雖然尖沙咀唔係好遠, 不過對我同男朋友黎講呢區搵好嘢食的確有啲難道...餐廳種類唔算好多, 多數以西式為主....而且尖沙咀多數都係去酒吧街🍺, 所以對我地來講尖沙咀唔算係一個常去嘅地方今晚實在難得, 同男朋友去咗尖沙咀食飯, 而且男朋友做嘢關係遲咗收工, 正好有個空檔時間俾我過嚟行街🙈🙈🙈, 剛好醒起呢度嘅《麥上日光》, 放工出嚟尖沙咀第一個目標就係呢度😆😆😆《麥上日光》早前已食過, 味道實在令人難忘, 今日難得出嚟尖沙咀當然唔會錯過呢個機會😁 雖然係放工後時間, 不過呢間麵包店依然更多人, 入面依然人頭湧湧 😳原來除咗芝士包之外, 其他麵包一律買二送一所以吸引左唔少人來呢度買麵包, 不過我來呢度嘅目標當然係食佢哋嘅邪惡芝士包😝 上次已經試過佢哋嘅原味, 今次見到新推出左一個五層流心柚子芝士包😍 外形同口味都好吸引, 所以買咗一個原味芝士包比媽咪食, 今次自己就試吓新口味先😁😁😁到收銀處買完之後職員會比個膠牌俾大家, 客人再到取包區排隊, 因為多數嘅客人都係買特價麵包所以好快就已經攞到五層流心柚子芝士包 $28上面會貼左一個橙色嘅貼紙, 方便記認👍🏻因為五層流心芝士包係採用左唔同嘅芝

原來除咗芝士包之外, 其他麵包一律買二送一
五層流心柚子芝士包 $28
上面會貼左一個橙色嘅貼紙, 方便記認👍🏻
因為五層流心芝士包係採用左唔同嘅芝士造成, 為免外層芝士會將膠袋整得污糟, 所以外層鋪左一層薄薄既糖霜
同原味既芝士包一樣! 食落麵包質感真係好軟林林😍😍😍 而且內裏放滿左無窮無盡嘅芝士係麵包入面, 芝士既口感唔似一般嘅芝士咁硬身!
佢既質感好creamy! 食落淡淡都係芝士, 口感極之細緻!!
而且因為呢個係柚子芝士包🍊, 除咗芝士香味之外食落仲多咗一重香濃既柚子香味. 柚子味令人感覺好新鮮, 而且芝士內裡會食到又有柚子肉🍊

柚子🍊既清新香味 + 上原有既五重芝士🧀 味道好夾, 真係一絕呀! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻😍

因為多咗柚子嘅關係食落去冇咁流, 個人覺得柚子芝士包味道都比原味更勝一籌😋😋😋👍🏻

不過$28 一個包真係幾貴🙈
不過佢個邪惡芝士實在太肥, 真心唔可以成日食🙈🙈🙈
間唔中邪惡一次都唔算過分既😂
2016-10-13
$28 (其他)
  • 柚子芝士包
  • 奧地利五層流心芝士軟包
2016-10-13 227 浏览
一提麥上日光,就會諗起芝士,收工特登去排隊,6點幾好驚售罄。好在冇空手而回,等咗15分鐘終於拎到手。急不及待開黎試下!佢的芝士好重奶味,同車打芝士差好遠,初初入口有D唔慣,但愈食愈上癮!食的時候小心包面上的奶粉,有機會嗆。仲有記得先預備紙巾抺咀,免得變成聖誕老人。

好在冇空手而回,等咗15分鐘終於拎到手。

急不及待開黎試下!

食的時候小心包面上的奶粉,有機會嗆。

仲有記得先預備紙巾抺咀,免得變成聖誕老人。
15 分钟 (外卖自取)
2016-10-13 240 浏览
麥上日光的大名早已聽過,無論報章雜誌,或者其他社交媒體,均對他們的芝士包稱讚有加!昔日被長長的人龍嚇怕,所以一直沒有試!現在熱潮冷卻,已經不用再排隊了,所以便拉了男友,一起試試這個傳說中的五層流心芝士包!到收銀處付錢後,店員會給我一個牌,然後將牌交到另一店員手中,便可得到所選擇的口味。作為綠茶控的我,看見新出的綠茶口味,又怎會放過呢!終於到手了!我懷著興奮的心情,興致勃勃的放進口內,可惜...換來的是...失望!包本身不夠軟熟,感覺就像隔夜麵包!我寧可他用美心麵包,因為美心的麵包還要被他軟熟...外層的奶粉毫無特別,反倒令我吃得很狼狽,很容易就會沾到面。Cream Cheese 相對來說,也算滑溜,份量也的確很多,但說好的綠茶味呢?只是淡淡的嚐到!總括而言,真的不能理解為何這麼多人對它趨之若騖!我只能說,是一個不好味的麵包夾著很多cream cheese...而且價錢偏貴,完
2016-09-23
2016-10-13 300 浏览
夜晚經過見未收鋪~ 店員話仲有原味芝士包~ 見唔使排隊,我諗都唔諗就衝左入去~不過由於食飽左飯,所以我根據卡仔指示,放入雪櫃,第二日做早餐~雪凍左既包~ 真係好似食緊cheese cake~ 似New York cheese cake ~ cream Chesse 十足,帶少少酸~ 每一啖都好充實滿足~ 感覺25蚊係抵既! 不過都因為佢既真材實料~ 一個人食,真係會少少漏~ 要隔左陣,抖一抖,我至可食得曬~ 芝士迷必必必食~唯一唔好,係啲粉會周圍飛,真係要搵個碟兜住,如果唔係真係會食到周圍都係,比阿媽鬧~ 哈哈下次會再買黎食! 同埋要試埋其他既味至得~

芝士迷必必必食~

下次會再買黎食! 同埋要試埋其他既味至得~

2016-10-05
  • 奧地利五層流心芝士軟包
2016-10-11 216 浏览
今早滿心期待的吃了大半個五層流心抹茶軟包,但完全食不出有抹茶味像甜甜酸酸的忌廉般而且滿滿的像忌廉般太膩了。喜歡抹茶的我當然想有茶的味道又不會甜過頭,希望有改進吧~
2016-10-10 244 浏览
芝🧀芝🧀芝🧀芝🧀芝🧀五層流心芝士軟包到底有幾芝味?😍睇下長長的排隊人龍就知!😂餡料十足。芝味濃郁😍由奧地利飛過黎的五層流心芝士軟包($25)一咬落去d芝士餡就吱哂出黎‼️加埋面頭的芝士粉🧀抵抗力即刻跌到零😂食完成個口充斥住邪惡的香濃芝士😈 芝士係黎自澳洲及紐西蘭的cream cheese bb🧀芝士味都零舍濃郁過人架!🙆🏻食一啖已經俾邪惡的芝士味秒殺喇😂而麵包係用麥上日光自家培植的天然酵母製作👍🏻食落質感比平時更實在🍞唔會好似食空氣咁☺️不愧為奧地利百年老店呀!😎芝士控們留意番😛流心芝士軟包每日12點起限量供應🙈大約每10-15分鐘岀爐一次每次出爐15個咋😩所以想食就要快d去朝聖喇!💪🏻💪🏻💪🏻
芝🧀芝🧀芝🧀芝🧀芝🧀
五層流心芝士軟包到底有幾芝味?😍
睇下長長的排隊人龍就知!😂
餡料十足。芝味濃郁😍
由奧地利飛過黎的五層流心芝士軟包($25)
一咬落去d芝士餡就吱哂出黎‼️

大約每10-15分鐘岀爐一次
每次出爐15個咋😩
所以想食就要快d去朝聖喇!💪🏻💪🏻💪🏻
2016-04-01
30 分钟 (外卖自取)
  • 五層芝士流心軟包
2016-10-05 221 浏览
之前時常路經依間麵包店都大排長龍,今日再路經時剛好唔多人,入去立即買左個新出限定味道柚子流心芝士軟包買走時會附張食法說明卡,我就放係室溫食用軟包超大份,滿滿五層芝士,口感好軟綿綿,食落有柚子皮碎,但食半個已經覺得好膩濟,同埋愈食愈酸,似乎兩種味溝埋好似有點撞左味道,似乎期望過高,相信原味會比較正常
買走時會附張食法說明卡,我就放係室溫食用
2016-10-01
2016-10-02 217 浏览
麥上日光久仰大名,卻未有機會一嚐,係經過尖沙咀先順到買黎食。排隊人數6-7人, 好快到我,叫左個五層流心芝士軟包,都幾重手,好足料咁回家後才發現芝士流左出黎,好在有密封袋同兜裝住,冇翻熱就食,好多粉,包幾軟熟,芝士都幾軟滑,食既時候好麻煩,每咬一啖,芝士係咁擠出黎,同埋真係幾漏,但好在兩人分享,如果唔係實好飽
2016-10-01 289 浏览
其實早排上網睇片已經覺得佢好吸引,難得行開尖沙咀就順手試下佢個新口味。入到去原來仲有柚子味,但呢個下次先啦。最後就叫咗抹茶口味嘅五層流心芝士軟包,表面其實好多粉,一邊食會一邊跌,而咬落去有輕輕嘅抹茶味,而芝士味就唔太重,個人比較喜歡原味,而一個人食真係非常飽肚。
入到去原來仲有柚子味,但呢個下次先啦。
2016-09-29 224 浏览
之前見雜誌介紹呢個邪惡芝士包,紫薯仔💜🍠我除咗係紫薯迷仲係一個芝士控🧀。門口睇相好似好大個,但實物都唔算太大,自以為可以一次一個人KO佢啦。點知………好漏, 我分咗兩次食先食得哂。佢張卡寫住有三個食法, 我三個都試過, 個人喜歡常溫食, 因為雪咗包會變硬咗少少, 叮熱啲芝士又咇哂出嚟, 食到勁狼狽。講返個包啲味道, 一拎起個包超重手, 証明真係有超多芝士喺入面。麵包質感鬆軟, 同軟滑嘅芝士好襯。佢用嘅係CREAMCHESSE, 仲要打到好滑好軟綿綿, 芝味唔算太濃厚, 而且帶一點酸,不過一個人食哂成個一定滯死。建議同你愛人分享, 分量就啱啱好。

2016-09-24
2016-09-28 248 浏览
經過沒有停頓的網絡洗禮終於一嚐麥上日光的邪惡麵包因為它推出了綠茶口味的芝士包包的外觀像刻了不可不試的字樣神經地被吸引過去 然後再到收銀台結帳 五層流心綠茶芝士包  28包的份量很充足我把它買回家當做早餐吃cream cheese的酸味較重 綠茶味不算太濃郁多吃幾口便有點膩但著實好吃 口感軟滑只是吃多會有罪惡感 且價錢不太可觀邪惡之名 實在當之無愧今日一嚐 足矣以上。
經過沒有停頓的網絡洗禮

今日一嚐 足矣

以上。
2016-09-18
外卖自取
$28 (早餐)
五層流心綠茶芝士包
2016-09-27 257 浏览
奧地利品牌麥上日光創立於 1919 年,源自奧地利百年烘焙品牌,主打以自家培植嘅天然酵母手工麵包,最出名就係五層流心芝士包。五層流心芝士包,我揀選左綠茶味,麵包嘅size真係幾大,而且入面真係充滿住好多cream cheese。綠茶味唔算濃,cream cheese嘅味更重,個隻芝士奶酸味好突出。食落其實幾膩下,食完一啖冇想唔停口嘅感覺。建議同朋友share食,如果一個人食真係會食到眼突突。

每次經過都賣哂,今晚8:00pm都仲有齊三種口味既cream cheese包我選了經典的五層芝士流心軟包。一早包好哂一個一個獨立包裝,賣相很好!而且店只的服務態度都很友善,咬下去有一口咬不完的感覺,因為芝士實在太厚(不油不膩)但整個五層流心包果然份量十足,重量很重的一個,貨真價實,喜歡芝士既人絕對不能錯過
2016-09-25
  • 五層芝士流心軟包
2016-09-25 207 浏览
一直好想試,今天出開尖沙嘴一於走去試下,見到宣傳牌有綠茶、柚子及原味芝士三款口味,未食過當然由原味芝士開始食!標榜五重芝士,望落好軟熟,內裏嘅cream cheese一目了然,好吸引呀!食落口感鬆軟,芝士幼滑,果然十分邪惡,食完肥幾磅都抵呀!食時有杯熱茶送就perfect match!
食時有杯熱茶送就perfect match!
2016-09-24 228 浏览
後知後覺嘅我終於食到麥上日光嘅芝士包啦原本以為得灣仔有店 原來尖咀都有啦放工即刻衝去買 勁驚賣晒 好彩😙有原味/柚子味/綠茶味 今次買左柚子味齋睇樣已經好吸引 勁厚 咬落麵包夠鬆軟 中間芝士夾住粒粒柚子肉甜中帶少少酸 唔會太膩 忍唔住一啖接一啖
後知後覺嘅我終於食到麥上日光嘅芝士包啦
原本以為得灣仔有店 原來尖咀都有啦