好多年無寫食評,但係都忍唔住寫。搬咗嚟上環區兩年幾,一直都唔發現有邊間車仔麵檔係好食。有一日行過,再搵吓OpenRice嘅食評見到唔錯,於是就試一試,點知見到佢都有幾多串燒類嘅小食就叫咗幾款試吓。就發現其實佢最出色嘅係串燒類,之前試過燒大腸,雞皮同埋牛仔骨都係非常好食。今次叫咗原條蒜蓉燒茄子同埋椒鹽燒牛舌心$68,個牛舌芯係非常之爽口同埋我叫咗中辣係剛剛好惹味,唔會話太辣。不過份量黎講唔算話好多但係味道都對得住佢價錢。至於個燒茄子就好大份,佢係有種甜甜地既味道,同平時出面食既燒茄子唔同,$38唔算貴。我會再想試埋佢其他唔同既串燒,甚至我覺得佢比起其他所謂既串燒店仲好食。車仔麵係正常發揮,但係好抵食!希望依間小店可以做得住,#支持本地消費
希望依間小店可以做得住,#支持本地消費
  • 椒鹽燒牛舌心
  • 燒牛仔骨
2024-01-29 790 浏览
話說這間旺角車仔麵啲料真係澎湃到翻船!🍜我點嘅五餸車仔麵,勁過海盜嘅寶藏,各種選擇令人眼花撩亂。呢個滷水豬踭肉,叫我點可以唔夾!夾起來,入口即溶,啖啖肉,足夠嘅膠質仲揸實晒啲味道,豬大腸亦都唔遜色,滿口留香,好過電影院嘅爆谷!🍿面條彈牙得嚟吸晒啲滷水汁,每條麵條都食到濃郁嘅香味,麻麻哋嘅辣味刺激晒我啲味蕾,啱晒我呢啲愛辣嘅食客。🌶嗰兩串秘製燒豆卜,簡直好過任何CG特效,金黄啡色外皮,靚得一踏糊塗,鮮嫩汁多,芯軟韌勁,滿滿嘅滿足感!串串之間啲醬汁都各有特色,啲辣醬夠晒正,順滑過流星,每嚿都誘惑到你一試難忘。結論係,呢家車仔麵,真係香過香水,絕對無得輸!下次再捱大雨,都要黎呢度撐著雨傘排隊等外賣,啖啖正!🍴😋👍

2024-01-07 664 浏览
哥吖,今次我踩到一間超正嘅車仔麵店,同老友記開開心心地去嘆嘅。先講講呢間店嘅油麵,真係得嚟腍,口感Q彈得嚟啱晒口味。滷水豬耳同滷水豬紅就更加勁,呢啲滷水勁香同入味,食落去肉味濃郁,豬耳仲帶啲爽脆,豬紅就係滑溜溜嘅。至於自製拳頭母(豬肉丸)同牛筋丸,嘩,真係靚仔盡,拳頭母好有彈性,牛筋丸又夠嚼勁。嗰碗咖喱魚旦米粉就幾有創意,夠哂香濃。配上滷水金錢肚,足料而且超級入味,滷水豬腩滑嫩肥瘦適中,滿足晒啲食肉獸😂。滷水豆腐滑得嚟又保持咗本身嗰股清香。自製九菜餃同春卷又唔錯,內餡鮮味無比,外皮香脆。串燒嘅豆卜香口得嚟帶點孜然味,而台灣腸就透著一股燒烤香氣,好夾車仔麵。食完呢一餐,真係覺得我哋嘅飲食文化真係無得輸,小巷深處都有寶貝!打個飽嗝,感覺好滿足嗰種,連臉都樂開花🌸,淨係諗住下次仲要再嚟轉轉味道。飲杯豆漿,check埋單,今晚食得開心,講真,車仔麵加串燒,真係普通得嚟又唔普通,疫情快啲過去,我要約埋晒班朋友黎試呀!🍜🍢👍

2023-08-19 1062 浏览
灣仔藍屋附近開咗好多嘢 有新嘅cafe同埋呢間車仔麵🥳❣️四餸車仔麵 $50滷水豬大腸/秘製豬紅/清甜蘿蔔/滷水豬軟骨我覺得幾抵食😆 超大碗麵 勁多餸🍜大部份都唔使另外加錢💕蘿蔔要讚非常清甜冇渣🤤 一定要嗌‼️滷水豬大腸豬軟骨都好入味 冇豬臭味 唔會好肥🐖 豬紅平時好少食到 呢間煮到我最愛嘅質感 唔會一夾就散👍🏻 另外都搭咗好多生菜🥬湯底揀咗麻辣滷水汁 中辣 好惹味 醬汁冇手軟💦配米粉超正٩(๑˃̵ᴗ˂̵๑)۶ °❣️五餸車仔麵 $55招牌牛展/滷水豬頸肉/自製拳頭母/自製牛筋丸/自製韮菜餃朋友嗌咗其他嘢 牛腱同豬頸肉都比較有口感🐮欣賞會自製配料嘅麵店有誠意 👍🏻 拳頭母唔知係咩原來係豬肉卷咁👅 牛丸彈牙 juicy💦湯底加咖喱汁都幾好~ 香但唔辣🌶️❣️秘製燒安格斯牛仔骨 $68有驚喜~ 牛仔骨好重牛味🐮 有點脂肪非常易咬🤤黑松露 mayo係點睛之筆💕❣️蜜糖燒台灣腸 $22原本以為會係一條大嘅 原來係三粒波波腸咁🤣❣️凍檸茶 $6❣️豆漿 $10
灣仔藍屋附近開咗好多嘢 有新嘅cafe同埋呢間車仔麵🥳

原本以為會係一條大嘅 原來係三粒波波腸咁🤣

❣️凍檸茶 $6
❣️豆漿 $10
2023-07-29 691 浏览
一向係車仔麵忠粉,周圍走搵嘢食俾我見到遠處有招牌寫住「車仔麵」,梗係一支箭衝去。地方唔太寬躺但同一般車仔麵檔比我覺得算坐得舒服,地方和自助餐具都很乾淨。最緊要佢唔會趕你走,你食完坐下慢慢飲埋杯嘢都仲得。不過我食到尾時冷氣機滴水落我手臂,扣少少分。自家製韮菜餃,細細隻好味,唔怕食完食唔到其他餸。食得出新鮮,唔係冰咗好耐果啲。讚!豬腸乾淨入味,讚!豬紅話係秒制,在場有好多人叫,但我食唔出咩特別。好食嘅。整體滿意,一定回頭

豬腸乾淨入味,讚!

豬紅話係秒制,在場有好多人叫,但我食唔出咩特別。好食嘅。

整體滿意,一定回頭
2023-05-28 1027 浏览
簡簡單單搵左間車仔麵試吓入到去環境都好乾淨,唔會好迫心大心細唔知食咩好最後我揀咗八寶麵😍有齊八樣餸(金錢肚、豬大腸、雞翼尖、咖喱魚蛋、蘿蔔、豬紅、自製牛筋丸、生菜)小編本身係一個芫茜控!見到碗麵有種莫名嘅興奮😆估唔到啲蔥同芫茜份量係咁驚人!係必試!當然,好怕呢個味道既朋友仔記得記得圈返走蔥走芫茜😂如果唔係實會嚇親餸既份量都好多,每樣都大既都有3粒每樣都好入味,尤其豬紅真係好好食😋魚蛋唔會好淋,應該係陳皮魚蛋黎👍🏻仲有佢既秘制咖喱汁都好正!.總括嚟講:個車仔麵係唔錯既,份量又多,多到我都食唔晒,仲有芫茜個part 我要俾個like 佢😆老闆仲同我講原來佢地夜晚係會有串燒,如果下次經開都可以試吓
簡簡單單搵左間車仔麵試吓
入到去環境都好乾淨,唔會好迫

心大心細唔知食咩好
最後我揀咗八寶麵😍

小編本身係一個芫茜控!
見到碗麵有種莫名嘅興奮😆
估唔到啲蔥同芫茜份量係咁驚人!
係必試!
八寶麵

餸既份量都好多,每樣都大既都有3粒
每樣都好入味,尤其豬紅真係好好食😋
魚蛋唔會好淋,應該係陳皮魚蛋黎👍🏻
仲有佢既秘制咖喱汁都好正!

用餐时段
其他
八寶麵
2022-08-20 1485 浏览
返工同同事突然想食車仔麵,上外賣平台serach,見倒呢間舖名特別,價錢又好抵,野食又好吸引,即刻想試!四餸車仔麵 - $45 揀左招牌辣醬BB辣,辣度岩岩好,叫左滷水金錢肚(入味,煙韌),豬紅(口感滑入味),牛筋丸(爽口,都有少少牛味唔錯),滷水豆腐(唔夠入味),而麵底就揀左粗麵,可能因為外賣,焗太耐,所以有少少淋。不過整體上都係值得推薦嘅一間車仔麵,性價比高,車仔麵配料有超多選擇,全部都想試嘅,而且佢最特別之處係佢有串燒!下次要食下!

四餸車仔麵 - $45

外卖送餐
2022-07-08 919 浏览
車仔麵:🍜1️⃣韭菜餃/滷豬大腸/蘿蔔/咖喱魚蛋配河粉2️⃣滷水豬腩/滷豬大腸/咖喱豬皮/魚蛋配油麵滷水系列全部都好入味,豬腩肉肉質爽滑,豬腸又肥又厚😋洗得好乾淨冇怪味。湯底同麵都好有兒時車仔麵嘅味道☺️串燒:3️⃣秘製燒牛舌心4️⃣椒鹽燒牛舌5️⃣沙嗲豬肉6️⃣沙嗲燒賣7️⃣蜜糖燒廚師腸除咗沙嗲燒賣真心好一般之外😅 其他串燒都幾高質,加埋秘製沙嗲醬簡直係Perfect match👍不過略嫌沙嗲汁太少。😜總結:一次過滿足晒我兩個願望,仲要食物味道同質素一啲都唔Hea,所以一定會再encore✌️

車仔麵:🍜

外卖送餐
四餸車仔麵
沙嗲串燒
2022-07-07 642 浏览
聽住上環既朋友仔講,呢一間車仔麵好出名。 佢堂食野飲另外收費,如外賣係會送汽水哦。🥤👍🏻 人均都係$4x-5x! 我一如既往選擇左辣汁湯底,店家可供客人剔選走唔走芫荽。 其實我唔食芫荽,但佢既湯底配埋大量芫荽吊味又幾香幾好味! 至於餸果方面,今次揀左雞翼尖、水魷同台灣腸,每款餸味道都好唔錯,本身都幾入味下。 呢個車仔麵連唔食芫荽既我都覺得好食,強烈推介畀鍾意食芫荽既你❤️Btw,外賣佢會分埋湯好加分!🧡

Btw,外賣佢會分埋湯好加分!🧡
1/5I feel so sorry for this lovely little shop in the neighbour. The soup base is salty like crazy, just i dipped the noodles in, I can’t bare with it after few times trying.All the toppings are cooked very too over that even pork ears just dissolve in your mouth. Satay sauce isn’t good at all. The cuttlefish ball they choose to serve is very bad too.
1/5

車仔麵簡直就是為選擇困難症的患者而設的最佳發明🙈😍🥳🤤🤤🤤 因為我們只要把menu上看到好吃的全部通通都圈起來就行~🪄我們點了:🎉 五餸車仔麵 $55 🏷 減$3優惠🎉 八寶麵 $67🎉 招牌沙嗲牛肉+雞腎 $18x2🎉 蜜糖燒台灣腸 $16x2💖 五餸車仔麵 $55▫️滷水豬踭肉 +$3▫️滷水豬大腸 ▫️滷水豬頸肉 +$3▫️滷水鵝腸 +$3▫️自製牛筋丸 🥢 選粗麵,配滷水汁(小辣)這裡的配料超級豐富,一共42款,真的有夠誇張!😍😍😍 湯底用了秘製的滷水汁,入口香濃,加了招牌秘製辣醬更加惹味!🌶 我還特別要求加勁多勁多芫荽和蔥!!! 🌿🌿🌿外賣回家之後,燈光之下映得滷水豬踭肉的色澤鮮美通透,賣相超吸引。🍖🍖🍖✨✨重點是竟然會有我非常喜歡的爽韌「啫喱」肉❗️滷水豬大腸🍗口感有嚼勁,且味道香濃咸香,好像比滷水鵝腸更加好吃! 不過豬大腸脂肪含量極高,極為邪惡,記得不可以常吃。😈 豬頸肉🥩都很爽口彈牙,滷得好入味~🥰💖八寶麵 $67▫️金錢肚、豬大腸、雞翼尖、蘿蔔、豬紅、咖哩魚蛋、自製牛筋丸、生菜🥢 選粗麵,配滷水汁(小辣)八寶麵非常豐富,但感覺好像沒有太多亮點⋯🙈 我還是最喜歡豬大腸和豬紅🥰🥰🥰

我們點了:

▫️滷水豬大腸
▫️滷水豬頸肉 +$3
▫️滷水鵝腸 +$3
▫️自製牛筋丸
🥢 選粗麵,配滷水汁(小辣)

💖八寶麵 $67
🥢 選粗麵,配滷水汁(小辣)

八寶麵非常豐富,但感覺好像沒有太多亮點⋯🙈 我還是最喜歡豬大腸和豬紅🥰🥰🥰 自製牛筋丸🐮🟤真的非常好吃,一口咬下去會爆出肉汁!!! 😗💛 咖喱魚蛋吃起來像是陳皮魚蛋哦,好好吃~ 蘿蔔完全無渣,吸收了湯底之後變得很香甜🧽 金錢肚也是很爽彈!至於其他餸料都比較普通,這裡就省略掉吧~
💖招牌沙嗲+特色丸區
▫️蜜糖燒台灣腸 $16/串
▫️沙嗲牛肉 $18/串
▫️沙嗲雞腎 $18/串
沙嗲牛肉🐂和雞腎🐔串燒超級好吃,尤其是秘製沙嗲醬汁濃郁香噴噴,而且更有花生粒🥜,非常惹味。一邊拿回家的時候,一邊被香味引誘到不行不行,恨不得馬上把飯盒打開吃清光🍢🍢🍢🍢😂 強烈推薦大家吃沙嗲串燒!!!🥺🥺🥺 真的一定要試試!!! 😍😍😍

蜜糖燒台灣腸烤得脆卜卜,塗上蜜糖醬非常香甜!!!🤪

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

食鮮辣滷車仔麵
上環皇后大道西28號地舖

2022-03-26 370 浏览
叫咗三餸連菜底,一打開真係o咗所有嘢都係得兩片/兩粒/兩塊,兩塊勁簿牛展兩塊,春卷唔係兩條啊,係兩粒手指頭咁大嘅春卷粒!痴線,嬲到,菜底係得勁少量芽菜同兩條生菜。上述嘅內容,如果有半點虛假,死全家野飲就加6$,咖啡算大杯,頂到一頂咁!其實我原本叫四餸,不過佢睇漏咗右下角我圈咗炸魚皮,我都算,女仔都唔夠飽,男仔食真係打孖上先夠,我買完仲諗51蚊都算平,一打開嬲到要食完即刻寫食評!南記譚仔都大份好食過佢 !
叫咗三餸連菜底,一打開真係o咗

2022-03-26
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-03-23 287 浏览
呢間上環車仔麵除咗專食車仔麵之外仲有串燒燒烤等等,門口都有幾個排隊等外賣舖面同價錢都好貼地,平易近人價🤣有個套餐仲可3餸車仔麵加3串串燒,價錢$88今次要咗2個車仔麵,少少串燒試吓最鐘意每碗車仔麵都有好多芫荽,夠晒香!當然唔鐘意食嘅未必接受到陣味,唔要嘅記得要走荽呀車仔餸:豬大腸、雞翼尖:呢到主打滷水,豬腸滷得入味蘿蔔:夠清甜夠腍韭菜餃:自家包製,大大粒足料魚蛋:好食有咬口,實淨(我唔鐘意腍身嘅魚蛋)串燒:台灣腸:好味豆卜:乾身脆口佢仲有好多款串燒,有雞軟骨、牛肉串、雞腎、燒賣、貢丸😍🚩食鮮辣滷車仔麵 (上環)📍上環皇后大道西28號地舖
呢間上環車仔麵除咗專食車仔麵之外
仲有串燒燒烤等等,門口都有幾個排隊等外賣

舖面同價錢都好貼地,平易近人價🤣
有個套餐仲可3餸車仔麵加3串串燒,價錢$88

今次要咗2個車仔麵,少少串燒試吓
最鐘意每碗車仔麵都有好多芫荽,夠晒香!
當然唔鐘意食嘅未必接受到陣味,唔要嘅記得要走荽呀

車仔餸:
豬大腸、雞翼尖:呢到主打滷水,豬腸滷得入味
蘿蔔:夠清甜夠腍
韭菜餃:自家包製,大大粒足料
魚蛋:好食有咬口,實淨(我唔鐘意腍身嘅魚蛋)

串燒:
台灣腸:好味
豆卜:乾身脆口

佢仲有好多款串燒,有雞軟骨、牛肉串、雞腎、燒賣、貢丸😍

🚩食鮮辣滷車仔麵 (上環)
📍上環皇后大道西28號地舖
2022-03-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
秘製燒長豆卜 $18 超惹味‼️ 95分 燒豆卜一街都係 但係呢串真係好驚喜😋 表面烤到微脆香口 索晒秘製醬汁味道 食落有甜、辣、咸、香 必食👍🏻孜然燒雞軟骨 $12最佳小食系列😆 孜然香味好重 軟骨酥軟 外皮燒香有grill味 停唔到💦👅 8分小窩薯粉(豬大腸、自製韭菜餃、咖喱豆卜)$47 薯粉偏軟 口感唔錯 而且估唔到掛湯力唔錯 配上秘製麻辣湯底 唔算辣但勁香濃 上癮指數高🤪🔥 三樣餸亦相當啱食 大腸肥厚 韭菜餃皮厚薄啱啱好 豆卜用過咖喱醃製 風味十足✌🏻 9分滷水車仔麵(金錢肚、雞翼、紅腸)$50招牌滷水湯底車仔麵🤩 四餸都係好抵食😤 麵質軟硬適中 配料有42款 任君選擇 特登揀咗啲滷水款式 金錢肚最入味 煙韌有咬口 正‼️ 雞翼大隻多肉 雞皮軟嫩 紅腸就偏薄 但量多 滿足感大~ 8.5分
秘製燒長豆卜 $18

孜然燒雞軟骨 $12

小窩薯粉(豬大腸、自製韭菜餃、咖喱豆卜)$47

滷水車仔麵(金錢肚、雞翼、紅腸)$50

2022-03-21 190 浏览
前排去左朋友屋企玩,上去之前就叫個車仔麵攞上樓食,點知勁大碗而且好好味!今次小編就叫咗個五餸車仔麵,滷水雞翼,滷水豆腐,自家製拳頭母,台灣腸,春卷再配米缐,依家佢哋做緊優惠就係叫4個餸加兩蚊就會有5個餸😋,滷水豆腐同雞翼滷得好入味,而拳頭母好有特色而且好有口感,用豬肉造成嘅腸另外,朋友就叫咗八寶麵,當中包括有金錢肚,豬大腸,雞翼尖,咖喱魚蛋,蘿蔔,豬紅,同埋自家製牛筋丸+生菜配米粉,自家製牛筋丸好有咬口,而且米粉超多😂,再配上佢哋自家製嘅辣醬,簡直Perfect match!同埋佢哋都有做串燒,不過當時唔係太肚餓,所以就叫咗碗車仔麵試吓,而且分湯唔使加錢💪🏻