#mkeats_cwb #mkeats_chacaanteng呢度選擇超多 不論係西式意粉 東南亞 台式 燒味等主食都有呢✨平時lunch hour / 有選擇困難症,都可以考慮呢度🫶______________________________咖喱牛腩飯 $68咖喱微辣 牛腩同薯仔都好入味 可以一試🤍☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10鐵板安格斯牛扒飯 黑椒汁 七成熟 $128份量也太多😭🫶 單單牛扒已經夠飽 🤍牛扒質感少靭 唔應該叫7 成熟:/ 同黑椒汁食整體不錯~☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 6.5/10凍奶茶 +$3懷舊涼粉冰 +$10______________________________𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗴𝗲: ❌𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 8/10🖇 銅鑼灣蘭芳道5號地下
咖喱牛腩飯 $68
咖喱微辣 牛腩同薯仔都好入味 可以一試🤍

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10

鐵板安格斯牛扒飯 黑椒汁 七成熟 $128
份量也太多😭🫶 單單牛扒已經夠飽 🤍
牛扒質感少靭 唔應該叫7 成熟:/
同黑椒汁食整體不錯~
☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 6.5/10

𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 8/10

🖇 銅鑼灣蘭芳道5號地下
2023-07-19 184 浏览
一到龍泉冰廳門口就好有港式的感覺呀⭐️蜜椒薯仔牛柳粒香甜的薯仔無人可以抗拒 , 牛柳粒軟嫩無論大人或細路仔都鍾意⭐️蔥油雞一端上來 ,下巴直接甩落黎啦!本身以為係一人份 ,想不到這麼大份根本係成隻雞咁樣😍雞肉肉質不乾柴雞皮香又滑配上蔥油真的好下飯⭐️西冷牛扒牛扒口感軟硬適中,本身鮮嫩多汁帶有鐵板的香氣 , 補充滿滿的體力超大份量⭐️西生菜生菜非常新鮮爽脆 , 川燙過後更是帶出蔬菜甜味 , 單單配上蠔油就好正⭐️法蘭西特厚花生西多士因為叫太多菜 , 來不及熱著吃西多士,想不到龍泉的西多士不士熱著吃都好好食
一到龍泉冰廳門口就好有港式的感覺呀
西冷牛排
西生菜
法蘭西特厚花生西多士
2023-07-09 192 浏览
聽聞「龍泉冰廳」的小菜不錯,今日就來試一試,廚師手勢的確OK喎,性價比高😄我們點了三款精選小菜套餐,包括有京蔥爆牛肉、XO翠肉瓜豬頸肉及蜜椒薯仔牛柳粒。驚蔥爆牛肉以嫩滑的牛肉搭配清爽的京蔥炒製而成,口感鮮美、香氣四溢。XO翠玉瓜豬頸肉以豬頸肉和翠肉瓜為主要食材,加入了XO醬等調味料調製而成。翠肉瓜的口感清脆,能夠平衡豬頸肉的油膩感,XO醬的辣味和豬肉的鮮香也相得益彰😋蜜椒薯仔牛柳粒則以牛柳粒和薯仔為主要食材,加入了蜜椒醬汁等調味料調製而成。薯仔的口感柔軟,能夠中和牛肉的口感,蜜椒醬汁的甜辣味道能刺激味蕾,讓整道菜更加美味。天氣十分炎熱,套餐轉了涼粉紅豆冰(加$12)及雜果賓治(加$15),果然消暑解渴😄這裏的小菜整體份量足夠,調味適中,難怪餐廳座無虛席👍

這裏的小菜整體份量足夠,調味適中,難怪餐廳座無虛席👍
前排lunch hour 同同事去左銅鑼灣食晏,見倒呢間係希慎附近既冰室好似幾吸引,所以去左試下,午市套餐$60左右包湯包飲品,亦有常餐,多款選擇,CP值都好高海膽汁海鮮意粉 $72海鮮都有幾款包括蝦仁、魷魚、蜆肉等等,賣相都幾好,大大份幾惹味鐵板安格斯牛扒配意粉 $128跟左既羅宋湯酸酸地好開胃,上枱既時候咋咋聲熱辣辣,今次揀左配黑椒汁同五成熟,牛肉有牛味十分香口,配埋意粉好夠飽凍檸茶龍鳳檸樂 $15除左一般飲品佢地仲有港式懷舊飲品,今次叫左杯龍鳳檸樂夏天飲番杯透心涼

海膽汁海鮮意粉 $72

鐵板安格斯牛扒配意粉 $128

凍檸茶
龍鳳檸樂 $15

2023-06-26 117 浏览
今日和女兒放學,就近近地去了附近的龍泉冰室,呢間之前食過幾次早餐,最喜歡佢地既蘿宋湯牛柳粒通心粉,今次就試試佢地既午餐🥣午餐一去到已經人來人往車水馬龍,幸好很快有位置。我和女兒叫了兩客小菜天氣十分炎熱🥵我們也叫了一杯菠蘿冰和涼粉冰解暑!實在是透心涼之選土魷煎肉餅每一件肉餅都有手掌般大,非常香腕,咬落有口勁,而且有十分濃郁的土魷香味!如喜歡香口煎炸口味的強烈推薦燒汁雜菌茄子炒牛柳粒鐵窩上,非常可口!牛柳粒份量多,粒粒充滿肉汁之餘,吸收了茄子🍆味道,而且因為窩上而十分有鑊氣,吃到最後也熱辣辣!茄子也吸收了牛肉汁,女兒吃完一條又一條!撈飯吃一流!吃到我們捧腹離開

土魷煎肉餅

燒汁雜菌茄子炒牛柳粒

2023-06-20
午餐
🐔雞扒常餐 $55奄列多士米粉轉紅豆冰 +$10🥚咸蛋蒸肉餅 $75湯 + 飯 + 熱飲🔸香港近年有小小冰室overflowed,但今次想講嘅呢間係有小小驚喜🧐佢開喺銅鑼灣黃金地段,但價位同非商業區差不多,而份量同質素都算一線水準🤔🔸先講常餐,上菜時有小小呆咗,因為大家香港人食常餐都預咗叫扒類都係得一半Size,點知上到嚟係珍寶尺吋😱煎得香口,雞肉都嫰;而米粉都好大碗,雞湯好清甜。加錢叫咗紅豆冰都好好飲,夏天消暑必備☀️🔸小菜類試咗個咸蛋蒸肉餅,份量都比一般茶記食到嘅多大約10 - 20%。而且佢係好厚好實嘅類型,食到勁飽😆有小小超於一人份量,唯一係彈牙程度未夠頂尖,但都有80分!
🐔雞扒常餐 $55
奄列多士
米粉
轉紅豆冰 +$10

🥚咸蛋蒸肉餅 $75
湯 + 飯 + 熱飲

2023-06-20 142 浏览
銅鑼灣食咩都有, 但係我最中意既都係港式茶餐廳,係銅鑼灣突圍而出,一啲都唔容易。其中龍泉冰廳都算係我既心水之一。 茶餐廳裝修風味十足,小菜都鑊氣十足,份量十足,價錢公道!所以成日午餐時段都坐滿晒人。椒鹽金沙骨 - 超級惹味, 唔太多茶餐廳午市搵到依味, 金沙骨外脆內嫩,正!燒汁茄子魚柳煲 - 魚柳份量足,茄子入味,送飯一流咖喱牛腩煲- 咖喱香濃,少少辣,牛腩軟熟,又係白飯的好朋友整體黎講,出餐快, 水準高, 係係銅鑼灣返工午餐既好地方

燒汁茄子魚柳煲 - 魚柳份量足,茄子入味,送飯一流
咖喱牛腩煲- 咖喱香濃,少少辣,牛腩軟熟,又係白飯的好朋友
整體黎講,出餐快, 水準高, 係係銅鑼灣返工午餐既好地方
2023-06-20 87 浏览
今晚要去銅鑼灣呢區上堂,唯有提早食一餐豐富的early dinner。雖然我好鍾意食嘢,但係盡量都奉行返168飲食完則😬。呢一區好多美食但係我唔熟😂落住雨擔住遮情況下,見到咩就食咩啦。行過見到呢間冰室,望下餐牌好多選擇喎🤩。叫咗個鐵板黑椒牛扒餐配薯條 $98,價錢都合理。羅宋湯好飲,有好幾舊牛。😋牛扒同黑椒汁係最完美嘅配搭。牛扒我叫6成,嚟到嘅熟成適中,唔會過熟變韌,都幾抵食。炸薯條都好大嘅份量,好食過快餐店的呢。😋😋見到呢度嘅下午茶menu原來都好多選擇,好有特色,下次可以試試。

叫咗個鐵板黑椒牛扒餐配薯條 $98,價錢都合理。
羅宋湯好飲,有好幾舊牛。😋
炸薯條都好大嘅份量,好食過快餐店的呢。😋😋

2023-06-19 90 浏览
下午三點幾先至食全日第一餐,本來行去食pho,點知間pho下午茶沒有平時食開的雞絲湯河,其他不合口胃,死死氣離開餐廳。見隔壁有間冰廳,便撞入去諗住求其食碗餐蛋丁醫肚便是。見到下午茶N餐(唔知ABCDEFG餐係乜🤔)是「香煎美國雞扒撈丁」,雖然一心是想吃有湯的粉麵,但凡見到「煎雞扒」這三隻字,我都會毫不猶疑地點。店員將碟撈丁放下,嘩!剛才在隔壁吃不到雞絲湯河的失望情緒一掃而空!這碟下午茶餐,塊雞扒大過我塊面,撈丁的調味恰到好處不濃不膩,還有稍微偏甜的薑蔥豉油(啱晒喜歡甜味的我),45元的下午茶餐勁好食,還要較我原先想去食pho的55元下午茶餐還便宜了10元,這一餐的滿足程度完美make my day!
2023-06-16 115 浏览
🍽️焗白汁忌廉海鮮 $72 ❤️4/5 新鮮滾熱辣😗白汁吾會太溜,面頭都有幾多海鮮,有魚蝦蜆同魷魚🦑,食落嘅口感都幾豐富,仲有窿邊芝士,係焗飯既精華🍽️ 椒鹽金沙骨 $80 ❤️4/5金沙骨肉質鬆軟,椒鹽口感鬆脆,配合醋一同食用,十分惹味🍽️ 蜜椒薯仔牛柳粒 $80 ❤️4.2/5 牛柳粒口感彈牙不痴牙,牛味濃郁而不太鹹,蜜椒薯仔爽口脆皮,整體味道理想🍻涼粉紅豆冰 $25 ❤️4/5紅豆冰不太甜,椰奶味濃郁,而紅豆口感不會太硬,配合涼粉消暑一流🍻凍檸檬柚子蜜$26 ❤️4/5整體上唔會太甜,有2塊檸檬,飲落好開胃,大大杯一啲都吾孤寒
🍽️焗白汁忌廉海鮮 $72 ❤️4/5
🍽️ 椒鹽金沙骨 $80 ❤️4/5
金沙骨肉質鬆軟,椒鹽口感鬆脆,配合醋一同食用,十分惹味
🍽️ 蜜椒薯仔牛柳粒 $80 ❤️4.2/5
🍻涼粉紅豆冰 $25 ❤️4/5
🍻凍檸檬柚子蜜$26 ❤️4/5
整體上唔會太甜,有2塊檸檬,飲落好開胃,大大杯一啲都吾孤寒
臨近半年結真係超忙,今個星期日日都OT🥹 幾晚都同同事喺公司附近食個飯就算,咁啱試左呢間龍泉冰室,有一般茶餐廳粉麵飯又有得叫小菜白飯食,質素比得上中菜館,以後OT晚餐又多個選擇!香煎土魷煎肉餅🥠($80) - 推介呢味!重口味人士必點!我平時其實唔會叫肉餅,因為唔鍾意食蒸野咁清淡。呢個煎嘅就唔同,表面好香脆,內𥚃仲有少少肉汁唔鞋。最緊要係佢魷魚味好出,撈飯食真係超正!🤤XO醬牛柳粒煲🍲($80) - 同事話番工咁辛苦叫個煲仔啦🤣 熱辣辣牛柳粒煲上枱仲滋滋聲,牛柳幾入味,仲有三色椒🫑做配菜,醬汁少少微辣,幾開胃。椒鹽金沙骨🍖($80) - 金沙骨份量都唔少,有成7,8舊😨 金沙骨同大量蒜茸一齊爆炒,完全食到港式大排檔嘅鑊氣🔥油菜🥬($25)檸樂🥤($12跟餐價)

油菜🥬($25)
檸樂🥤($12跟餐價)
2023-06-08 126 浏览
🍴路經銅鑼灣見到有間好靚既冰廳,即刻入左去食個午餐😍餐廳環境好乾淨,有少少懷舊感~職員都好熱心幫手落單❤️Menu有好多選擇,總有一款岩你-黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $62呢碟炒飯夠曬鑊氣🔥叉燒粒同蝦仁都好足料,大細適中,炒飯熱辣辣夠乾身,好出色💯-咖哩脆香雞扒飯 $62睇下塊雞扒幾大塊,飯既份量都好多,而且味道好好👅咖哩少少辣,椰香味濃郁,餸飯一流🤤除左奶茶咖啡外,餐廳都有其他特飲提供。我地叫左紅豆冰(+$5)同咸檸七(+$10) 夏天真係唔可以冇杯好味既凍飲😍---------------------龍泉冰廳📍 銅鑼灣蘭芳道5號地下---------------------
🍴路經銅鑼灣見到有間好靚既冰廳,即刻入左去食個午餐😍
-黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $62
2023-06-04
黃金蝦仁叉燒粒炒飯
咖哩脆香雞扒飯
2023-06-08 68 浏览
⭐️出色嘅香煎肉餅龍泉冰廳位於銅鑼灣地鐵站附近,步行約需九分鐘。這家餐廳屬於港式茶餐廳,中午除咗快餐之外,亦有提供小菜套餐。小菜套餐包一碗湯,一碗飯和飲品,平均價錢$70-80。今次點了XO醬牛柳粒煲、香煎土魷煎肉餅和生炒金沙骨。XO醬牛柳粒煲口感豐富,牛肉嫩滑,配搭青椒和洋蔥的味道更加濃郁;香煎土魷煎肉餅外皮酥脆,內餡鮮嫩,味道不錯,非常香口,生炒金沙骨酥脆開胃,非常入味。套餐可以另加$25點效外油菜。
⭐️出色嘅香煎肉餅

2023-06-06 66 浏览
Angus beef steak on sizzling plate 鐵板安格斯牛扒 🥩 $128港式鐵板安格斯牛扒大概六成熟,大大塊食落去口感軟身😍,配即叫即炸脆薯條🍟同埋是日羅宋湯,另外可以揀黑椒汁、蒜蓉汁、洋蔥汁、茄汁入面其中一款,今次就試咗聞落已經好香嘅洋蔥汁🧅,同牛扒一齊食真係好夾Fried rice with eel 鰻魚炒飯 🐟 $88日式鰻魚炒飯喺呢度嘅推介食物之一,雖然鰻魚未至於成條咁多,但係炒飯入面仍然有好多鮮嫩鰻魚粒🤤,冇乜骨又充滿魚香味,加埋蔥花🌿、雞蛋絲🍳、黑椒粒一齊炒,惹味幾好食,而且份量仲好多Kaya thick toast 咖咉特厚多士 🍞 $30咖咉多士烤到好香脆可口,味道偏甜嘅咖咉醬連埋toast 一齊食啱啱好,性價又比高Classic hotdog 🌭 經典熱狗包 $40熱狗望落去已經吸引✨,包嘅外皮烘到熱辣辣好香脆,加入新鮮嘅蕃茄片🍅、清甜生菜🥬、廚師腸、酸酸甜甜嘅茄醬,簡單嘅組合口味夠大眾化,而且幾開胃👍🏻Cream with chocolate 特濃忌廉朱古力🍫 $28 呢杯朱古力凍飲比起坊間茶餐廳嘅味道更加濃郁,可可味好重,味道偏甜,加埋面
鐵板安格斯牛扒 🥩 $128

Kaya thick toast 咖咉特厚多士 🍞 $30

Classic hotdog 🌭 經典熱狗包 $40

呢杯朱古力凍飲比起坊間茶餐廳嘅味道更加濃郁,可可味好重,味道偏甜,加埋面頭口感好滑溜嘅忌廉,mix 埋黎飲好邪惡啊!
2023-06-05 54 浏览
銅鑼灣行街天氣好熱突然好想食茶餐廳飲杯冰凍奶茶嚟咗“龍泉冰廳”兩杯特別飲品奶茶紅豆冰(餐+$15)咖啡紅豆冰(餐+$15)加咗紅豆都吾會太甜好好飲喎👍🏻👍🏻下午茶餐$50軟殼蟹菠蘿包熱辣辣菠蘿包外脆內軟炸軟殼蟹好香脆加蕃茄生菜沙律醬又幾夾喎😋滑蛋义燒餐肉飯$65雞蛋好香滑叉燒瘦但軟諗好香邪惡嘅午餐肉加上秘制醬汁超正👍🏻乾炒叉燒意粉$65香噴噴有鑊氣每條意粉都有美味嘅豉油醬汁大大件叉燒吾鞋又諗😋

銅鑼灣行街
天氣好熱
突然好想食茶餐廳
飲杯冰凍奶茶
嚟咗
“龍泉冰廳”

兩杯特別飲品
奶茶紅豆冰(餐+$15)
咖啡紅豆冰(餐+$15)
加咗紅豆都吾會太甜
好好飲喎👍🏻👍🏻