2020-02-25 754 浏览
Out alone, want varieties of food for their nutritional purposes.  But I can not possibly order 3 different plates of food for myself.  That would just be wasteful as I wont be able to finish them all.  And I aint gona take the unfinished food away and carry take-away while I go shop around MK.  Gona be hindering my mobility.Come to Food Opera for this 三菜一汤 options at a reasonable price.The 菜s are made for single servings.  Thus perfect for loners like myself to dine alone yet want varieties.  T

三菜一汤

The 菜s are made for single servings.  Thus perfect for loners like myself to dine alone yet want varieties.  The Soy sauce chicken was on point.  The Tomato stir fry egg was smooth, perfect to mix rice.  And the curry chicken is good for more protein for more gains.
2020-01-27
三菜一汤
  • Soy Sauce Chicken Leg
  • Tomato Stir Fry Egg
2020-02-05 625 浏览
當年個個月都會去食代館嘅前身美食廣場食飯,重新裝修后今次係第一次幫襯.行咗一個圈,覺得好胡椒廚房 pepper lunch 嘅日式鐵板飯最吸晴.點咗個三併黑椒飯,三併係牛肉,雞肉同三文魚片,我再加雞蛋,西蘭花同一口牛.一加入燒汁蒜汁,吸引嘅"咋咋"聲即刻響起,食慾大增!食哩D鐵板飯經驗少,攞咗個鐵板飯之后,我居然走咗去攞飲品!結果牛肉,三文魚過煮,又無將蛋汁同飯撈埋一齊,真失敗!應該先將牛肉同配料不停撈一下,三文魚放係飯上面先過熟.塊鐵板超熱,如果唔快快撈一下,好快就熟.唉....雖然熟過頭,但仍然可接受,牛肉差不多8成熟,肉質仍算嫩,蛋汁同白飯係絕配,再加埋蔥花一同入口,完美.
一加入燒汁蒜汁,吸引嘅"咋咋"聲即刻響起,食慾大增!
應該先將牛肉同配料不停撈一下,三文魚放係飯上面先過熟.
塊鐵板超熱,如果唔快快撈一下,好快就熟.
唉....

2020-01-29 417 浏览
因為太多間唔知揀邊間最後揀咗!(名門-上海小炒、湯麵)口水雞擔擔麵($46):擔擔麵份量多,但湯汁有啲油,味道尚可!鹹淡適中!口水雞:首先個雞本身淡而無味,無口水汁雞肉位置好難食,其次個雞有好多凍到變左啫哩嘅油份!!口水汁只是辣椒油!完全無再添㗎其他醬汁!面頭有好多炸蒜渣紅蔥頭渣!食一啖雞成口都係油!辣椒油並不是太辣!附近有咁多間可以選擇,可以選擇食其他間!朋友選擇食鐵板牛肉飯,一個好明智選擇!!
因為太多間唔知揀邊間最後揀咗!(名門-上海小炒、湯麵)
食一啖雞成口都係油!辣椒油並不是太辣!
附近有咁多間可以選擇,可以選擇食其他間!
朋友選擇食鐵板牛肉飯,一個好明智選擇!!
口水雞擔擔麵
今次小K想介紹既係位於旺角東Moko食代館的涮香菜園,因為準備睇戲,所以順便係旺角東食dinner,行下行下發現左Moko入面呢個food court(食代館),本來唸住呢餐人均最少$100,點知入到去發覺原來大部分餐廳都係$30-$70左右,非常抵食!最後選擇了涮香菜園,因為見佢個碗超級超級超級大(重點!!!)
2020-01-11
麻辣海鮮一品鍋($68)送一碗米線/白飯
  • 麻辣海鮮一品鍋
上海小炒 蒜泥白肉擔擔麵套餐 平野無好野 劣到無法形容 譚仔川味遍地既今日香港都可以拎啲咁既野出嚟呃香港人錢😄難以置信。白肉雪味重,極厚切,韌過鞋墊。擔擔麵淡而無味,幾乎無肉臊肉醬,得,麵底係全個餐唯一合格既野。
2019-10-16 592 浏览
當一個人要吃晚飯的時候,還是比較想吃得快捷及簡單一點,一個人的時候比較沒有心情去品嚐好東西,還是會覺得好東西總是要有其他人一同吃才會感受到那種滋味,當有人分享才能享受箇中的美味  這次去了新世紀廣場的food opera,因為喜歡比較多選擇,而且自己一個人吃飯亦容易找位置,不用在餐廳排隊等候,而且亦喜歡這裡是food court的環境,自己一個人吃飯亦不會覺得尷尬 🥢特式牛湯河粉 $75這次嚐試了越南食物,本來對這個food court 沒有什麼期望,而這一餐亦真的沒有什麼驚喜🍲湯底是有些少牛肉味的,但整體來說還是太多味精了,幸好湯底不是太油🐃牛肉其實相對來說還是超乎我想像的,我本來以為是非常硬,難以嘴嚼,但吃下去還是可以接受的,當然不會入口即溶,但吃下去還是有啖啖的牛肉味,而且亦煮得十分軟身呢🐄牛肚是整碗食物中最差的,不但十分硬,難以嘴嚼及吞嚥,而且亦十分容易"痴牙",非常失望🍜河粉亦只是一般的河粉,不會煮得太淋套餐亦有包含兩塊蝦片,亦只是很普通的蝦片,沒有很重的蝦味🥄不過比較貼心的還是越南的調味料分開上,可以按自己的喜好再放入湯中,我本來比較怕越南的調味菜,所以可以只放少許在湯入面

🥢特式牛湯河粉 $75
🍜河粉亦只是一般的河粉,不會煮得太淋
套餐亦有包含兩塊蝦片,亦只是很普通的蝦片,沒有很重的蝦味
🥄不過比較貼心的還是越南的調味料分開上,可以按自己的喜好再放入湯中,我本來比較怕越南的調味菜,所以可以只放少許在湯入面亦可
2019-10-10
2019-09-05 775 浏览
第一次去食代館食現場即煮鐵板餐你order食咩餐有專人係你面前將新鮮材料煮正好味的食材給你享用,呢種感覺其實都幾特別,就好似喺屋企望住平時媽媽煮嘢食咁🤣 可能太耐冇返去望住阿媽煮嘢食😂豆腐海帶湯都幾清甜,唔太鹹。鐵板牛肉當然質素非常高,牛肉啱啱煎到熟,趁熱食口感好Juice,煎龍利柳外脆內熱,魚肉非常之彈牙,仲有個海鮮,有大蝦魷魚帶子西芹都整得好好味,食咁多肉當然有返個菜食啦,我見到師傅只係落好小油但已經可以鎖住菜嘅營養係入邊,咬落去菜都唔會太過淋而無味。嘢飲方面青檸蜂蜜綠茶個人覺得幾好飲。總結成餐飯食咗$230,味道都幾好,有興趣嘅朋友不妨來試試
第一次去食代館食現場即煮鐵板餐
豆腐海帶湯都幾清甜,唔太鹹。

總結成餐飯食咗$230,味道都幾好,有興趣嘅朋友不妨來試試
2019-09-01
2019-06-27 1017 浏览
新世紀入面有一樓層好多嘢食,叫食代舘,呢間係其中一間叫土司工房,其實之前係其他分店食過都👌,所以一入門口就食呢間☺️地方都幾寬闊,因為呢間鋪有規劃自己範圍,所以坐得亦舒服,服務一般,但都合格👌⋯⋯😃我見到有喇沙套餐,所以㨂左昵款😬喇沙既材料都幾多,算係足料,不過隻蛋太熟,如果係流心或且半生熟就正😬米線都爽口,芽菜配料足,食落爽脆,喇沙味道就一般😊仲有幾隻大大隻的🦐,豆卜索左D汁,味道仲好味⋯⋯咖啡就一般,忘記叫職員走奶,偏甜左D😅

我見到有喇沙套餐,所以㨂左昵款😬

米線都爽口,芽菜配料足,食落爽脆,喇沙味道就一般😊

仲有幾隻大大隻的🦐,豆卜索左D汁,味道仲好味⋯⋯

咖啡就一般,忘記叫職員走奶,偏甜左D😅
2019-06-25
午餐
2019-05-29 908 浏览
這家位於旺角新世紀廣場food court內的其中一家餐廳,是本人父母愛吃的港式燒味店,雖然說價格實在不算優惠,但勝在份量大,而且味道亦是不錯。是日點了一客四寶飯,主要都是因為不知選擇些什麼,然後又回到這家店點最簡單的組合,有叉燒、豉油雞、紅腸及咸蛋,看圖片也知道是豐富的,配以一碗例湯及在水吧另購的飲料,本人父母也是捧腹著離開food Court,算是一頓滿足的午餐但老實說不大適合長者食用,所以以後也盡量不讓家中老人再吃
但老實說不大適合長者食用,所以以後也盡量不讓家中老人再吃

2019-05-25
  • 叉燒油雞四寶飯
2019-05-17 786 浏览
#foodcourt #泰國餐廳海鮮肉鬆木桶飯炒飯比較硬身,但炒得好香用肉鬆同豬肉紙撈飯,甜甜地,幾開胃有三粒大大粒既蝦仁,都算爽口肉鬆的咸味夾雜著甜甜的醬料,口味很清新!評分: 7.9 / 10
#foodcourt #泰國餐廳

海鮮肉鬆木桶飯
炒飯比較硬身,但炒得好香
用肉鬆同豬肉紙撈飯,甜甜地,幾開胃
有三粒大大粒既蝦仁,都算爽口
肉鬆的咸味夾雜著甜甜的醬料,
口味很清新!

評分: 7.9 / 10
  • 木桶飯
2019-03-28 930 浏览
屋企無飯開,咁就又有藉口係街度流連吓! 今晚獨自1人去咗Moko shopping, 1個人真係唸唔到食咩好,唯有去food court(即大食代) 睇吓有無啱心水。兜咗個圈都無咩特別想食,就試吓蛋包飯喇!叫咗個什扒飯豪食先滿足到我貪心嘅慾望! 入面有兩條司華力腸,雞扒,一隻雞翼同埋一塊漢堡扒。以food court 嘅質數黎講都係ok嘅,但塊漢堡扒略嫌韌咗啲,但整體黎講都不過不失。 蛋包飯加埋d茄汁真係好好送飯!但扣分位係無得跟餐配飲品,大食代有個檔係專賣飲品,所以如果想飲野,就迫人一定要幫襯另一間。。。
屋企無飯開,咁就又有藉口係街度流連吓
!

但扣分位係無得跟餐配飲品

2019-03-27
2019-02-26 832 浏览
新世紀再左名叫Moko之後,食過幾次飯,就係無去過food court食。今次一班人去 唸住易揾位。本來想食泰國嘢,但睇唔到炒金邊粉,就第二選擇,海南雞飯啦!呢個餐話貴唔貴,但唔平囉。因為一個餐有埋菜,有嘢飲,$59,本來唔貴,但係....佢個飯有雞油味,不過個飯“林”左少少。最失敗係個雞,無雞味嘅,平時我唔太鍾意食雞皮,係海南雞飯嘅雞皮先食,佢個皮唔錯,但無雞味同埋雞又係“林”左少少。最敗畢係無我最,鍾意嘅甜豉油囉!整體感覺係:有少少比覺得,成個餐係老人家食嘅咁。整體唔差,但咁嘅價,就唔成正比左少少啦!不過,坐到差不多1點,先開始多人。早嘅,又怕揾位嘅,又唔介意價錢的話,都可以唸下嘅。可以試下food court內其他食物先
今次一班人去 唸住易揾位。
本來想食泰國嘢,但睇唔到炒金邊粉,就第二選擇,海南雞飯啦!
佢個飯有雞油味,不過個飯“林”左少少。
海南雞飯餐

可以試下food court內其他食物先

2019-02-02 582 浏览
黎到大食代 food court都係諗住快食 日期望都其實冇咩 哈哈餐廳都算多 但唔知點解梗係揀唔落食咩今次想食啲辣辣地既野  去咗間泰國餐廳叫咗泰式炒金邊粉 印象中價錢係52$味道上其實都唔錯既...只係唔夠乾身爽口搞到個粉好pat pat  都係兩隻蝦 但蝦有啲霉個湯係冬瓜湯  甜甜地仲可以解辣!份量上都大 我食完都飽到上整體黎講我覺得都可以既當快餐食 算係咁啦  不過平時可能唔會揀返大食代食
餐廳都算多 但唔知點解梗係揀唔落食咩
今次想食啲辣辣地既野  去咗間泰國餐廳
叫咗泰式炒金邊粉 印象中價錢係52$

味道上其實都唔錯既...只係唔夠乾身爽口
搞到個粉好pat pat  都係兩隻蝦 但蝦有啲霉
個湯係冬瓜湯  甜甜地仲可以解辣!
份量上都大 我食完都飽到上

2019-01-22
2019-01-04 588 浏览
依個Food court算好多選擇經過依間 港式燒味/最掂燒味 俾佢啲燒味吸引住叫咗個蜜汁叉燒套餐 $45比普通叉燒飯單叫多咗1碟菜芯同1碗湯個叉燒好夠料 算大份仲要幾瘦 唔多肥膏 好淋好味相信佢其他燒味都唔會差
依個Food court算好多選擇

相信佢其他燒味都唔會差
蜜汁叉燒套餐
  • 蜜汁叉燒飯
2018-12-07 676 浏览
今日阿仔學校假期, 同佢拍拖兼shopping, 行到攰 又未到食晚飯時間, 行下行下就去咗大食代搵野食, 呢度裏面有好多間唔同 餐廳 任君選擇 , 而且望落去地方清潔 , 座位闊落,坐得舒適 , 我哋行咗一個圈,揀咗間食台灣牛肉麵, 下午茶餐都幾抵食,我叫左個 秘製豬軟骨拉麵,我將拉麵轉成米粉, 不用另外收費。 上枱時 秘製豬軟骨 有兩件加2粒貢丸, 米粉份量 唔算太多, 而且湯底比較清淡, 如果湯底濃番少少會 入味啲, 豬軟骨的味道尚算可以,但若然註是秘製的話,期望可以煮得更好……