖啡
2019-04-18 803 浏览
近來都比較懶寫食評,但今次一食完真係忍唔住立即寫!今晚係我的他突然得閒,咁啱落開北角,之前有幾次中午行過已經想試呢間餐廳,因為每次見門口都好多人排隊,見餐牌都好似唔錯,今晚就決定試一次😁完全唔使等位🤔入到餐廳,見餐廳細細,裝潢設計有特式,都幾舒適,好感萌生👍見餐牌,價錢都唔算平,但諗如果好味都值得的,2人點了2個餐,卡邦尼煙肉煙火腿蛋汁咸蛋麵、紐西蘭穀飼牛柳配黑松茸野菌燒汁,餐湯或沙律及餐飲🤩先上2份餐湯,海鮮忌廉湯,味道不錯亦有海鮮味,份量很少又完全無海鮮在內(可能海鮮被打碎了?🤨)!紐西蘭穀飼牛柳配黑松茸野菌燒汁(5成熟)$168。上到枱樣子其實不錯,切開,原預期5成熟的牛柳會有血水流出,可惜並無,牛柳只有少少粉紅色☹️而且,一切之下已知一定失望,太腍了!不費吹灰之力已切開,毫無質感😩牛柳,雖則係應該比較腍,但不至於過霉吧!眼前的牛柳彷佛是落了過多鬆肉粉,好失望😔卡邦尼煙肉煙火腿蛋汁咸蛋麵$98。味道正常的,但比較普通,忌廉汁有咸蛋碎但不會有很香的感覺,沒有驚喜😃掙扎左一陣餐飲是否加$15轉特飲 - 特濃朱古力,好啦,食到呢一刻我倆心諗都應該唔會再光顧,所以點左😂味道幾好的但不太特別
近來都比較懶寫食評,但今次一食完真係忍唔住立即寫!

掙扎左一陣餐飲是否加$15轉特飲 - 特濃朱古力,好啦,食到呢一刻我倆心諗都應該唔會再光顧,所以點左😂味道幾好的但不太特別,加$15真係比較貴😟
是晚埋單連加一$309其實就唔算太貴,但對比食物質素真係完全唔值,尤其係份牛柳真係完全敗筆!唔明點解平時中午此餐廳會大排長龍🤷‍♂️🤷‍♀️
2019-04-15
2019-03-31 532 浏览
有一日晏晝食飯呢到呢間小店 座位唔係好多但係坐落好舒服 點咗個意粉 味道好令人 驚嘆 因為呢個價錢食到呢一個質素嘅意粉真係好開心, 後來再去呢間店試過佢夜晚嘅牛扒 覺得都尚算可以
2019-02-28 641 浏览
嚟到呢間小店,估唔到下午茶都幾抵食,又幾好味,服務也不錯。希望他們能繼續努力!下午茶時段,餐牌上也有很多選擇,我選擇了肉醬意粉,而同行嘅朋友,他則選擇了漢堡包加薯角,再另加錢叫了一杯熱的意式泡沫咖啡。先講講肉醬意粉,是熱騰騰從焗爐叮出來的,醬汁足夠,味道香濃,所以都幾好味,而且都幾大份。另外朋友選擇的漢堡包加薯角,漢堡包尺寸也不細,薯角香脆。另外。那杯熱的意式泡沫咖啡,估不到有幾好飲,咖啡香濃,本想以為這種小店,咖啡家姐應該只是普通吧⋯⋯但又幾好味!

另外朋友選擇的漢堡包加薯角,漢堡包尺寸也不細,薯角香脆。

2019-02-20
下午茶
2019-02-10 646 浏览
好抵食 既士多啤梨雪糕窩夫。 食既時候係星期日下午茶時段。 北角區附近既café 餐廳 價錢都唔平,咁岩搵到呢間餐廳。呢間餐廳好多時都有人係外面排隊。但等待都是值得的。 好難得搵到間好食,又抵 既餐廳。 雖然整作呢個窩夫要多一點時間,但上菜時係熱熱的,岩岩整好的!個雪糕唔算太特別,但個窩夫好香口,唔會燒得過火口,岩岩好。份量都唔會太小。但當然有人龍,唔可以坐得太耐。服務態度好好。 人手足夠。整體評價對呢間餐廳非常好!
好抵食 既士多啤梨雪糕窩夫。 食既時候係星期日下午茶時段。

但當然有人龍,唔可以坐得太耐。

服務態度好好。 人手足夠。整體評價對呢間餐廳非常好!
Strawberry  crepe  with  ice  cream
  • 士多啤梨雪糕窩夫
今日喺附近做完義工😚同男朋友喺附近揾嘢食, 辛苦哂😂 呢條街全部都係餐廳, 西式, 中式, 茶記, 日式咩都有, 行左成條街一次, 最後還是想食西餐, 見呢間都多人坐就入左去😁Dinner set 都有好多選擇, 價錢合理, 眼見好多食客都係一家幾口有老有嫩, 應該都係附近街坊假日不想煮飯落嚟舒舒服服食個晚飯的😌羊扒 $158, 味道不錯, 我叫的韓國蜂蜜烤焗比目魚扒配袖子醬 $138, 都ok的餐廳環境ok, 剛坐低已客滿, 可見生意不錯, 待應服務亦令人滿意! 👍🏻
今日喺附近做完義工😚同男朋友喺附近揾嘢食, 辛苦哂😂

香草燒紐西蘭羊扒

2018-09-23
凡事沒有絕對,只有相對。猴子從小便著迷於愛恩斯坦的《相對論》,經常反覆思考及論證。今天吃的這個西西里鮮茄焗厚切豚肉扒飯,正好又是另一個例子。一塊豬扒是「厚」還是「薄」其實沒有絕對,只有相對。所以猴子不能說這個厚切豚肉扒飯的豬扒「薄」,只能說它「相對地薄」,或者「相對地冇咁厚」,尤其對比起放在店外的餐牌相片,這種感覺更加鮮明。說回味道,鮮茄和芝士焗到啱啱好,酸酸甜甜非常開胃,撈埋晶瑩飽滿的珍珠飯一齊食,香味直情湧上鼻。豬扒本身雖然夠入味,但因為它「相對地唔厚」,所以味道輕易被蕃茄和芝士蓋過,而且沒有「大啖大啖咬落去」的快感,滿足感方面要扣分。價錢方面,HK$46唔算貴,而且免加一,座位夠舒適,算係幫趁得過。

西西里鮮茄焗厚切豚肉扒飯

题外话/补充资料: 用餐當日碰巧遇上《大帥哥》的天嬌(譚凱琪)在店內拍攝節目。不過店員話最好唔好拍照(唔好影天嬌或工作人員),所以很抱歉,冇相關相片提供。如果「有明星睇」可以計埋落評分的話,猴子會加多兩粒星。
2019-01-25
2019-01-25 418 浏览
今日下午茶和同事去到和富道的"陸拾六",其實之前經過餐廳好多次都沒有進去,今天終於可以試下,餐廳佈局吹懷舊風,擺設亦是5,60年代的日用品,可能年紀要有番咁上下望到先會有嗰種情懷產生,食物方面,下午茶份量同擺盤都係走精緻類,份量剛好夠一人吧,有飯同意粉選擇,仲有女士喜歡的甜品類,"西西里鮮茄厚切厚切豚肉焗飯"-味道恰到好處,不會太重味,鮮茄味夠,芝士又足,惜豚肉並非厚切,但肉質都鬆化不會太硬"煙肉芝士忌廉意粉"不會因太多汁而變成湯,意粉的軟硬度合心意+5元仲有杯西蘭花忌廉湯,很香且滑濃

+5元仲有杯西蘭花忌廉湯,很香且滑濃
煙肉芝士忌廉意粉
西西里鮮茄厚切厚切豚肉焗飯
西蘭花忌廉湯
2019-01-23 270 浏览
今日同男朋友約埋食早餐,我地特登去Cafe ,可以坐耐啲。估吾到去到門口,已經見到有3至4個人排隊,不過好彩排10至15分鐘後就有位坐。我叫左雪菜肉絲米,配炒蛋、多士同午餐肉,都係33元,以cafe嚟講係抵食!而且餐具都精美!不過我覺得湯底味精味太重,而且偏咸,所以食完好口渴。炒蛋味道普通,而且炒得耐左少少,所以吾滑口。多士就好食,因為夠脆身!整體來說,33元早餐係抵食,仲要裝潢靚同舒服,不過喺味道一般

不過我覺得湯底味精味太重,而且偏咸,所以食完好口渴。