🔥好味指數:7.5/10 .已經唔係第一次嚟呢間鮮芋仙出名抵食又大份 特別係今日嘅天氣最適合食綿綿冰❄️當日平日夜晚食完飯就去附近搵糖水食😜見到門口唔算太多人排隊但係最後都等咗大約半個鐘🤣.最推介一定係食牛奶冰🔥🔥我地叫左兩個甜品🌟芋薯圓Q麻薯牛奶冰 $58🌟芋圓4號 (紅豆🫘 芋圓 珍珠 $45)呢兩個甜品相比之下牛奶冰係好食超級多😋😋牛奶冰甜甜的 淡淡奶香味唔使食配料都已經好夠味😃再加上佢嘅配料份量亦都係非常多😍一嚟到個size已經係超巨型絕對夠2-3人食🤣配料方面有冬瓜凍 芋薯圓 小芋圓 麻薯 雪糕球😃麻糬睇落好似腸粉🤣 但非常煙韌😋粒粒芋薯圓 好似湯圓咁 入邊仲有啲芋頭餡好好味😍.相比之下普通嘅芋圓4號因為唔係牛奶冰嘅關係啲冰非常淡 冇咩味唔係太想食🤣🙈.

🔥好味指數:7.5/10
但係最後都等咗大約半個鐘🤣

最推介一定係食牛奶冰🔥🔥
我地叫左兩個甜品
🌟芋薯圓Q麻薯牛奶冰 $58
🌟芋圓4號 (紅豆🫘 芋圓 珍珠 $45)
呢兩個甜品相比之下牛奶冰係好食超級多😋😋
相比之下普通嘅芋圓4號
因為唔係牛奶冰嘅關係
啲冰非常淡 冇咩味唔係太想食🤣🙈

• 芋薯圓Q麻糬牛奶冰
🔹尖沙咀//鮮芋仙🔹人均約$40🔹▫️Q麻糬布甸拼盤 $38賣相已經好吸引😍😍布甸同麻糬味道一般般,但價錢唔貴!值得一試,啲珍珠好好食,不過有啲太甜🫣▪️豆花二號 地瓜薏仁 $42一定要揀豆漿底,好好食😋😋呢排轉涼,食碗熱嘅豆腐花超正,地瓜甜甜地冇乜渣,薏米就不嬲係糖水百搭之選😍😍🔹好飽評語要晏晝去先冇人排隊,夜晚真係排隊得太誇張🤣🤣次次經過都排長龍🫣之前都食過綿綿冰😝好好食超級大份😗夠兩三個人食都係40幾蚊😚!🧠回頭指數:🔟🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣🌬冷氣溫度:8️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:🔟
🔹尖沙咀//鮮芋仙🔹人均約$40🔹

🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣
🌬冷氣溫度:8️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:🔟
星期六係附近食完晚飯,就順路經過來食甜品!呢間尖沙咀分店長期都有好多人等位,等左20分鐘左右就輪到我哋啦!芋圓3號-冰(紅豆、花生、珍珠、芋圓)配料分量很多,而且各種配料都煮得好淋好入味!刨冰糖水有點偏甜,但可以接受。芋圓紅豆湯(紅豆、小芋圓、芋薯圓)好大碗,但只有熱的!碗內的配料好多,紅豆湯飲落好有味!非常喜歡💕小芋圓+雪糕+珍珠奶茶布丁雪糕是雲呢拿味、珍珠奶茶布丁質感很滑很容易入口,味道剛好!小芋圓好好味!
芋圓3號-冰(紅豆、花生、珍珠、芋圓)
芋圓紅豆湯(紅豆、小芋圓、芋薯圓)
小芋圓+雪糕+珍珠奶茶布丁
2022-11-05 85 浏览
朋友生日去左排隊食😂個次係第一次食😎感覺唔錯 但如果要排隊食就未必會食🤣布丁Q麻糬牛奶冰 ($52)味道好夠 唔會食到最後啲冰無味🤤黑糖加左係冰上甜味更出😎雪糕係雲呢拿味 但融係啲冰度都好正如果可以額外加錢要多個就正🤤配料 都好充足😎個人比較唔太鍾意小芋圓太細粒 食左好似無食☹️
所以加左芋圓芋圓好煙韌🥰麻糬一樣好煙韌😚冬瓜凍第一次食 無太大感覺 正常嘅雞蛋布丁正常 都好吃嘅🤪但敗筆 被朋友叫試食杏仁布丁🤮不得了 唔知道食左咩 放棄🤢(同鍾意杏仁布丁嘅朋友講聲sorry 我真係唔太鍾意)🤐招牌仙草冰沙 ($45)又係芋圓好正🤤🤤鮮草軟軟嘅😍😍加下面嘅冰沙食好夠味道甜甜地🤤我試過即食罐頭仙草 味道太怪🤢鮮芋仙好好多 仲好好味😚😚Q麻糬抹茶布丁拼盤 ($38)好食嘅🤔但我個人建議叫其他都有呢兩樣嘢唔洗特等叫呢個🤣🤣之後都食左幾次😍😚都係最鍾意 招牌仙草冰沙🥰🥰下次分享仙草家庭裝🤔😎
朋友生日去左排隊食😂
個次係第一次食😎
感覺唔錯 但如果要排隊食就未必會食🤣

布丁Q麻糬牛奶冰 ($52)
味道好夠 唔會食到最後啲冰無味🤤
但敗筆
被朋友叫試食杏仁布丁🤮
不得了 唔知道食左咩 放棄🤢
(同鍾意杏仁布丁嘅朋友講聲sorry 我真係唔太鍾意)🤐

招牌仙草冰沙 ($45)
又係芋圓好正🤤🤤
鮮草軟軟嘅😍😍
加下面嘅冰沙食好夠味道甜甜地🤤
我試過即食罐頭仙草 味道太怪🤢
鮮芋仙好好多 仲好好味😚😚

Q麻糬抹茶布丁拼盤 ($38)
好食嘅🤔
但我個人建議叫其他都有呢兩樣嘢
唔洗特等叫呢個🤣🤣

之後都食左幾次😍😚
都係最鍾意 招牌仙草冰沙🥰🥰

下次分享仙草家庭裝🤔😎
1K
2022-11-04 95 浏览
跟朋友吃完火鍋後很想再吃甜品,剛巧少鍋店樓下就有一間鮮芋仙,而且在晚上九時還有很多人排隊,香港人真是愈夜愈精彩😂位置:正是胡爐餐廳的樓下,非常方便!環境:跟其他分店差不多設計,夠寬敞明亮,坐得還算舒服😌!但是冷氣很強勁,是愈吃愈寒,所以都快快吃完離開了!服務:當日職員忙到團團轉,都沒有帶我們入座,差一點座位就沒有了。晚市:🍧芋薯圓Q麻糬🥛牛奶冰 $58Q Mochi Milk Shaved Ice份量很多,三個人都夠分享,配料除了刨冰,有芋薯圓、麻糬、冬瓜凍、小芋圓和一個雪糕球在頂,這個價錢有這麼多材料,性價比高👍🏻,當然刨冰就沒有Shari那麼入味和綿細,而是真正吃冰碎,而當中最棒是如腸粉般的麻糬,軟糯的口感一流😍

位置:正是胡爐餐廳的樓下,非常方便!

晚市:🍧芋薯圓Q麻糬🥛牛奶冰 $58
Q Mochi Milk Shaved Ice

份量很多,三個人都夠分享,配料除了刨冰,有芋薯圓、
麻糬、
冬瓜凍、
2022-10-10
$20 (宵夜)
2022-10-17 107 浏览
朋友成日讚呢間野,今日終於有機會黎試下佢。次次經過都好多人排,今次竟然唔洗等就入得。要係收銀比錢落單先可以入座,我同朋友2個人叫左凍芋圓3號 and 招牌仙草冰沙。坐低左都等左大槪10分鐘先有野食。凍芋圓3號 Um..其實食落又唔覺得有咩特別,一開始以為D冰會好綿,又唔係喎。D冰落左糖漿,加埋其他料食唔會太甜。不過值得一提係一碗份量好多。如果2個女仔食一碗都夠了。比錯野我地然後,因為第一次食,我地唔知原來佢上錯左花生芋圓比我地,食到最底先發現冇仙草,店員用碗仔比左D仙草我地,仲有個奶比我朋友淋落仙草食(唔記得影相><)。我本身係唔鐘意食仙草嘅人。但係!!佢呢個仙草好好食呀,我食左佢個仙草先明點解朋友成日話呢間好好食。Overall好唔好食? OK嘅會唔會再幫襯?下次黎幫襯招牌仙草冰沙就夠

坐低左都等左大槪10分鐘先有野食。

凍芋圓3號

比錯野我地

Overall好唔好食?

OK嘅

會唔會再幫襯?
下次黎幫襯招牌仙草冰沙就夠
2022-10-15
行五人平日夜晚食完晚餐去排,排左15-20分鐘左右,用餐時間60分鐘。上餐速度好快,所以都唔算太趕。熱招牌豆漿豆花-$48(4/5)舊芋頭勁大舊,食完勁飽,佢煮到好淋,一咬就開。豆漿豆花好滑,唔算好甜,芋圓雖然份量唔多,但都幾大粒,煙煙韌韌,好食。招牌仙草大滿貫-$48(3.5/5)飲完會勁!飽!不過要用匙羹,淨係用飲管既話好”難”先食到啲配料。芋薯圓Q麻糬牛奶冰-$58(4/5)其實真心覺得佢勁抵食,又大份,佢既配料全部都好食,大部分既口感都好q彈同煙韌,係甜左小小🤣總結: 飯後甜品好選擇,食完正餐用排隊既時間消化下,就有空位再食甜品😆

熱招牌豆漿豆花[芋頭,珍珠,芋圓]-$48(4/5)舊芋頭勁大舊,食完勁飽,佢煮到好淋,一咬就開。豆漿豆花好滑,唔算好甜,芋圓雖然份量唔多,但都幾大粒,煙煙韌韌,好食。

招牌仙草大滿貫[仙草凍,粉條,小芋圓,芋薯圓,粉粿,芋圓,珍珠]-$48(3.5/5)飲完會勁!飽!不過要用匙羹,淨係用飲管既話好”難”先食到啲配料。

2022-10-07 81 浏览
基本上到鮮芋仙裡面點餐你會有一種真的在台灣的感覺  因為吃起來的味道跟台灣一模一樣我最喜歡在夏天吃仙草凍一來他的份量很足夠二來又清涼降火三來我想在仙草裡面加入奶精球應該也是台灣自創的特色有外國朋友來香港我也會點外賣給她們吃但是很難用英文向他們解釋仙草是什麼不過吃過的人都說很棒這間應該也不用多介紹就是很道地的台灣甜品鋪
基本上到鮮芋仙裡面點餐
不過吃過的人都說很棒
這間應該也不用多介紹
就是很道地的台灣甜品
2022-10-04 72 浏览
( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎ TARO LOVE 🍠💜💜💜第一次去到尖沙咀分店唔洗排隊😚✨每次都因為要排隊而卻步 結果最後都無食到~ 今次終於試了~( ´ ▽ ` )ノ 點了芋圓4⃣️號 自己一個吃很滿足keke 芋圓煙韌彈牙QQ 份量超大碗!I’m super super delighted because I don’t have to queue for the TST branch shop today!!!! It was very lucky for me to walk in and try their Taro No.4! Love the taro dessert so much!!!📍鮮芋仙
( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎ TARO LOVE 🍠💜💜💜

📍鮮芋仙
2022-09-28 71 浏览
🌞來自台灣的「鮮芋仙」甜品篇~~~~*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉香港的甜品種類非常多元,一間香港甜品店的甜品每日吃一種,可以吃成個月都唔會重複🤣但係台灣甜品種類雖少但卻又其中的奧妙,而鮮芋仙在香港算是殺出重圍,是另類的排隊名店呢!😋😋😋今日嗌咗👇👇👇1.經典豆花系列的「六號豆花」配料除咗本身的豆花之外,還有粉條+粉粿,可以選擇糖水或豆漿湯底,因為本身有豆花了,今次就選擇糖水湯底,另外小編加咗芋圓只要+6蚊就得架喇,豆花本身綿密中帶少少紮實嘅口感,豆味中等(小編本身不喜豆味太重,所以覺得很好)吃得出台式豆花的口味,粉條和粉粿就是台灣地道嘅甜品配料,口感煙韌,但係本身冇乜味所有一定要加在糖水或耶飲入面。環境:🐽🐽🐽🐽食物:🐽🐽🐽🐽價格:🐽🐽🐽🐽
🌞來自台灣的「鮮芋仙」甜品篇~~~~
*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉
😋😋😋今日嗌咗👇👇👇
1.經典豆花系列的「六號豆花」
環境:🐽🐽🐽🐽
食物:🐽🐽🐽🐽
價格:🐽🐽🐽🐽
2022-09-26 89 浏览
今次8點令食完飯就行去攞飛, 去到門口已經見到一大堆人係度等緊, 不過今次等左半個鐘就入到去🙃 其實舖頭入面都幾大, 只不過可能人手唔夠入唔切啲人😅日式Q麻糬🍡($32)黑糖同牛奶味既日式麻糬好軟綿煙韌同埋好濃味, 真係超好食, 不過質感既話我覺得銅鑼灣果間分店好食啲🥰招牌仙草冰沙🍧($45)包含芋圓, 仙草凍, 仙草冰沙三樣我最喜愛既元素, 芋圓既味道唔算好突出, 但係煙韌度係我食過咁多間最好既一間😋呢間甜品店由澳洲食到返香港都係冇厭過, 證明佢既質素絕對有保證, 唔怪之得由開業到而家都仲有咁多大排隊😎

日式Q麻糬🍡($32)

招牌仙草冰沙🍧($45)

2022-09-17
$38 (宵夜)
  • 招牌仙草沙冰
  • 日式Q麻糬
2022-09-25 54 浏览
🐾芋圓軟Q麻糬牛奶冰一上台真係嚇親,好大份,有台灣夜市食冰嘅感覺🤣牛奶冰重奶味,偏甜😙芋薯圓韌,有淡淡香氣🍠🥔芋薯圓好得意,比較軟,易咬開😝麻糬就Q軟,可以拉長嗰隻🤪冬瓜凍有微微嘅茶香,好消暑~~
🐾芋圓軟Q麻糬牛奶冰
2022-09-25 81 浏览
鮮芋鮮以前幾乎每一日都會去食,我真的好鐘意食芋頭。但最近要戒冰食只好忍耐再忍耐,出外工作剛好經過門口,加上今天天氣炎熱最適合消暑不過,而且我又實在忍不住了就破戎吧!說實話今次有點失望,材料方面少了,芋圓變硬沒有口感,服務員態度冷淡,尖沙咀店清潔方面要注意改進下。睇到廣告鮮芋仙最近全球周年慶來到,期間推出周年慶限定 紫薯芋泥系列直至10月2日,包括兩款新品:紫薯芋泥冰、紫薯芋泥奶霜,對於愛食芋頭的人不要錯過。

下午茶
2022-09-24 43 浏览
芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $58天氣太熱要食碗冰涼下,第一次食個碗大到嚇親,兩個人share先食得哂,配料有牛奶同黑糖麻糬,冬瓜茶凍,芋薯圓,小芋圓,面頭仲有一球雲尼拿雪糕,成個冰食到最後都夠甜味配料最好食係芋薯圓,好似湯圓咁,入面仲有粒粒芋頭嘅芋泥,不過得5粒真係唔夠喉
芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $58

2022-08-26 156 浏览
平日下午茶時間嚟到唔使等位 但眼見店舖內有幾張枱都未有清潔好收銀一個外賣部一個同埋執枱一個員工人手方面好似唔太夠但店員整體服務算快手同有禮貌😌平時叫開紅豆或者芋圓麻薯牛奶冰今次同男朋友就揀咗布甸麻薯牛奶冰🤤有兩款布甸一個係普通蛋布甸另外一個係杏仁味布甸杏仁味偏重男朋友就唔太鍾意其他配料份量一樣呢個兩個人分黎食好似比較抵😝佢哋嘅麻薯真係一流最後其他配料都清晒唯獨是杏仁味布甸我哋就冇食晒😬性價比超高值得佢開咁多分店🫶🏽
平日下午茶時間嚟到
唔使等位 但眼見店舖內有幾張枱都未有清潔好