2020-02-12 822 浏览
聽過不少人推介此長龍小店,但因怕午飯時間要長時間等候,故一直只放在「想吃」清單中,直至有天剛好去商場二樓取范議員的年曆咭,就順道去支持一下。此店所在的慧安商場佈局很奇特,不太大的空間劏開了很多小舖,二樓更是九曲十三彎,幸好小店在地下當眼處,並不難找。小小的店面容不下堂食,只能外賣,大抵是午市繁忙時間應付不了太多菜式,只見一個飯或意粉的餐牌,看不到其他食評都讚好的王牌玉子燒及鹽酥雞等小吃,也看不到飲品餐牌,為免阻礙他人就沒有詢問店員,於是選了滑蛋鰻魚飯,付錢時店員禮貌地告知要等侯大概20分鐘,便趁空檔去取年曆咭順便逛一圈。約20分鐘後折返,不久就取得飯盒了,拿上手已即時感覺到飯盒的重量,打開時才曉得原來是附送了一盒紙包飲品,但撇除飲品,飯盒本身依然很有份量,加上美觀又環保的紙飯盒外表已十分討好,內裏的滑蛋和鰻魚更是十分有看頭!滑蛋裹著香甜的洋蔥,鰻魚雖然有些細骨,但肉厚鮮美,份量也出乎意料的多,加上濃郁的醬汁,整個非常下飯,當然那個珍珠米飯也是粒粒分明,軟硬適中,而附贈的飲品也不馬虎,是清熱的竹蔗茅根海底椰,算是挺有意外驚喜的。

2020-01-20
外卖自取
  • 滑蛋鰻魚飯
2019-11-17 1212 浏览
tastes good. long queue. worth waiting. small business that deserves the best support from the community. Everthing that I have tried at this small cafe was good. portion was excellent. staff was very polite and patient despite the extremely busy environment.overall, something you must try.
portion was excellent.
聽聞依間小食店嘅玉子燒長期大受歡迎,通常好快晏晝三點幾就已經賣晒🤧💛見黃店list小店有名,原來老闆發過夢上過前線做過司機送過義飯,但考慮到自己體力不濟再上唔到前線於是就決定實行魚木支援計劃,每星期抽取利潤作出支援直至店舖冇盈利或冇人再需要支援,所以大家要繼續大大力懲罰!💛我甘岩去開寶林於是去埋慧安園懲罰下佢💪🏻👓王牌玉子燒 $16玉子燒冇平時出面嗰啲咁深色同埋煎到外面金黃色有煎痕,佢係比較似蒸蛋嗰種feel,中間篤入去軟心,面頭有一小堆木魚同沙律醬,食落口成個感覺好開心😃玉子份量唔算好大舊但以16蚊來講算貼地幾好啦,出面通常成30幾蚊先係一大嚿喎。評分:8/10
我甘岩去開寶林於是去埋慧安園懲罰下佢💪🏻

王牌玉子燒
👓王牌玉子燒 $16
評分:8/10
食盡各區小店💛💛上網見到黃店list有佢,所以專登走黎一試。店鋪位於慧安商場中,7時左右都有幾多街坊等緊外賣。打算食最受歡迎的玉子燒,可惜已經賣完,惟有下次再黎過啦🥚我地揀左三寶飯同滑蛋鰻魚飯,跟餐仲有紙包飲品送添😆價廉物美💛外賣包裝選用紙盒,已經算係比較環保的包裝盒了👍小店更有湯卷可買,自家煲靚湯,街坊不坊試下呀🍲滑蛋鰻魚飯大條鰻魚,鰻魚冇骨軟身,燒汁幾香。滑蛋鋪滿白飯面,而且蛋唔會煮得太熟,仲有蛋汁滋潤白飯,食落濕潤唔會乾爭爭。三寶飯有肉燥,豬軟骨同蛋。豬軟骨嫌炆得唔夠冧,所以咬落去仲係軟骨而唔係啫喱狀。肉燥偏瘦。整碗飯冇咩汁比較乾身。糖心蛋好食🥚😋👍

滑蛋鰻魚飯

三寶飯

糖心蛋好食🥚😋👍

2019-10-18 842 浏览
呢間魚木近排真係好多人排隊買嚟食,所以嗰日見唔多人企門口就買嚟試食吓,原來唔多人只係幻像,只係大家買完飛行開咗,所以其實點都要等一陣先有得食,先試食佢個招牌玉子燒,食落口真係好滑,食幾食就好快食哂!再食埋佢知鹽酥雞,有成6大件,睇落就好抵食!食落口新鮮炸起真係不得了,又唔會太多炸粉,好香好好味,呢間可以話係「翻啅」之選,下次有機會食吓佢啲飯先,見到好多人買!仲有佢啲湯,次次去到都已經賣哂,下次要早啲去買包試吓,咁就唔洗煲都有湯飲!
呢間魚木近排真係好多人排隊買嚟食,
所以嗰日見唔多人企門口就買嚟試食吓,
原來唔多人只係幻像,只係大家買完飛行開咗,
所以其實點都要等一陣先有得食,
先試食佢個招牌玉子燒,食落口真係好滑,
食幾食就好快食哂!
再食埋佢知鹽酥雞,有成6大件,睇落就好抵食!
食落口新鮮炸起真係不得了,又唔會太多炸粉,
好香好好味,呢間可以話係「翻啅」之選,
下次有機會食吓佢啲飯先,見到好多人買!
2019-10-12
15 分钟 (外卖自取)
  • 鹽酥雞
  • 招牌玉子燒
將軍澳人情小店玉子燒做到照片一模一樣,絕無詐騙,口感軟綿綿日式炸雞有肉汁,亦不會過油,證明即叫即做,童叟無欺兩樣都係$16。已勝過無數大型店,最緊要食出人情味。
將軍澳人情小店
玉子燒做到照片一模一樣,絕無詐騙,口感軟綿綿
日式炸雞有肉汁,亦不會過油,證明即叫即做,童叟無欺

兩樣都係$16。
已勝過無數大型店,

最緊要食出人情味。
2019-10-06 576 浏览
招牌玉子燒 $16以哩個價錢買到一份玉子燒真係好抵🤑即叫即製熱辣辣,等左一陣就有玉子燒面有沙律醬同木魚做調味,味道剛好口感偏林唔夠實淨今次係專程去慧安園幫襯魚木,真係有啲偏遠有機會再去試下其他小食😋
招牌玉子燒 $16
以哩個價錢買到一份玉子燒真係好抵🤑
即叫即製熱辣辣,等左一陣就有
玉子燒面有沙律醬同木魚做調味,味道剛好
口感偏林唔夠實淨
招牌玉子燒
今次係專程去慧安園幫襯魚木,真係有啲偏遠
有機會再去試下其他小食😋
2019-10-02
外卖自取
招牌玉子燒
2019-09-17 994 浏览
秘製滷肉飯+親子丼+鹽酥雞 仲包兩罐嘢飲有 可樂/無糖可樂/雪碧/忌廉3樣$111 好平 仲要送到上黎我係用網上外賣平台 叫既我比左錢落單 around 35min送到 都好快鹽酥雞送到都仲脆架 good唔好睇包裝細細 其實一個男仔食都夠㗎性價比超高十分支持小店 有機會既話我會走過黎食架其實都係咁岩睇見網上外賣平台有免運費所以試食點知一食就返唔到轉頭 我食個親子丼 雞蛋唔會過老 仲岩岩好 味道好好 而招牌滷肉飯 十分之入味 又唔會太咸 真心好食希望大家可以繼續支持小店 大快活一個飯都要$40-50 咁點解唔食最好嘅嘢食呢😂
秘製滷肉飯+親子丼+鹽酥雞 仲包兩罐嘢飲

希望大家可以繼續支持小店

大快活一個飯都要$40-50 咁點解唔食最好嘅嘢食呢😂
秘製滷肉飯+親子丼+鹽酥雞
2019-09-17
30 分钟 (外卖送餐)
秘製滷肉飯+親子丼+鹽酥雞
  • 親子丼
  • 秘製滷肉飯
2019-07-21 1001 浏览
開了一段時間一直未有機會嘗試, 今天中午終於決定試一試, 試了他們的招牌滷肉飯, 等候時間都只是2-3分鐘就有了,包了一包紙包飲品, 需要$42, 價錢合理. 外賣以紙盒包裝, 飯盒內滷肉很多, 還有菜, 也有很多汁撈飯, 份量正常, 味道也不差, 下次會再試其他
2019-07-21
2 分钟 (外卖自取)
2018-11-24 1044 浏览
今日落街搵餐晏仔食,路經見到lee 間叫魚木的menu選擇幾ok 就食下。先講食物, 我就叫左個親子丼, 其實係睇佢個電視播佢d食物相而揀的,因為張相睇就幾靚仔。個飯黎到呢,其實賣相同張相相似度達70-80%。 咁食落,佢個味道真係唔錯。 味道濃郁,唔會太咸。 最欣賞重要係個蛋,好滑,好好味,而且蛋汁係唔少。 雞肉係嫩滑,調味唔錯。 最重要係佢熱辣辣上台,打開個盒,係好香。 而老實講佢個飯嘅份量一d都唔少, 叫左少飯嘅我都食唔哂。 我相信就算男士食,叫返原本份量,都會覺得食哂整個飯係飽到嘔。 所以而40蚊一個飯黎講係堅抵食,因為佢包一包飲品,飯同餸都好足份量。 另外,唔知係咪堂食原故,呀店員哥仔送左粒炸蕃薯芋泥圓俾我食住等。 新鮮熱辣炸起,皮好脆,裡面係熱又軟又香的芋頭。 好正!其次,我想講個服務。 真心要讚樓面的哥仔。 好有禮貌,笑容親切,佢會推介下你食咩但你唔會覺得佢push你。 又會問下你覺得食物質素點呀… 最誇張係我食完走啦! 佢會同你講多謝幫襯兼鞠躬添。 我覺得佢嘅service 係勁正。講左咁多好呢… 都要講下有d不足的地方。 就係始終係小店,所以地方不多。 如果堂食,其實

好正!

講左咁多好呢… 都要講下有d不足的地方。 就係始終係小店,所以地方不多。 如果堂食,其實得兩個位要坐高椅& bar 枱。 所以坐位舒適度呢…就真係麻麻。 我諗外賣返屋企食會舒服d。

講起外賣, 因為一路食都一路有人買外賣。我發現佢嘅上菜速度都幾ok。 都係等5至8分鐘就得。

總括而言, 我覺得其實野食質素&服務真係好。 值得再幫襯的小店之選。

P.S 因為個open rice 唔知點解又upload 唔到相。 所以post唔到相俾大家睇。 希望遲d有機會另外再post.
2018-11-24
  • 親子丼