5天前 0 浏览
今日同朋友去食台灣野,好耐無去過台灣有啲掛住滷肉飯便當😍。我叫左慢烤雞髀肉滷肉飯便當🍱🩷🩷🩷🩷🩷 佢烤得好香噴噴又夠熱辣辣,即叫即烤個雞髀肉,而且有小小甜甜地既醬汁係表皮上,十分惹味,個滷肉飯係偏少少甜口,又唔會話太濃味好漏。加上半個滷蛋同少少甜甜地既粉絲配搭埋酸酸甜甜既酸菜同椰菜🥬,送飯一流,又唔會太咸,層次好豐富。估佢唔到👍🏻我朋友叫左個手工滷肉便當🩷🩷🩷🩷 我地試完個雞髀肉滷肉飯便當,一致認為加多9蚊叫雞髀果個抵食啲👍🏻😂但可能有時食唔到太多野,就叫手工滷肉便當好啲🤓我哋叫多左一個台式紅燒牛肉麵🩷🩷🩷🩷🩷 佢個麵既質感好煙靭👍🏻好彈牙,又唔會煮得太淋,岩岩好,好有咬口,同埋啲牛肉炆到好淋,一咬落就融化。完全唔洗牙力,又夠入味👍🏻,配上酸酸甜甜既酸菜好開胃🤤我同朋友太好胃口了,叫多左兩個小食試下。分別係芝士吞拿魚粟米蛋餅🩷🩷🩷🩷🩷 我地都覺得呢個口感比較豐富,佢個蛋餅既芝士勁足料,而且加左好多吞拿魚同粟米,好有咬口,配埋燒汁好惹味,個粟米令到成個蛋餅都唔漏。另一個係芝士火腿肉鬆蛋餅🩷🩷🩷🩷 ,可能食得太飽再上呢個小食,已經飽到食唔曬,不過佢都相當足料,佢既芝士係流心,可能係即整關
今日同朋友去食台灣野,好耐無去過台灣有啲掛住滷肉飯便當😍。

我同朋友太好胃口了,叫多左兩個小食試下。分別係芝士吞拿魚粟米蛋餅🩷🩷🩷🩷🩷 我地都覺得呢個口感比較豐富,佢個蛋餅既芝士勁足料,而且加左好多吞拿魚同粟米,好有咬口,配埋燒汁好惹味,個粟米令到成個蛋餅都唔漏。另一個係芝士火腿肉鬆蛋餅🩷🩷🩷🩷 ,可能食得太飽再上呢個小食,已經飽到食唔曬,不過佢都相當足料,佢既芝士係流心,可能係即整關係,而且肉鬆同火腿配搭得好正!仲有甜甜地既燒汁,不過食到後面已經太飽食唔落,我地比較偏向鍾意食吞拿魚粟米蛋餅多啲,可能加埋粟米感覺上無咁漏。

我地叫左兩杯西柚綠茶🩷🩷🩷🩷🩷解下油膩,佢西柚味都好清香,而且飲落去西柚味都幾酸甜好開胃,加埋佢個綠茶較清清地,好清新,食左咁多油膩野一定要食反杯解下滯😂👍🏻
6天前 0 浏览
[✨旺角黑布小巷 ]#旺角 #黑布小巷🔸麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司 $58半熟流心蛋加上半融嘅芝士,賣相就咁睇已經好吸引!加上大大份嫩滑雞腿🥰好滿足🔸慢烤雞脾肉滷肉便當 $84雞脾肉勁嫩滑,咬落去啖啖肉!滷肉飯完全比到你係台灣夜市嘅味道,真係好地道!🔸炙燒鰻魚滷肉便當 $96新鮮厚切嘅鰻魚,炙燒過好香口惹味,CP值勁高,鰻魚控必試!🔸花枝丸配淮鹽 $38一份五粒!即叫即炸,質地外酥內軟,淮鹽提味一流,出色小食!🔸甜不辣 $38其實就係台式魚餅,配搭酸辣醬食,不失為一份幾好嘅開胃小食。🔸芝士火腿章魚蛋餅 $83蛋皮口感煙韌,蛋味十足;芝士同章魚份量都好足料,唔錯!————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結高質台式小店.食物份量比較大份,味道好地道亦有水準,值得一試!📍黑布小巷🏠旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖 #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港
[✨旺角黑布小巷 ]

#旺角 #黑布小巷

🔸麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司 $58

🔸慢烤雞脾肉滷肉便當 $84

🔸炙燒鰻魚滷肉便當 $96
新鮮厚切嘅鰻魚,炙燒過好香口惹味,CP值勁高,鰻魚控必試!

🔸花枝丸配淮鹽 $38
一份五粒!即叫即炸,質地外酥內軟,淮鹽提味一流,出色小食!

🔸甜不辣 $38
其實就係台式魚餅,配搭酸辣醬食,不失為一份幾好嘅開胃小食。

🔸芝士火腿章魚蛋餅 $83
蛋皮口感煙韌,蛋味十足;芝士同章魚份量都好足料,唔錯!

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍黑布小巷
🏠旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #旺角食乜好 #旺角餐廳 #黑布小巷 #台式 #蛋餅
2024-10-04 0 浏览
黑布小巷係旺角開左分店,荔枝角分店經常大排長龍,主打台式吐司和便當。🌟 慢烤雞脾肉滷肉便當 便當有滷肉、酸菜、滷蛋、烤雞髀肉、粟米同菜,材料好多元化,樣樣都有啲,食落口感好豐富,雞髀肉都幾軟腍。🌟 水蜜桃乳酸梳打 / 西柚乳酸梳打套餐加15蚊有乳酸梳打,一杯揀左水蜜桃🍑,另一杯西柚味,糖漿係底部,記得要攪勻先好飲。水蜜桃味都幾好飲🌟 台式紅燒牛肉麵呢個牛肉麵真係大推!湯底既味道超級濃郁,但又唔會太咸,牛肋條有三大條,而且炆得淋同入味!麵既口感幾彈牙。🌟 芝士火腿肉鬆蛋餅蛋餅真係好大份😳仲要加左香蔥既蛋餅黎,餡料包住芝士、火腿同肉鬆,食落有多層滋味😋🌟 花枝丸炸花枝丸都幾正,食到魷魚粒,真材實料,唔係淨係得粉漿!

🌟 慢烤雞脾肉滷肉便當

🌟 水蜜桃乳酸梳打 / 西柚乳酸梳打

🌟 台式紅燒牛肉麵

🌟 芝士火腿肉鬆蛋餅

🌟 花枝丸
炸花枝丸都幾正,食到魷魚粒,真材實料,唔係淨係得粉漿!
2024-10-02 0 浏览
突然想食滷肉飯朋友帶我去黑布小巷各款食物都好有台灣風味🥩秘製紅燒牛肉麵牛肉份量好多 肉質軟腍🍱慢烤雞脾肉滷肉便當雞脾好大件 好入味 好嫩滑滷肉汁好惹味 撈飯好好食便當有好多配料 有粉絲、粟米、椰菜🥚芝士火腿肉鬆蛋餅每次食台灣菜都必點蛋餅包住芝士火腿 芝士半溶更加好味肉鬆亦都令到蛋餅更惹味🥪麻辣鬼椒雞腿蛋多士鬼椒味道夠晒香辣雞腿肉質嫩滑 加埋蛋一齊食好惹味 🍢花枝丸 好彈牙✨甜不辣 煙煙韌韌🍹鳳梨檸檬乳酸梳打🍹蜂蜜柚子烏龍茶🍹蜂蜜柚子綠茶
突然想食滷肉飯
朋友帶我去黑布小巷
各款食物都好有台灣風味

🥩秘製紅燒牛肉麵
牛肉份量好多 肉質軟腍

🍱慢烤雞脾肉滷肉便當
雞脾好大件 好入味 好嫩滑
滷肉汁好惹味 撈飯好好食
便當有好多配料 有粉絲、粟米、椰菜

🥚芝士火腿肉鬆蛋餅
每次食台灣菜都必點