2022-09-27 67 浏览
朋友極力推介呢間嘅酸菜魚 所以就決定再試試佢😛.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽 酸菜魚 $268(👏🏻8/10).碗嘢大到比佢嚇親 兩個人叫呢個加個饅頭都飽晒🤣主角魚肉份量好多 嫩滑無骨 呢樣抵讚😛另外有粗薯粉 海鮮菇 萵筍 豆卜呢啲配料 都幾豐富👍🏻我哋嗌咗少酸中辣 少酸都好重酸味 食落好惹味( ´▽` )ノ.🍽 小炒花菜 $88(👏🏻7/10).小炒花菜落咗啲豬腩片同辣椒去炒 賣相都唔錯不過味道太淡 調味掛唔到上去個菜到.🍽 椒鹽魷魚鬚 $148(👏🏻9.5/10).呢個係近年食過最好食嘅魷魚鬚之一😍魷魚咬落好爽彈 食落係新鮮嘢調味方面係偏重口味嘅 如果可以輕手啲就perfect😛.🍽 炸饅頭 $58(👏🏻9/10).呢個又係其中一樣必嗌嘅嘢食 打卡一流😛呢間嘅饅頭炸得好夠脆 質素比荃灣好好多.順帶一提 麻辣風雲依家都有會員系統鍾意食嘅朋友記得join呀~
朋友極力推介呢間嘅酸菜魚 所以就決定再試試佢😛
🔅想知黃店原因請Dm💛
🍽 酸菜魚 $268(👏🏻8/10)
碗嘢大到比佢嚇親 兩個人叫呢個加個饅頭都飽晒🤣
主角魚肉份量好多 嫩滑無骨 呢樣抵讚😛
另外有粗薯粉 海鮮菇 萵筍 豆卜呢啲配料 都幾豐富👍🏻
酸菜魚

🍽 小炒花菜 $88(👏🏻7/10)
小炒花菜落咗啲豬腩片同辣椒去炒 賣相都唔錯
不過味道太淡 調味掛唔到上去個菜到
小炒花菜

🍽 椒鹽魷魚鬚 $148(👏🏻9.5/10)
呢個係近年食過最好食嘅魷魚鬚之一😍
魷魚咬落好爽彈 食落係新鮮嘢
調味方面係偏重口味嘅 如果可以輕手啲就perfect😛
椒鹽魷魚鬚

🍽 炸饅頭 $58(👏🏻9/10)
呢個又係其中一樣必嗌嘅嘢食 打卡一流😛
呢間嘅饅頭炸得好夠脆 質素比荃灣好好多
炸饅頭

順帶一提 麻辣風雲依家都有會員系統
鍾意食嘅朋友記得join呀~
小炒花菜
椒鹽魷魚鬚
炸饅頭
成日都比呢度打卡嘅麻辣風雲船而吸引到🚢上到去就聞到一陣陣辣味傳入我的鼻,呢到座位寬敞,坐得舒服!裝修仲好有古典風味🤫! 這✤ 酸菜魚 $𝟐𝟔𝟖 食川菜必食一定係酸菜魚🐟!呢度尤其湯底頗有質素,魚肉雪白,食落嫩滑,完全無骨,酸菜嘅酸度足,湯底用上多種具麻同辣嘅椒類,食落唔算又太辣太麻,湯頭超級正!入面大量配菜:萵荀、芽菜、寬粉、豆卜、菇🍄!酸菜魚最緊要配菜好,可以吸哂啲湯汁,另外個寬粉煙煙韌韌都好正! ✤ 炸饅頭 $𝟓𝟖/𝟔件 我最期待的畫面出現了.𝐣𝐩𝐠!好有氣勢既炸饅頭!諸葛亮揸旗嘅大船,有心思到仲要有乾冰上菜啲煙霧飄出黎,簡直增加左呢六件炸饅頭既吸引程度💥。金黃色既炸饅頭炸到外脆內軟,加埋煉奶實在太滿足了! ✤ 乾煸肥腸 $𝟏𝟐𝟖 肥滋滋嘅肥腸焦香味十足,略顯唔夠惹味,雖然可以見到有大量辣椒🌶️ ✤ 涼拌雞絲粉皮 $𝟔𝟖 非常清新開胃👍🏻混合麻醬嘅粉皮做小食一流! ✤ 菊花蜜 $𝟒𝟖/埕 用呢隻杯飲野好有風味😂😂,意外地呢個菊花蜜唔會死甜,有陣好清既菊花味!

✤ 酸菜魚 $𝟐𝟔𝟖

✤ 炸饅頭 $𝟓𝟖/𝟔件

✤ 乾煸肥腸 $𝟏𝟐𝟖

✤ 涼拌雞絲粉皮 $𝟔𝟖
非常清新開胃👍🏻混合麻醬嘅粉皮做小食一流!

✤ 菊花蜜 $𝟒𝟖/埕
2022-09-26 25 浏览
最近朋友帶左我去食e間出名食麻辣野沖嘅店🤤一入到去已經有四川嘅味道。餐廳裝修好有江南風格☺️睇下餐牌,價錢唔算貴🤤個個都叫酸菜魚😆好有信心保證,緊係叫返個😏炸饅頭都係必點。我地仲點左個香鍋😋同菊花露🤩🌸酸菜魚🐟酸菜魚好大盤🤤e個價錢真係超抵食,上面有少少菊花做點綴,入面係台灣黑魚片,魚肉嫩嫩無骨,所以岩哂我e d 怕骨嘅人士食,除左魚之外仲有好多配料,寬粉吸收哂,酸菜魚湯嘅鮮味😋好入味🥰🌸炸饅頭饅頭炸得外層香脆,入面係綿綿嘅饅頭,當然要點返練奶配搭一下☺️🌸自選香鍋(肥腸,牛肉,薯粉,鴨血,土豆片)我地揀左蔥爆小辣,肥腸又唔算太肥但又好入味,牛肉炒得香香,薯粉吸哂汁,好野味😚入面仲有蓮藕,椰菜花,萵荀等配菜🥰超豐富👍🏻🌼菊花露食到熱辣辣緊係要飲返杯凍冰冰嘅菊花蜜😋

🌸酸菜魚🐟

🌸炸饅頭

🌸自選香鍋(肥腸,牛肉,薯粉,鴨血,土豆片)

🌼菊花露

食到熱辣辣緊係要飲返杯凍冰冰嘅菊花蜜😋
2022-09-26 1902 浏览
係IG掃到呢間人氣川菜館,酸菜魚睇到流口水🤤 今晚約咗同事去銅鑼灣分店一齊食,一出Lift門已見到人龍坐喺度等緊,好墟冚😆😆 記得早啲來穩陣啲,唔使排咁耐😎 店內裝修古色古香,好有特色,難怪咁爆場🤩🌟酸菜魚(中辣、小酸)$268超大份,好多魚片,零魚骨👍 食落滑溜冇泥味,仲有好多配菜,寬粉好高質,口感煙韌🫶🏻 味道方面辣度適中可接受,唔會咸,更可帶出鮮甜味,好適合香港人口味,滿意度爆燈🤩🤩🤩🌟炸饅頭$58真係非一般炸饅頭,除咗造型夠特色之外,出品亦好出色,好食到尖叫😆 外脆內軟,簡單饅頭可以做到咁好味,難怪咁多枱都點,真心推介🫶🏻🌟糖醋排骨$68多肉少骨,鎮江醋版本較深色,排骨軟冧入曬味,酸甜開胃,食到停唔到口😆🌟黑糖脆炸糍粑$58每次食川菜必點嘅甜品🥰 外脆內軟,記得點多啲黑糖槳,味道真係難以抗拒🤭🌟菊花蜜$48一埕咁上,好似古裝片見過嘅古代酒埕😎 味道清甜,有菊花香味🫶🏻🌟鮮檸檬梳打$38零卡路里之選,清新解膩又唔甜,飲多啲都唔怕😆🌟另外佢哋推出咗會員系統,有好多著數優惠㗎,大家食之前記得去登記咗先啊😎

🌟酸菜魚(中辣、小酸)$268

🌟炸饅頭$58

🌟糖醋排骨$68

🌟黑糖脆炸糍粑$58

🌟菊花蜜$48

🌟鮮檸檬梳打$38
零卡路里之選,清新解膩又唔甜,飲多啲都唔怕😆

2022-09-21
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
2022-09-25 27 浏览
酸菜魚 湯底唔會好濃~唔算好酸或者好辣🤤魚大片得黎仲幾滑~最緊要係都幾多下😈好似食極都有🤣🤣仲有薯粉底~薯粉好似闊麵咁~口感爽口彈牙🤓湯底唔辣最可能係辣椒無炒香已出味~咁小編都係叫小辣ok的~牛展薄片得黎肉味一般·魚卜都幾大舊幾有咬口亦唔算好腥🤤菜同芫荽都幾唔抵食~數量偏小🫣好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ 📍總結:都會再黎架~因為個酸菜魚幾抵食味道亦唔差~湯鍋方面可能轉干鍋可以試下其他食法🤤
酸菜魚

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅

📍總結:
2022-09-24 73 浏览
朋友聚舊,想食酸菜魚,係open rice 搜到呢間店舖就一心想試試,網上book左6:45pm 諗住早啲早可以傾下計,沒注意到限時90分鐘,按時到達,帶位員放下點單QR code就說限時90分鐘,朋友們的反應是唔係掛,原來book到在下面説明,草率了沒注意到,立即很後悔,座位不算寬躺⋯⋯有壓迫感,沒有茶供應,只有水,仲要很久才奉上,食物一般看不到性價比高,估計沒有下次,食到60分鐘就不斷同你講差不多要埋單了,第二輪的客人在外面等緊了,桌上仍有很多食物未食完,點出去埋單⋯⋯如果閣下食野食得慢,就千祈唔好去
前菜小食
2022-09-23
用餐优惠
優惠券
2022-09-20 39 浏览
土豆絲🥔超有驚喜😃,炒得夠香,無論一上枱即食,定食完一輪凍左再食,果陣香氣鑊氣都仲係到,炒得夠乾身唔油,酸辣度恰到好處;土豆絲很入味,中辣就剛剛好,酸辣適中,不會辣得要狂喝水。💟麻辣雞翼🐔尖我叫中辣味加埋蜜汁,都幾夠辣下,辣到將啲香味迫晒出嚟,所以都幾惹味,而配蜜汁變得甜甜地又帶辣,幾過癮,而且最底個啲雞翼浸住辣蜜汁就變到仲甜,啲雞翼尖🐤都幾大隻,煎得都好夠脆同乾身!💟曾經被呢間食店的水煑魚🐟的賣相吃驚😅, 整盤紅油滿佈, 鋪滿炸過的乾辣椒及葱花,  在端上辣香花椒熏香撲鼻時, 以為辣得怕人, 食落啲魚好嫩滑, 也很滋味,骨不算太多,沒有太大吃到骨頭的壓力,辣度也可以接受,整體中規中舉。💟成班朋友又再共聚, 自然要盡興, 叫埋店主珍品女兒紅, 以土品絲來品酒, 不醉無歸!😇🥳🥰
2022-09-20 25 浏览
假日經開銅鑼灣,朋友帶我去食佢返工成日食嘅麻辣風雲。佢話係佢喺公司附近食開算係幾好嘅餐廳,平時都好多人所以預先幫我哋book位☺️兩個女仔唔想食咁多所以都係嗌咗三樣嘢👌孜然棒棒骨,條條都肉香四溢,很獨特的味道好味。通常孜然嘅調味料都冇得輸🤟🏼酸辣土豆絲,唔算邪惡,又酸麻又辣又香!屋企食唔到果種鑊氣味💪🏻口水雞🫶🏻當時吃到真的是驚為天人呀!!🤩嫩爽的雞肉,加上醬汁嘅靈魂令整道菜變得鮮活🤤臨走前仲叫我朋友等埋我😂比我走前係個靚靚嘅《菊》屏風影返幅相先走。我終於明白點解朋友咁鐘意食,真心唔錯,而且樣樣嘢食都好有風味🎶☑️

2022-09-20 25 浏览
前排同腦細食lunch食過一次,之後又陸續放工都造訪了幾次🌞點解我嚟完又嚟,唔洗講都係因為比佢啲嘢食吸引住🤤真係無辣不歡😬😬🥔酸辣土豆絲*$108厚薄均勻,花椒煸炒出香味,條條分明,粗幼度岩岩好🥔🐔麻辣雞翼尖*$48有點辣,但是又很香,感覺還挺不錯,麻辣味可入口🐔加上芝麻同辣椒碎🤭見到都好開胃🍜四川擔擔麵*$68分量足味道好,趁熱把面放進去吸滿湯汁,好吃好吃!🍜花生味都濃,麵質爽🍜肉碎同蔥呢啲係觀感上加添色彩講真$300內食到咁豐富嘅嘢係銅鑼灣係好難得~所以唔好話銅鑼灣搵唔到平靚正💞嘅餐廳「麻辣風雲 」絕對有優勢!
🥔酸辣土豆絲*$108
厚薄均勻,花椒煸炒出香味,條條分明,粗幼度岩岩好🥔
🐔麻辣雞翼尖*$48
🍜四川擔擔麵*$68

2022-09-20 21 浏览
近年也有不少過名店江龍、新派川味相繼登場。今日出去銅鑼灣見完客🖊,就去試下係銅鑼灣駱克道嘅麻辣風雲。麻辣雞翼尖$48調味料固然是靈魂所在,其味道甜中帶辣,辣中帶香,香中帶麻,雞肉入口細嫩幼滑,食完口水直流🤤🤤🤤乾煸肥腸有surprise💡品嚐到細膩層次風味,特點是辣得溫和,火喉十足🦾令人想要一口接一口👄👄做到「麻不傷胃,辣而不燥」的溫潤口感,讓食客過足麻辣癮🌶🏆一個「掂!」字可以總結今餐嘅體驗🏵埋單$200內有找!超🤟🏼平啊~麻辣風雲嘅美食的確實令人辣上癮。大廚係傳統基礎上加入不少創意,炮製與別不同的時尚川味!

2022-09-19 19 浏览
由有30年川菜經驗大廚主理保留左川菜既香辣有層次 但又相對用較少油比較適合香港人口味👍🏻menu上亦多款川菜菜式可以選擇 而且環境都寬敞坐得舒服🌟酸菜魚招牌秘製酸菜魚係必嗌🐟鱸魚已經原條起左骨再切成薄薄既魚片魚片份量好多 肉質仲好嫩滑再配上佢地自家醃製既酸菜酸度同鹹度都非常適中 而湯底味道夠濃又夠麻辣 🌶加埋煙韌兼掛湯既薯粉 真係好惹味😋🌟炸饅頭賣相非常吸睛😆一上枱非常架勢炸饅頭外脆內軟 蘸埋煉奶真係💯🌟陳醋手拍青瓜青瓜清甜爽脆 加埋鎮江醋更加開胃👍🏻🌟涼拌萵筍萵筍口感脆嫩味道又清香 加左麻油更香口🌟酸辣湯好豐富嘅配料 口感穠稠滑順酸酸辣辣 好好飲!佢地仲推出咗全新嘅會員系統 更著數👍🏻
由有30年川菜經驗大廚主理

🌟涼拌萵筍
萵筍口感脆嫩味道又清香 加左麻油更香口

🌟酸辣湯
好豐富嘅配料 口感穠稠滑順
酸酸辣辣 好好飲!

佢地仲推出咗全新嘅會員系統
更著數👍🏻

2022-09-19 27 浏览
帶父母外👨‍👩‍👦‍👦婆來小聚一下🥳 餐廳環境非常好我很喜歡服務也不錯, 價格合理。服務員都很好,安排入座時都比我外婆👵🏻坐下,貼心Like!前菜我哋叫咗麻辣雞翼尖,我哋成家人對雞翼情有獨鍾💟麻辣的醬汁更令人再三回味🉑每隻都做到香、嫩、多汁……涼拌萵筍$58口感清爽,又開胃、好吃又不油膩。酸菜魚$268,特色是魚片夠滑,而且爽口無骨,配上菊花瓣、乾辣椒、鹹酸菜、大豆芽、金菇菜、粉皮等,再加上酸辣湯底,非常醒胃。綜合以上服服同嘢食嘅Level,不管你是個人、家庭聚會、約會、朋友聚餐,麻辣風雲都係食辣嘅首選地點🈵㊗️
涼拌萵筍$58口感清爽,又開胃、好吃又不油膩。

2022-09-19 21 浏览
今日同老公收工都未諗到食咩好,佢就話銅鑼灣有一間食川菜嘅幾好食,所以神神秘秘一早book咗位帶我去👩‍❤️‍店面一個大大梅花🌸圖勁搶眼我哋兩個人先叫咗水煮魚,水煮魚湯底真係逼出花椒和辣椒的香味,魚肉鮮嫩滑溜,辣中有麻,麻中有香,香中又有辣🌶令一疊好大讚係酸辣土豆絲🥔🥔能夠做好嘅酸辣土豆絲真係唔容易~價格合理而且酸辣可口💟麻辣風雲嘅麻辣雞翼尖真是吃幾次都不夠!平時出面食嗰啲都係普普通通,完全唔入味。但係呢一間絕對係做到,麻辣嘅精髓入晒雞翼尖✨仲有唔少得佢個乾煸肥腸,時間和火候差一不可,完美呈現出肉質軟嫩,不鬆散,惹味無比的豬腸。麻辣風雲可以大大聲講一個字「掂!」『辣』得有層次嘅表表者!

麻辣風雲可以大大聲講一個字「掂!」『辣』得有層次嘅表表者!
2022-09-19 21 浏览
同朋友Gathering,銅鑼灣地區咁方便,可以就曬咁多人🤩呢間餐廳🍴普遍分量大,又抵食,我哋三個人吃到飽飽,雖然我們只點了三個菜!我哋個枱上面有個大大嘅中式潮style🙈燈籠🏮打個卡先🎶水煮魚真係唔係講笑~湯底「麻上頭,辣過癮」,整體性辣而不燥,麻而不苦,魚的質感細緻嫩滑🆗酸菜魚都大大份,魚肉結實彈牙不會散,吃到嫩而不膩的獨特口感,麻麻的感覺好有川味🆒見到多人叫嘅酸辣土豆絲,我哋都叫咗份。成碟餸保持土豆絲熟而脆爽,製作時間火候把握得好好🔝食開麻辣嘢嘅朋友,我都會介紹大家去試下,CP值高而且環境舒服😌

2022-09-17 27 浏览
晏晝做完野,突然想食酸菜魚,諗起附近呢間麻辣風雲有唔少好評,就決定試下下晝黎食有個好處,就係午市有客飯套餐,可以用較平既價錢食酸菜魚,而份量都唔細下,仲可以自己揀酸辣度,正❤️魚肉非常嫩滑,我揀左最大酸度,配埋飯食,一流。而入面有少少薯粉,一次滿足2個願望另外仲嗌左碗小鍋米線,加錢嗌左炸醬、魚皮餃同牛肉餅,湯底味道唔錯,配合埋炸醬既辣味,好夾😍牛肉餅好食,但得2小塊,性價比有點低而我都好喜歡佢既麻辣雞翼尖,呢度d雞翼尖好大隻,味道唔錯,略嫌少少唔夠辣。而紅油抄手比較一般,下次可能試下其他小食