2023-08-30 218 浏览
偶然路過會看見它家的食物賣相都不錯,所以這次來試一試。我買了孖寶飯,要海南雞和豬頸肉,原本想要豬腿的,但店家說沒了。首先,飯的份量真的很多,我覺得有正常碗飯的2碗那麼多,飯是薑黃飯,不過一點也不熱,味道普普通通。海南雞份量也很多,大概有10件左右,有1隻雞全翼,其餘全是雞胸,全部都沒甚麼味道,而且非常粗糙,完全不滑,像煲完湯一樣,可以說是我吃過最難吃的海南雞。豬頸肉切得很薄,份量超過10件,味道很好,煎得很香,值得一讚。總的來說,不推薦海南雞飯,其它食物應該還可以。
偶然路過會看見它家的食物賣相都不錯,所以這次來試一試。
總的來說,不推薦海南雞飯,其它食物應該還可以。
海南雞加豬頸肉飯
2023-08-30
2023-02-23 294 浏览
黎得多西九龍中心食野,漸漸會留意到,這兒競爭得最激烈的,是海南雞飯店。近幾次來,都會去尋找一間未食過,或者是新開的海南雞飯店或是泰國菜店。這次,我就選中了算是新開業的《黃泰太泰式料理》一試。吸引我立即決定食這一檔的原因,就是有一個加$15的跟餐冬陰公湯。這版本沒有海鮮,純湯加上雜菇,有青檸的酸香味,有足夠的辣度,喝入口,辣勁十足,亦立即令人滿頭大汁,是很爽的一碗冬陰公。另一個吸引我立即決定食這一檔的原因,是海南雞飯。皮香肉滑的雞,香甜可口,亦帶點椰香的椰汁黃油飯,在味道上已經令人感滿足。另一個滿足,就是份量夠大,雞肉的份量足,飯亦大大舊,看見這一個份量,絕對唔會話,食唔飽。放在店 counter 前,有海量的泰式椰汁西米糕。$20一盒,就決定買來作為一家人的餐後甜品。椰汁味濃,糕內是滿滿的西米,甜甜的,入口也是綿綿的,是非常好的一個甜點。湯、飯、甜品都好好味,亦令我感覺到,這是很正宗的泰國菜。是一間值得回頭再回頭的好店。
榮幸可以為新食店寫身一篇食評!食店定價相比其他同場鋪頭唔算低,觀察到其他客人嗌嘅芒果糯米飯椰漿好似落得幾重手、炒飯大堆頭又熱辣辣,就試吓呢間新餐廳!呢次用餐經驗(海南雞)唔算好,但值得再俾機會試其他食物。先睇睇環境。「黃泰太」都算包裝得鋪面幾靚,金色主調,完全冇暴露廚房。餐牌清楚易睇。顧客到店時如果見唔到人落單,就要撳鐘仔搵店員。餐牌:跟餐選項:嗌咗外賣海南雞 ($78):拎到手先知原來送例湯,即刻趁熱即場飲,好夠熱。即棄匙材質夠硬,提升用餐質素。湯料有紅蘿蔔、冬瓜、肉。食落紅蘿蔔係好味,夠甘。個渺夠火喉,讚!海南雞:叫要多汁,汁俾夠3盒。個汁係成份海南雞我最欣賞嘅部份。個汁唔係粗製濫造,當中嘅薑味、酸味好能夠提升雞食落嘅味道,簡直係精粹。擺盤賣相可以。成份海南雞好濕潤,味道正常,唔算突出。關節位。雞翼,比起其他雞件味道突出。成份海南雞唔少「啫喱」(見生菜上),感覺有啲怪。
榮幸可以為新食店寫身一篇食評!

顧客到店時如果見唔到人落單,就要撳鐘仔搵店員。

餐牌:

跟餐選項:

嗌咗外賣海南雞 ($78):

拎到手先知原來送例湯,即刻趁熱即場飲,好夠熱。
例湯

即棄匙材質夠硬,提升用餐質素。

海南雞:
叫要多汁,汁俾夠3盒。

擺盤賣相可以。
海南雞(半份)

成份海南雞好濕潤,味道正常,唔算突出。

關節位。
海南雞

雞翼,比起其他雞件味道突出。
海南雞

成份海南雞唔少「啫喱」(見生菜上),感覺有啲怪。
2022-12-08
5 分钟 (外卖自取)