2009-01-10 5 浏览
其實呢度服務態度都唔係好寸ja , 反而仲覺得佢地好得意 , 傾計傾到指手畫腳好有活力 , 而且仲有咁多碟好食既涼拌前菜係凡免費既 , 間中食下都幾唔錯架。 酢醬麵 ~ 因為之前去韓國旅行個陣冇食到 , 所以一路以黎都好想試下真正既韓式酢醬麵 , 今晚黎到呢度食晚餐 , 決定點都要點返個黎試 , 點知......我實在俾中式既炸醬麵混淆左 , 好天真以為味道應該係辣既 , 但係韓式既味道竟然係甜甜地 , 而且食唔到有肉絲 , 淨係有d洋蔥之類既材料 , 麵質好彈牙爽口 , 雖然稱不上好食 , 但係冇試過既人都值得一食既 , 多d人去叫一碗大家平均分少少黎食 , 阿珠媽仲話一定要趁熱食 , 因為凍左之後就會黏住哂變左一團麵條 , 冇熱騰騰個陣咁好食架啦。 蛋包魚 ~ 普通到冇得再普通既一道小菜 , 只不過係用蛋漿包住d魚塊黎煎 , 份量好多 , 要點埋一個酸辣醬黎食先有味道。 石頭鍋飯 ~ 呢個最好食 , 又夠多飯焦同材料 , 阿珠媽仲幫我地落埋d唔辣既辣醬落去拌勻 , 下次去都一定會再食返呀。

2008-12-18 21 浏览
呢個星期日係我個同事生日,佢未食過"錦成"所以帶佢黎試下,今日試左個蛋包蝦同湯水餃年糕.....蛋包蝦同蛋包魚一樣咁好食...不過就得6隻...但係d蝦好大隻嫁...雖然比蛋包魚小...但係佢有3舊蛋包翠肉瓜墊底....另外湯年糕...唔..O.K.啦...我都係鍾意食炒年糕多dd....可能因為d水餃係九菜整....我對九菜麻麻地...(除左海鮮煎餅d九菜..因為佢煎得好香)今日d8小碟...竟然有煎餅呀...梗係冇散叫咁正啦...不過都唔錯(如果可以熱番dd)...除左煎餅仲有炒粉絲......好滿足食到我地兩個都好飽....唔

食到我地兩個都好飽....唔

(非会员)
2008-12-10 20 浏览
星期六食完好正,今日再去:星期六同姨甥女去食,見食評介紹左炒年糕,海鮮煎餅,同蛋包魚.....加埋8小碟嘩~~~蛋包魚好好味炒年糕...唔QQ感覺...好正好夠味海鮮煎餅好大碟...4個人都夠食個肚簡直飽到飛起...煎餅同蛋包魚食唔晒包番屋企,夜晚再番煎...唔~~好正今日再同家姐去食.....點左石頭飯和蛋包魚....今日都冇希望石頭飯....正...個亞豬媽"撈"到好快....d飯焦簡直一流..食落脆卜卜個蛋包魚例牌食唔晒包走...加埋8小碟...唔~~~太美滿下次要帶埋老公同嫖咪去
星期六食完好正,今日再去:

嘩~~~蛋包魚好好味

炒年糕...唔QQ感覺...好正好夠味

海鮮煎餅好大碟...4個人都夠食

個肚簡直飽到飛起

今日再同家姐去食.....

點左石頭飯和蛋包魚....今日都冇希望

• 炒年糕
  • 海鮮煎餅
  • 8小碟前菜
2008-11-11 4 浏览
我和家姐都是韓食迷,小妹一直對錦城虎視眈眈,今晚,家姐終於有空跟我去了。一到步,老闆娘便帶我們上二樓,環境不算大,但感覺良好。是夜點了數款菜式,沒有燒烤。姐姐對這裡蠻熟悉,她來過好幾次了。點菜後,阿珠媽就端來八小碟前菜,其實它們就是主角啊。泡菜、江乾魚仔、豆腐乾、炒豆角仔、芽菜、菠菜、炒粉絲、沙拉:當然先吃泡菜,黃芽白好爽口,辛辣度和咸度都剛好,拌飯吃亦很不錯;其他較突出的有炒粉絲、菠菜和豆腐乾,大部份都好易入口,夠哂韓式風味。而最不行的就是江乾魚仔,咸左d,佐酒會比較適合,可惜我倆都不喝酒。韓式炒年糕:令人回味的一道菜!!整道菜雖然以辛辣為主,但卻一點也不難入口,只是微辣而已,D汁好惹味! 年糕口感一流,煙煙韌韌,好Q呀~加埋青紅椒、腐皮、甘荀、洋蔥一齊炒,好正。其中腐皮好特別,一小片,味道似腐皮和魚蛋片的混合體。蛋包魚:原來就是用蛋做外皮,包住魚柳來煎,魚肉好嫩,趁熱食既時候好似食緊蟹肉咁,有驚喜, 蛋皮又不會過厚! 但凍左就會好乾,所以一定要趁熱食啊! 不過整體都略油。最重要吃時拌上特製醬汁,十分惹味,但不要醮太多,因為沾太多會過咸。海鮮煎蔥餅:幾乎每檯必點的菜式。海鮮煎蔥餅的材

點菜後,阿珠媽就端來八小碟前菜,其實它們就是主角啊。

韓式炒年糕:令人回味的一道菜!!

海鮮煎蔥餅:幾乎每檯必點的菜式。海鮮煎蔥餅的材料有墨魚、蔥度、洋蔥、紅椒,海鮮除了墨魚外,就沒其他了,或者這是韓式的分別吧。煎餅外皮好脆口,但內裡的粉漿卻有點分離,材料有點散,不過沒有影響味道,海鮮煎蔥餅本身已經好香口,再沾上那個特製醬汁惹味度又再加分!唔錯唔錯!

白飯:飯粒軟熟,竟吃到有點年糕的味道~因為菜式太濃味,叫碗白飯就最好。

海鮮煎蔥餅份量實在太大,最後要打包回家,用錫紙包住,可以保溫,幾特別。見其他食家說這裡服務態度不太好,我又不覺得,眼見幾個阿珠媽都幾親切,還跟人客有說有笑啊。是夜吃得飽飽,對韓食喜歡度又再提升,下次一定會再來~

不夠喉的前菜~
QQ年糕!
一定要趁熱食
受歡迎的海鮮煎蔥餅
  • 韓式炒年糕、海鮮煎蔥餅、泡菜
(非会员)
2008-10-13 3 浏览
尋晚朋友生日想食韓燒, Book咗6:30pm, 未夠鐘已經有一半人到咗, 但係個D阿蟬竟然好唔耐煩咁話"仲未到呀D人?!", 真係有冇咁趕呀...前菜--8個人比2份, 味道唔掂, 食剩好多; 牛尾菜湯--個碗似洗腳盆多D, 味似麵豉湯, 好奇怪... (另有Order牛尾湯);燒豬肉--大大片, 味道尚可; 燒牛肉--都幾碎, 味道尚可; 燒雞肉--OK大片, 味道尚可; 燒雞腎--原隻, 味道尚可; 朋友燒牛肉個陣, 比個阿蟬大聲喝止"唔好咁呀, 好難洗o架", 跟手問都冇問過我地, 就推晒D雞肉落個燒爐度, 隨即又用夾完生雞肉嘅筷子, 夾D熟豬肉落我地個碗度, 搞錯呀, 佢識唔識咩叫衛生o架, 如果一對筷子可以夾晒2樣o野, 咁又做咩放2對筷子出o黎呀!!! 仲要冇問過我地邊個要邊個唔要, 總之用最短時間分晒去就算, 佢識唔識得咩叫尊重呀?!蛋包魚--蛋包魚本身冇味, 但係配埋個醬汁幾好味; 炒年糕(餐牌冇嘅)--完全唔好味; 炸醬麵--怪味加好難食, 好難入口, 完全唔明點解茶煲阿四會咁鐘意食; 炒粉絲(餐牌冇嘅)--勁冇味, 又冇配料, 平時Food Court個D都好食得

前菜--8個人比2份, 味道唔掂, 食剩好多;
燒豬肉--大大片, 味道尚可;
燒牛肉--都幾碎, 味道尚可;
燒雞肉--OK大片, 味道尚可;
燒雞腎--原隻, 味道尚可;

蛋包魚--蛋包魚本身冇味, 但係配埋個醬汁幾好味;
炒年糕(餐牌冇嘅)--完全唔好味;
炒粉絲(餐牌冇嘅)--勁冇味, 又冇配料, 平時Food Court個D都好食得多呀, 結果食剩好多;

全程係冇人收碟嘅, 我地要自行疊起D吉碟, 人傳人咁移到去枱尾, 疊起咗幾棟先有人拎走...
未夠9點又催我地埋單, 送一人一片冇味嘅香口膠(綠色包裝)...
D茶係港式茶餐廳比嘅茶, 並唔係麥茶...

呢度嘅厠所亦好奇怪, 用番梘, 冇梘液, 好耐冇見過...

相片 : http://hk.myblog.yahoo.com/ken-merry/article?mid=2368
2008-09-28
I had a similar experience with dog222yan.I made a booking for 6 ppl a week ago. On that day, they phoned me to confirm the booking and re-confirm about whether we still have 6 ppl. I said yes.then I called and reminded my friends about the dinner and the time. 2 of my friends cannot come, so as a COURTESY, I called back the restaurant and updated the change of diners from 6 to 4. The woman said "ohhh then no need to make a reservation, just walk-in!" Then I thought "oh well, maybe the rest

The woman said "ohhh then no need to make a reservation, just walk-in!" Then I thought "oh well, maybe the restaurant isn't full at all, so we can simply walk-in". We all arrived on time at 8pm. HOWEVER,
when we asked for a table for 4, the woman said we need to wait for an HOUR!!!!!!!!!

We were like "WHAT??????"
2008-09-21 13 浏览
原來打算開開心心的慶祝生日,一早已決定到堪富利士街的錦城吃飯。早兩星期前已經打電話打算訂位,但當時店員說不用訂位,到時直接到店子就可以。我跟她說我們一行五人也不用訂位嗎?她笑著說可以。誰知道,今天前去吃飯時,店員竟說我們沒有訂位所以沒有位了﹗我跟她們說我打電話訂位時店員說不用,但她們否認她們會這樣說﹗我認得出跟我理論的是接電話的那個女士,她辯稱我打電話訂位時可能己訂滿了,所以不能訂。但我是兩星期打電話的,沒有可能已訂滿吧﹗那問她們什麼時候會有位,她們說這晚都沒有了,要等也要等很久。真的真的很氣﹗氣得頭也不回的走了﹗

我跟她說我們一行五人也不用訂位嗎?她笑著說可以。

誰知道,今天前去吃飯時,店員竟說我們沒有訂位所以沒有位了﹗

但我是兩星期打電話的,沒有可能已訂滿吧﹗

真的真的很氣﹗氣得頭也不回的走了﹗

2008-09-20 3 浏览
未夠7點去到已經無位, 一等就等左個幾鐘, 不過因為男朋友生日, 等下就等la, 一定要食好d!! 埋位已經8點15分。我地叫左:燒雞肉, 燒肋骨肉, 石頭飯, 蔥油餅, 天菊酒之後上檯既細細碟前菜, 都係好好味同精彩ga! 我覺得碟碟都好好味, 最好味係泡菜同豆角, 沙律都好好味, 仲有大豆芽....不過豆腐就有d淡。燒雞肉, 燒肋骨肉, 好滑, 好入味, 肋骨肉又滑又多汁, 入味得黎好有肉味, 好正。雞都好滑, 彈牙, 正!!阿珠媽教我地斟酒, 佢好攪笑, 話韓國人唔會斟酒俾自己, 要對方幫你斟。支酒甜甜地好易入口, 正。佢又幫我地攪個飯, 石頭飯好好味, 唔辣, 不過都好多料, 好夠味。蔥油餅都好好食, 外面好脆, 入面好多料, 食唔晒都要打包走。雖然2個人食左$544貴左d, 不過開心係呢度有服務又有笑容, 坐得舒服廁所乾淨。會再黎, 下次多d人就可以book 檯la!!

埋位已經8點15分。我地叫左:
燒雞肉, 燒肋骨肉, 石頭飯, 蔥油餅, 天菊酒

會再黎, 下次多d人就可以book 檯la!!
今晚特為好友慶生, 3 個人不能訂枱, 只可walk-in. 只等了5 分鐘便有座位.剛好鄰座為韓國人, 看到他們正在吃一個餐牌上沒有的鍋, 一問阿珠媽,她說這只賣給韓國人的, 也笑說我們只首次光顧, 不能點此鍋, 我們於是使出渾身解數,講盡我們能懂的韓語, 逗得阿珠媽狂笑 五分鐘後特別鍋, 跟了8 個前菜一起送到...好人的阿珠媽為我們調校好鍋的温度,並教我們如何吃此鍋...之後有人再坐鄰座阿珠媽也事先聲明不能點我們的特別鍋...我們也和應著此鍋乃是我們自已帶來的, 共非此店出品.....之後也點了招牌菜海鮮餅及牛肋骨. 阿珠媽細心的特為我們把牛骨去掉, 一邊跟我們談天, 之後久不久也來我們的進食情況, 再加一點泡菜進特別鍋...好味!許久也沒有此衝動要食後當晚寫食評, 今次的動力肯定來自那可愛的阿珠媽!!

• 海鮮餅
  • 牛肋骨
2008-09-17 35 浏览
每次行過lee間韓菜, 都想一試, 咁啱波波屋企人話想食韓菜, 一諗就諗起錦城. 我哋一行5個大人, 2個小童book 咗7pm(星期一),裝修不算靚, 但都坐得舒服亦不覺迫.海鮮燒餅 - 第一次食到咁好味的燒餅, 內有海鮮, 外面又脆炒年糕 - 辣辣哋, 年糕"煙un", 正蛋包魚 - 外面蛋煎到微脆, 內面魚塊軟, 都好新鮮另叫了牛肋骨, 雞肉, 煙肉, 豬扒, 蝦for燒烤, 全部都好入味, 只係煙肉有d "un"另有各種泡菜, 和前菜....好味埋單HKD1200, 真係不算貴, 如在其他靚一d的餐廳, 應要HKD1500以上呢..一定再嚟幫襯....

炒年糕 - 辣辣哋, 年糕"煙un", 正

蛋包魚 - 外面蛋煎到微脆, 內面魚塊軟, 都好新鮮

另有各種泡菜, 和前菜....好味

一定再嚟幫襯....
  • 海鮮燒餅
  • 炒年糕
  • 牛肋骨
2008-09-16 23 浏览
有事要到尖沙咀一行,順便從openrice找到這間韓國菜館一試。約下午二時到達,鋪面是間樸實的店子,入內也是傳統韓式住家鋪格局,已過了繁忙時段,雖然位子不多,也不需要等位。點了烤豬肉和鷄肉,再加一碗薯仔湯麫。豬肉是薄薄的大片,雞肉則較厚身,兩者都十分入味,配合八小碟泡菜和白飯,感覺良好,甚有置身韓國之妙。薯仔湯麫很特別,湯很清,麪是較輭身的,加上一條條烚薯仔條,適合配濃味的烤肉。可能是非繁忙時段,雖然看了很久才落單,「亞豬媽」也沒有不悅之色,也有主動添茶;燒烤完後也會主動替客人熄爐,整體來說服務是周到的。

烤豬肉、鷄肉
烤豬肉、鷄肉
2008-09-09 10 浏览
今次坐左樓上有個"阿豬媽"黎招呼我地....初初真係燥呀佢係咁鬧我地食都一肚火….好彩最後佢幫我搞個生日cake我口多多撩下佢先無事講返d野食今次人太多個個又大食所以食烤肉為主8小碟好好味….每次我真係清哂尤其係粉絲同莧菜.石頭飯同其他韓國餐廳一樣, 店員會幫忙攪拌來混合材料."阿豬媽"好勁攪得勁快又pro. 加返d韓式辣醬少少甜少少辣..正!!海鮮燒餅煎得很香口, 外層煎得頗脆口又足料燒烤拼盤講真…………真係好好味個牛柳真係超正….仲有蝦有魷魚有雞肉有豬好興奮呀*
今次坐左樓上有個"阿豬媽"黎招呼我地....
初初真係燥呀佢係咁鬧我地
食都一肚火
….
好彩最後佢幫我搞個生日cake我口多多撩下佢先無事

講返d野食
今次人太多個個又大食所以食烤肉為主
8小碟
好好味….每次我真係清哂尤其係粉絲同莧菜.

石頭飯
同其他韓國餐廳一樣, 店員會幫忙攪拌來混合材料.

海鮮燒餅
煎得很香口, 外層煎得頗脆口又足料

燒烤拼盤
講真…………真係好好味
個牛柳真係超正….仲有蝦有魷魚有雞肉有豬
好興奮呀*
  • 燒烤拼盤
2008-09-05 3 浏览
其實以前成日經過, 門面又無menu又無價錢, 以為佢係貴野or只招呼member/韓國人...點知我個fd食過幾次都要番尋味可能有埋韓燒既關係, 冷氣凍凍地, 地下連上層既食店, 我地坐左樓上, order野食時, 有個"阿豬媽"黎招呼我地....豪氣得黎幾搞笑, 我地4個人, 咩都想食, 點左招牌菜炆牛肋骨, 石頭飯, 冷麵, 同餐牌上無既炒年榚(問阿豬媽推介既), 仲有個海鮮餅, 其實叫頭4樣都夠食喇, 因為仲有8小碟前菜嘛, 其實仲想叫之際, 因為真係好多野想試, 阿豬媽一聲"夠喇~"我地即時停左, 唔夠出聲, 但知佢係講笑囉, 不過真係好好, 起碼唔會浪費食物嘛最好食我覺得係個牛肋骨同埋個冷麵, 不過佢上菜上得非常之快, 好似差唔多時間黎齊哂, 個咀停不了, 因為冷氣凍, 又怕d食物比風吹到凍左, 唔知係太飽還是海鮮餅黎得太遲, 我覺得麻麻地, 粉太多, 同厚身左d, 話海鮮, 其實只見八爪魚+蔥段, 不過係好新鮮好脆囉, 份量仲好大, 有4大件, 每件再分4小塊, 最後都食唔哂...食冷麵技巧....千其唔好快....夾上個碗度, 因為要落齊白醋同芥辣先可以食, 唔知係咪阿

食冷麵技巧....千其唔好快....夾上個碗度, 因為要落齊白醋同芥辣先可以食, 唔知係咪阿豬媽太忙, 佢分開左2次黎落呢d調味料, 落完醋行開左去佢招呼客人,以為食得, 佢又無出聲, 咁我個fd分左3碗之際, 佢行埋黎一手拎起d麵, 倒番哂入個大碗度....我地個個呆左, 佢再落芥辣, 話咁樣食先好味喎, 佢落完之後, 我地無人敢分, 怕佢又唔知落漏d乜, hahaha不過麵既口感真係好正, 煙煙un un
  • 炆牛肋骨
  • 冷麵
2008-09-01 33 浏览
嚐過了三木、光顧過伽倻等等韓國料理店,這回跟一眾食友到平民化一點的錦城,來看看食物的水準如何~ 錦城的店不算很大,房子也只有一間,一行十數人的我們,把長長的櫈都坐得有點擠夾。人齊後便著女侍應可以上菜了,先來的是<<八小碟>>前菜,當中的粉絲和莧菜的味道比較突出,也是是晚較受歡迎的前菜。接著來的,是最常見到的<<牛肉石頭飯>>,亦跟一般韓國餐廳一樣,會由店員幫忙攪拌來混合材料,不過由於其中一位店員手腳較生疏,"阿豬媽"看後再也忍不住,二話不說就拿起筷子來把飯混合。她的攪拌速度實在快而勁,不到半分鐘便弄好了一個了。 混合好後的石頭飯加上一點點的韓式辣醬,多層次感的米飯帶著少甜而辣的味道,實在不錯~ 然後來的<<泡菜豬腩包>>,是將腩肉和泡菜以紹菜包成一卷。腩肉入口有點鬆化,油甘香味鮮而泡菜強勁的味道成為食物味道的主體,食下去絕不會感到油膩~湯水方面,我們要了<<人蔘雞湯>>。韓國人的健康普遍不錯,也是跟時常吃人蔘有不可或缺的關係。這湯不像中國式的雞湯的濃,味道清而

湯水方面,我們要了<<人蔘雞湯>>。韓國人的健康普遍不錯,也是跟時常吃人蔘有不可或缺的關係。這湯不像中國式的雞湯的濃,味道清而有蔘的甘香味道,加入了少量的米後,湯底口感變得厚了一點,非常美味~

吃過了飯,喝過了湯,接著來一個"生冷o野"<<韓式生牛肉>>。自加拿大回港之後,已經有十年沒嚐過此品了。味道跟加拿大吃過的有點不盡相同,不過口感上則差不了多少,牛肉一樣的滑而梨絲散發著點點的甜味。十年再遇,這出品算不錯了呢~

麵方面,<<韓式炸醬麵>>的麵身有嚼頭,口感尚算滑溜。材料不像北方炸醬麵般多肥肉,反而加入不少蔥段和薯仔粒,味道頗特別和地道。

這次飯局內最辣的菜色,是<<泡菜炒年糕>>。雖說很辣但對我來說真的不算是辣。
年糕煙煙韌韌很有嚼頭,醬汁帶酸而令人開胃,不錯。

下一道是這裡的"名物",亦是極受是晚食友歡迎的<<海鮮燒餅>>。此餅外層煎得頗脆口,材料十足,有鮮味有甜味,難怪是為代表作的出品。

再來,就是<<韓式海鮮鍋>>。大隻的花蟹跟不少的蝦為主要材料,湯底雖有一點點辣,是個越吃越開胃的"湯"。

緊隨來的,是一道頗特別的食物,<<血腸、豬肝和豬耳>>。血腸是用豬腸包裹著粉絲再加入豬血而成。味道一般﹔豬肝有極強的豬味,口感不算滑,不好者還是避免好了。
下一個是佐酒食物<<韓式明太子>>,丁點腥味也沒有,充滿著咸香,很美味的"小食"~

由以上可見,韓國食物不只限於燒烤食物,其富有特色的食物也令客人另眼相看。這次飯局真的麻煩"阿豬媽"的幫忙,以致整晚的氣氛都相當的好。
  • 韓式海鮮鍋、海鮮燒餅、韓式生牛肉、人蔘雞湯、泡菜豬腩包、牛肉石頭飯、韓式明太子
2008-08-31 4 浏览
生牛肉刺身牛肉一絲絲, 上面有隻蛋, 上枱後店員會幫手撈埋隻蛋. 牛肉好鮮味, 入口即溶, 正呀!葱油餅一碟好大件ga! 蛋漿做得唔錯, 幾好味! 煎得啱啱好!炸醬麵老闆娘介紹的. 睇落豉油好重, 成碗都係深啡色, 味道普通, 唔多啱香港人口味...石頭飯正呀! 必食! 又係店員會好好心機咁幫手撈好! 有飯焦, 好香好脆. 嗰飯都好好味.炒年糕一向都覺得韓式年糕好普通, 今次都唔例外.仲有8小碟前菜, 最欣賞係泡菜, 好正宗!
生牛肉刺身

葱油餅
一碟好大件ga! 蛋漿做得唔錯, 幾好味! 煎得啱啱好!

炸醬麵

石頭飯

炒年糕
一向都覺得韓式年糕好普通, 今次都唔例外.

仲有8小碟前菜, 最欣賞係泡菜, 好正宗!
  • 生牛肉刺身
  • 石頭飯