2014-09-04 367 浏览
生病記一向對粥品麻麻,熱辣辣,又淡味. . . 但病了被迫食粥. . .唯有選擇一間自己較為喜歡的. . .位於芳街市附近有間粉麵店,外邊擺設住生滾粥的小檔攤,前方位置放了一盤鮮肉及其他材料,即叫即製粥品類除了一般的蛋皮瘦肉、及第粥、魚片粥及生滾鮮雞/肉片/滑牛粥外,還有楠瓜粟米、豬腰、豬肚粥,甚至連田雞粥也有,價錢由$23-$31不等皮蛋瘦肉粥 ($23)而我今次選擇了較為普通的皮蛋瘦肉,感覺比較「正氣」,粥底不會太稀,滾得綿綿的,口感綿滑皮蛋切成小塊,幸好沒有滾至溶溶爛爛,而且皮蛋味頗香。另外,一絲絲的瘦肉絲份量亦不少,咸香味濃,帶點嚼感後記:以往生病時大多光顧這裡的肉丸粥,但肉丸的大少好像變少了,漸漸就轉吃其他款式了
生病記
皮蛋瘦肉粥 ($23)
皮蛋切成小塊,幸好沒有滾至溶溶爛爛,而且皮蛋味頗香。
另外,一絲絲的瘦肉絲份量亦不少,咸香味濃,帶點嚼感

後記:
2014-09-03
5 分钟 (外卖自取)
2012-07-24 108 浏览
經過呢間魚旦王,反而被佢厨窗內不停滖緊嘅牛雜吸引,顏色睇落相當吸引,煲內嘅牛腩睇落好似好諗於是就走入去黎碗牛雜麵啦,入到去人唔多,揀咗個角落位睇住阿姐包雲吞,之後叫咗碗牛雜面,唔洗五分鐘就有得食喇湯底:毎逢食麵都係第—様試味嘅,咸淡適中,略多味精及胡椒味太重,夏天應該兩樣都落少D嘛!不過勝在油面少。0k啦。牛雜、麵:牛肚4塊,腸2舊,肺2粒,膀1片,整體上黎講份量夠,而毎樣野都無乜特別,只係牛膀特大塊,可惜鞋口,而麵就無鹼水味但偏諗……跟杯凍檸茶$29,價錢Ok,but杯茶好甜呀
,之後叫咗碗牛雜面,唔洗五分鐘就有得食喇

跟杯凍檸茶$29,價錢Ok,but杯茶好甜呀
2012-07-14
2012-04-30 79 浏览
路過呢條街有兩間魚蛋王,於是就揀咗間門面較乾淨嘅一間試食,點咗個淨雲吞、一碗牛什麵,凍檸茶—杯,淨雲吞湯底佩小量芽菜,每粒雲吞都有兩隻90至120—斤嘅虾,—碗有七粒賣$21,都算合理,而值得一讚嘅係肥肉極小,可惜香味不足,湯底則太重胡椒味。雜麵,有四舊牛肚、粉腸2舊、牛肺2舊、一片都算幾厚嘅牛膀,加凍檸茶$29算當係餐,個雜麵—上枱己聞到好濃嘅沙茶醬味,味道食落有五香味,麵夠爽口,可惜嘅係湯底太多油喇,於寫食評期間加六蚊飲多支細可樂,應該係味精過多吧!埋單$56,都唔算太貴。
2012-04-30
2012-03-02 75 浏览
今日提早放學, 朋友要食素, 一切為簡, 行了又行, 終於找到佢想吃的午餐。本人點了雲吞麵, 唔使5分鐘, 雖然係繁忙時間, 但好快已送上 。雲呑都幾大粒, 蝦肉都清楚可見, 伴以肥豬肉, 有口感及彈牙 。而雲呑麵都幾爽口, 但都有梘水味, 加上味精都重一點, 食後要飲多杯茶 。而我朋友吃的紫菜河, 清清哋, 味道唔錯, 但我朋友都感到有點味精。

2012-02-29