2023-06-02 56 浏览
遊走了整條街,最終選擇了龍泉冰廳。侍應帶我們到靠近靚靚綠色大照牌的一張四人枱;很舒適,旁邊位子可放袋子呢。我們叫了兩份小菜套餐:有主菜配白飯,有中湯還有熱飲,合共每份套餐不過80元,抵食噢!炸魚柳味道好而欖莱四季豆不太咸,我喜歡。下次有机会再來。
遊走了整條街,最終選擇了龍泉冰廳。
炸魚柳味道好而欖莱四季豆不太咸,我喜歡。
下次有机会再來。
2023-05-21 112 浏览
今次我去咗銅鑼灣依間龍泉冰廳,呢間茶餐廳充滿傳統氣息年落單都係手寫,而且店員亦都會同客人傾偈,非常之有人情味嘅感覺價錢方面,亦都相當抵食😌我分別叫咗醬爆雞煲($78)同蜜椒薯仔牛柳粒 ($80)雞煲入邊有好多雞,牛柳粒就好甜,依兩個都包飯,中湯同餐飲,佢嘅中湯係好清甜,依個價錢來講啲肉都好夠👍🏻另外仲叫咗一個蒜蓉炒青菜,呢一個有菜嘅清甜幾好食👍🏻飲品方面,我選擇左傳統嘅紅豆冰同埋菠蘿冰甜甜地都幾好飲
價錢方面,亦都相當抵食😌
我分別叫咗醬爆雞煲($78)同蜜椒薯仔牛柳粒 ($80)
另外仲叫咗一個蒜蓉炒青菜,呢一個有菜嘅清甜幾好食👍🏻
飲品方面,我選擇左傳統嘅紅豆冰同埋菠蘿冰甜甜地都幾好飲
2023-05-10 1227 浏览
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥️【餐廳】龍泉冰廳【價位】低價位【用餐時段】午市────────────────────【環境/服務/衛生/讚一讚】。以復古風格為主, 好有港式懷舊氣氛 。環境乾淨企理。上菜速度快, 適合附近上班族或遊客.【咖哩脆香雞扒飯 $60】。雞扒炸至金黃色, 外層酥脆多汁,肉質嫩滑帶濃郁的雞肉香味, 肉汁豐盈。份量夠哂驚人, 勁大塊又厚肉。咖喱既香氣混合陣陣椰香, 富有層次感.【鐵板安格斯牛扒 $108】。鐵板上, 再淋上黑椒汁, 蒸汽徐徐而上, 散出熱烘烘既氣息。安格斯牛扒肉質鮮嫩細膩,鮮美既肉扒配上黑椒汁既辛辣, 美味至極。贈送既羅宋湯都相當足料呢.【凍奶茶 / 凍檸茶 +$3】────────────────────•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••【地址】銅鑼灣蘭芳道5號地下【分店】N/A【℡】26882281 / 28382381【營業時間】星期一至日 07:00-22:00

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥️
【餐廳】龍泉冰廳

【價位】低價位
【用餐時段】午市

────────────────────
【環境/服務/衛生/讚一讚】
。以復古風格為主, 好有港式懷舊氣氛
。環境乾淨企理
。上菜速度快, 適合附近上班族或遊客

【咖哩脆香雞扒飯 $60】
。份量夠哂驚人, 勁大塊又厚肉
。咖喱既香氣混合陣陣椰香, 富有層次感

【鐵板安格斯牛扒 $108】
。贈送既羅宋湯都相當足料呢

【凍奶茶 / 凍檸茶 +$3】

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】銅鑼灣蘭芳道5號地下
【分店】N/A
【℡】26882281 / 28382381
【營業時間】星期一至日 07:00-22:00
2023-05-03 210 浏览
今日黎到呢間冰廳裝修有格調,坐得舒服餐牌有好多選擇,有西,日,中式菜式梅菜蒸肉餅味道濃郁,梅菜帶有一絲鹹香與肉餅的鮮嫩口感完美地融合在一起肉餅肉質鮮美,梅菜的鹹甜恰到好處令人流哂口水黑椒汁西冷牛扒飯一口咬下口感豐滿的西冷牛扒表面煎得恰到好處給人以略帶炭烤香氣的享受黑椒汁的味道濃郁,辛辣適中與西冷牛扒的鮮美完美地結合牛扒下面的飯粒吸收了黑椒汁的美味,令人回味無窮。茄子魚柳煲茄子經過炒制,口感變得更加細膩魚柳鮮嫩,搭配茄子口感獨特煲仔燒得剛好,菜肴的熱氣襲人令人食慾大增整道菜的風味獨特,讓人懷念家鄉的味道生炒骨炒制過程中保留了肉香配料豐富,有蔥、薑等佐料,使整道菜的味道更為豐富生炒骨的獨特之處在於其肉質鮮嫩,味道濃郁,食之令人陶醉
今日黎到呢間冰廳
裝修有格調,坐得舒服
餐牌有好多選擇,有西,日,中式菜式

梅菜蒸肉餅

味道濃郁,梅菜帶有一絲鹹香
與肉餅的鮮嫩口感完美地融合在一起
肉餅肉質鮮美,梅菜的鹹甜恰到好處
令人流哂口水

黑椒汁西冷牛扒飯

一口咬下口感豐滿的西冷牛扒
表面煎得恰到好處
給人以略帶炭烤香氣的享受
黑椒汁的味道濃郁,辛辣適中
與西冷牛扒的鮮美完美地結合
牛扒下面的飯粒吸收了黑椒汁的美味,令人回味無窮。

茄子魚柳煲

茄子經過炒制,口感變得更加細膩
魚柳鮮嫩,搭配茄子口感獨特
煲仔燒得剛好,菜肴的熱氣襲人
令人食慾大增
整道菜的風味獨特,讓人懷念家鄉的味道

生炒骨

炒制過程中保留了肉香
配料豐富,有蔥、薑等佐料,使整道菜的味道更為豐富
生炒骨的獨特之處在於其肉質鮮嫩,味道濃郁,食之令人陶醉
估唔到銅鑼灣都搵到一間咁高質既冰室😋 門面比一般茶餐廳乾淨企理👍🏻 重點係價錢係銅鑼灣黎講算係食飯抵食💰 今次試左唔同小菜非常高質而且又有唔少懷舊飲品選擇🧃午餐晚餐都值得去推薦❤️⭐️ 蜜椒薯仔牛柳粒 🥩特登試下D煲仔菜色🔥 牛柳炒得有鑊氣😛 調味惹味配上甜椒既中和就岩岩好🫑⭐️ 鹹蛋蒸肉餅 🍳鹹香得黎肉餅肥瘦均勻🥓 調味唔會太重手 咬落去軟淋適中好有家庭既味道💕⭐️ 燒汁茄子魚柳煲 🍆燒汁香濃入曬味😜 茄子中和返油度 送飯一流🐟⭐️ 奶茶紅豆冰 🫘⭐️ 鹹檸七喜 🍋兩樣都係細個最鍾意飲既冰室飲品👼🏻 奶茶既茶香中和左紅豆冰既甜度更有層次🫖 鹹檸七同樣好消暑好有懷舊既感覺🏮⭐️ 蒜蓉炒菜心 🥬配返碟炒菜 蒜蓉味香唔會太油🧄 而且唔會炒得太老
蜜椒薯仔牛柳粒

燒汁茄子魚柳煲
奶茶紅豆冰
蒜蓉炒菜心
2023-04-26 164 浏览
午市人氣冰廳,去到都排左一陣隊,以冰廳黎講食物種類都幾多元化,炒粉麵飯米線扒餐樣樣齊👍🏻包你日日去都可以食到唔同口味嘅午餐🤣♥ 滑蛋蓋叉燒飯 $60一上枱十分之OK🤣睇相就見到d叉燒有幾厚切啦😚仲要份量都好多,我都分咗幾舊俾同事食,滑蛋蓋滿成個飯真係幾滑溜,仲有個叉燒汁係另上,倒埋落去撈飯食先正涼粉紅豆冰 +$12食得冰廳一定要整返杯紅豆冰,加埋涼粉又點話😌♥ 黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $58碟頭勁大碟,呢個份量一睇就知冇可能食得晒😂😂 鹹蛋黃蝦仁🍤,鹹鹹香香,配料仲有雞蛋、青瓜、火腿絲同叉燒,炒既鑊氣十足,飯粒粒粒分明特濃忌廉朱古力🍫+$8超濃郁朱古力🥰面頭仲有幼滑忌廉♥ 菠蘿油 $30食完兩個飯,一個就想飲杯熱奶茶,一個就仲想食個菠蘿油,咁就啱啱好嗌個下午茶餐啦🤣 菠蘿有夾住一層超厚嘅牛油🧈,雖然邪惡感滿分!但感覺好滿足🥰龍泉冰廳

♥ 滑蛋蓋叉燒飯 $60

涼粉紅豆冰 +$12
食得冰廳一定要整返杯紅豆冰,加埋涼粉又點話😌

♥ 黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $58

特濃忌廉朱古力🍫+$8
超濃郁朱古力🥰面頭仲有幼滑忌廉

♥ 菠蘿油 $30
2023-04-26 108 浏览
🌼 星洲炒米作為一道受到廣泛喜愛的經典港式美食,星洲炒米絕對是點餐的必嚐之選。龍泉冰廳的星洲炒米色香味俱佳,米粒鬆散不油膩,濃郁的咖哩風味讓人陶醉。其中的蝦仁、叉燒等食材新鮮美味,為這道菜增色不少。🌼 黑白西多可口的黑白朱古力連奶與西多士完美結合。西多士則是外酥內軟 ❤️🌼 西冷牛扒配飯龍泉冰廳的牛扒煎得恰到好處,內裡保持了肉汁的滋味。搭配上獨特的黑椒醬汁,讓口感更為豐富。此外,蓬鬆的白飯與牛扒的搭配也相得益彰,讓人回味無窮。

🌼 星洲炒米

🌼 黑白西多

🌼 西冷牛扒配飯

2023-04-25 89 浏览
今朝冇食早餐,諗住等到晏晝先食。咁啱同事問我一唔一齊食飯 之後我哋就決定去食龍泉冰廳。等咗大概15分鐘,我哋就入去食。喺排隊嗰陣我哋已經叫定今日精選我同事叫咗個排骨飯,我就叫咗個漢堡扒龍脷意粉。價錢唔太貴,平均一個飯$60到連埋嘢飲意粉非常之爽口彈牙 啲汁非常之適合,用嚟送飯或者送意粉。漢堡扒同龍脷都煎得夠香口,唔會好乾爭爭。加埋杯凍奶茶,非常之夠飽。連我今日冇食早餐,食完一個中午都已經非常之夠。如果大家下次經過嘅都可以入去試一試午餐。
今朝冇食早餐,諗住等到晏晝先食。
咁啱同事問我一唔一齊食飯 之後我哋就決定去食龍泉冰廳。

等咗大概15分鐘,我哋就入去食。

價錢唔太貴,平均一個飯$60到連埋嘢飲
意粉非常之爽口彈牙 啲汁非常之適合,用嚟送飯或者送意粉。

漢堡扒同龍脷都煎得夠香口,唔會好乾爭爭。

加埋杯凍奶茶,非常之夠飽。

連我今日冇食早餐,食完一個中午都已經非常之夠。

如果大家下次經過嘅都可以入去試一試午餐。

2023-04-25
2023-04-16 171 浏览
龍泉冰廳 (銅鑼灣).近年冰廳真係大受歡迎,出餐快,食物選擇又多.▪️葱油雞扒撈公仔麵▪️.叫左多葱油,食呢啲就係靠個葱油先夠香,公仔麵襯葱油真係無得輸雞扒都煎得好香脆,皮脆肉嫩.▪️滑蛋叉燒丼飯▪️.叉燒大部份係偏瘦,合曬我口味,但個蛋係全熟嘅炒蛋,同埋淋上嘅係少少似燒汁唔係豉油。佢行嘅係比較日式蓋飯路線!.📌 龍泉冰廳 (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道5號地下.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
龍泉冰廳 (銅鑼灣)

近年冰廳真係大受歡迎,出餐快,食物選擇又多

▪️葱油雞扒撈公仔麵▪️
雞扒都煎得好香脆,皮脆肉嫩

▪️滑蛋叉燒丼飯▪️
📌 龍泉冰廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道5號地下
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
喺銅鑼灣食晚飯唔想食咁貴,我會去龍泉冰廳。呢度算抵食,是關$70有湯有飯有熱飲,咁平咁抵喺邊度搵呀?!呢間唔係普通嘅港式茶餐廳,有好多唔同菜式選擇,例如西式、日式、韓式、南洋咖喱、湯飯、米線等,重有懷舊鐵板餐!太多款式,花多眼亂,我同朋友最終揀左「精選小菜套餐」同「熱騰騰焗飯意粉」。精選小菜套餐——燒汁茄子魚柳煲($70)天氣凍食個熱辣辣嘅煲好正!除左茄子🍆重有切成條嘅青椒🫑、黃椒同芫茜🌿。整體夠熱,餸夠多,送飯食一流😋。青椒同黃椒幾甜,唔會過熟或過生。茄子同魚柳都切得夠厚夠多「肉」,入口有實在感。精選小菜套餐——土魷蒸肉餅($70)一上枱已經聞到土魷嘅鹹香味啦😍。食肉餅成日驚蒸得唔夠熟,驚d豬肉紅。好彩佢蒸得夠熟,我可以放心食用👍🏻。肉餅上撒上蔥花同土魷絲,將肉餅同土魷絲一齊擺入口,食到土魷嘅鹹香,土魷乾為肉餅添上口感,送飯又係一流🤤👍🏻。是日老火例湯係紅蘿蔔粉葛豬肉湯,好多湯渣好足料呀!飲完唔覺得口渴,應該冇落味精👍🏻。好似飲緊住家湯~🥰焗豬扒($60)可以揀跟意粉或者飯,我地揀左意粉。跟餐送熱飲。焗豬扒意粉上枱時又係熱辣辣架!😍焗溶咗嘅芝士鋪喺豬扒面上,重有新鮮蕃茄。豬扒已經一早

精選小菜套餐——燒汁茄子魚柳煲($70)
天氣凍食個熱辣辣嘅煲好正!

精選小菜套餐——土魷蒸肉餅($70)

焗豬扒意粉上枱時又係熱辣辣架!😍
焗溶咗嘅芝士鋪喺豬扒面上,重有新鮮蕃茄。豬扒已經一早切好晒,食起黎好方便呀。豬扒夠新鮮肉唔會霉。意粉麵質唔錯,唔會粉,夠滑,軟硬適中,唔會焗得太乾,保留到水份,配蕃茄醬汁一齊食,酸酸甜甜好味😋。

2022-11-20 464 浏览
同友人經過銅鑼灣想手搵個地方食午餐,友人推薦入嚟話之前食過好食😋 同宜家大眾化嘅茶餐廳一樣,呢度都好多款色可以揀,而且好多都係推薦菜式,上餐夠晒快, 速食快餐黎講都算唔錯🔹松草花鴨腿湯飯除了鴨腿之外,配料樣樣都有啲:松草花、馬蹄、紅蘿蔔、杞子、紅棗。今次好好彩,鴨腿肉唔太柴,藥材味道剛剛好唔太濃,用湯撈飯感覺非常好🔹蝦醬生沙牛肉飯蝦醬味道非常濃郁,生炒牛肉飯好好味,鑊氣好十足,簡直好似大排檔炒出來一樣。友人平時都食唔晒,但呢個飯佢居然食晒👍🏻🔹特濃忌廉朱古力好明顯飲得出去特濃朱古力,師傅落手冇手軟,加埋上面嘅忌廉,飲到暢快🔹涼粉冰正常發揮,涼粉分量明顯好多,加埋凍椰汁,都幾好味。

🔹松草花鴨腿湯飯

🔹蝦醬生沙牛肉飯

🔹特濃忌廉朱古力

🔹涼粉冰
正常發揮,涼粉分量明顯好多,加埋凍椰汁,都幾好味。
2022-11-18
  • 蝦醬生沙牛肉飯
📍#老屎忽係銅鑼灣#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #銅鑼灣揀咗兩個精選小菜套餐 而且係佢地既signature dish 套餐包左老火湯白飯同熱飲 🦑香煎土魷煎肉餅 ($80)有五大塊 入面好足料 又好多土魷 而且肉餅唔會太鞋 🌟但注意由於即叫即煎既關係等候時間大概15分鐘以上 如果趕時間嘅朋友可以就最好揀其他野食啦 🐄咖喱牛腩煲 ($80)咖喱好濃好香 唔會係好辣嗰隻 男女老幼都食到 撈飯超正😎 牛腩唔會好韌 個底仲有啲薯仔 👍🏻🍧粒粒黑白西多士 ($40)見到餐牌已經好吸引,但係下午茶黎 店員話夜晚可以照叫,但係就冇套餐 都好過冇🤪 西多士超大舊而且好多粒 加埋朱古力醬同煉奶一流 原來西多士都有新食法😎龍泉冰廳 (銅鑼灣)📍銅鑼灣蘭芳道5號地下
📍#老屎忽係銅鑼灣

🦑香煎土魷煎肉餅 ($80)

🐄咖喱牛腩煲 ($80)

🍧粒粒黑白西多士 ($40)

龍泉冰廳 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣蘭芳道5號地下
2022-11-08 309 浏览
提早返工第一次公司附近食早餐,極後悔入咗呢間唔留係炮台山半𡷊食。叫左鮑片 叉燒 麫鮑片酸 叉燒凍加螢光顏色 湯無味 麪削。我見鄰座食客都投訴鮑片酸係杯茶正常$38 唔叫好貴 但係真係無下次唔明點解全部好評
叫左鮑片 叉燒 麫
係杯茶正常
$38 唔叫好貴 但係真係無下次
唔明點解全部好評
2022-11-06 204 浏览
👯 Shopping 完經過蘭芳道之際, 見到呢間冰廳光猛整潔, 決定入去小休兼醫下肚仔🥰📝餐牌食品種類豐富:港式風味, 中西菜式, 東南亞美食, 精選小菜套餐, 懷舊鐵板餐... 目不暇給🥰🧑‍💼店員服務有禮兼有效率, 我哋點選咗套餐, 落 order 後即上🥣是日例湯💕🥬另加配油菜 $25灼菜芯翠綠鮮嫩, 因我哋唔食蠔油, 店員細心地代轉換,灑上美極醬油👍✨招牌南洋咖哩/飯意粉餐咖哩豬頸肉 $65濃厚椰香味嘅咖哩醬汁, 最啱送飯🍚成碗滿滿嘅豬頸肉+薯仔, 超慷慨嘅份量😋✨椒鹽金沙骨 $78非常入味夠鑊氣, 仲份量十足😋跟餐:除咖啡奶茶外, 也可加💰選配特飲🍹💥涼粉冰 $8💥奶茶紅豆冰 $15

📝餐牌食品種類豐富:

🥬另加配油菜 $25

✨招牌南洋咖哩/飯意粉餐
咖哩豬頸肉 $65
濃厚椰香味嘅咖哩醬汁, 最啱送飯🍚
成碗滿滿嘅豬頸肉+薯仔, 超慷慨嘅份量😋

✨椒鹽金沙骨 $78
非常入味夠鑊氣, 仲份量十足😋

跟餐:除咖啡奶茶外, 也可加💰選配特飲🍹
💥涼粉冰 $8
💥奶茶紅豆冰 $15
2022-11-04
2022-10-06 196 浏览
冰室,冰廳,咪就係茶餐廳囉龍泉冰廳好似有幾間分舖,這間開在銅鑼灣,簡直係沙漠中的清泉,冷氣夠凍,招呼唔錯,行到又攰又熱又唔想煮, 最好入去食番個豐富晚餐。客源都幾廣:有兩老,有sales們, 都有一家大細喎。選擇真多:中、日、韓,點會唔啱食,不過係有選擇困難症😂😂最終決定叫:豆腐斑腩煲,椒鹽金沙骨,再加碟油菜,均衡飲食啦!豆腐滑,斑腩冇雪味一疏一疏,漿粉都係薄薄的,抵讚👍🏻椒鹽骨好香口,送飯一流, 份量好多下呢😋😋例湯送的,味道也不錯,回家後亦沒有口渴喎其實二人食係會食唔哂, D餸多都要打包架, 哈哈, 希望餐廳店主無睇到這個食評就好啦~
冰室,冰廳,咪就係茶餐廳囉
選擇真多:中、日、韓,點會唔啱食,不過係有選擇困難症😂😂
豆腐滑,斑腩冇雪味一疏一疏,漿粉都係薄薄的,抵讚👍🏻
椒鹽骨好香口,送飯一流, 份量好多下呢😋😋
例湯送的,味道也不錯,回家後亦沒有口渴喎