2022-12-07 191 浏览
荃灣大份抵食鮮芋仙 呢間平時成日去啦 今次試試牛奶冰 同樣都係咁大份抵食 本來唔諗住出post 求其影 點知又幾過癮.⭐️布丁Q麻薯牛奶冰$58份量繼續都係好大份 夠2個人食表面有雲呢拿雪糕 麻薯 布甸 小芋圓 冬瓜凍😍麻薯真係唔錯 煙韌度十足👌🏻小芋圓細細粒 小丸子feel👌🏻冬瓜凍好似蒟蒻 幾彈幾好咬👍🏻布甸有兩隻味 震下震下咁 幾滑😧但其中一個係杏仁味 個人唔太鍾意👌🏻牛奶冰偏甜 其實都係煉奶feel.平時次次都食芋圓仙草冰 如果食厭咗其實得閒試試 麻薯同布甸 都唔錯.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_荃灣.#鮮芋仙 (荃灣)地址:荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G46號舖.⭐️評分:味道:3.5/5環境:2.5/5服務:2.5/5 自助拎餐抵食:4/5.‼️想睇更多資訊‼️ig/youtube/mewe: hkfunfoodrecord‼️fb:funfunfoodrecord.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #h
⭐️布丁Q麻薯牛奶冰$58
平時次次都食芋圓仙草冰 如果食厭咗
其實得閒試試 麻薯同布甸 都唔錯
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_荃灣
#鮮芋仙 (荃灣)
地址:荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G46號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:2.5/5
服務:2.5/5 自助拎餐
抵食:4/5
‼️想睇更多資訊
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #銅鑼灣美食 #糖水 #甜品 #仙草 #芒果 #布甸 #麻薯
鮮芋仙荃灣分店來過幾次,每次都好多人在等位可能今日過了 5pm 先來食,都只是等了 5 - 10 分鐘,很快可能這段時間無正常用餐時間多人廚房無話要趕住出單今次的份量比之前還要多 😲天氣開始帶點涼,要了 1 份熱 ♨️,1 份凍 ❄️熱豆漿豆花 6 號 ♨️凍招牌仙草沙冰 ❄️熱豆漿豆花 6 號有豆漿、豆花、粉條、粉粿 熱豆漿甜甜的,甜度適中  🥛豆花,佔了半碗份量 ,口感綿密,無石膏粉味粉條,一條條透明的,食落去似有若無粉粿,片狀,帶點煙韌凍招牌仙草沙冰有 2 色芋圓、仙草凍、黑糖沙冰芋圓,比例 8 : 6,一如以往的好食仙草凍,加花奶,入口香又更順滑 ◼️黑糖冰底被仙草凍覆蓋着所以食完上面的熱豆漿豆花 6 號,沙冰都無怎樣溶到 ❄️
鮮芋仙荃灣分店來過幾次,每次都好多人在等位

可能這段時間無正常用餐時間多人
廚房無話要趕住出單
今次的份量比之前還要多 😲

天氣開始帶點涼,要了 1 份熱 ♨️,1 份凍 ❄️
熱豆漿豆花 6 號 ♨️
凍招牌仙草沙冰 ❄️

熱豆漿豆花 6 號
有豆漿、豆花、粉條、粉粿
豆漿豆花 6 號
熱豆漿甜甜的,甜度適中  🥛
豆花,佔了半碗份量 ,口感綿密,無石膏粉味
粉條,一條條透明的,食落去似有若無
粉粿,片狀,帶點煙韌
凍招牌仙草沙冰
有 2 色芋圓、仙草凍、黑糖沙冰

芋圓,比例 8 : 6,一如以往的好食
仙草凍,加花奶,入口香又更順滑 ◼️
招牌仙草沙冰
黑糖冰底被仙草凍覆蓋着
所以食完上面的熱豆漿豆花 6 號,沙冰都無怎樣溶到 ❄️
豆漿豆花 6 號
招牌仙草沙冰
2022-11-01 90 浏览
星期日夜晚掛左1號風球,好大風,有啲凍🥶🥶所以就想去飲下啲暖笠笠既嘢。咁啱經過荃新天地,見到熟悉既鮮芋仙,又見唔使點等位就入佐去~ 不過要留意,最好入去前落埋單,因為店員話入去坐低再出返黎落單既話又要重新排隊,咁就會浪費左啲時間😂今次我叫佐熱豆花4號,揀佐糖水底,再加一個點心(花生粉+芝麻湯圓+紅豆杏仁),一見到個豆花就覺得,嗯... 如果用個細碗裝睇落會多啲🤣🤣但味道就都ok既,正正常常,豆有豆味,哈哈🤣但我反而最鍾意個紅豆杏仁🤩,平時有飲開杏霜既朋友應該都唔會失望,個杏仁味好濃,十分推薦!! 芝麻湯圓煙煙韌韌,好好咬,算係不過不失啦!不論係夏天/冬天既時候食幾多次鮮芋仙都唔會厭,配搭豐富口味多價錢又唔算太貴,真係一間性價比高既甜品店👍🏻👍🏻
1.熱豆花4號 2.花生粉+芝麻湯圓+紅豆杏仁
2022-10-30
$40 (宵夜)
2022-10-28 92 浏览
叫了個芋圓4號拿走 拿到手看著挺滿的 回家一打開全是糖水 香芋兩塊大的 紅豆珍珠芋圓少之又少 我看堂食份量挺多的 難道這還分在哪吃有多少的份量嗎 大半份都是糖水⋯⋯味道其實跟家裡做的相差無幾 一般般吧 有點甜了
外卖自取
2022-10-27 99 浏览
今日嚟咗荃灣呢頭食嘢~發現原來Citywalk有呢間甜品店🥺即刻入嚟試個甜品☺️我哋叫咗布丁Q麻糬牛奶冰🤪牛奶冰配咗好多唔同嘅配料 ~~滿滿的!見到都覺得好吸引😍食落好正
我哋叫咗布丁Q麻糬牛奶冰🤪
牛奶冰配咗好多唔同嘅配料 ~~滿滿的!
見到都覺得好吸引😍食落好正
布丁Q麻糬牛奶冰
布丁Q麻糬牛奶冰
2022-10-20 2087 浏览
食完個晏晝飯,打算晌「鮮芋仙」食埋個台式糖水先返歸,原本就打算輕輕鬆鬆坐低堂食,嘩!多人到呢……所以,都喺外帶拎返屋企慢慢嘆。 雖然無晌度堂食,但都晌近門口位影咗張室內環境相,想堂食都喺貪佢一大片落地大玻璃窗,感覺夠開揚。照舊,掃描張外賣紙,有咩嘢食,一目了然。芋圓就喺小弟心水,而老婆就鍾情豆腐花。冰芋圓1號 $45冰芋圓有6款,其配搭都喺大同小異,小弟就揀由芋圓、綠豆、蓮子、珍珠組合成嘅1號。大大兜,打開盒蓋,確喺好足料,而叫得冰芋圓,梗喺要夠凍,裡面有一大嚿冰,天熱時食真喺爽;而芋圓、地瓜圓好咬口,加埋起沙嘅綠豆、鬆化嘅蓮子、QQ嘅珍珠,真喺多重口感,食完涼透心之餘,仲好飽肚。 豆花4號 $42經典豆花系列可以揀糖水底或豆漿底,心態上後者抵啲,再者老婆鍾意小甜,就更加選擇後者豆漿底啦!打開蓋,一片雪白,無論豆漿,抑或豆花,都好有豆香,豆花口感更喺好嫩滑,而底下有唔少清甜嘅紅豆、粉香嘅芋頭,兩者都喺老婆至愛,所以,佢啲呢個4號仔好滿意。 第一次食「鮮芋仙」唔喺晌香港,而喺晌台中,不過都已經喺十幾年前嘅事。近幾年出唔到遠門,期望下年可以過台灣走一轉。
所以,都喺外帶拎返屋企慢慢嘆。
冰芋圓1號、豆花4號
冰芋圓1號 $45

冰芋圓1號
冰芋圓1號
豆花4號 $42

豆花4號
豆花4號
10 分钟 (外卖自取)
2022-10-08 135 浏览
今日去開荃灣荃新天地附近行街,晚餐食完拉麵之後覺得唔係太飽,所以就搵到呢一間鮮芋仙食甜品啦。佢哋今次有期間限定14日嘅紫薯芋泥冰,鍾意紫色嘅我當然唔會放過啦,一上枱原來份量都好大,上面鋪滿左粉紫色嘅芋泥,仲有幾粒麻薯響面,中間有好大層碎冰,整爛咗個底之後發現下邊有好多黑糖糖漿另外仲有紅豆同埋一啲細嘅芋圓粒,食完全身都好凍!🤣🤣佢哋而家做緊promotion,就係買呢個芋泥冰就送一杯大杯嘅冬瓜茶,只係$78又有甜品又有飲品超值啦超值啦!

2022-10-01 123 浏览
📍鮮芋仙 (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G46號舖🔹冰芋圓1號芋圓配仙草係絕配😍,食落碗低仲有啲小珍珠,加埋冰沙糖水,天氣熱熱地食透心涼🤩🔹招牌仙草沙冰芋圓有兩隻味,芋頭味比較出眾,加埋綠荳蓮子仲有小珍珠,底下有啲冰沙,唔飲珍珠奶茶食呢個糖水都可解渴😎
📍鮮芋仙 (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G46號舖

🔹冰芋圓1號

🔹招牌仙草沙冰
2022-09-22 105 浏览
夏天熱辣辣☀️就最岩食冰啦❤️今次叫左芋圓仙草冰,兩份甜品都幾大份👍🏻👍🏻👍🏻不過兩個人食就有啲太飽~細食嘅可以叫一份share就夠!仙草冰🍧嘅味道較為清爽~
2022-09-21 88 浏览
⭐️鮮芋仙⭐️Meet fresh♩≡ ♪ ≡♫ ≡♬≡♩≡ ♪≡ ♩≡ ♪ ≡♫ ≡♬≡♩≡ ♪≡ ♩≡ ♪ 香港的甜品雖然非常之出名但我仲係好中意不同地方的甜品,甜點都係第二個胃黎嘅😆在台灣已經好少見到仙芋鮮已經在香港片地開花了🌼🌼🌼鮮芋仙甜品一般都是組合,裡面都有2-3種配料,如果想要多加配料的話可以一種配料加價4-8蚊不等的價格👌👌👌❤️今次餐點❤️經典豆花系列的豆花六號 除了本身的豆花外配料有粉條和粉粿,非常台灣味的甜點配料,今次選擇糖水湯底(另有豆漿湯底)粉粿是台灣著名的甜品配料非常煙韌的口感值得一試,粉條則是軟中帶點彈牙的口感很適合搭配飲料或是糖水一起吃,只有兩種配料小編還想吃芋圓就加了8蚊,比起粉條及粉粿,芋圓吃起來比較有味道,芋頭味十足口感更為軟糯!豆花吃起來軟硬適中是台式豆花的口感,小編本身害怕很濃的豆味,但鮮芋仙的豆花卻不會太重,令人忍唔住一口接一口👍
⭐️鮮芋仙⭐️Meet fresh
❤️今次餐點❤️
經典豆花系列的豆花六號
鮮芋仙突發優惠指定幾日到指定3間分店買指定飲品有那一送一優惠😍😍,荃灣店係其中一間咁就要🤴🏻幫手買嚟飲吓啦😄😄~~~冰小芋圓奶茶🧋~~~杯內小芋圓分量又多又滿😜😜,而質感QQ彈彈細細的剛好可以用飲管吸上,咬落有好香嘅台灣🇹🇼嘅地瓜味😚😚!奶茶味嘅茶味正常唔會太甜☺️☺️~~~布丁🍮奶綠🥤~~~比起芋圓奶茶,奶綠就相對好淡😕😕,大部份嘅甜味都來自布丁🍮,好彩布丁嘅份量大約有三份一杯😗😗,都可以頂到下😝😝
~~~冰小芋圓奶茶🧋~~~
奶茶味嘅茶味正常唔會太甜☺️☺️

~~~布丁🍮奶綠🥤~~~
2022-09-05
20 分钟 (外卖自取)
2022-08-14 275 浏览
豬豬今次介紹嘅係鮮芋仙新出嘅夏日芒果甜品系列😋依家天氣咁熱🥵食個甜品就啱曬!😤性價比🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷好食指數🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐽迷你芒果白玉$48雖然佢叫迷你 但份量就兩個人食都夠架😨講番個冰先 係牛奶冰黎嘅 加埋上面啲芒果醬 唔錯! 隔離仲有芒果 唔酸好甜👍🏻食到咁上下仲有啲白玉丸子🍡食落去非常煙靭 有咬口 🙌🏻🐽超級芒果冰 $75呢個巨型版嘅芒果冰 豬豬試過 如果細食嘅話四至五個人都可以😽份量非常夠👏🏻果然冇改錯名🤟🏻冰都係採用咗牛奶冰🍼上面都配有芒果醬 亦都有新鮮芒果粒🍴

性價比🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
好食指數🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

🐽迷你芒果白玉$48

🐽超級芒果冰 $75
2022-08-14 217 浏览
Intro: 呢間一定係人都識,全港仲好多分店😝而佢嘅芋圓冰出名大份,夠哂兩個人share,絕對係消暑嘅地方!___________________🍽 芋薯圓/布丁Q麻糬牛奶冰💰58 (兩人份量)✍🏻 份量勁大,啖啖冰都充滿牛奶味✍🏻 多款芋圓、仲有啫喱紅豆,雪糕✍🏻 芋圓好煙韌,裡面仲有餡✍🏻 食到最後出哂水,會變淡左✍🏻 另外一份嘅布丁就好重藥水味,建議食番最原始嘅味道___________________🏠鮮芋仙📍荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G46號舖⭐️Score: 8.5/10
___________________
🍽 芋薯圓/布丁Q麻糬牛奶冰
💰58 (兩人份量)
✍🏻 份量勁大,啖啖冰都充滿牛奶味
✍🏻 多款芋圓、仲有啫喱紅豆,雪糕
✍🏻 芋圓好煙韌,裡面仲有餡
✍🏻 食到最後出哂水,會變淡左
✍🏻 另外一份嘅布丁就好重藥水味,建議食番最原始嘅味道
___________________
🏠鮮芋仙
📍荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G46號舖
⭐️Score: 8.5/10
芋薯圓Q麻糬牛奶冰
芋薯圓Q麻糬牛奶冰
2022-08-10 120 浏览
以前一直都有買開,無論未融冰定融左冰,哩杯大滿冠都係滿嘅,隔一段時間冇買居然縮水成咁,入面嘅仙草好明顯少咗好多,芋圓都少咗好多,以前我買一杯係食唔晒,而家係完全唔夠食,價錢又係咁多,咁都好離譜囉
外卖自取
2022-07-27 230 浏览
通常黎鮮芋仙都係食芋圓,查實佢個冰都好正,每次嗌,旁邊既人都會望一望,因為好鬼大份好eye catching,兩個人share都食唔晒,仲有好多料揀,好食,一定要試。
通常黎鮮芋仙都係食芋圓,
查實佢個冰都好正,
每次嗌,旁邊既人都會望一望,
因為好鬼大份好eye catching,
兩個人share都食唔晒,
仲有好多料揀,好食,一定要試。