2018-11-21 3041 浏览
呢間學校canteen有好多好嘢食,有米線,有焗豬扒飯。仲有我最鍾意食嘅鐵板黑椒牛肉飯。雖然食鐵板成日有好多人排隊,但係都好值得。因為學生仲有八折。所以我成日都貪方便就去食。
2018-02-22 2692 浏览
放學後去了公開大學的canteen食個tea,炸雞腿個皮勁脆卜卜、又大隻,紅豆冰就奶太多,如果小番d奶就好啦,學生價只係$20.8,超級抵食!環境方面,枱和枱之間空間較收窄,出入時要小心,餐具、調味品全自助,取野食時記得要自己拎埋個托盤俾阿姐,我試過唔知要自己拎,阿姐即刻敲檯面,然後以極“好“的態度提我拎,但野食同價錢都吸引,推介大家不妨試試

$20.8 (下午茶)
2017-12-15 1887 浏览
參加同學的OU畢業禮,同學帶我去校內的canteen吃午飯。Canteen 內裡好像大家樂、大快樂餐廳的佈局。他推薦我吃雙餸飯,說是跟餐的例湯味精較少,很好喝。聽取他意見,點了豆腐和雞翅餸,今天湯是眉豆豬骨湯。這湯確實不錯。但飯餸則很普通,不過食物質量相對價錢是合適的。因為有同學可以學生優惠,結果$28.5一個雙餸飯還附湯或熱飲。在現在外出用膳來講,這價錢也少見了。所以不能要求更多。我們這是中西餐,下次有機會可以嘗試一下canteen令一間東南亞。那些咖哩貌似不錯的樣子。

雙餸飯
2017-12-14
$28.5 (午餐)
2017-05-22 1852 浏览
每次返學都一定會早9個字返到黎食個焗薯學生價太抵了。23蚊大大個薯仔。d料仲要多到山咁高。而最令人回味一定係整焗薯嘅婆婆如黎慣食都知道整焗薯個婆婆中氣心足,但心地非常好雖然手腳唔稱得上快,但勝在夠乾淨同唔會求求其其。但要扣分嘅係佢地個肉醬意粉乾又硬,d料仲要少到喊其他中式飯同燒味都值得一試。用學生證真係抵好多而佢地嘅中湯同西湯都係本人推界的。6.5元就大大碗。有時唔想飲嘢叫碗湯都唔錯咖。可惜嘅係我仲未試到佢地嘅早餐
每次返學都一定會早9個字返到黎食個焗薯

學生價太抵了。23蚊大大個薯仔。d料仲要多到山咁高。
而最令人回味一定係整焗薯嘅婆婆
如黎慣食都知道整焗薯個婆婆中氣心足,但心地非常好
雖然手腳唔稱得上快,但勝在夠乾淨同唔會求求其其。
但要扣分嘅係佢地個肉醬意粉
乾又硬,d料仲要少到喊

其他中式飯同燒味都值得一試。用學生證真係抵好多

可惜嘅係我仲未試到佢地嘅早餐

2016-10-25 1862 浏览
朝早去開何文田交form,半日無咩野好做….亦唔見得有地方好行去香港公開大學大學會所食個中午飯先 好多學生呀...好young見到有個是日特餐覺得好平...即刻去試...感覺幾健康....翠肉瓜肉片飯,,,好多汁呀,幾好食..翠肉瓜應該煮左好耐,所以係非常之林架個質地口感唔錯....唔會食到D硬核.可是,肉片雪味超重,而且無咩肉味,我唔太喜歡....個飯好硬好實.份量好少,唔夠飽,一個半飯可能先夠.不過價錢平.算係咁了....可樂都幾好飲,好夠凍,而且好滿,唔似得m記果d咁,唔滿既~
朝早去開何文田交form,
半日無咩野好做….亦唔見得有地方好行
見到有個是日特餐
覺得好平...即刻去試...感覺幾健康....

翠肉瓜肉片飯,,,好多汁呀,幾好食..
翠肉瓜應該煮左好耐,所以係非常之林架個質地
口感唔錯....唔會食到D硬核.
可是,肉片雪味超重,
而且無咩肉味,我唔太喜歡....

個飯好硬好實.
份量好少,唔夠飽,一個半飯可能先夠.
不過價錢平.算係咁了....

可樂都幾好飲,好夠凍,而且好滿,
唔似得m記果d咁,唔滿既~
2016-07-18 1232 浏览
學生餐最好既就係平有啲canteen可能要犧牲份量,有啲可能要犧牲味道但呢個飯可謂性價比高只係$26白飯仲可以叫加飯一大碗飯真係唔怕食唔飽而且仲有厚厚既雞扒味道都唔錯作為u飯真係夠真係每日lunch必叫神物
學生餐最好既就係平
有啲canteen可能要犧牲份量,
有啲可能要犧牲味道
味道都唔錯
作為u飯真係夠
真係每日lunch必叫神物

2016-01-30 1063 浏览
今日返公開大學上堂,上完堂就起公開大學Canteen Lunch埋真係好抵食,學生價$26就有個豬扒飯。不過想要野飲就要加多$4雖然平但質素唔錯,豬扒飯的豬扒夠腍肉質素化,飯都夠多同有蛋香,茄汁味道都唔錯甜甜地又唔酸。如果非學生就貴些,要三十幾蚊。趁仲係公大學生真係要多D黎食。

2016-01-30
  • 焗豬扒飯
2015-08-27 1042 浏览
我平時成日食就係兩餸麵,有時就食燕麥蒸飯,兩餸麵必食大冬苽,講真冇邊度冬苽大隻得過呢度,厚度十足,所以口感好飽滿,又吸左濃濃湯汁,好美味,其次就係蘿蔔,大大舊,流滿蘿蔔既水分,可能我本身都鍾意吸湯既食物,另外,燕麥飯最好就係佢夠健康,入口覺得好多纖維,而且份量剛好唔會滯,清清地,好好!
2015-04-28 744 浏览
一大清早陪同家人到何文田有要事辦早餐都沒有時間吃就出門了到了附近有大學會所就買了一個早餐外帶吃價錢是極之便宜這不用多說的20多就能品嚐這豐富的早餐就是雞扒油膩了點就對了但我會避免吃雞皮和吸走表面的油脂才吃整體是十分好的
一大清早陪同家人到何文田有要事辦
但我會避免吃雞皮和吸走表面的油脂才吃
整體是十分好的
外卖自取
2015-04-26 552 浏览
今朝肚餓就揀左Ou club食早餐 份量頗多 但價錢就相當實惠 只需21蚊值得一讚既係塊魚柳 揭開表面層炸皮會見到真係有塊魚皮係度 唔係雪藏既魚柳 而係用真魚黎炸 十分驚氣 食落亦無雪藏味😋另外碗火腿米就十分大碗 味道適中 湯底亦食唔出味精味 好味得黎幾健康😀

2015-04-16 476 浏览
3點3見肚餓就去ou club食個下午茶。ou club提供嘅總類雖然唔多,但傳統茶餐都有嘅。今次叫左個花生醬西多士加碗仔翅,都係20蚊左右就有交易。西多士方面花生醬真係唔多,食唔多有花生味,而熱度亦一般,只是微溫。碗仔翅嘅料唔太多,太水質。總的來說都抵食嘅,最少都夠飽。
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-03-27 606 浏览
何文田食晏可唔可以只係用22蚊就得呢?除左m記,ouclub都可以。茄汁免治牛肉蛋飯只係22蚊,不過係學生價,不過正價都係唔洗30蚊就有交易。茄汁酸味適中,十分開胃,所以攞飯個陣記得加飯。個汁好足夠,撈飯真係一流。反而唔加飯嘅話汁會太多。至於個蛋就係十成熟,如果特別要求就要早d同呀姐講啦~

外卖自取
2015-02-28 538 浏览
今日試左去位處何文田山既公開大學 Canteen , OU club 既下午茶。佢呢度既下午茶款式都算多,咁我揀左一陣,就叫左個吉烈豬扒配火腿同多士,再隨餐叫多個火腿通粉再送杯可樂。咁同樣野加埋,優惠價都係 $21。就我而言,算係一個化算既價錢。第一次食呢個餐,淨講賣相已經俾左一個良好印象我。吉烈豬扒大塊得嚟炸得又夠靚,同火腿等食物放埋一齊就顯得個餐好大份好扺食。食完呢啲熱氣既炸物脆物後,再食翻碗可以濕潤咀唇既火腿通,成件事當堂變得錦上添花。唯一不足既,就係呢到既職員較為高傲,服務態度雖未致於差劣,但亦唔算良好。但以呢個平民價來講,都值得再次光顧既,不過可能下次會選擇外賣咁啦。

唯一不足既,就係呢到既職員較為高傲
吉烈豬扒配火腿同多士
2015-02-24
2014-09-10 810 浏览
何文田一帶食肆選擇不多,公開大學會所canteen是少有味道好又抵食之選。大部份餐連飲品,只需約三十元,若有學生證更只需約廿十多元。大部份食品味道不錯。例如午飯時間熱門又最快售完的雞扒飯,可選茄汁或粟米汁,兩塊大小適中的雞扒,絕非一般快餐店的縮水扒,而且皮脆肉嫩,飯亦香軟。飲品例如咖啡﹑奶茶均亦香濃好飲。唯一缺點是午飯時間人流頗多,較難找位,而且近來冷氣亦曾有故障。
大部份餐連飲品,只需約三十元,若有學生證更只需約廿十多元。
飲品例如咖啡﹑奶茶均亦香濃好飲。
2014-09-04
2013-07-29 443 浏览
週日起床已10:30,梳洗完到家附近醫肚,最就近就去了由大家樂集團開辦之香港公開大學大學會所吃快餐,選了麻婆豆腐燒鴨飯,燒鴨還可以接受,但麻婆豆腐竟然是凍的,是室溫的,沒有一點熱度,於是拿去換,怎知看見那位員工在一兜接近底部的麻婆豆腐畢了一碗給我,拿回去再吃,發覺溫度大約提高了1-2度,仍然很難吃兼有些酸叔味!只好放棄不吃了!就只用僅有的少量燒鴨送了飯,真慘!上午11:20竟然用凍的麻婆豆腐給客人!
2013-07-28