2016-07-03
前排睇到某某雜誌介紹紅磡新開左呢間炸雞排,筆者以前曾經係紅磡返工,知道呢頭有好多又平又抵食嘅人隠世小店,雖然好多年都冇再係呢一邊返工,但係都好懷念以前放工之後係呢一頭掃街嘅日子,事隔多年無來過,今日路過決心就嚟呢間鋪頭試一試。曾經有一間叫做「我愛台妹炸雞排」嘅鋪頭喺紅磡風雲一時,老闆娘係正宗台妹,靚女學歷高,佢嘅炸雞排仲好好味價錢又抵,有一排我差唔多個個禮拜都去食,可惜佢嘅鋪頭已經執咗笠囉。佢炸雞排嘅味道都一直忘不了。呢一間新開嘅炸雞排店老闆同樣來自台灣,但係老板唔係女人而係男人哈哈。佢哋嘅炸雞扒選擇多,我今次揀咗五香+多力滋+甘梅。即叫即炸,等左十分鐘左右,可以拎啦!哇!好好味呀,不止比豪大大好味之外,仲比曾經係我的最愛「台妹雞排」更加正!雖然$30 一塊貴左小小但係食落口完全不會油!而且老闆在無客嘅時候主動清洗收銀枱面,廚房設備等等,令我對佢哋鋪頭嘅衛生情況更加加添信心,絕對有heart !依家出邊嘅鋪頭大部份都係連鎖店,小舖頭生存空間低,希望佢哋呢間小舖頭生意長做長有,生意興隆!