餐厅: 麵心國もと
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-10-16 20 浏览
《鹽拉麵》鹽味湯底就好似係雞湯底,再睇返蘭介原來真係用雞整成的:-D湯底唔咸係岩岩好,我都默默地飲到半碗。配料的肉都是慢煮的,就係慢煮豬肉與慢煮雞肉,同平時嘅慢煮肉都係嫩嫩的( ̀⌄ ́)拉麵配湯底再加蔥花食,係我最喜歡的更加香!《醬油拉麵》醬油湯底固明思易就係用醬油整成啦,但其實有混合了雞湯與平時較想在日本料理遇到的魚介湯。湯底都濃郁但唔會覺得係鹹,與拉麵也是十分夾的(。ì _ í。) 醬油叉燒是較肥的豬肉但唔會覺得肥膩,慢煮雞肉同樣是好食的(。・ω・。)ノ《唐揚炸雞》選擇了小份的炸雞,炸粉不厚,雞肉冇雪味(^-^)
《鹽拉麵》
《醬油拉麵》
《唐揚炸雞
選擇了小份的炸雞,炸粉不厚,雞肉冇雪味(^-^)
東京開業人氣拉麵店「麵心國」原來喺香港都有分店,之前喺日本旅行嘅時候試過一次,當發現灣仔原來有呢間店嘅時候已經決定要試吓香港嘅質素如何🥰❤️醬油拉麵呢碗醬油拉麵嘅湯底會比較濃郁,佢係由雞湯與魚介湯混合,仲加咗啲自製嘅醬料同蔥油,所以飲落去整體味道好有層次!配料方面會有厚切醬油浸五花腩叉燒同慢煮雞胸叉燒!五花腩超入味,慢煮雞胸叉燒都唔會鞋,兩款都好鍾意食!❤️鹽拉麵餐廳仲有得揀正常份量或者加料份量,男朋友呢碗就揀咗加料份量大碗好多,鹽拉麵湯底就比較清澈香甜,飲到食材嘅精華,但又唔會太鹹太過。配料有慢煮脢頭叉燒同慢煮雞胸叉燒 ,脢頭叉燒好鮮嫩又有粉嫩顏色,簡單得嚟又好味!整體嚟講,我覺得香港分店嘅質素都好似日本,連廚師都係日籍店主負責烹調好每一份拉麵🍜,難怪味道質素都同日本一樣優質❤️
❤️醬油拉麵
❤️鹽拉麵

2023-10-16 20 浏览
今次嚟咗灣仔春園街幫襯麵心國もと,門口已經好日式拉麵風格。店員安排坐bar枱,可以睇到廚師煮麵、執配料,好似入咗日本拉麵店咁。先講一講個醬油撈麵 ,份撈麵份量唔好睇少,望埋去以為份量不大,都食到頂肚!肥瘦分明而且好厚身既炙燒叉燒入口滑嫩,味道一流。碎肉十分新鮮沾麵份量都唔少喎,碎肉同叉燒都好足!炙燒叉燒咬落好腍身,仲有啲油脂香味同炙燒完既焦香添,食完仲唔會口渴添! 湯底嘅水準都保持到,沾麵亦都做到掛湯嘅效果,最後叫店員加埋啲熱雞湯就可以飲埋個湯店舖提供綠茶,走健康路線既人唔可以錯過呀,飲返啖降下溫就啱哂。整體黎講都係一間幾高質嘅拉麵店!

整體黎講都係一間幾高質嘅拉麵店!
2023-10-16 17 浏览
係灣仔發現咗有間新拉麵店,聽說呢間係傳統東京醬油拉麵。遠望已經有人排隊,排緊個陣店員已經比咗menu 我睇住先,好快到我啦~我揀咗醬油拉麵😺拉麵份量適中同彈牙,湯底濃厚😽厚切五花腩叉燒充滿醬油香味,慢煮雞胸叉燒好嫩😽竹筍有滿滿嘅叉燒汁,有驚喜😻我追加咗細份唐揚炸雞,即叫即炸,卜卜脆嘅外皮,熱辣辣嘅雞肉朋友就揀咗醬油撈麵🍜 湯同麵係分開裝,好似沾麵咁,撈麵係用粗身拉麵,煙韌彈口,拉麵嘅配料有炸蒜、葱、洋葱、竹筍、慢煮叉燒等等,夾住魚湯一齊食,味道清甜,配料可以提升魚湯嘅鮮味,十分好食😽環境衛生乾淨,上菜速度快,仲有翻到公司唔口渴,應該無咩味精💯
胸叉燒好嫩😽竹筍有滿滿嘅叉燒汁,有驚喜😻
我追加咗細份唐揚炸雞,即叫即炸,卜卜脆嘅外皮,熱辣辣嘅雞肉
2023-10-11 37 浏览
同同事係春園街麵心國食拉麵🍜,我哋叫左1個醬油拉麵,1個鹽拉麵,拉麵材料足,份量夠大,好味又抵食!醬油拉麵🍜湯底夠靚,大廚好俾心機煮,用上雞湯和魚介湯,加入自家調製醬油和蔥油熬煮而成,味道濃郁好滋味,配料有慢煮雞肉和叉燒,食落去味道又香又豐富,一食就知係用心之作。鹽拉麵🍜係大廚嘅精心傑作,簡簡單單嘅鹽拉麵已經食得出廚師嘅功架,鹽湯底清澈又鮮味,更加突出食物嘅原味道。拉麵香味十足,爽口彈牙,但煮豬肉和雞肉入晒,再加上筍片,大䓤絲和紫菜,根本係拉麵嘅神作
2023-10-11 130 浏览
在日本,最享受就係就算食完晚飯都可以食碗拉麵宵夜。呢碗拉麵唔需要好矜貴,只係需要一碗簡單嘅醬油拉麵。今晚揾咗麵心國嘅醬油拉麵,覺得味道令我想起東京的拉麵舖,湯底夠味,有層次,不是一般的湯底,應該係有用心機用足料去熬嘅。义燒有水準,夠腍身,肥瘦適中,還有雞义燒,煮得啱啱好, 特色版有6片肉,好多好抵食,重可以免費加麵一次,夠晒飽!比起其他麵店,如果係同樣高質素的話,麵心國都好抵食!要讚下佢哋服務態度,認真唔錯,雖然比較忙,但服務員都反應好快,態度親切,認真唔錯!
醬油拉麵
2023-10-01
醬油拉麵
2023-10-09 51 浏览
平時行過灣仔春園街見佢裝潢別具日本特色,都想試下,於是呢日趁搵朋友放工,拉佢一齊黎試下,估唔到啲拉麵都真係咁有水準😋😋排隊嗰陣已經揀好晒食咩品嚐這個拉麵時,首先聞到濃郁的醬油,而且沒有過度鹹味,每一口湯都能品嚐到花時間調配的精華,非常適合喜愛原汁原味的人。配料也很豐富,有慢煮雞同醬油叉燒,增添風味和口感。有慢煮雞食落有少少炭燒味, 肉質都算軟腍。朋友都係叫呢份醬油拉麵,佢大讚麵條的彈牙口感非常出色,能夠完美地吸收湯的味道,讓整個拉麵更美味。佢仲配埋溫泉蛋,溏心蛋蛋黃呈橙紅色,睇落吸引 食落仲好有蛋香味添令人回味無窮,融合非常令人滿足。餐廳嘅食物果然冇令人失望,小小嘅食店座位唔算多,亦冇花巧嘅噱頭吸引食客,憑嘅絕對係優質同令人難忘嘅美食,難怪連日本人都要嚟朝聖。

2023-10-09 40 浏览
心血來潮想食拉麵,咁岩地係App都見到係灣仔既麵心國,呢度既環境都好闊落,叫餐後仲可以睇住師父整拉麵,公開晒成個拉麵既製作過程,製作速度都好快,等一陣就食得,全部都以拉麵為主,份量、款式都可自行調較,好細心地為每一位客人著想🥢「唐揚大炸雞」🍗因為入到黎睇到好多人都有食炸雞,所以點都要食返一次,呢個炸雞份量都好大,外面既一層都炸到金黃色,咬落去入面好有雞肉味同好多肉汁,每一啖都有滿足感,仲有埋自家醬,食得好滋味「鹽拉麵」🍜佢既拉麵好彈牙,份量十足,收埋好多拉麵,呢個湯底既味道好獨特,食到好多食材既味道,佢既湯仲加咗雞油同貝柱油,唔怪得咁好食,好想飲晒佢既湯添阿「醬油拉麵」🍜呢個湯又幾濃,睇上去又有好多料,剛剛睇住師父整好就拎上來,佢既慢煮雞肉做得好好食,肉質嫩滑概入味,加埋黑蔥一齊食,真係好好食,我特別鐘意食佢個醬油叉燒,下次都想試下先

「唐揚大炸雞

「鹽拉麵」

「醬油拉麵」

之前聽朋友👯‍♀️講灣仔開咗間人氣日本拉麵店,因為仲未有機會日本旅行,唯有去間人氣日本拉麵店🏮止一止渴先。我同朋友都不約而同咗揀左鹽味拉麵,朋友係愛肉之人, 所以佢加錢加倍配料,我哋因為肚餓,叫多左個大嘅唐揚炸雞開心share。🙌🏼鹽味湯底最易睇得出拉麵店嘅功力🤔,我哋覺得麵心國嘅湯底真係一流,鹽味湯底唔止得鹽既咸味,仲有一種清甜嘅雞湯味,食完唔會覺得口渴。🙆‍♀️相對粗身嘅拉麵,爽口唔硬,煮嘅時間剛剛好,配埋湯一齊食更加顯出湯底嘅出色。鹽味湯底好夾個慢煮豬同慢煮雞肉片。😻唐揚炸雞熱辣辣上枱,炸雞好crispy , 雞肉有肉汁,肉質鮮嫩。讚讚讚 !👍🏻👍🏻👍🏻

收工喺灣仔唔知食咩好上網搵到呢間拉麵過江龍決定嘅試,喺門口見到有學生七折真係好抵少有呢啲學生discount!叫咗碗沾麵🍜平時食開濃郁豬骨湯海老湯,呢間嘅湯會比較清淡不過湯入面啲叉燒都幾好食,拉麵煙韌好夠凍又可以加麵!加分!!
2023-10-06 35 浏览
♨️食過麵心國,感覺好有質素好優質,所以小試牛刀試試寫評價‼️💯唐揚炸雞(小)呢款小食絕對係值得推薦,每一塊雞既外型都炸到好似雞球一樣,外層香脆,裡面多汁又嫩滑,呢個炸雞非常適合做前菜或者開胃菜,炸雞既調味剛剛好,再加沙拉醬,更提升層次風味‼️💯濃厚拉麵呢個拉麵係香港限定供應,仲要只係得25份,呢個拉麵湯底濃郁豐富,充滿醬油叉燒既香氣,拉麵既質感亦好彈牙,配合埋醬油叉燒,每啖都好美味,入面既材料好足,有油浸五花腩叉燒仲有竹筍,仲有洋蔥做調味,食完拉麵再飲埋湯,都唔錯 ‼️💯醬油拉麵呢款醬油拉麵係以慢煮雞同醬油叉燒做主要材料,拉麵既湯有醬油香,啖啖濃香不失風味,雞肉既質地柔軟,加上拉麵一齊食,好有層次,佢既竹筍係用叉燒醃汁燜煮出來的,令到本身既材料更入味 ‼️呢間餐廳既拉麵都好有水準,會多多支持!
💯唐揚炸雞(小)
💯濃厚拉麵
💯醬油拉麵

呢間餐廳既拉麵都好有水準,會多多支持!
2023-10-05 58 浏览
平時鍾意同男朋友去唔同嘅日本拉麵店食,今次就搵到呢間叫做麵心國嘅日本拉麵店啦💟🍜 濃厚拉麵⭐️⭐️⭐️⭐️呢個濃厚拉麵係香港分店限定,每日只係買25分嘅咋!好好彩今次可以食到。呢個拉麵用咗🐖豬骨作為基底,慢煮而成,拉麵師傅用心製作🩷,充滿豬骨濃香,滴滴精華。拉麵用咗比較幼身嘅麵質,入口順滑😙。Mike嘅慢煮叉燒,令味道層次更為豐富。食晒成碗拉麵之後,連湯都飲埋,一滴都冇。飲晒哈哈哈哈哈😍😍😍🍜 鹽拉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我平時唔係特別鍾意食鹽味嘅拉麵,但係我一飲完第一啖湯, OH MY God ❕❕oh my god ❕❕即刻令我對鹽味拉麵完全改觀!鹽味湯底清而不淡,清澈醇厚,慢煮雞胸同慢煮豚肉非常嫰滑,肉味濃郁。餐廳叫做麵心國,果然食得出拉麵師傅對每一碗拉麵製作嘅用心🩷,對拉麵嘅熱誠。全間餐廳只有5款面,貴精不貴多,絕對值得一試!🫶
🍜 濃厚拉麵⭐️⭐️⭐️⭐️
🍜 鹽拉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-10-04 37 浏览
之前去東京都有食過呢間拉麵店,而家係灣仔開咗分店了!上星同男朋友一齊去咗食,都有啲日本食嘅感覺!男朋友同我都叫咗同樣嘅拉麵,就係醬油拉麵了!上次係東京同男朋友都一致認為好好食所以係香港都係叫咗呢個。拉麵入面有慢煮雞同醬油叉燒,雞肉係慢煮所以真係嫩好多,一啲都唔柴,肉質真係好好!而叉燒都唔老仲有醬油味道,不錯!湯底雖然係醬油,但都唔會好濃,太過重口味。麵嘅軟硬度適中。飲品就叫咗無糖汽水同蜜瓜汽水,蜜瓜汽水比想像中好飲,冇藥水嘅問題。
今日一個人落灣仔做嘢,行過見到有間拉麵店之前未見過,而且門口又有人排隊,見有啲時間就排隊入去試吓,排咗10分鐘到就已經可以安排入座。睇咗個Menu一陣,其實五款拉麵賣相都好吸引🤩🤩,款款都好想試,可惜一個人得一個胃😳,最後揀咗普通拉麵店比較少見嘅醬油撈麵,另外貪心嘅我,見隔籬位個唐揚炸雞好吸引又香,所以忍唔住叫多咗一個細嘅唐揚炸雞。天口熱🥵🥵,加多左個冰凍罐裝烏龍茶。😚😚😚落單時服務員好好,會提一提雞係即刻炸,所以要等一等,我覺得呢個位好細心💗💗。話明係撈麵湯同麵分開上,先試一啖湯,醬油味非常突出,但又唔會太濃太鹹。之後我加咗少少湯落麵度撈埋其他餸一齊食,拉麵相對粗身,而且有口感,但又唔會太硬,時間煮得啱啱好。啲餸入面有竹筍洋蔥慢煮叉燒幾樣夾埋一齊撈埋食好夾,叉燒唔會鞋口,而且非常入味。😍😍😍最後不得不提個炸雞,炸雞新鮮熱辣,一口咬落去肉汁滿瀉,雞肉嫩滑,皮非常鬆脆,令人一試難忘🥹🥹,拉麵店除咗拉麵出色,連小食都用心製作,確係難得。

最後不得不提個炸雞炸雞新鮮熱辣,一口咬落去肉汁滿瀉,雞肉嫩滑,皮非常鬆脆,令人一試難忘🥹🥹,拉麵店除咗拉麵出色,連小食都用心製作,確係難得。
2023-09-25 47 浏览
Lunch 想食得好D,我地就約左同事👜💼系呢間拉麵店開餐。📍餐廳整個風格走地道特色,簡單樸素,但系環境都算乾淨,光猛,坐得舒適。✅濃厚拉麵🍚呢款拉麵系香港限定,每日25份,所以首推試下!拉麵口感軟硬適中,掛汁度極高,上枱熱盪盪,入口非常入味,醬油叉燒大小剛好,雞肉都好彈牙!食到好飽。滋味滿足。✅醬油拉麵🐷以雞骨高湯和柴魚加上醬油熬製而成的茶色高湯,細膩的口感才是醬油拉麵的靈魂。入口時由醬油叉燒出來嘅肉汁充滿在口中,湯底清甜惹味。總結,餐廳環境座位安排妥當 舒服👍🏻店員服務態度友善 好勤力咁收碟 保持餐桌乾淨✨👍🏻推薦大家黎打卡!
✅濃厚拉麵🍚
✅醬油拉麵🐷